28 Март, 2012 13:44 8 145 49

ГЕРБ се отказа от АЕЦ „Белене“ (обновена и реакции)

  • аец белене-
  • бойко борисов-
  • росатом

България се отказва от АЕЦ "Белене", съобщи заместник-министърът на финансите Владислав Горанов след края на днешното правителствено заседание.

Вместо проекта на мястото на площадката на АЕЦ "Белене" ще се строи газова централа, заяви Горанов.

Поръчаният реактор за "Белене" ще отиде като 7-ми за АЕЦ "Козлодуй", но държавата ще трябва да плати на Русия около 100 млн. евро за изработването на реактора.

След заседанието на Министерски съвет Бойко Борисов отиде в президентството, за да информира президентът Росен Плевнелиев за отказа от строежа на втората атомна централа, за българската позиция и защо се стигна до това решение. След приключването на срещата изявления от премиер и президент нямаше.

В четвъртък министърът на икономиката Делян Добре ще отпътува за Москва, за да съобщи официалното решение.

Премиерът Борисов ми се обади лично в 12 часа и 20 минути днес, за да ме уведоми, че проектът АЕЦ "Белене" е прекратен. Издиктува ми текста на решението с няколко малки коментара. Но фактът е, да повторя: днес Министерският съвет на България е решил да спре проекта АЕЦ"Белене", написа Иво Инджев в блога си.

По-късно от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че президентът Росен Плевнелиев  подкрепя това решение, което за първи път се взима прозрачно. Според държавния глава не е ясна финансовата изгода за България от реализацията на АЕЦ “Белене”, а проектът не решава проблема с енергийната неефективност на страната.Пред премиера държавният глава е посочил, че спешно трябва да се стартира широкомащабна програма за саниране на многофамилните жилищни сгради, която ще икономиса мощностите на АЕЦ “Белене”. Чрез подобна програма икономиката ни ще стане конкурентоспособна, градовете много по-красиви, а българите по-богати. 

 

Реакциите:

Това е голяма победа за СДС и правилно решение на премиера, коментира за Факти.бг отказа на правителството от АЕЦ „Белене“ лидерът на СДС Мартин Димитров. Според него, това е един хубав ден за българската демокрация.

„Ние много години смятахме и смятаме, че това е най-доброто решение за България. Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде поне 2 пъти по-евтин, възможната газова централа на площадката ще бъде много добра инвестиция“, отбеляза Мартин Димитров.

Според него с препродажбата на реактора на трета страна ще даде на София необходимия свеж финансов ресурс, който да се използва за изграждането на 7 реактор от последно поколение в Козлодуй.

Трябва да се търси чужда инвеститор за изграждането на газовата централа. Токът от нея не трябва да бъде фиксиран, аргументира се лидерът на СДС.

Страните, които намалиха цената на газа направиха връзки със съседни държави, т.е. имаха алтернативи, продължи той. Всяка една европейска страна, която договори по-добри условия с Русия има изградени връзки с други страни. Това, което трябва да направи България е да форсира изграждането на системни връзки с Гърция, с Турция, със Сърбия, с Румъния и така ще можем да намалим цената на газа, е неговото мнение.

Тази газова централа с газ откъде ще работи – от Космоса или от Русия?“, така бившият министър на икономиката и енергетиката от Тройната коалиция Петър Димитров (БСП) коментира пред журналисти в парламента решението за АЕЦ „Белене“. 

Той определи ситуацията така: увеличаваме зависимостта от привършващ източник на енергия, какъвто е газът,  отказваме се от ядрена енергия, която е класифицирана като независим източник на енергия. Червеният депутат изрази съмнение, че при вземането на решението наистина са участвали експерти.

„Приказката за седми блок в АЕЦ "Козлодуй" е поредната димка, която на практика трябва да омекоти удара от преминаването в режим на ликвидация на атомната енергетика в България. Някой очевидно е заинтересован да унищожим ядрената енергетика в България, за да се развива тя на други места“, заяви пред БНР ексминистърът Румен Овчаров. Според него е абсолютно погрешно твърдението, че е по-изгодно да се построи седми блок на АЕЦ "Козлодуй”, а не да се строи нова централа в Белене.

„Аз малко трудно схващам логиката и на Мартин Димитров, и на Иван Костов, които твърдят, че когато реакторът се монтира в "Козлодуй", за разлика от монтирането му в "Белене", изведнъж ставаме енергийно независими от Русия. Още по-трудно мога да разбера защо когато реакторът е в "Белене" няма пазар за неговата електроенергия, а като се премести в "Козлодуй" - вече има пазар. Това е най-циничен начин за поредното хвърляне на прах в очите на българския народ“, коментира Овчаров.

Той обясни още, че площадката на Белене е специално изграждана за строителство на атомни централи: „До голяма степен тази инфраструктура е готова. Знаете, че бяха похарчени сума пари, за да се преведе тази площадка в съответствие с новото строителство и новия проект. Докато площадката в Козлодуй съвсем не е чиста. Тя е изключително комплицирана – там има работещи блокове, има спрени реактори, има хранилище за отработено гориво, има хранилище за радиоактивни отпадъци. Всичкото това трябва да бъде изцяло наново лицензирано. Припомням също, че ние в момента сме на четвъртия етап от лицензирането на един ядрен проект в Белене“.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че подкрепя това решение на Министерски съвет, което за първи път се взима прозрачно. Според държавния глава не е ясна финансовата изгода за България от реализацията на АЕЦ "Белене".

Проектът не решава проблема с енергийната неефективност на страната, която в момента по този показател изостава най-чувствително в Европа. Според президента важни са националните приоритети, сред които са енергийната ефективност, енергийната диверсификация, а АЕЦ "Белене" не решава нито един от тях.

Росен Плевнелиев счита, че перспективите и възможностите за инвестиции са изключително големи в сферата на енергийната ефективност, където има и голяма възвращаемост. Според президента проектът АЕЦ "Белене" не решава проблема със санирането на панелните жилища, в които живеят 2,7 млн. българи.

Пред премиера държавният глава е посочил, че спешно трябва да се стартира широкомащабна програма за саниране на многофамилните жилищни сгради, която ще икономиса мощностите на АЕЦ "Белене". Чрез подобна програма икономиката ни ще стане конкурентоспособна, градовете много по-красиви, а българите по-богати.

Чуждите медии: България се отказа от АЕЦ „Белене“

Новината за българския отказ от строителство на АЕЦ „Белене“ бе отразена и от Ройтерс. Припомня се, че проектът не успя да намери голям европейски инвеститор, който да се включи, както и многократното настояване на премиера Борисов, че ако това не стане проектът за 8 млрд. евро няма да се случи. До момента по него са похарчени 1,4 милиарда лева.

 

Вместо втора АЕЦ най-бедната страна в ЕС ще строи газова централа. България осигурява около 95% от потреблението си на синьо гориво от Русия.

Брюксел и Вашингтон не веднъж са изразявали опасения, че нов руски АЕЦ допълнително ще увеличи зависимостта на България от Русия.

България реши да се откаже от сделката с руската компания "Атомстройекспорт" за строителството на нова АЕЦ на река Дунав, предаде АФП.

Но постоянното противоречие с Русия за цената на новата централа и неуспеха при намирането на нов западен инвеститор, който да се присъедини към проект, след излизането през 2009 г. на германския енергиен гигант Ер Ве Е, накара българското правителство да намекне неотдавна, че може да се откаже от дълго отлагания проект.

Горанов заяви, че България ще плати на Русия за завършването на реактора и ще го инсталира в АЕЦ "Козлодуй". Това обаче ще струва около един милиард евро, припомня АФП, цитирайки заместник-финансовият министър Владислав Горанов.

В четвъртък се очаква новият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев да посети Москва, за да се опита да убеди руската компания да не дава България на съд за решението да се откаже от сделката, обобщават руските медии.

Решението на София за АЕЦ „Белене“ не е загуба за Москва, заяви ръководителят на „Росатом“ Сергей Кириенко.

В момента имаме 20 поръчки за изграждането на ядрени реактори и провалянето само на една поръчка не е проблем. Все пак похарчихме сили и време по проекта АЕЦ „Белене“, което е жалко, заяви Кириенко. Той посочи, че позицията на ръководената от него компания е строго прагматична: „Ако София иска – ще строим атомна централа, ако не иска -няма“.

РИА „Новости“ отбелязва, че след провалите на петролопровода Бургас-Александруполис и АЕЦ „Белене“ „Южен поток“ остава единственият проект, който се подкрепя от София и Москва.

По-рано тази седмица премиерът Бойко Борисов обсъди съдбата на "Белене" с новоизбрания руски президент Владимир Путин, припомня ИТАР-ТАСС.

България се отказа от изграждането на Втора атомна централа, коментира АП. Агенцията не пропусна да припомни, че миналия декември ръководеното от Бойко Борисов дясно правителство попари плановете на Кремъл да увеличи износи на енергийни ресурси за ЕС, отказвайки се от €1 млрд. ($1,34 млрд. ) проект за петролопровод Бургас-Александруполис.

Основно причина за това решение бяха изтъкнати финансови причини като високата цена на проекта и ниската възвращаемост на инвестицията.

История на проекта:

България започва изграждането на АЕЦ "Белене" още през 80-те години на ХХ в., но с разпадането на социалистическата система проектът е замразен в началото на 90-те години с основен мотив за земетръсния район и липсата на пари.

Новият договор за изграждането на централата е сключен през ноември 2006 г., на базата на който се изпълняват всички дейности по проекта "Белене". През юли 2008 г., след подписването на Протокол за откриване на площадката "Белене", започват строителните дейности.

"Атомстройекспорт" предложи на страната ни един от най-съвременните проекти за атомна станции, който се отнася към поколението „3+". Проектът отговаря на всички изисквания на възложителя и на международните норми и препоръки на Международната агенция за атомна енергия, обясниха от руската компания.

Една от важните задачи, която стои пред такъв мащабен проект, е намирането на финансиране. Първоначално към проекта прояви интерес германският енергиен гигант „Ер Ве Е", но той се отказа през 2009 г. заради неясноти. Държавната корпорация "Росатом", чиято дъщерна компания е АСЕ, също така привлече и инвеститори за "Белене". Това бяха водещият финландски енергиен концерн "Фортум" и френската компанията "Алтран". Подписан бе тристранен меморандум между НЕК, "Росатом" и чуждестранните инвеститори. В съответствие с него чуждите компании получават възможността да увеличат своя дял в Проектната компания от 1% на 25%, за сметка на намаляването на дела на Русия и България.

Стойността на централата се оценява на 6,4 млрд. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 червен архар

    4 5 Отговор
    Браво на бат Бойко!
  • 2 дедо стефчо

    1 0 Отговор
    Вечна дружба с Кремъл. Да крепне газовая труба Москва-Софии :) Ще чакаме с хляб и сол Газпром на Орлов мост
  • 3 методи

    1 0 Отговор
    Работа ще имаа .. но няма да има хора
  • 4 гост

    2 0 Отговор
    За белене хубаво, но какви са тези газови централи, защо в 21 век ще се строй нещо от 19 ти. Да направят една геотермална те са независими.
  • 5 ffffffffffff

    1 1 Отговор
    и кво дадоха 3 млрд. да я почнат и сега се отказват. Бе ма.а ви смотана се не се накрадоха тия
  • 6 кик

    3 1 Отговор
    м....листан ..разстрел на вси4ки от гроб ,сдс, и останалите предателски англосаксонски,юдео илюминантски партий

    м....листан независим?хаахахахахххаах поредното връщане назад в времето
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 кик

    4 1 Отговор
    юдеите казаха тук хора няма да останат за какво ви е аец?забраняваме ви да строите......
  • 9 Независим експерт

    5 2 Отговор
    Това е втората огромна стратегическа грешка в енергетиката, след първата такава - допускането от СДС на предсрочно (под натиск) закриване на първите четири реактора на АЕЦ Козлодуй. Много жалко, че пак се вслушват в п....ри, като Мартин Димитров, а не в реалните оценки на независими западни експерти!!! Тикви сме и ще си плащаме за това!!!!!!!
  • 10 куку

    3 0 Отговор
    Москва няма да забрави гаврата на американските перкендета.Ще гинем в мизерия!!
  • 11 Българин

    5 1 Отговор
    За огромно съжаление има само два изхода от простотията: 1.Терминал №1 2.Терминал №2 Бог вече не е Българин!
  • 12 Nezawisim ekspert

    3 0 Отговор
    До "българин": Прав си, братко, за терминалите като изход, но за съжаление пропуснах момента и съм вече на повечко години...Така че до смърт ще се "наслаждавам" на безумията в нашия Абсурдистан!
  • 13 Тони

    5 1 Отговор
    Нека да не строим нищо, турците строят по няколко атомни централи наведнъж, познайте като се вдигне цената на газта колко ще струва нашия ток. Глупави управници.
  • 14 qwerty

    2 4 Отговор
    Браво за отказа писна ми от тези руснаци
    отказа означава че България отстоява националните си интереси
  • 15 димитров

    4 1 Отговор
    Герберастите успяха да ни върнат в първобитно-общинския строй.Но....пилците се броят наесен!
  • 16 кик

    3 1 Отговор
    това означава че в близките 50 години тук няма да има икономика която да изисква ел.енергия на ниски цени те тва значи...тоест няма да има никаква икономика защото тя се движи от независими ел.централи...щели да строят газова централа.....ами кат свърши ограни4ения ресурс наре4ен гас какво става?ами като запо4нат да си играят по борсите с цената на гаста какво правим?свещите и тва му е майката.....зна4и тук няма д аима никога реално производство и силнаикономика защото току що и отрязаха вузможностите за това
  • 17 d-ra

    0 1 Отговор
    иде шихтовия газ ...
  • 18 кик

    2 1 Отговор
    америка наложи своето сега о4аквайте да ни се стъжни още пове4е живота......аз само да вметна като америка ни се пише толкова гоем приятел защо Федералния резерв не ни отпусне 200млрд$ за 20-30 г при 0.1% лихва?за развитие на икономиката ни?да се превърнем в силна страна?аз ше ви кажа защо защото преимуществото е за други страни и едва след като ни изтребят хуманно тогава новите обитатели ще строят държава..помоща на америка се състои в това да ни го набува по хуманно а на тази тема са ни 1 дружки....тежко ни агонията ще продължи още много
  • 19 Аса

    1 0 Отговор
    Господ гледа!
    Горе на всички ще им даде заслуженото!
  • 20 кик

    0 1 Отговор
    а като е газова от америка ли ще пристига гаста? нашите приятели от скоро дето ни мислят само как да ни изтрепат....как няма целия свят да ско4и срещу тях....но там са извънземните технологий и ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ТЕ ТОВА ГИ КРЕПИ КАТО СИЛА АКО ГИ НЯМА ИЗВЪНЗЕМНИТЕ СТЕХНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ АМЕРИКА НЕ Е НИЩО ПО РАЗЛИ4НО ОТ ОБИКНОВЕН ДИВ ЗАПАД
  • 21 до 19

    1 1 Отговор
    господ нема има извънземни дето са ни създали......мъстта трябва всеки да си я полу4и тук и сега... господ е съзададен за да ни държат в страх и под4инение
  • 22 кик

    2 1 Отговор
    бързо към бензиностаннциите запасете се с бензин 4е сега ще последва ка4ване на цените заради"нараснали опасения относно Иран" това ще е руския отговор към американския натиск
  • 23 Аз

    1 1 Отговор
    Ми що го избрахте пак ве,вие мазохисти ли сте, малоумници ли, какви?Сега разбирате ли приказката всеки народ си заслужава политиците,пак го изберете.Направо да закрие държавата и всичко да е ок.
  • 24 Катя Нанова

    1 0 Отговор
    Поредното политическо престъпление. Ние тези пари пак ще ги похарчим, но няма да получим същата добавена стойност за тях. Да не забравяме социалният ефект от изграждането на този мащабен проект за Централна северна България и за най-бързо обезлюдяващият се град - Плевен. МНОГО ЖАЛКО!
    А СДС ?! ... Оставам безмълвна пред тяхната наглост... след като те подписаха документа за спиране от експлоатация на изрядни мощности на АЕЦ Козлодуй. Сега обявяват това решение като своя победа - НАГЛОСТ.
    Пак застанахме в поза "партер" за жалост на всички българи. Няма ли да спрем с политическото танго, господа велможи?
  • 25 до 24

    1 1 Отговор
    така пожела америка...аз не съм гласувал за гроб , нека си каже които е гласувал
  • 26 кик

    1 1 Отговор
    боко защо не изви ръцете на америка?и европа?как цел свят и Гърция могат само ти не можеш?нали си боец с 4ерен колан?
  • 27 кик

    3 1 Отговор
    партито тази ве4ер ще е с адрес ул. Козяк а генерал губеранторът уорлик ще приема поздравленията....о4аквайте изявление от него 4е бг е направила правилния избор и се движи в правилна посока и народът е демократи4ен
  • 28 мизерия

    4 1 Отговор
    Ако обричането на собствения народ на мизерия е отстояване на национални интереси.... ТОЯ ОТКАЗ Е САМО В ИНТЕРЕС НА АМЕРИКА!!!
  • 29 хах

    2 1 Отговор
    УБИВАТ НИ С БЕДНОСТ !!!!
  • 30 до хах

    3 0 Отговор
    това е хуманен геноцид..америка така му вика демокрация и отстояване на националните интереси......аз да питам защо например дания или катар или мексико не ни поздравят за това решение ами световния цербер америка?
  • 31 sds

    2 3 Отговор
    Правилно е решил Бойко.Браво
  • 32 Пловдив

    2 3 Отговор
    Всичката Мара втасала,че и втора атомна централа само ни липсва. Правилно решение според мен.
  • 33 кик

    3 1 Отговор
    тези под мене са предатели
  • 34 sursur

    2 0 Отговор
    Бягаите от тази държава,на път са да закрият и последния отрасъл в икономиката,Американската цел разделяи и владеи.Преди години Иван Костов трагна по техните команди и сасипа 80% от икономиката като продаваше централи и предприятия за жълти стотинки и тои расписа затварянето на Козлодуи.Тия продължават мисията.Щели сме да бъдем зависими от Русия, ами добре сега не сме ли зависими от Америка и какво са ти дали американците и какви превилегии имаме като сме със тях,даже не ни допускат във собствената си държава.Примера беше когато тоя скулптор беше ни обозначил на картата на европа като ТОАЛЕТНА ето това е виждането на европеиците и американците за България(със сигорност не го е направил без да иска
  • 35 кик

    0 1 Отговор
    съгласен напълно със sursur
    затваряне на аец ок струва 200млрд $ американски бази още 100млрд въздушни коридори още 100млрд противоракетен щит 500лрд$ като ще се продаваме да се продаваме тез пари федералния ги пе4ата за денонощие

    Коментиран от #38, #39

  • 36 И каквоо???

    0 0 Отговор
    До сега не го щяхте ! Пищяха еколозите , пищяха гражданите ,че било в земетръсна не знам си кво ! Е то па на вас няма угодия ! Аз Не разбирам от икономика и енергетика ,но в крайна смерка защо не поискате референдум и следващото правителство да направи правилния според народа избор ! Щото народа не знае кво иска !!! РЕФЕРЕНДУМ ИЛИ ПРЯКО ДОПИТВАНЕ ..няма по-разумно от това !
  • 37 те тва иска народа

    1 1 Отговор
    народа иска живковото време защото тази демокрация капитализъм не е за бг ген ...иска се силен диктатор тук
  • 38 Bobi

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "кик":

    @35 Как па не се намери един като теб от Европа или руснаците да инвестират пари там . Ние също не сме глупаци
    Чудя се как може да има толкова хора като теб , които да вярват , че има безплатен обяд ! Германия и Япония ще спира своите АЕЦ-ове и строи соларни инсталации , а това са огромни икономики , които много по-добре са преценили нещата .
    Едно време издънките в казармата ги пращаха в Белене да строят площатката , това беше мисля 84' година . Защо ли тогава още не го построиха до край ? Защо ли руснаците не пожелаха да инвестират , или от Европа и щатите ??
    Я им обясни на тях колко са глупави и колко грешат .....ааа , не можеш ?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Jack Western

    2 0 Отговор
    Каквото и да бяха решили полза за обикновените хора нямаше да има, така, че все едно ! При настоящото ниво на техническия прогрес и тукашната данъчна система обществото няма никаква полза от каквито и да било инвестиции. Опита от "фотосоларите" говори, че в крайна сметка се създава нещо, което е собственост на криминални структури, работи с минимален персонал и не плаща никакви данъци. Липсва фондова борса с регулиран публичен сектор и широко търгуеми акции. Собствеността и управлението се концентрират в олигархични кръгове. Като "имаме" добри винзаводи това с какво Ви ползва ? "Те" имат винзаводите ! Когато "имаме" добър износ това повишава ли ви отпуската ? Прави ли пенсията ви да се получава от по-ранна възраст ? Със или без АЕЦ примитивизма на българския "елит" води до бедност и страдания за широките слоеве от населението.
  • 42 no one

    0 2 Отговор
    Да живее циганизацията на нацията...пожарникарска работа.няма развитие,перспективи... само пражоли за кучетата .
  • 43 кик

    1 0 Отговор
    Jack Western
    ПОЗДРАВЛЕНИЯ
  • 44 Йуй

    3 0 Отговор
    Австрия няма АЕЦ , пък Виена е осветена така, че се вижда от космоса.
    Не съм чул австрийците да живеят зле. Отказали са се при 4 млд дадени разходи от почти построен АЕЦ край столицата им. Сега е превърнат на Страхотен диснилен, където децата играят на воля. Какво по хубаво от това. А гоце параванов си е НАЙ ГОЛЕМИЯТ ДОБРОВОЛЕН ЕНИЧАР НА България за 20 и 21 век. И 100 000 години ли е нужно да сме длъжни на руснаците или 200 000.
    А на станиШеф само петолъчки му се въртят в тиквата. Долу БКП, ДС.
  • 45 Радо

    0 2 Отговор
    Очаквам бум на продажби на газени лампи и свещи ако някой си мисли че АЕЦ Козлодуй и Вецовете ще изкарат повече от 10-12 години жестоко се лъжат. Повечето централи са към края на живота си а запасите от въглища едва ли ще ги има вечно. Имаше един човек в предишното Правителство Ахмед Доган го раздаваше хидроинжинер а сега имаме един пожарникар който се прави на атомен инженер. Върти един реактор като на руска рулетка накрая ще си го закара в Банкя за спомен. За това икономиката е зле имахме земеделие сега внасяме всичко после ще стане така и с тока от най големи износители ще станем най големи вносители. Затова и безработицата ни е най голяма нищо ново не се строи само кърпежи като издъхнат всички централи братята роми няма да простят на кабелите сигурно вече са наточили зъби.
  • 46 joro

    1 2 Отговор
    За бъдещите поколения няма да оставяме такива екстри защото тях просто няма да ги има .Дайте сега да изядем и изпием каквото има.Б.Б.
  • 47 Мдам

    1 2 Отговор
    Мдам, явно някой ни смачква лека по лека. Ще се увеличи и цената на тока и на всичко...
  • 48 автомобилист

    0 2 Отговор
    Разбихме всички технологични отрасли. Добре, вече сме цантралоамериканска република. По-добре, че не строим АЕЦ - при тази побесняла циганска мафия педеставляваме риск за всички наоколо. Иначе ще си внасяме ток от Турция. Добре. Искам сръбско поданство..
  • 49 paffkata

    0 1 Отговор
    вярно е всичко се разби като икономика, а един АЕЦ е половината държава като икономика, държавата се издържа от продажба на ток, като спрем и ток да изнасяме, ще продадад(приватизират) и все още държавното Енерго и слагаме хикс на България. От доста години ни мачкат и все по успешно успяват, тука ще станем един транспортен коридор на на европа, а за това българи не са нужни, понеже концесионерите ще са от европа. Така че както каза един човек изхода за българите е един и той е на аерогара София