Last news in Fakti

3 Април, 2012 16:43 1 580 2

България пак сред най-нещастните в света

  • българия-
  • щастие-
  • нещастие

България отново бе оценена като едно от най-нещастните и тъжни места в света. Страната ни се нарежда редом до Чад, Конго, Танзания, Брунди и Хаити по този показател, заемайки 147-мо място от 158 държави. Най-щастливите страни, които са и най-богатите, се намират на Скандинавския полуостров и в северна Европа – първа е Дания, следвана от Норвегия, Финландия и Холандия.

В топ 10 влизат още Канада, Швейцария, Швеция, Нова Зеландия, Австралия и Ирландия.

Богатството обаче не е основният критерий, който определя чувството за удовлетвореност от живота, става ясно от изводите на първия Световния доклад за щастието (World Happiness Report 2012). Подредбата му е направена въз основа на оценка от 0 до 10.

Критериите са разнообразни – от политическа система през богатство и работа до физическо здраве. Най-високите оценки са от порядъка на 7,3, България е около 4, а най-ниската – 3,1 принадлежи на Того.

Взети заедно, политическата свобода, силните социални мрежи и отсъствието на корупция са по-важни за хората от месечните им приходи. Това разбиране е ключовата разлика между най-щастливите и най-нещастните държави, където основно парите правят хората щастливи.

Пример за това е САЩ, която попада под №11 в класацията, където за последните 30 години има бум на икономическото развитие, но усещането за щастие е почти без изменение.

Преди България е Грузия. Македония, която също е преди нас, е другата европейска държава, която попада сред последните 20 страни в класацията. По-щастливи от нас са в Афганистан, Пакистан и Палестина.

Като цяло светът е станал малко по-щастливо място за последните 3 десетилетия, твърди докладът. В личен план стабилното семейство, здравето и сигурността на работното място са най-важни.

Иначе жените са по-щастливи от мъжете, а ниските нива на щастие се наблюдават в средата на човешкия живот.

Докладът е изготвен във връзка с Конференцията на щастието по света на ООН.

През 2010 година списание Economist публикува статия, в която страната ни бе определена за най-тъжното място на света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hideid

    1 0 Отговор
    Ето тия пак лъжат нашия император ББ каза че ние сме най мързеливите хора и за това нямаме пари.И освен това пълниме банките с влогове и живееме от лихвите като царе.Как може да сме нещасни като взимаме толкова пари от лихви а?
  • 2 Атанас Велики

    0 0 Отговор
    Много ме огорчава това! И не е като да е за 1ви път! Подобна класация ми се попада сигурно за 1000 път! И все ще се намери някой да се оправдава, защо сме били такива! Като гледам държавите пред нас - а те са прекалено много, няма никакво оправдание освен - прекалено сме алчни и кисели! Няма катаклизми, природата и климата са нормални, жените ни са красавици, престъпността е на нормални нива и предимно циганска(кокошкарска), имаме свобода на словото, предостатъчно почивни дни... И какво?!?! Не сме богати, ама сме сред най-богатите 30% от населението на планетата! Какви сме ние такива принцеси! Направо ми разбивате сърцето! По-ведро! Ще я оправим тая държава! Бавно, мудно, но все пак ще го направим! И няма да живеем като японците, китайците и немците - роботи, мислещи само и единствено за работата и живеещи нагъчкани като риби в консерва!