Last news in Fakti

15 Февруари, 2019 08:30 1 477 10

Съставът на ЦИК остава същият

  • промени-
  • изборен кодекс-
  • гласуване

След почти 15-часови дебати парламентът прие промените в Изборния кодекс

Съставът на ЦИК остава същият - 1
Снимка: БГНЕС

Съставът на Централната избирателна комисия си остава същият. Това решиха депутатите половин час след полунощ.

Предложението на БСП да се спази законът и да се пристъпи към номинация и избор на нови членове на ЦИК бе подкрепено само от ВМРО.

Всички останали заеха позицията, че не е удачно малко преди евроизборите да се избира нова ЦИК и това носи риск, съобщи Канал 3.

"16 членове в ЦИК да имахме, не 6, пак щяхме да искаме да сменим комисията", каза Корнелия Нинова. Соцлидерката опроверга твърдението, че БСП имали най-много членове, като заяви, че ГЕРБ имат повече - 7 души. Да се спази законът, защото мандатността е защитен механизъм на демокрацията, призова Пенчо Милков от БСП.

15 минути след полунощ не съм сигурен дали имаме право да заседаваме, вметна Искрен Веселинов от ВМРО, при което зам.-председателят на НС Емил Христов отвърна, че е гласувано удължаване на заседанието до приключването на двете точки. Веселинов даде да се разбере, че не настоява, само напомня, че всъщност вече дебатират в новия ден.

Зам.-шефът на ПГ на ОП обяви, че предложението е поредният пиар ход на БСП. Войводите не подкрепят социалистите, а закона, изтъкна той. "Ние искаме да се спази законът. Може би няма разум в това малко преди избори да се сменя състав. Много лъжи се изговориха по адрес на патриотите. Много моля да си мерите приказките", продължи Веселинов.

"С доста омерзение в себе си ви казвам, че ние от ВМРО ще подкрепим този проект за решение", мотивира поредното отцепване от управляващата коалиция депутатът на Каракачанов.

"Няма да подкрепите нас, защото това е решение на парламента", отвърна Антон Кутев, припомняйки, че НС е този, който е определил петгодишния мандат на ЦИК, който изтича след месец. "Знаем за какво гласуваме", репликира Веселинов.

След 8 вечерта част от изказванията показаха защо не е хубаво парламентът да работи, особено на Трифон Зарезан, заключи Пенчо Милков след поредна изява на Спас Гърневски на трибуната.

Решението да не се сменя ЦИК бе предшествано от 14-часови дебати по приемането на промените в Изборния кодекс, които лишиха депутатите от Свети-Валентинско празнуване и поливане на Трифон Зарезан.

В изборния закон беше разписан план за пълното въвеждане на машинното гласуване. На изборите за членове на Европейския парламент през май тази година машинно гласуване ще се произвежда в най-малко 3000 избирателни секции. При местните избори през есента машинното гласуване ще се произвежда в най-малко 6000 избирателни секции. Гласуването на всички избори след това ще бъде само машинно и няма да се допуска гласуване на хартиени бюлетини, освен в секциите в чужбина, секциите на кораби, в затвори и др.

При отчитането на преференциалния вот на изборите за Европейски парламент предпочитанията /преференциите/ за отделните кандидати ще са валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота.

При гласуването на местните избори предпочитанията /преференциите/ за отделните кандидати ще са валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко от общинската избирателна квота. Депутатите решиха до 31 март 2020 г. ЦИК да приеме пътна карта за експерименталното дистанционно електронно гласуване и да определи реда за произвеждането му. Отпадна предложението да се разреши оповестяване на резултатите от социологическите проучвания в изборния ден.

"Не можахме и да зарежем лозята", мърмореха към 22 часа вече уморени народни избраници. "За първи път прекарвам 14 февруари по този начин", оплака се депутат.

Неколкократно в залата прозвучаха и честитки за двойния празник, за разведряване на нажежената атмосфера - ту от устата на председателя Цвета Караянчева, ту от Мустафа Карадайъ.

Пак на няколко пъти социалисти се опитаха да припомнят, че ги чакат половинките - кого жена, кого мъж, защото е празник, подсети Кристиан Вигенин. "Днес е Свети Валентин, Трифон Зарезан, лозите не зарязахме заради това", поиска прекратяване на дебатите той.

Предложенията за спиране на заседанието и уловките с проверката на кворума не омилостивиха решимостта на управляващите да изпълнят плана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 80%тов бг дебил

    15 1 Отговор
    Честита ви нова фалшификация на изборите. Напред бг б ал а ци гласувсйте за мо ш енн и ц ите пак
  • 2 гост

    6 10 Отговор
    Значи, ако ГЕРБ спечели изборите ще са фалшифицирани, а ако БСП спечели ще са честни. Иска Ви се много, ама няма да стане.

    Коментиран от #3

  • 3 бббббб

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Въпроса е защо три мандата този изборен кодекс ги устройваше ,а сега когато процентите се изравняват се правят промени?!?!?Това поражда съмнения.
  • 4 .....

    14 0 Отговор
    Това си е чисто противозаконно решение от страна на Парламента. Дайте да не сменяме и правителство и да няма избори щото новите ще са неопитни.
  • 5 Сергей

    1 8 Отговор
    Йончева нема начин да не си е носила нощницата в парламента, нито пие, нито то пуши, и по мъже не ходи, рано трябва да и се е приспало.
  • 6 Гледайте филма

    11 1 Отговор
    "Диктаторът от Банкя" - драма с елементи на порно, където един диктатор с цената на всичко иска да задържи властта, а през почивките оправя всички наред
  • 7 Лена Джелепова

    0 1 Отговор
    Поздрави!
  • 8 Чичо

    7 2 Отговор
    Все по-нагло е тоталното незачитане на законите от страна на мутро-милиционерската шайка! Този път Цветанов задмина и най-мрачните прогнози и за поред път доказа, че борисов е просто една парцалена кукла на конци!
  • 9 бай Коста

    1 0 Отговор
    работата е ясна , диктаторите от ГЕРБ печелят изборите
  • 10 цигането от София

    1 0 Отговор
    ГЕРБ са истинските и чистокръвни комунисти ,,Предатели и доносници ,, ще печелят пак
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове