Last news in Fakti

28 Януари, 2019 13:38 1 503 24

Илияна Йотова: България не е подала ръка на българите зад граница

  • илияна йотова-
  • вицепрезидент-
  • президент

Вицепрезидентът отчете дейността си

Илияна Йотова: България не е подала ръка на българите зад граница - 1

Голяма част от моята дейност и тази на екипа беше посветена на изработването на съвместни политики с българите зад граница. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на пресконференция по повод втората годишнина от встъпването си в длъжност. По думите ѝ е дошло време за нова политика към българите в чужбина.

"Българите в чужбина никой не ги пита за нищо. Отношението на държавата личи и в това, че до този момент няма никакъв разговор за съдбата на нашите сънародници във Великобритания. Необходима е държава, която да се грижи за своите граждани, без да ги разглежда като поданици. Отговорността на нашето поколение е запазване на българската нация“, заяви Йотова, цитирана от "Фокус".

"Целият закон за предоставяне на българско гражданство се нуждае от много сериозен ремонт. Ще очаквам Министерството на правосъдието да публикува своите предложения. Законът през годините е кърпен много. Против съм за това да се дава българско гражданство за инвестиции и бих подкрепила този текст. Но законът се нуждае и от промяна на издаване на български произход“, заяви Йотова.

Тя посочи, че този закон не може да се гледа сам по себе си, а да бъде в пакет със Закона за българите в чужбина и с този за чужденците в България.

"Необходима е цялостна държавна политика – от създаване на условия за изучаване на българския език до създаване на предпоставка за тяхното връщане в страната. Първият приоритет е запазването, развитието и разпространението на българския език. Искаме ново училище в Одеса. Мрежата от съботно-неделните български училища трябва да се разшири. В момента има 362 такива училища, които се спонсорират от България, и над 70 частни. Предлагаме създаването на национален фонд, който да подпомага тези училища. Той може да бъде част от друг голям национален фонд за подкрепа на българите зад граница“, обясни вицепрезидентът. Йотова посочи, че всяка година български училища в чужбина завършват образованието си, но България не им подава ръка.

„Готови сме с концепция за създаване и на Български културен институт. Концепцията ни е въз основа на международния опит. Проучени са практиките на всички представени у нас културни институти. За тази цел имаме институционалното съгласие на другите институции в държавата. Основният проблем обаче са връзките с българите зад граница – искаме изграждане на световна мрежа за връзка между българите по света, както и гише за връзка с българската държава. Това, което предлага нашият екип, е пилотният проект. Надяваме се да имаме последователи“, каза още Йотова, цитирана от "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    8 7 Отговор
    КВО? Май ще е по логично ако българите зад граница подадат ръка на България. Българите са единственият народ който живее добре навсякъде другаде но не и в собствената си държава. Има българи в чужденеция които имат повече пари от брутния вътрешен продукт на България.

    Коментиран от #11, #14

  • 2 връбчето

    14 6 Отговор
    Плъховете първи напуснаха кораба, ако са толкова умни и интелигентни да бяха стояли тука, за да са полезни на страната и народа си

    Коментиран от #15

  • 3 Фалшив герой

    10 4 Отговор
    Тая кога бе млада и шо годе убава на кого ли не беше любовница !!!!
    Е докопа се до кокъла и сега дава акъли ! Срамота бе моме шавливо !

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 туй беше

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Фалшив герой":

    За Руменчо Увчъров и Гочето Парфанов сас сигурност са я е...и много !
  • 6 Спиро

    10 7 Отговор
    Да, трябва да се подава ръка, но само на част от българите зад граница (всъщност на тези, които наистина са българи), става дума най-вече за бесарабските, македонските и тези от Западните покрайнини, т.е. тези които поради някакви исторически процеси са се озовали извън Родината. Тези които са се изнесли като плъхове от потъващ кораб (както пише в коментар по-горе) не влизат в тази категория.
  • 7 икономист

    10 1 Отговор
    Не виждам тези инвеститори, как ще ги привличате в тази висококорупционна среда, след като и един паспорт ви се свиди!
  • 8 Джон Атанасов

    11 5 Отговор
    Българи зад граница! Е, нема такова нещо, това е идиотизъм. Плащаш данъци другаде, децата ти са с чужди имена, не ти пука за тука и пак не те оставят на мир. Това само комунизъма го може.

    Коментиран от #12

  • 9 Тигърът на Седемте тепета

    2 7 Отговор
    Поне е хубава Илиянка, та човек може най-малкото да я гледа, ако не ще да я слуша...
  • 10 Булшийтс

    8 1 Отговор
    Няма такава държава, май последното време от Откровение на Библията се изпълнява в България!
    Понеже децата на комунистите са навън, да направим един културен институт, чрез който да имаме безплатни телефонни разговори с тях, нещо такова е тази идея. Не се мисли в посока да се развива страната, за да се върнат българите.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Све

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Джон Атанасов":

    Умнико, българите от чужбина изпращат повече отколкото са чуждите инвестиции в България. Без тези пари близките ни няма да изкарат и 3 месеца. 90% от чакащите на ЕВТАНАЗИЯ не са човеци. Няма чест, морал, справедливост, общество… И НИКОЙ БЪЛГАРИН НЕ ГИ ТЪРСИ
  • 13 Све

    5 4 Отговор
    Като чета коментарите….и циганите през соца бяха по-интелигентни
  • 14 Miusuka Madoto

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Meganoob BG":

    Ало, Мой, ако съвсем случайно не знаеш - да те светна, че най-големият Инвеститор в България са гастарбайтерите - приходите от влезли от тях пари са най-големи! За какво ръка ми говориш, при положение, че "инвеститорите" на Боко Тъпака един след друг сгъват цирковете и се спасяват - !! в държави с по-високи заплати и по-високи данъци!! Само в първата седмица на Януари четири Външни инвеститори-Заводи за напуснали територията и са оставили навън 2000 гладни семейства! Интересувайте се преди да пишете глупости!
  • 15 hmhmhm

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "връбчето":

    Защо да седят? Какво да правят6 тук? Измислени закони за едни важат за други не? Аз адмирирам хората изнесли се от България няма смисъл никой да остава тук. Да се плаща на това крадливо племе управляващите.
  • 16 Инвеститори

    6 1 Отговор
    Емигранти, спрете да инестирате в България. Няма смисъл, вземете родителите си при вас, и няма да имате повече ангажименти и да си пилеете парите, за нещо което се разпада!
  • 17 Справедлив

    8 1 Отговор
    А какво направи за нас дето останахме да градим ДЕМОКРАЦИЯТА?останахме само с митинга на площада преди 30 г.

    Коментиран от #18

  • 18 смешник

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Справедлив":

    Каквото си градил, това и ще си сърбаш ... демократе
  • 19 Балканец

    7 2 Отговор
    Българите зад граница сами са избрали да скъсат връзката си с България.
  • 20 1944

    4 4 Отговор
    къде се покри недоразумението радешетников? зад полата на простадесата?
  • 21 глас народен

    4 0 Отговор
    За какво си Вице Президент Нали ти си държавата България и ти трябва да ги решаваш тези въпроси а не да прехвърляш задълженията си на всички Иначе не се оплакваш от заплатата си нищо че не вършиш това за което си избрана
  • 22 ТОКО

    3 0 Отговор
    Е как да не е ? Малко ли паспорти се ПРОДАДОХА на всякакви уроди зад граница ? Ми то БГ - гражданството не се ли '' ПРОДАВА'' като последният подпис е на ВИЦЕТО ? Казва се указ на президента ???
  • 23 123:)

    0 0 Отговор
    Комунистически курник.
  • 24 ЗЗзз

    1 0 Отговор
    Голяма дейност развива Йотова в последно време. Много плаче Йотова за българите в чужбина. Печели гласове, нали идват избори. Не стига, че са избягали от трудностите в родината си, а сега и ръка да им подаваме. А те подадоха ли ръка на държавата си в най-трудните моменти? Те щом живеят в чужбина, значи могат да се оправят и сами, без някой да им помага.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове