Last news in Fakti

15 Декември, 2018 19:13 1 670 0

Предлагат увехнали елхи по пазарите

  • елха-
  • елхи

Най-търсени са растенията от 0,70 до 1,50 м, защото са по-удобни за жилищата

Предлагат увехнали елхи по пазарите - 1
Снимка: БГНЕС

Дни преди Рождество Христово в някои магазини и по пазарите започнаха да се предлагат живи коледни дръвчета, които обаче на практика са увехнали, пише „Монитор“.

Почти във всички случаи става дума за вносни растения. Според специалисти продаваните големи елхи и борчета са с минимални количества почва в корените си и това силно намалява шанса им да оцелеят след празниците и като бъдат засадени.

Експерт от едно от горските стопанства в страната обясни, че най-важното е надземната част на растението да съответства на обема на почвата в саксията. По думите му сега се продават коледни дръвчета с височина от 1,50 м, а корените им са в саксия с обем едва от 5 литра, като целта е да се спестява от транспортни разходи. Така шансът им да оцелеят е много малък. „За смърч или ела в саксия с височина от около 1 метър саксията трябва да бъде с вместимост от поне 25 л. Само при това положение шансът за оцеляване е над 80%. Във въпросните по-обемни саксии дръвчето може да расте повече време, но не по-дълго от 2 до 3 години“, казват експерти и припомнят, че растението се храни чрез най-фините краища на корените. Те съветват живата елхичка да бъде държана украсена вкъщи не повече от 14 - 15 дни защото на топло в помещението се увеличава отделянето на влага.

Директорът на Югоизточното държавно предприятие в Сливен инж. Пейчо Върбанов пояснява, че и тази година се акцентира на предлагането на живи дръвчета в саксии. „Най-търсени са растенията от 0,70 до 1,50 м, защото са по-удобни за жилищата“, пояснява той.

От разсадника на друго държавно ловно стопанство в планински район поясниха, че за живите растения в контейнери с почва най-много поръчки има за тези с височина около метър, а за отсечените се предпочитат дръвчета, високи от 1,50 до 2 м.

Горският служител, пожелал анонимност заради указания от началниците му да не се дава информация на медиите, припомни, че за транспорта на всички коледни дръвчета се пуска превозен билет и растенията задължително се маркират.

Горските държавни предприятия обикновено даряват най-големите отсечени елхи на училища и домове за деца и социално слаби. Милко Денев, експерт по залесяването в предприятието в Габрово, информира, че досега са раздали с договор за дарение над 60 коледни дръвчета с височина между 2 и 3 м. „Над 3 м елхи не продаваме и не даряваме“, поясни той и добави, че продадените досега отсечени елхи са само 150, като цената им варира от 5 до 22 лв. „От живите досега сме предложили около 1400, но засега сме продали около 50 за от 5 до 22 лв., защото в района няма голям интерес“, поясни експертът.

Около 17 хиляди коледни дръвчета са предложили на пазара от предприятието в Смолян, като 13 000 от тях са отсечени, а останалите - в саксии, информира директорът му инж. Ботьо Арабаджиев. „Най-предпочитаните са с височина между метър и метър и половина, максимум до 2 м за отсечените, а за живите - до метър, но е имало поръчки за елхи с височина над 20 м обясни той. „Като вид най-търсени са смърчът и елата. Смърчът е по-кичест, а елата малко по-рехава. На елата обаче, докато е на топло, по-трудно й капят игличките, а смърчът след десетия ден започва да жълтее и да окапва. Масовият потребител не прави разлика между дървесните видове и приема всичко за коледна елха“, обясни инж. Арабаджиев. Той добави, че живите елхи в зависимост от възрастта им и саксията се продават на цена от 4 до 22 лв. Със заповед на земеделския министър цената по тарифа „на корен“, на която се продават от държавните предприятия отсечените коледни дръвчета до 1 м, е 3 лв., от 1 до 2 м е 3,50 лв. Над 2 метра цената е 3,50 плюс 3 лв. за всеки метър нагоре.

По думите на Янко Георгиев от разсадник в Несебър от живите коледни дръвчета в саксии най-търсени са смърч и ела, а интересът към борчетата е по-слаб „Повече се предпочитат растения с височина до 1,50 м, за да може да се превозват по-лесно в кола. Клиентите, имащи голям двор, си купуват и по-високи растения. Цените в общи линии са същите като миналата година - 36 лв. с ДДС излиза малко дръвче от 1,25 м в контейнер от 25 л, а по-големите - по 1,50 м, са по 48 лв. с ДДС в саксия от 50 л. По 68 лв. са елхи от 1,70 м в контейнери от 60 л“, добави той.

По информация, предоставена на вестника, от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), през тази година държавните горски предприятия и ловните стопанства могат да предложат за нуждите на пазара, в зависимост от търсенето, общо 30 139 отсечени коледни дръвчета, а тези в саксия са почти 13 500.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове