Last news in Fakti

19 Февруари, 2019 13:42 3 831 23

Председателят на Комисията по финансов надзор подаде оставка

  • кфн-
  • карина караиванова

От 1 март Карина Караиванова става представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие

Председателят на Комисията по финансов надзор подаде оставка - 1

Председателят на Комисията за финансов надзор подава оставка. Тя ще бъде депозирана днес в Народното събрание. От 1 март Карина Караиванова става представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие.

В публичния си отчет тя обясни, че оттеглянето ѝ няма да повлияе на процедурата за влизане в чакалнята към Еврозоната.

От 1.3.2019 година председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова се присъединява към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Караиванова е номинирана от Министерски съвет за представител на България в Съвета на директорите на ЕБВР. По тази причина Карина Караиванова депозира пред Народното събрание оставката си като председател на Комисията за финансов надзор (КФН), която влиза в сила от началото на месец март 2019 г.

Кариерата на Караиванова започва като експерт в Министерство на финансите, като достига до позицията заместник-министър, която заема в два кабинета. Беше избрана за председател на КФН през 2016 г. Поемайки поста тя представи концепция с ясно разписани ангажименти, които трябваше да изпълни в шестгодишен мандат. Пред журналисти днес Караиванова заяви, че след 2 години и половина упорита и целенасочена работа може да отчете наличието на всички предпоставки за изпълнена концепция в цялост.

През този период бе извършена за първи път от създаването на КФН реформа по отношение подобряване на надзора на небанковия финансов сектор, която установи процедури, включващи риск базиран надзор; начина на финансирането на дейността на КФН; определяне на отговорностите на председател, заместник-председатели и член на комисията. По този начин се гарантира европейския облик на небанковия финансов регулатор и го превръща в модерна и прозрачна институция. Тази реформа беше осъществена след споразумение с Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) като резултат на преглед и препоръки от Международния валутен фонд и Световната банка и е наблюдавана от Европейската комисия. Промяната в начина на функциониране на КФН е условие за допускането на България в механизма ERMII. Бе одобрен Закона за КФН, чиито основни промени са свързани с европейските правни норми, касаещи нефинансовия пазар и регулациите му. С промените в пленарна зала в Закона се прие философията за колективен ръководен орган като метод за ефективно и прозрачно управление на регулатора.

„Една от точките в моята концепция бе да създам условия за изграждане и развиване на професионален и експертен екип на КФН. Мисля, че за времето в което председателствах комисията успях да поставя силно начало в тази посока. По-добрата финансова мотивация както на ръководния, така и на експертния състав на КФН беше категорична препоръка на МВФ и Световната банка и беше част от Плана за действие, наблюдаван от Европейската комисия.

Както обещах в своята концепция беше променен стила на работа на КФН и беше приложена политика на абсолютна равнопоставеност по отношение на поднадзорните лица. Това, което изисквахме от бизнеса беше едно-единствено нещо – спазване на законите и изпълняване на финансовите изисквания. Така бизнесът, който уважава законите и се държи европейски, се чувстваше стимулиран“, заяви Караиванова.

Беше постигнато нормативно обновяване на всички сектори, за които отговаря КФН:

- в областта на капиталовите пазари бяха одобрени значими промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа и Закона за пазарите на финансови инструменти;

- в областта на допълнителното пенсионно осигуряване беше усъвършенстван Кодекса за социално осигуряване, като беше прецизирана дефиницията за инвестиции в свързани лица;

- беше приет нов Кодекс за застраховането.

„Това, което осъществих като преобразуване на КФН, беше оценено изключително позитивно както от двата регулатора на европейско ниво –ESMA и EIOPA, които отговарят за застраховане, пенсионно осигуряване и капиталов пазар, а също така и от Европейската комисия“, допълни Караиванова.

„Поддържахме открит и прозрачен диалог с обществото. На всички журналистически въпроси се отговаряше в деня на постъпването им, въведох практика за публикуване на всички решения на комисията, като новините от заседанията се качваха в деня на самото заседание. Полагали сме всички възможни усилия за защита интересите на потребителите. Беше създаден информационен център, на който потребители и поднадзорни лица могат да получат бърз и компетентен отговор на всякакви въпроси от дейността на комисията“, посочи председателят на КФН.

Пожелавам на следващото ръководство успешна и ползотворна работа! Мисля, че с работата си и аз и целият екип на КФН сме създали предпоставки за това, каза в заключение Карина Караиванова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 TERVEL BITCOIN BILLIONER

    36 1 Отговор
    Няма друга такава държава

    Коментиран от #20

  • 2 Бяга

    38 1 Отговор
    Спасява се в Брюксел. Или Брюксел си ги прибира като на остров верните служители. Браво, честито, колко ще плащаме?
  • 3 ТАСС

    32 0 Отговор
    Горката - сега с 20000 евра заплата , как ли ще се оправя ?
  • 4 Хк+йххххйххх

    31 0 Отговор
    Замириса
  • 5 пчелар

    32 0 Отговор
    И тая Калинка отлетя , а пролетта още не е пукнала!
  • 6 човек от село

    43 0 Отговор
    Това грозотило взимаше 13 хилки заплата и не свърши работа за 5 ст.
    в КФН, явно паричките са и били много малко та отива в Европейската банка за възстановяване и развитие за 3-4 пъти отгоре!
  • 7 гост

    35 0 Отговор
    С една дума …..2г и половина си е писала длъжностната характеристика и се е ослушвала да не настъпи някой човек на Бати.
    За добра работа отива на хранилка за 5г. и то яка.

    Коментиран от #9

  • 8 GOLF R

    29 0 Отговор
    тая се наяде - давайте следващата
  • 9 Пешо

    31 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Ето, това е. Вместо в затвора отива в Европа на службичка.
  • 10 343

    23 0 Отговор
    Поредната Калинка. Дали е тя или Мавродиев няма никакво значение. Всичките са еднакви.
  • 11 Ееее

    17 1 Отговор
    Аман от алчни хора. Тази жена се не е доволна. Колко още иска да смука. Накрая народа се вдигне ще излезем в брекзит и да видиш тази дали ще е в европейската банка. Много смукачи там. Само умуват блещят врели и кипели и после ние го отнасяме когато нещата не вървят добре в тяхна полза. Трябва ни брекзит. Така ще контролираме нещата в България. Няма друг начин. Знам че ви е страх ако излезем извън ЕС нашата икономика и валута да не спадне. Но какво да се прави. Ако все сме бедни само брекзит ни остава. Няма какво да губим.
  • 12 Уххх

    7 4 Отговор
    Ще я блъскам кат за последно тоя Милфак.... Много грозничка горката.... Много секс ще има,... Ще направим чудеса....

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Жечко

    11 0 Отговор
    Ехаааа, кой където свари гледа да се набута! Кво става ? Кораба на гробарите взе да потъва ли и всеки гледа о време да се намести!
    България участва доста такива международни банки.
    В тази миризлива банка създадена след падането на Соца за да подкрепя уж влизане на капитала в бившите соц.държави е управляващ на МФонд Козлодуй който основно финансира въглищараството на България и Мини Марица изток! Финассират и частни банки, финасират и частни фирми! И честно казано голяма работа че отишла там да работи! Колкото по-малко гробари тук толкова по добре!
  • 15 Ганай

    12 0 Отговор
    Сговнясват се нещата май а?
  • 16 РЪСТ, РЪСТ и ПРОГРЕС в

    14 0 Отговор
    Престъпността, Корупцията, Срив на икономиката, жизнен стандарт, обществени социални отношения, морал, и култура ! Най - голям ръст в САМОУБИСТВАТА ! Миналата седмица самозапали се в Дряново, днес скочила от мост, всеки месец живота става все по - непоносим ! Няма демок.ация а е чиста КОЛОНИЗАЦИЯ !
  • 17 Просвещавай се българино

    2 0 Отговор
    Не бъди плячка или ДАМАЗЛЪК на народните ИЗМАМНИЦИ ! На ю теб гледай " Кто против ?", " Вечер ", " Вести Недели ". Друг източник за правда няма !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Batushka

    10 0 Отговор
    Тиквата се наобиколил с кухи женоря и джендъри за да изпъква какъв е мъжкар...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ибрика

    1 0 Отговор
    Абе мий я тая жаба бе. Наситиха ти се и аут.
  • 22 Данъкоплатец

    1 0 Отговор
    И какво свърши в КФН за шест месеца? Нещо не се разбра.Освен,че сама си определи заплатата.Да си я носиш в гробищата.
  • 23 Лютви Местан

    1 0 Отговор
    На тая и мирише катерицата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове