Last news in Fakti

4 Февруари, 2019 17:17 1 954 36

„Медиана”: Силите на БСП и ГЕРБ в градовете са изравнени

  • медиана-
  • избори-
  • вот-
  • урна-
  • бсп-
  • герб-
  • европейски избори

3,40 по шестобалната система е оценката за правителството

„Медиана”: Силите на БСП и ГЕРБ в градовете са изравнени - 1
Снимка: Shutterstock.com

БСП е застигнала ГЕРБ и към момента в градовете те са с напълно изравнен електорален потенциал (25,5% към 25,8%). Този извод правят социолозите от „Медиана” на базата на последното си проучване, проведено в периода 26 януари – 01 февруари сред 810 души.

„Това означава, че на национално ниво основната опозиционна партия вероятно изпреварва ГЕРБ с около 1,5% (в селата ресурсът на ДПС и БСП е по-висок, а алтернативните и традиционно „градски“ партии са по-слабо представени)”, посочват от „Медиана”.

Ако парламентарните избори бяха сега, за БСП биха гласували 24,8%, а за ГЕРБ – 23,6%, сочат прогнозните данни на национално ниво.

9,5 на сто биха подкрепили ДПС, 7,1% – „Обединени патриоти”, 1,8% – Реформаторския блок. По 1,8% подкрепа получават „Воля”, „Демократична България” и АБВ.

3,40 по шестобалната система е оценката за правителството, показват данните сред жителите на градовете.

От „Медиана” правят сравнение, че през юли 2018 г. тя е била 3,42, а през октомври миналата година – 3,36.

Според изследването към момента сред жителите на градовете преобладават желанията ГЕРБ да довърши управленския си мандат – 43% срещу 28% за предсрочни избори.

За шест месеца желаещите предсрочни избори не са се увеличили, а желаещите ГЕРБ да довърши мандата са намалели с 3%.

Единствената област, в която доминират позитивните оценки за развитие, е благоустройството. Отчита се и намаляването на безработицата. Във всички останали обществени сфери оценките са силно критични – „Влошаване“. Особено негативни са оценките по отношение на престъпността, здравеопазването, корупцията и материалното положение на хората и особено на пенсионерите, изтъкват от „Медиана”.

„На този фон логично и одобрението за закупуване на по-скъпите изтребители F-16 е много ниско. Одобрението за тази сделка сред заможната част от населението е значително по-високо, отколкото при бедните и пенсионерите, където неодобрението достига близо 50%”, допълват от агенцията.

Социолозите посочват, че към момента може да се очаква относително висока изборна активност за предстоящите избори за европейски парламент – над 40% декларират категорична готовност да гласуват на тях.

Характерното е, че това са изключително симпатизанти на ГЕРБ, БСП и ДПС. Симпатизантите на останалите партии са много слабо мотивирани да гласуват, отбелязват социолозите.

„Очевидно е, че тези избори ще бъдат натоварени със символно значение от вътрешнополитически характер – „да накажем ГЕРБ!“ срещу „да запазим управлението и да не допуснем комунистите на власт!“. Резултатът ще зависи от възможността на ГЕРБ и БСП да привлекат избиратели извън тясно партийните редици”, коментират от „Медиана”.

От агенцията уточняват, че изследването обхваща периода след речта на Бойко Борисов пред актива на ГЕРБ в София, обвиненията към Елена Йончева за пране на пари, конгреса на БСП и речта на президента Румен Радев по повод втората му годишнина като президент. Изследването не отчита влиянието на скандала около министъра на културата Боил Банов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Alpha_Lone_Wolf

    13 22 Отговор
    Като агенция на герб прави проучвания за вота
    водят с 8-9%. Като агенция на БСП вади такава статистика, силите са изравнени. ИСТИНАТА Е ПО СРЕДАТА!
  • 2 ИСТИНАТА Е ТАЗИ

    35 8 Отговор
    Обективните коментатори във вашия и други сайтове дават не повече от 20% положителни коментари за политиката на ГЕРБ ! Храта на улицата са масово недоволни ! Но истината е че и хората заграбили ръководството на БСП не будят симпатии ! Резултата е равенство !
    ИСТИНАТА е че хората еднакво мразят БСП и ГЕРБ !!!!!!!

    Коментиран от #4, #25

  • 3 СОЦ и ология

    10 14 Отговор
    Наистина е забавно ,как преди избори ,някои социологически агенции дават (абсолютмо сигурни) прогнози как - БСП е задминало и води (кога с много ,кога с малко) над ГЕРБ ,после - изботите минават ,червените биват бити и пребити ,а (абсолютно сигурните) социолигически агенции ,започват пелтечейки да обяснявт ,че - победата на ГЕРБ не е победа ,а па загубата на БСП не е загуба ми е нещо като ....... победа ! Странно ,а ?!
  • 4 ДА ДА ДА ДА

    29 8 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНАТА Е ТАЗИ":

    ГЕРБ и БСП са еднакво ненавиждани от хората !
  • 5 Реалист

    16 22 Отговор
    Медиана - жалки червени боклуци!!!
    Нали не си мислите, че можете така лесно да манипулирате общественото мнение?!

