24 Декември, 2018 23:00 4 667 33

Все повече столичани пият редовно питейна вода

  • столичани-
  • питейна вода-
  • софийска вода-
  • водоснабдяване

73% от потребителите са доволни от нейното качество

Все повече столичани пият редовно питейна вода - 1
Снимка: БГНЕС

Традиционното ежегодно проучване на "Алфа Рисърч" за „Софийска вода“ показва, че най-важните и високо оценени аспекти в работата на дружеството са - качеството на питейната вода и непрекъснатостта на водоснабдяването.

Повишаването на качеството на предлаганите услуги от компанията се потвърждава през тази година от съществения ръст на потребителите, които са удовлетворени от услугите, предоставяни от „Софийска вода“. Техният дял представлява 86% от интервюираните (с 15 % повече в сравнение с миналата година).

Изследването установява и нарастване на удовлетвореността на клиентите на компанията от качеството на водата. 73% от тях са доволни от него (в сравнение с 66% през 2017г.). 73% от софиянци пият чешмяна вода, което е с 3% повече в сравнение с предходната година.

Жителите на София все повече осъзнават важността от опазването на околната среда. Затова можем да съдим от нарасналия дял на клиентите на компанията, които полагат грижи да пестят вода. Те са 73% от анкетираните в проучването. Освен ограничаване на консумацията, все повече хора подменят домакинските си уреди с по-икономични.

Оценката за намаляващите случаи на аварии е отчетена като положителна тенденция. Висока е и удовлетвореността на клиентите от подаваното налягане на водата.

Потребителите на „Софийска вода“ отчитат двойно скъсяване на времето, за което екипите на компанията реагират на подадените сигнали и отстраняват аварии, свързани с водопреносната и с канализационната мрежа.

Усилията на компанията да предоставя директна, обстойна и навременна информация, както и предлаганите онлайн услуги, се оценяват високо от клиентите. Двойно се е увеличил делът на хората, които са били предварително уведомени за временни спирания на водата. През тази година те достигат до 79%. Близо половината от анкетираните са запознати с редовно публикуваните анализи за качеството на водата на сайта на дружеството, а един от всеки четирима ги е проверявал.

В официалната интернет страница на „Софийска вода” потребителите са търсили най-вече информация за прекъсвания на водоснабдяването (52%), за сметки (36%), но също и данни за отчитания, консумация и плащания (24-26%). Най-често те са изпращали отчети от водомерите си (37%), подавали са онлайн запитвания и оплаквания (30%).

Ръст от 5% има при клиентите, които през последната година са използвали денонощния, безплатен телефоннен номер - 0800 12 121 на „Софийска вода“. Причините за телефонна връзка с компанията са разнообразни – самоотчет на водомерите (27%), съобщение за теч/авария (16%), търсене на допълнителна информация (16%), заявка за услуга (16%) и др.

Посещенията на абонатите в центровете за обслужване на клиенти, основно са били с цел плащане на сметка (88%), но също така и за да се зададат различни въпроси, свързани с дейността на дружеството (17%) или за да се заявят услуги, включително технически (16%).

Клиентите споделят, че са удовлетворени от предоставената информация от каналите за комуникация с дружеството. „Софийска вода“ продължава да е най-високо оценяваният доставчик на комунални услуги в столицата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    35 2 Отговор
    Глупашки дефинирано заглавие. Искате да кажете "чешмяна вода", вероятно.

    Коментиран от #19, #21

  • 2 Яшко

    18 4 Отговор
    Тя скоро ше стане по скъпа и от минераланата пийте у искъру бол
  • 3 Емигрант

    20 12 Отговор
    Колко да е чиста чешмяната вода течаща в сто годишна водна инсталация.
    73% от софиянци се стискат да купуват бутилирана вода годна наистина за пиене .
    Това не е за хвалене

    Коментиран от #7, #29

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 не син

    12 1 Отговор
    Айде стига бе ! Досега сигурно са пили от локвите или отходната канализация !
  • 6 Гошо

    14 2 Отговор
    Останалите 27% пият тежка вода от Норвегия! По тъпо заглавие не съм виждал!
  • 7 Гост

    11 8 Отговор

    До коментар #3 от "Емигрант":

    Кой ти каза,че бутилираната вода е годна за пиене и е по-добра от чешмяната?
    В София,ако не друго,то поне водата нистина е една от най-добрите в България!
    В кварталите захранвани особено от Бели Искър е грехота да пиеш бутилирана вода със съмнително качество.

    Коментиран от #28

  • 8 ВиК от соца...

    18 1 Отговор
    Платено е за статията!!! Да не говорим за заглавието й.
  • 9 До автора:

    10 3 Отговор
    Косьо, не пиши глупости. Кой не пие ПИТЕЙНА вода?

    Коментиран от #11

  • 10 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "НКВД":

    То ти личи колко си добре.
  • 11 Пустиняка

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "До автора:":

    Доктор Радева ми е абсолютно забранила да пия вода ......
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Орнела мути

    3 2 Отговор
    А котленият камък ?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Drittes Reich

    9 2 Отговор
    Така е, лошото е, че съдържа дихидроген монооксид, а статистиката показва, че веществото се натрупва в организма и след време води до летален изход. Всеки, който е погълнал количества от веществото умира.

    За това не пийте питейна вода! Рибите се шлякат в нея!
  • 16 Ventura

    6 5 Отговор
    Пиете Соф. вода, значи пиете фекалийте на Самоков.
  • 17 гост

    6 1 Отговор
    А бутилираната вода не е ли питейна?
    Една статия не съм прочела грамотно написана.
    С какво образование сте всички?
  • 18 Голям Слон

    1 3 Отговор
    Въобще, ама въобще не е полезно да се лочи постоянно минерална вода. Каквато и да е тя. Човешкото тяло има нужда от максимално химически чиста вода. Такава в търговските вериги е "трапезната" вода, която се получава по метода на обратната осмоза - има достатъчно изписано в мрежата за нея. Такава вода пия и аз от 2009-а насам и съм изключително доволен. Рядко прибягвам до минерални води с неясен произход. Храната, която консумирам, използвам за набавяне на всички онези аниони, катиони и пр. хим.съединения, които уж присъстват във водата и на която хората разчитат за тяхното набавяне. От чешмата рядко пия вода. Трябва вече съвсем нищо друго да няма за пиене.. С тия постоянни аварии на водопреносната мрежа ми е малко трудно да си представя различна ситуация.
  • 19 Шаран БГ

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Знам, че преди години имаха вода от Витоша. И сега вероятно има квартали на "витошка" вода. Откакто станаха "столичани в по-вече" и народа осиромаша, като нямат пари за бира - лочат "гола" вода или това , което им пуснат по тръбата. Една хубава жива питейна вода оставена в съд на открито, най-много след две седмици "жабунясва. Това не може да се случи с една" бутилирана" ,трапезна, минерална и не знам каква си вода, понеже са добавени химикали за "издръжливост". И тя си стои в бутилките със месеци" чиста, бистра и годна за пиене"
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Азззззззззз

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    По-добре си наливайте вода от планинските извори. В бутилираната също слагат химикали за да не позеленява. Най-лоша за мен е ”Бачково”.Мирише на жабуняк.

    Коментиран от #22

  • 22 Голям Слон

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Азззззззззз":

    Мирише, защото я пълнят от Чая :-) Съвсем сериозно.
  • 23 дедо

    2 3 Отговор
    Като нямат пари за бира ще пият вода от чешмата,какво да правят.....
  • 24 Мирослав Клозе

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "От Плевен":

    Ние затова някога, докато набивахме крак в строева подготовка по плацовете на плевенските поделения, пеехме следната песен по мелодия на американската такава (можете да чуете американците във всеки филм на военна тематика):

    "Плевен, Плевен - град прочут,
    град на Мурви и на студ!"...

    Или: "Автоматът е за мен,
    първа радост всеки ден...".
    Взводният командир разправя: "Ние мерихме температурата и тя се оказа 3 градуса над нулата.". Тя е толкова наистина, но в 11 на обяд! А в 5 сутринта колко ли е?! При това духа и студен и силен вятър, който допълнително ти вгорчава живота и усещането е като за поне минус 10, ама кой го интересува... Караха ни да разбиваме лед от плацовете за дисциплина. Ей така, с плетените ръкавици. След половин час работа с шанцовите инструменти ръкавиците вече се разпадат върху ръцете, ама нови няма и с премръзналите ръце после ще мяташ автомата и щика с риск да прережеш някому гърлото или извадиш окото. Какво от това - теб ще те съди военен съд, не загубеняците, дето те оставят без ръкавици...
  • 25 Бай х.....

    1 1 Отговор
    Залъгват ни за хубавата чиста вода за да подготвят следващото увеличение.Това ако не е поръчкова статия здраве му кажи.Докога ще ни правят на ненормални.
  • 26 Реалист

    0 0 Отговор
    Е че то КЕВР вдига цената на водата в цялата страна. Защо другите вик не вадят такива проучвания- щото хората не я харесват на мн.места. Защо в Хасково не пият питейна вода- защото ще светят на тъмното. Еми като има някъде читава вода - като в София- ще я пият ами.
  • 27 бял

    1 0 Отговор
    Кой луд ще ви пие лайната
  • 28 гнус

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Захранва се,по-остарели и ръждиви тръби наблъскана с хлор,аре пий си я и не давай акъл

    Коментиран от #30

  • 29 Емигрантеее

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Емигрант":

    Номер 7 е прав. Да знаеш половината марки бутилирана вода ми е гадна за пиене. От друга страна аз от малък си пия чешмяна вода и нищо ми няма. От трета страна, нашата вода е една от най добрите в света. Определено много по добра от САЩ. В Милано са 220 единици за чистота, в Лондон са 330 единици. От 200 на горе се смята за негодна. Нашата е 48 единици. На мен си ми е супер. Пий си от пластиките и си свиркай. Блажени са незнаещите.
  • 30 До гнусльото

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "гнус":

    Не знам как е в другите градове, но в Сф е една от най добрите в цял свят. Тръбите са ни нови и то сменени от централният тръбопровод до кранчето. От както стана това, аз се родих. Като малък също пиех от чешмата, но с времето се развалиха тръбите, та не бях пил от тогава до смяната. Иначе от бутилираната най ме кефи девин и то розовата. Тя е и по полезна за малките деца от колкото синята.

    Коментиран от #33

  • 31 Пътуващият често

    0 0 Отговор
    Препоръчвам на коментар #27 и #28 да пият вода от чешмата в поне 10 града в България и поне толкова в Европа. Веднага ще видят разликата с водата в София, ще си променят мнението и ще говорят друго. Софийската вода може да не е най-добрата в света, но е добра и СТАВА за пиене. Пътувам често и редовно ми се налага да си купувам бутилирана (демек натровена с пластмаса), защото местната е гадна на вкус или не става за пиене.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове