16 Януари, 2019 10:10 34 088 48

Покойник от 5 години възкръсна в Плевен

  • милчо митов-
  • покойник

Тъжната житейска история на бившия тракторист и строител Милчо Митов

Покойник от 5 години възкръсна в Плевен - 1
Стопкадър: TrafficNews

Той има издаден смъртен акт. Покойник е от пет години по документи. Според сестра му и собствения син е мъртъв още от 1994 година. Не е зомби или призрак, а съвсем жив човек. Може да го срещнете на различни места в Плевен. Даже има постоянен адрес - под едно стълбище отвън до панелен блок. Спи там дори в най-зверския студ.

Звучи абсурдно, но е факт. Това е житейската история на Милчо Митов, който гледа на нея като на едно изпитание, което един ден ще приключи. 64-годишният бивш тракторист и строител е обявен за мъртвец от съда в Червен бряг през 2014 г. благодарение на свидетелските показания на най-близките му роднини, разказват в свой репортаж колегите от TrafficNews.

Сестра му и синът му го обявяват за безследно изчезнал много по-рано, въпреки че са наясно, че Милчо е жив и здрав. Така обаче успяват да продадат семейната къща, без да делят с него.

По онова време мъжът се е разделил със съпругата си и митарства из страната в търсене на работа. Междувременно се е скарал със сестра си и нейния съпруг, с когото стигат почти до бой. Милчо се прибира от време на време в Червен бряг и родното село Чомаковци, но изобщо не подозира, че всъщност го броят за покойник.

Разбира за "преждевременната си смърт", когато случайно полицаи го спират в Троян за проверка и му искат личната карта. Милчо обаче няма никакви документи, защото срокът на тяхната валидност е изтекъл, а той няма пари да ги поднови. Когато си казва пред полицаите ЕГН-то, те изумени констатират, че то е на мъртвец според регистрите на МВР.

Така Митов стига до полицията в Плевен. С необичайната молба към шефа на регионалната дирекция на МВР: „Господин директор, моля да бъда съживен…“.

Сега Милчо започва битката за възкресението си. Дотогава преживява, като събира хартия и бутилки за левчета, с които събира пари за някоя баничка. Всяка вечер се пъха пълзешком под стълбището, което е единственото му убежище. Свикнал е със студа и глада. Даже е оптимист за бъдещето.

„Мечтая да се съживя, да си направя лична карта. Да си намеря работа. И квартира, за да мога да живея като бял човек, а не като животно“, казва Милчо какво си е пожелал на Нова година.

Първоначално мислех, че е някаква шега или майтап, признава пред TrafficNews Иван Мусков, полицейски служител в Плевен, който се заема със случая на Милчо Митов.

"В началото погледнах с усмивка, но впоследствие при по-нататъшните справочни действия наистина излезе, че такова лице е починало. И наистина неговите обяснения и неговите сведения, които даде, ни наведоха на мисълта, че това, което казва, действително е така", обяснява полицаят.

Понеже това е казус, който не се среща всеки ден, започнал стъпка по стъпка да проверява как обявеният за покойник може да върне правата си на пълноправен гражданин.

„Наложиха се много разговори със службата ЕСГРАОН, със съдебни състави в Червен бряг, за да се стигне до цялото "съживяване" на човека", обяснява Мусков.

Според него зад абсурдната история стои желанието на роднините на Милчо да се облагодетелстват.

"Към момента той все още се води като починало лице по решение на съответния първоинстанционен съд. Т.е. неговите роднини по-скоро сестра му и синът му са потвърдили, че същият е безследно изчезнал през последните 20 години, че нямат данни за негово местонахождение, за адрес, не са го виждали, за да могат най-вероятно да се разпореждат с имуществото, което притежават", продължава полицейският служител.

И недоумява как се приемат за верни твърденията на роднините на Митов, че той е изчезнал през 1994 г., когато две години по-късно е извадил последния си личен документ.

"Значи никой не си е направил труда да провери каква документация е имало в Министерството на вътрешните работи. Никой не е изискал тези документи. По принцип в други такива случаи има запитвания от съответните съдилища: Дайте ми информация, има ли резултат, какво се е случило? Съдът е потърсил връзка с тези лица, но никой не е открил“, обяснява Мусков.

След като в плевенската полиция започва процедура по "съживяване" на Милчо Митов, е определена и дата за дело в съда в Червен бряг. Призовани са сестра му и синът му.

Видео: TrafficNews


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vojda

    153 1 Отговор
    Завалия, дано се оправи

    Коментиран от #8, #16

  • 2 Гост

    167 4 Отговор
    Показателно за начина, по който работят институциите в БГ!
  • 3 ПЕЕВ

    103 2 Отговор
    ПАЗИ БОЖЕ.
  • 4 ДДРОнег

    64 13 Отговор
    90-те години бяха време на див посткомунизъм и още по-тотална липса на законност и държавност от сега (това е трудно да се повярва, но е така)
  • 5 Бай Този

    127 1 Отговор
    Бах ти сестрата,бах ти чудовището.Ужас.
  • 6 918

    68 3 Отговор
    Как умрял без да има труп?!?
  • 7 от София

    128 0 Отговор
    Еее байчоо, ако беше по-млад, и по-начетен, нямаш идея колко пари можеше да изкараш, ако си умрял по документи.
    Добре, че има добри хора, които са се заели да го оправят. А за роднините - Господ гледа.
  • 8 спокоен

    60 5 Отговор

    До коментар #1 от "Vojda":

    Ще се оправи , за нула време ще се оправи. Наште адвокати до един ще се збият за него, щото обичат само истината и правдата, и накрая най-якият ще го поеме безплатно, че и втората си риза ще му подари.
  • 9 Днк

    23 9 Отговор
    Днк като начало. В това село съучениците му, родата и съседите измряли ли са? Откъде му е личната карта?
  • 10 Гост3

    57 4 Отговор
    Това е лицето на БЪЛГАРИЯ... няма смисъл от повече думи.....
  • 11 Гост

    45 1 Отговор
    има ли някой на място, дайте да напрвим някакъв граждански комитет да му помогнем на човека. Ако сами не си помагаме, държавата и институциите ни "убиват" всячески...вече и синове и сестрии.... не съм в бг, но бих помогнал финансово за адвокати да разнищат и съдят до дупка всички замесени по всяка буква на Закона , която е нарушена!!!

    Коментиран от #43

  • 12 Гост

    51 3 Отговор
    Гокия човечец, какви роднини има само... за единия имот да го "уморят", даже собственият му син е в схемата?!? Просто как може да има такива хора, които са готови за едното парче земя да те продадат/предадат/уморят??? Нали накрая парцел ще има осигурен за всички - ще свършим в 2 на 1 с бял камък отгоре и те така!!! Човек живеее с хора на тоя свят, пък особено с роднините трябва да сме си най-близки! Дано го "съживят" и после тея негови роднини да ги съдят до дупка за това тяхно деяние!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 бобо

    9 38 Отговор
    Кротко, възмутени господа. 1.Явно къщата е бащина, т.е. и на сестра му. 2.Неговият дял е отишъл в сина му. 3. От нищо не е лишен, и той живее в къщата. 4.Един имот се поддържа с много пари, и нещата трябва някакси да се озаконят. А той просто не се показва. 5.Цялата дандания е заради новите документи. Поздравления за Мария, която направи от нищо ,нещо. Аз лично поддържам такъв имот, за който другите наследници се крият и нищо не плащат. А после ще делим по гръбнака.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 тази житейска история

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Vojda":

    илюстрира истинското дередже на тая скапана дър...територия!!!
  • 17 трибуна

    26 1 Отговор
    добре дошли в Абсурдистан
  • 18 Възмутен

    5 13 Отговор
    Мария Стефанова няма диплом! Тя не знае да пише! Няколко думи в изречение не може да свърже: от 5 години покойник, пък според сестра му и собствения син е мъртъв още от 1994 г. Не разбирам и сина ли е мъртъв? -----------.......И изобщо цялата статия е за един недодялан нехранимайко, който не знае, че трябва да се снабдява с нови документи. От време на време се весвал в родното си село, но кой знае защо роднините му го таксували за умрял ... Мария Атанасова пак се е „изпуснала душата“, а не е написала статия като хората.

    Коментиран от #24

  • 19 Анелия

    23 0 Отговор
    Как може да открием този човек и да му помогнем.

    Коментиран от #36

  • 20 иванов

    18 1 Отговор
    незабавно официално да се уреди самоличността му, а виновните за неговото абсурдно положение да бъдат наказани своевременно съгласно закона.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Смотаняци 33

    11 0 Отговор
    А те сега да видите ще ми продавате къщата ли!
  • 23 мишю

    24 1 Отговор
    затвор за лъжесвителстване за сестрата и сина
  • 24 ЕДИН БЪЛГАРИН

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Възмутен":

    Ти гледа ли репортажа, или само чете тук?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българска оправия

    8 0 Отговор
    В реда на нещата е.Например съпругата ми ГРАО я счита за чужденка-брат и за българин.Но като завърши ВМЕИ получи разпределение в Ловеч понеже баща и се е родил там.Кажете че не знаят,но зависи от настроението им.А тя беше омъжена и аз работех по специалността ни в София.АКО НЯКОЙОБИКНОВЕН СЛУЖИТЕЛ СЕ ЗАПЪНЕ-НЯМА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА.ПАЗИ БОЖЕ!!!!
  • 27 деси

    4 3 Отговор
    ако се скрие сега мъжът ти/жена ти/ някъде из Б_ия или по света и не знаеш нищо за него/нея/,,кой ще е за жалене -ти и децата ти,или той-тя???,и какво ще направиш?Полицията и Интерпол не се интересуват от скрилия се,защото не е междун. престъпник и никой не го търси.А близките му/й/ са подложени на тормоз.
  • 28 десислава михова

    1 4 Отговор
    ако се скрие сега мъжът ти/жена ти/ някъде из Б_ия или по света и не знаеш нищо за него/нея/,,кой ще е за жалене -ти и децата ти,или той-тя???,и какво ще направиш?Полицията и Интерпол не се интересуват от скрилия се,защото не е междун. престъпник и никой не го търси.А близките му/й/ са подложени на тормоз.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Цар Вул

    5 3 Отговор
    Имаше такъв случай в с.Б.М.Умрял бащата и синовмете муго взели и погребали,но не знаели,че трябва да вземат смъртен акт!След десетина години трябва да се делят наследсвени земи от наследниците на едно бабе умряло давнйм давно!Е и к,во стана?Купиха от едно друго село смъртен акт с коректор изтриха имена и всичко и написаха на компютър имена,дата на смърт,диагноза.Снимаха го на цветен ксерокс занесоха го на комета и там вече всичко се уреди!Получиха на законно основание като наследници на умрелия земята,разделиха си я по братски и ла финита комедия.А този човечец не е за съжаление!!Лудият изяда и два зелника стига да има кой да му ги даде!Кой му е крив,че не си е знаел правата?Незнанието не може да оправдае неговата безхаберност!Явно човека "бута масло"!Сега полицията си прави Пи Ар с неговата беда!!!"Голямо разследване ще да е било?"На човек да му дожалее на тези отворковци като този полицай?
  • 31 С.В.

    12 1 Отговор
    На какъв тормоз са подложени че нещо.не ми стана ясно. Самите те са го обявили за умрял заради къщата. Е сега ще си получат каквото са дробили. Кой го е търсил? Никой. И когато е трябвало.да продадат.имота,вече е "умрял,". Това е преди 5/г
    а него го няма от 20. Защо не са го.търсили. Затвор за такива И то сестра и соствения му син.До къде сме нагазили в мръсотията! Дано по бързо да си уреди нещата човека да поживе нормално.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ис. Хр.

    7 1 Отговор
    Всички нагаждачи сте слуги на дявола и сатана ще ви дейсва вас. Пред Бога всички са безсилни.
  • 34 Курсант Щука

    7 0 Отговор
    В Сливен има алчни роднини,който го изкарват мъртъв зада не делят имотите
  • 35 hmhmhm

    10 0 Отговор
    дано тези дето са го направили на мъртъв да си понесат последствията. А това че картата личната е изтекла не я прави че я нямаш.
  • 36 Ivan S

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Анелия":

    Като начало се свържете с Трафикнюз
  • 37 гОСТ

    9 0 Отговор
    Не се знае колко цигани има които не са между нас и получават помощи?
  • 38 Шаран БГ

    5 1 Отговор
    До това води недостатъчната администрация! Ако тя се увеличи например двойно, логично е двойно да намалеят подобни грешки ! Да живее бюрокрацията и чиновническия държавен свят - почти като по Балзак. А някъде из Библията е написано : Врагове на човека ще бъдат домашните му !!!
  • 39 анализатор

    3 0 Отговор
    Имаело е яки рушвети на съдията
  • 40 Д.Г

    4 0 Отговор
    Господ да помогне на този човек! Дано всичко се нареди по най-добрия начин.
  • 41 TSFH

    3 0 Отговор
    Нещо не му е харесало на ония свят и решил да се върне.
  • 42 Бени

    6 0 Отговор
    Горкия човек,така да мизерства....
    Защо не го подслони някоя институция?
    Сега какво? Сина му и сестраму ще се измъкнат ли от закона?
    Заслужаеат затвор.
    Позор.
    Тази алчност край няма....
  • 43 ЦветиЛи

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Аз също съм "ЗА"
    НЕКА БЪДЕМ ДОБРИ И НАПРАВИМ ДОБРО НА ЧОВЕКА! НЕКА ПОМОГНЕМ НЯКАК СИ!
    Не ми се иска и тази случка да си остане само в този пост и да се забави още следващия ден.
    Нека види човека, че наистина са останали хора из между него, които биха сторили добро!
  • 44 Цветелин

    3 0 Отговор
    Може да живее с мен ако иска как да го намеря!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 111

    1 0 Отговор
    Bog 6te gi opravi tia terikat4eta lakomi
  • 47 До Бобо :

    2 0 Отговор
    Човече, плашиш ме! Смени си дрогата! Много е силна за теб! И си коригирай "озаконяването" на "узаконяване", че се излагаш като кифладжия! 😄
  • 48 МАРТИН

    0 0 Отговор
    ПЪЛНО Е С ИЗВЕРГИ

    ДА МУ ОТКРАДНАТ СОБСТВЕНОСТТА ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЕ СРЕЩА И ТО НЕ ЧЕСТО
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове