Last news in Fakti

13 Февруари, 2019 16:45 1 122 19

Цветанов: БСП разбират, че няма как да спечелят евроизборите

  • цветан цветанов-
  • бсп-
  • евроизбори

Трябва да търсим консенсус по темата за ромите, каза още Цветанов

"Няма политическа сила, която да не подкрепи спазването на закона от българските граждани. Някои от текстовете трябва да са по-обрани, за да избегнем всякакви спекулации". Така Цветан Цветанов коментира ултиматума на Красимир Каракачанов, който заяви, че ще подаде оставка, ако концепцията му за ромите не бъде приета.

"Винаги правя паралел с други периоди, когато е имало предстоящи избори. Вижда се, че някои се опитват да използват този период. Смятам, че трябва да търсим консенсус по тази тема", каза още той, цитиран от dir.bg

"БСП разбират, че няма как да спечелят евроизборите. Понеже знам, че за ЦИК БСП проявяват доста сериозна активност, искам само да напомня, че Изборният кодекс, по който е избрана днешната ЦИК, е направен по този на Мая Манолова и парламентарното мнозинство, ръководено от БСП 2014 г. март месец“, заяви още Цветанов.

Той припомни, че ГЕРБ е загубила изборите за президент точно от тази ЦИК. Ние по никакъв начин не си позволихме да кажем или да вменим вина на ЦИК, че са манипулирали изборния процес и ние сме постигнали резултат да сме втори“, допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

Той обърна внимание, че сегашната председателка на ЦИК е назначена от БСП. „Тогава имаше и предсрочни избори за парламент, март месец. Тогава освен, че ЦИК беше назначена от тях, и правителството на БСП беше назначено от техния президент Румен Радев. Те проведоха изборния процес и ние тогава спечелихме изборите, защото това беше волята на българските граждани“, отбеляза Цветанов. Той посочи, че спекулациите, че някой може да манипулира изборния процес, са от времето, когато са започвали демократичните процеси в България.

„В днешно време при тази публичност, тази обективност и при ЦИК, назначена от БСП да твърдиш подобни неща, е бягане от отговорност за загубата, която може би ще понесеш. Те разбират, че няма как да спечелят тези избори“, коментира Цветанов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ обърна внимание, че в последните два дни е посетил четири области на страната. „Мисля, че хората са достатъчно разумни и знаят какви са ползите от днешното управление“, добави Цветанов.

Запитан дали правителството ще подаде оставка, ако ГЕРБ загубят евроизборите, Цветанов отговори: „Не разглеждаме тази възможност, защото сме уверени в победата. Демократичната общност иска да имаме принципи, които са в полза на обществото и за утвърждаване на европейските ценности. Разбира се, все пак ще даде своя глас. Аз го казвам от гледна точка на това, което имаме като социология и това, което съм имал възможност да анализирам преди и по време на избори!“

Цветанов отговори и на въпрос дали ГЕРБ са склонни да променят решението си по отношение на ЦИК. Той каза, че иска пълна гаранция, че няма да има опити за спекулации и манипулиране на обществото. „Както го правят постоянно, както изработват фалшивите новини. Както една лъжа повторена сто пъти, знаете, че може да бъде възприета от една немалка част като истина. Искаме с това да гарантираме, че един месец преди стартирането на процедурите за регистрация и провеждане на европейския вот, по-добре да остане ЦИК, назначена точно от БСП и смятам, че това ще бъде достатъчна гаранция, затова че изборите ще бъдат прозрачни“, повтори тезата си Цветан Цветанов.

В началото на изявлението си пред медиите Цветанов бе попитан за коментар по ултиматума на вицепремиера Красимир Каракачанов. Лидерът на ВМРО излезе с концепция за интеграция на циганите и обяви, че ще напусне правителството, ако тя не бъде приета.

Липсата на заседание на Коалиционния съвет не означава, че не си говорим и не обсъждаме темите от политическия дневен ред, коментира по този повод Цветанов.

Запитан кога ще бъде обсъдена концепцията на Красимир Каракачанов, той уточни, че днес се е чул с него. „В момента е в Брюксел. Надявам се, че утре ще може да излети от Брюксел, защото всички полети са отменени“, посочи Цветанов.

„Аз утре ще пътувам за Мюнхенската конференция по сигурността, където ще участвам като говорител в една тема, свързана с Черноморския регион, заедно с външния министър на Румъния, на Грузия и с командващия силите на НАТО в ЕС. Вечерта се разбрах с Красимир Каракачанов, когато кацне от Брюксел в Мюнхен, защото и той ще участва в тази конференция, да може утре вечерта да се видим", каза още Цветан Цветанов.

Той коментира и факта, че депутатите работиха само два часа.

"Вчера имахме възможност в коалиционен формат да дискутираме седмичната програма и законодателството, което да се гледа от българския парламент. Знаете, че всеки вторник преди групи, правим заседание точно на представителите на формата от коалиционните партньори", каза той. „Днес имах възможност да разговарям с Валери Симеонов, разбрахме се с колегите от „Атака“ да се чуя с Волен Сидеров. С него също ще разговарям днес по тези теми, които са свързани с утрешното гласуване и с предстоящото гласуване другата седмица“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ.

Той подчерта, че коалицията е стабилна. „Въпреки че някои от колегите имат различно мнение. Вие знаете, че това е напълно нормално и съвсем демократично“, коментира Цветан Цветанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 арджентата

    28 2 Отговор
    ВЯРВАТ ЛИ СИ?

    Коментиран от #4

  • 2 1222

    39 2 Отговор
    Тоя сигурно е бил в Костинброд и се е уверил в победата
  • 3 отегчен

    51 2 Отговор
    Зловещият пъпеш може да накара и отявлени антикомунисти да гласуват за бсп, само и само да се оттървем от отвратното му медийно присъствие и в управлението, разбира се.
  • 4 ЦИК

    44 2 Отговор

    До коментар #1 от "арджентата":

    Един милион мъртви души, един милион цигани, половин милион калинки... Върви го гони.
  • 5 Багатур тт

    44 1 Отговор
    Този е повече и от еничар
  • 6 Приказки от спарения физкултурен салон

    39 1 Отговор
    "..ГЕРБ е загубила изборите за президент точно от тази ЦИК. " !?!?
    Колко трябва да си малоумен да издрънкаш такава глупост, явно колкото една Цвичка - мерна единица !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хитрия

    40 1 Отговор
    Цецо схемата познавате ли го?
  • 9 Баба Ванга

    42 1 Отговор
    Много често почна да отскача до САЩ там ли му врачуват тези резултати за изборите?
  • 10 899

    26 3 Отговор
    Бат° Цецо, господ да ти дава живот и здраве - ТИ СИ ОРГАНИЗАТОР, РЪКОВОДИТЕЛ И ВДЪХНОВИТЕЛ НА ВСИЧКИ НАШИ ПОБЕДИ. ДА ТЕ ДАРИ С ОЩЕ АПАРТАМЕНТИ И ОЩЕ ВКУСНИ ЗАКУСКИ ОТВЪД ОКЕАНА.
  • 11 Той

    20 5 Отговор
    За какъв са ни тия евро избори. Едните и другите да изпратят на заслужена служба послушните другари.
    А, че герб няма да згубят е ясно, всичко ще се манипулира. Скоро няма отърване от тях.
  • 12 БББ

    19 2 Отговор
    Президентските избори бяха началото на края за ГРОБ. Всички видяха че не са толкова велики,въпреки хилядите им измами спомощта на ФАЩ
  • 13 ГЕРБ

    18 1 Отговор
    ОТИВАТЕ СИ И ВИЕ СТРХ
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Червената шайка-терористи,

    6 11 Отговор
    вият на умряло, предусещайки поредната си изборна загуба. Лидерката слаНинова и оная взрослая черепаха ленчето, сякаш изчезнаха. Да не би да са в Сливенският затвор най-после?

    Коментиран от #16

  • 16 Гечев

    1 8 Отговор

    До коментар #15 от "Червената шайка-терористи,":

    Алергични са към ловци на крадени пари и се праят на умрели лисици.
  • 17 Р. Овч.

    1 3 Отговор
    Не разбрахте ли, че ние ще бъдем богати, а вие бедни?!?!?
  • 18 бял

    8 0 Отговор
    БСП са ми през оная,важно е вие да не спечелите,герберски олигофрени
  • 19 жалки простако

    2 1 Отговор
    наистина ли мислиш, че изборите в България имат значение за евроизборите? Колко сте жалки, не е истина!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове