Last news in Fakti

28 Март, 2012 15:35 1 565 11

Борисов за "Белене": Не може да загробим държавата (обновена)

  • аец „козлодуй“-
  • бойко борисов-
  • ядрена енергетика-
  • русия-
  • аец белене

Министър Делян Добрев ще опитва дружески да обясни на руснаците, че се отказваме от проекта за втори АЕЦ

Борисов за "Белене": Не може да загробим държавата (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

140 милиона евро ще доплати държавата за реактора, предназначен за „Белене“, който ще бъде готов до октомври и монтиран в АЕЦ „Козлодуй“, обяви в парламента премиерът Бойко Борисов.

Днес правителството взе решение да се откаже от строителството на АЕЦ „Белене“ и да превърне площадката там в газова станция. Реакторът, който в момента изплащаме на руската страна, ще бъде монтиран като 7-ми реактор на АЕЦ „Белене“. Делян Добрев е натоварен със задачата.

Премиерът Борисов обясни на закрито заседание аргументите за отказа пред парламентарната икономическа комисия. А след това увери, че това е окончателно решение и няма да има обрат в позицията.

След това той говори пред медиите, за да обясни, че държавата е щяла да бъде загробена с около 20 милиарда лева, които ние нямаме, ако втората атомна централа бъде построена.

„Да задължим държавата поколения наред да плащат тези пари – няма как да стане“, категоричен е Борисов, според когото проектът за втора АЕЦ е компрометиран от самото му начало. С това той обясни и липсата на големи европейски инвеститори, желаещи да участват в АЕЦ „Белене“.

„При цена от около 6 милиарда евро, кредитният ресурс, който ни се предлага – между 10 и 12% лихва, за 6 години строеж, тази централа отива някъде от порядъка на приблизително 20 милиарда лева“, заяви премиерът.

Допълнително 1 милиард ще струва изграждането на електропреносна мрежа, с която да бъде свързана „Белене“, каквато вече е налична за АЕЦ-ът край Козлодуй.

Освен това, при евентуално земетресение в региона на Белене, рисковете лежат изцяло на българска отговорност.

Борисов съобщи, че министър Добрев ще запознае Москва с позицията на кабинета, „за да намерим дружески начин да излезем от проекта, да не се съдим“. Премиерът разкри, че в разговора си с руския му колега Владимир Путин му заявил, че „не ни отива да шикалкавим години наред и двете страни, и да разваляме нашите отношения с един проект, по който и двете страни нямат яснота. 

Борисов попита защо  предишното правителство не е реализирало проекта, щом го счита за толкова важен. Тройната коалиция нарочно не е правила сериозната крачка, оставяйки на сегашните управляващи да вземат това „тежко решение“. 

АЕЦ „Козлодуй“

Новият реактор ще бъде от поколение 2+ и ще работи с диверсифицирано гориво.

Целта на правителството е през следващите 20 години да се запази работата на V-ти и VІ-ти реактор на „Козлодуй“. „Първи, втори, трети и четвърти реактор ги извеждаме от експлоатация. Там също ще се обособи площадка и бихме могли след време там да изградим осми реактор“, допълни Борисов.

Газова централа вместо АЕЦ „Белене“

Борисов обясни, че на мястото на втората АЕЦ вероятно ще строи газова централа. На въпрос дали бъдещето съоръжение ще се захранва със синьо гориво от Русия премиерът отговори, че „всичко това ще зависи от финансово-икономическите обосновки“.

Предстои активна работа по проекта за газопровод „Южен поток“, който ще пренася руски газ към Европа. Целта е към края на 2015 година по тръбата на "Южен поток" да тече газ. С този проект страната ни ще се превърне в газопреносен център на Балканите, изтъкна Борисов.

"Ние и в момента плащаме най-скъпия газ в Европа. Германия плаща 330 долара, България плаща близо 600“, заяви премиерът, който разговарял по темата с руския премиер Владимир Путин. 

Българската страна ще се опита да договори по-ниски цени на синьото гориво, заяви премиерът и изтъкна важността на това да се премахнат посредниците. Борисов изрази надежда, че паралелно с това ще върви и работата по „Набуко“ - алтернативният европейски проект за газопровод.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 2 Отговор
    браво .....това не е загробване а инвестиция за бъдещите поколения а те явно няма да имат нужда от електри4ество и икономика, защото ше се греят на дървета и свещи.....бравос бравос сега да не се о4удите като бензина стане 5 пари заради "напрежение около Иран"

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Bobi

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "кик":

    @1 Инвестиция ?? Инвеститор е този , който дава парите , това не е държавата . Ние ги нямаме и ще трябва да се заробим със заем , непосилен за нашата икономика , но като ти гледам правописа , едва ли го проумяваш
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 до оня смахнатия

    0 1 Отговор
    целия народ е като тебе безхарактерни неспособни да работят и инвестират свикнали на това което им е лениви глупаци без желание за развитие цирикащи като трябва да се мобилизират да работят...тежко ни на нас можещите и просветените защото сме малцинство и такива кат тебе докараха лумпена с надеждата 4е ше им разкатае фамилията на старите управници .....мани другото ами и си повярвахте и сега се проклинате и викате ама кои ли гласува за него????????/
  • 7 На колело

    0 0 Отговор
    Абе ей ! Никога няма да прокопсаме с такива като тебе ! да не би Левски и Ботев да са се борили за "М...листан " ..Българка съм до края и ако нещо не ми харесва търся наичн да го променям !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 циганката с колелото

    0 1 Отговор
    къв лески къв ботеф?борили са се за да има наготово на англисаксонците и юдею илюминантите
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 томсън

    0 2 Отговор
    на лумпена любовницата ще строи фото централи и ще намали 4овешкия фактор в производството на ел.енергия до минимум..и ще плащаме тока максимум ..на това му се вика ограбване за поколения напред