    Коментиран от #12

  • 6 Лошо много лошо

    21 3 Отговор
    Ами така е Кире-контрабандата или Нинова -крадеца на Костов !!!
    Бойко -сикаджията или Цецо -ухото ! Кой да харесаш повече? А бате ?
  • 7 туй беше

    12 5 Отговор
    3и40 - много е !!!! Тези управници са си точно за 2и00 !!!!!!!!
  • 8 onq s konq

    9 10 Отговор
    Нешто ми се не верва тека да е

    Коментиран от #11

  • 9 5555

    17 4 Отговор
    Ше се отървем от тая пасмина крадлива!
  • 10 nnn

    22 5 Отговор
    Баце Тиква да си приготви раираната пижама
  • 11 Въпрос

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Нешто не ти се иска така да е....
  • 12 Бате Бойко

    20 6 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Ние от ГЕРБ сме жалки червени боклуци!!!
  • 13 Бай Ставри от софийски централен

    16 5 Отговор
    Чакаме ви герберасти сладки.Цецо,Бойко и Вежди всеки от е..не ще врещи
  • 14 Герб са мафия

    21 2 Отговор
    и трябва да изчезнат от политическият живот в България, ЗАВИНАГИ ! Но БСП ,ако мислят ,че са обичани ,НЕ ! ГОСПОД ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ !

    Коментиран от #18

  • 15 Митко

    17 3 Отговор
    Баба ми каза че е имало много членове на БКП и партийни секретари на БКП сега депутати от Герб аз не и вярвам,Вярно ли е?
  • 16 NikNay

    11 1 Отговор
    Странно все още се намират зашаматенци да гласуват за обеднелите идиоти и за реаниматорите !?
  • 17 Све

    11 3 Отговор
    На следващите избори ВЪЗРАЖДАНЕ влиза в парламента като 2ра или 3та сила. Престъпниците да се готвят за затвора….
  • 18 Активни доносници

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Герб са мафия":

    Няма водещ политик в БГ да не е ченге от ДС !!!!!!!!
  • 19 Трънчев

    9 3 Отговор
    Поредното доказателство, че и двете партии са дъщери на БКП. Необходима е промяна на цялата система, не на партията.
  • 20 Запознат

    5 5 Отговор
    "Социологията" на Червен Кольо е компрометирана от години. Даже се съмнявам , че тази т.нар. агенция прави проучвания на терен. Нейните "социологически" и "прогнозни" данни отразяват само личното мнение на Кольо Колев и биват опровергавани на изборите от години. Не ми е ясно само защо всякакви видове медии продължават да му дават поле за изява, по-точно ясно ми е, ама айде...
  • 21 Чичо

    9 3 Отговор
    Ха дано е така и на изборите. Не че съм фен на червените, но искам да видя две нас.рани физиономии и нечие кръвно 240/150!
  • 22 Трябва ни един Стамболов

    6 1 Отговор
    Няма такъв.

    Коментиран от #29

  • 23 за пореден път

    3 8 Отговор
    Как няма да са изравнени? Отдавна сме се доказали като народ мазохист. Колко му е да изживеем още един път своеволията и безобразията на "лявата" партия. Безгрешна, честна и почтена, привържениците й всички се научили да пишат, макар и неграмотно, но им стига навсякъде по форумите да ругаят, псуват, обиждат, защо да не ни управляват точно такива хора! Умираме за това! Несъгласните да се стягат, в Белене вече чакат гладни прасета.
  • 24 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    3 2 Отговор
    Аз гласувам за самолет на запад пък вие тука се борете с ветърните мелници
  • 25 Нфуйгр

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНАТА Е ТАЗИ":

    Има още 20 партий!!!!, "Хората", както ги нарочаш ти си харесват тиквун-дебел, прост, нагъл и крадлив(30-40%от избирателите са същите) и недоразуменията от БСП. Заслужавам си съдбата, жалко, че трябва да обикаляме други държави в търсене на нормален живот.
  • 26 Дончо Карлуков

    4 4 Отговор
    Айде бе . За да са изравнени трябва психично болните в България да са нараснали с около 10-15% , Не че не е възможно , но все се нядвам всички да си пият хапчетата навреме ,за да не правим поправки след 1-2 години. Тази лудост крачка напред две назад хич не ми се нрави.
  • 27 Силите са изравнени

    5 2 Отговор
    Но избор липсва!
    А трябва да се гласува, въпросът е за кого?
  • 28 onq s konq

    2 4 Отговор
    Известни са възможностите на Статистиката,както и на сестра й Стъкмистиката.Добре е че "Медиана" са си направили труда да проучат общ. мнение относно"Ако изборите бяха днес" но не това е актуално в момента ,а ПРЕДСТОЯЩОТО ГЛАСУВАНЕ ЗА ЕВРОПАРЛАМЕНТ.Което гласуване пък независимо от традиционно по-слабата си активност, КАТО РЕЗУЛТАТ/бройки депутати за Европа от номинираните от Партиите/ ще бъде все пак един доста показателен ориентир за полит. нагласи на населението.И нещо повече-ще бъде и АТЕСТАТ ЗА ДЕЙНОСТТА на многобройните социолог. Агенции и респективно ПО-НАТАТЪШНОТО НАРОДНО ДОВЕРИЕ спрямо тях!
  • 29 Plovdiv

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Трябва ни един Стамболов":

    П И Н О Ч Е Т !!!
  • 30 СЕВАР

    2 2 Отговор
    ГЛАСУВАЙТЕ ЗА СТЕЛА БАНКОВА !
  • 31 Ало , Банов съм

    5 2 Отговор
    Много ме ядосахте ! Ще се оплача на Осман ага с половиният мустак !
  • 32 Зигфрид

    2 5 Отговор
    Тази агенция на кънчо стойчев или на кольо колев е ?Или юри асланов ?На тези нищожество и имената им да се пишат с малки букви !Откакто ги помня , винаги БСП е водило с доста %..А Борисов , ГЕРБ , ги бие наред десет пъти .И след избори твърдят че това било статистическа грешка.Червени маст- им!
  • 33 Ввв

    2 4 Отговор
    Червени маст- ий!
  • 34 Смърт за султанката

    5 3 Отговор
    Айде Боко стягай багажа, че си заминаваш, не спря да се гавриш с най бедната прослойка от населението
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове