Last news in Fakti

3 Януари, 2019 08:59 2 815 18

Президентът „пусна“ промените за конфискацията

  • конфискация-
  • румен радев-
  • закон-
  • борба-
  • корупция

Спорните разпоредби излизат в извънреден брой на „Държавен вестник“

Президентът „пусна“ промените за конфискацията - 1
Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ), с които гражданската конфискация изрично беше „развързана“ от развитието на наказателния процес, излизат днес в извънреден брой на „Държавен вестник“, разкрива сайтът „Лекс“.

Те бяха приети експресно от парламента, след като на 7 декември 2018 г. Гражданската колегия на Върховния касационен съд излезе с тълкувателно решение, че прекратяването на наказателното производство е абсолютна процесуална пречка пред иска за отнемане на имуществото. То се отнася до отменения тази година и действал от 2012 г. Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество (ЗОПДНПИ).

На 20 декември измененията вече бяха гласувани окончателно от депутатите и от тогава се чакаше дали президентът Румен Радев ще наложи вето и ще ги върне за ново обсъждане.

На 28 декември обаче държавният глава е подписал указа за обнародването им.

Измененията в ЗПКОНПИ са само от два параграфа. С първия в закона се записва: „Не съставляват законова пречка за съществуването и надлежното упражняване правото на иск за отнемане на незаконно придобитото имущество в полза на държавата прекратяването на наказателното производство или влизането в сила на присъда, с която подсъдимият е признат за невинен за престъпления, посочени в разпоредбата на чл. 108, ал. 1 от закона.“

Регламентира се и че това правило важи и за неприключилите проверки и производства пред съда по отменения ЗОПДНПИ.

След произнасянето на тълкувателното решение няколко дела бяха прекратени от съдилищата, тъй като наказателните производства срещу хората, чието имущество държавата иска да отнеме, са или прекратени, или завършили с оправдателна присъда.

Най - емблематичният случай е с Христо Бисеров, от когото антикорупционната комисия иска да отнеме имущество за близо 2 млн. лв. Позовавайки се на тълкувателното решение, Софийският градски съд прекрати делото за конфискация. Определението му обаче не е окончателно и беше обжалвано от комисията. Справка в деловодната система на Софийския апелативен съд показва, че по жалбата още не е образувано дело, а когато той се произнесе, вече ще е влязла в сила новата разпоредба в закона, която обявява, че оправдателната присъда не е процесуална пречка пред иска за отнемане на имуществото.

В интервю за в. „Труд“ председателят на комисията Пламен Георгиев заяви: „Има още 19 подобни дела. Например срещу кмета и главния архитект на Несебър. И на тях наказателното производство е прекратено, и за тях ние имаме искове за отнемане“.

Промените в ЗПКОНПИ, които ще излязат в „Държавен вестник“, са само първата част от готвените изменения в този закон по-малко от година след приемането му.

Както „Лекс“ писа, вторият пакет с изменения вече беше внесен от председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов и колегата му от ДПС Хамид Хамид. В него се предлага Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество да бави внасянето на иск за конфискация два пъти по-дълго – не 3, а 6 месеца, след последния запор. Освен това се предвижда, че служители на КПКОНПИ ще могат да призовават граждани „в служебните помещения за изпълнение на определените им с този закон правомощия“. Как ще става това, ще се уреди с правилник. Надлежно призованият, който не се яви „на определеното място и време без уважителни причини“, се наказва с глоба и се довежда принудително, не само ако явяването му е задължително, но и ако в КПКОНПИ „намерят, че то е необходимо“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Републиканец

    15 17 Отговор
    Една държава, един флаг, един президент. Най после избрахме читав човек.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Благодарим ГЕРБ

    22 2 Отговор
    България е държава на корупция и циганизация !!!
  • 4 Лошо много лошо

    16 5 Отговор
    Радев е добър ! Да ! Но шайката около него са кариеристи и корумпирани лица ! Те си знаят кои са !

    Коментиран от #5

  • 5 Фалшив герой

    17 6 Отговор

    До коментар #4 от "Лошо много лошо":

    Попитайте как са пробили лица като Илияна Йотова и Пламен Узунов-хитлериста ???? Корупция и интриги с всички средства !!!!

    Коментиран от #18

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Истина зла

    10 4 Отговор

    До коментар #6 от "Курестия":

    България е държава на корупцията ! Всички са един отбор и играят театър за пред хората !
  • 8 Иванчо

    9 5 Отговор
    Къде е сега популизмът на руския слуга? Интересът клати феса.
  • 9 Иванчо

    11 12 Отговор
    Комунистическото отроче и руска подлога си харесва комунистическите похвати - отнемане на частна собственост без съд и присъда. Сега какво да чакаме - народен съд, лагери ?
  • 10 Сатаната

    3 6 Отговор
    Всички сте добре дошли.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Цоки

    5 6 Отговор
    - Къде са ти топките?
    - В чантата на кака Кури...
  • 13 безработен висшист

    4 6 Отговор
    този кво работи ???
  • 14 Интересно бъдеще

    7 1 Отговор
    Вероятно този ще е най-важния закон! Кой ще следи резултатите по строгите му разпоредби? Защо не направите един интерактивен публичен регистър в реално време, всеки данъкоплатец да наблюдава как се действа по закона, ползи-разходи какви има, брой лица с отнето имущество и с какъв размер на средствата, и после за какво сте ги похарчили само до края на 2019? Да проследим цикъла на законността в България, и мотивите ще излезнат наяве. Само една година качествено наблюдение е достатъчно! Нямате експерти, пари? Хм и желание нямате! Всичко може да се направи и измисли, за да се спре корупцията, ама ви е страх.......
  • 15 цъфнал гербер

    10 3 Отговор
    Герберастииии, за вас нямали почивка бря? Не ви остана слюнка в устата от плюване по президента. Хахахаха.

    Коментиран от #16

  • 16 Атем

    2 5 Отговор

    До коментар #15 от "цъфнал гербер":

    Натовеца Радев ли защитаваш ?
  • 17 Грипен Решетников

    1 4 Отговор
    Ще пусне,къде ще ходи.
  • 18 КАНДИДАТИ ЗА КАЙМАКА

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Фалшив герой":

    А ти, кой предлагаш,на техните места?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове