Близо 60% от свинското месо на българския пазар е родна продукция. Това заяви за БГНЕС изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) д-р Диляна Попова.
Тя уточни, че става въпрос за прясно свинско месо.
За съжаление обаче българското производство било крайно недостатъчно, за да задоволи търсенията на потребителите, защото освен прясно, свинското се влага и в много преработени продукти.
По думи на Попова България задоволява едва 20% от пазарното търсене на говеждо месо със собствена продукция, а при пилешкото - между 60 и 70%, уточни news.bg.
Тя посочи, че липсата на достатъчно българско месо е причина за внос от чужди страни. "Преди години България беше огромен износител на агнешко месо предимно за арабските страни, което вече отдавна не е така", обясни Попова и допълни, че агнешкото месо, което е традиционно и за българската трапеза по време на Великден и Гергьовден, обикновено е българско, пуска се само по празници и е напълно достатъчно за нужните на пазара.
Страната ни не е особен консуматор на заешко месо, което е по-скоро традиционно за други държави. "Заешкото месо не е много популярно в България, за разлика от други европейски страни. Но у нас има няколко ферми с кланици за зайци, от които се добива и преработва такова месо", отбеляза Попова.
В последните месеци в социалните мрежи масово се твърди, че свинското месо от внос, предимно от Испания, което се продава на нашия пазар, се готви много трудно. На въпрос дали има разлика във вкуса на българското свинско месо и месото от внос, изпълнителният директор на АМБ отрече да има такава.
"По принцип животните, отглеждани в ЕС, се хранят по стандартизирани рецептури. Често храненето на животните е с много по-строги регламенти, отколкото храненето при нас, хората. Никой производител, който отглежда свине или птици, не може да си позволи да променя състава на рецептурите, тъй като това ще се отрази на поголовието", поясни тя.
Попова посъветва потребителите да избират предимно българско месо, защото замразеното месо, което идва от далечна страна, и българското прясно охладено месо, имат различни вкусови характеристики. Охладеното месо има срок на трайност около десет дни, а транспортът от други европейски страни до България отнема от два до три дни.
В последните години се наблюдават и промени в традиционните за отглеждане в България породи свине - предимно заради заболявания.
"Един от свинекомплексите у нас отглежда нов хибрид, който се казва "черен ангел" и тепърва се налага на пазара. Това е кръстоска с източнобалканската свиня, която, за съжаление, след заболяването африканска чума по свинете е почти на изчезване", заяви Попова.
Тя подчерта, че секторът на месопреработвателите не иска помощ от държавата, но и категорично не желае държавата да пречи на развитието му.
"Браншът иска да има елементарна предвидимост, за да може да се работи спокойно, а не да се издават закони в последната минута. Например, преди около две седмици имахме "изненада" от страна на Българска агенция по безопасност на храните, с публикуването на постановление на Министерския съвет, с което се изменя тарифата за такси, които се събират от официалния контрол. И там имаше специално при нас, в кланиците, завишение на цените, за което не намерихме никаква икономическа обосновка защо се налага това поскъпване на таксите. След възражение от страна на целия сектор, МС реши да отложи действието на тази тарифа и настоящата само да бъде превалутирана в евро. Ето защо е необходимо държавата да не пречи на бизнеса", изтъкна Попова.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Препакетирано
21:38 04.12.2025
2 ДрайвингПлежър
Месото ни не е българско, зеленчуците ни не са български - кое ли е?!
От аграрна държава, която хранеше половината свят! И голяма вина за това дередже има любимия на младите европейски съюз с неговите безумни регулации!
21:38 04.12.2025
3 така става
21:40 04.12.2025
4 Да бе
21:40 04.12.2025
5 То като млякото
21:46 04.12.2025
6 То като млякото
21:46 04.12.2025
7 Факти
21:48 04.12.2025
8 Българин
Коментиран от #17, #18
21:48 04.12.2025
9 Факти
21:49 04.12.2025
10 ОТ СЕЛО
21:53 04.12.2025
11 Тити
22:01 04.12.2025
12 Българско
22:22 04.12.2025
13 Сатана Z
Коментиран от #15
22:39 04.12.2025
14 МЕсото ан Томислав
23:13 04.12.2025
15 Стенли
До коментар #13 от "Сатана Z":
И свинско месо е добро стига да е качествено едно време и двете ми лели гледаха прасе и ми беше най вкусно като се опече като се заколи на огъня където се топли водата за поливане за съжаление едва ли вече ще опитам такова месо23:14 04.12.2025
16 жрххрх
23:15 04.12.2025
17 ко-мунист
До коментар #8 от "Българин":
Ами никой не дойде там е работата, защото ако бяха дошли, вашите щяха да свършат както в Румъния.... Просто вашите Луканов, Младенов и сие и цялата дс агентура както винаги и този път бяха лоялни на Москва,свалиха Живков. Извършиха държавен преврат и устроиха този див капитализъм,по модел на Москва. Най яростните комунисти станаха най върли капиталисти. Виж комуниста Радев - Президент. Виж комуниста Путин - Президент. Кой е Борисов,,кой е Пеевски?....Това ли е промяна?...23:15 04.12.2025
18 ха-ха-ха
До коментар #8 от "Българин":
Каква заплата шапкар, явно артелната ти е била безплатния магазин от залъка на войниците ...а народа висеше по опашки за един хляб23:18 04.12.2025
19 Този коментар е премахнат от модератор.
20 гумата
ОБЩИНСКИ СЪВЕТИ ВЗЕМАТ РЕШЕНИЯ ДА НЕ СЕ ОТГЛЕЖДАТ ПРАСЕТА, ЗАЩО?
02:51 05.12.2025