Last news in Fakti

24 Февруари, 2019 20:03 1 669 13

И без БСП парламентът взема легитимни решения

  • атанасова-
  • йончева-
  • решение-
  • парламент-
  • изборен кодекс

Никоя промяна в Изборния кодекс не е отнемано право на българските граждани да гласуват

И без БСП парламентът взема легитимни решения - 1
Снимка: БГНЕС

„Твърденията на г-жа Йончева отдавна минават границата на нормалния тон между политически опоненти. Доскоро свързвахме името ѝ с журналистиката, по-късно – с г-н Станишев, а сега – с обвинение за пране на пари. Трябва да се подчертае, че каквото и да каже тя, може би следва да се подложи на съмнение. Не приемам обидните ѝ думи към мен и към всички членове на ГЕРБ, че сме организирана престъпна група”. Това заяви за БНР депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя изтъкна, че с никоя промяна в Изборния кодекс не е отнемано право на българските граждани да гласуват. „Имаше а промяна в частта по отношение на преференциите. Седмица след това вече имаме нова политическа позиция. Факт е нашата воля с внесените законодателни предложения“, каза Атанасова.

От 2014 г. в Изборния кодекс е записано, че следва да се осигурят машини за провеждането на електронно гласуване, но машините е следвало да бъдат осигурени от ЦИК, изтъкна Атанасова и обясни: „Председателят е избран в мандата на БСП при кодекс „Мая Манолова“. Решенията, които се вземат в тази ЦИК се вземат с участието на всички политически партии. БСП имат много сериозно представителство там, както и ние, но в Изборния кодекс ясно е разписано, че Централната избирателна комисия организира този процес. Фактът, че досега ЦИК не се справи с организацията по въвеждането на машинното гласуване, не мога да кажа, че е проблем на политическа партия ГЕРБ“.

От ГЕРБ не са искали промяна на целия състав на ЦИК по-малко от 100 дни преди провеждането на евроизборите изтъкна Атанасова: „Този орган ще бъде натоварен с изключително много изисквания към него по отношение на прозрачността и така нататък и затова смятахме, че трябва да се запази съставът му - именно като гаранция за провеждането на едни честни и прозрачни избори. Вчера прочетох, че господин Николай Бареков, като член на ЕП е изразил намерение да се самономинира като член на Централната избирателна комисия, за да гарантира прозрачност на тези избори. Идва ми на ум, че госпожа Корнелия Нинова пък може да бъде предложена за председател на ЦИК, за да ги гарантира. Мисля, че дори и ГЕРБ би се съгласил на една такава номинация и би я подкрепил. В противен случай, всички думи, че изборите ще бъдат нечестни или ще има изборни манипулации звучат като опорни точки“.

Атанасова нарече твърденията за негласна коалиция между ГЕРБ и ДПС „манипулации и спекулации“:

„Това че през изминалата седмица ГЕРБ и Обединени патриоти, управляващата коалиция, имаше кворум за работа, въпреки че ДПС не участваха в първоначалните регистрации, мисля че говори категорично в посока на това, че няма нито зависимост от ДПС, нито някакви задкулисни уговорки. Имаме управленска програма, която е за четиригодишен мандат, която се изпълнява, и ГЕРБ не търси други партньори“.

В момент, когато се променя закон, разговорите между парламентарните групи са „съвсем нормално средство за търсене на политически консенсус и в това няма нищо“ допълни тя.

Депутатът не се съгласи, че ситуацията в НС е идентична с отсъствието от зала на ГЕРБ по време на кабинета „Орешарски“:

„Тогава ГЕРБ беше първа политическа сила след спечелени извънредни избори, след аферата „Костинброд“. Беше създадено правителство-хибрид, което така или иначе не оцеля твърде дълго. Нека да кажем, че тогава българските граждани бяха пред парламента. Не помня БСП сега да е печелила изборите и това да е мотив да бъдат извън парламента“.

На въпрос дали ГЕРБ са готови на отстъпки, за да върнат БСП в парламента, тя каза: „И без наличието на БСП българският парламент взема легитимни решения, взема решения в националния интерес. Нека да припомня само решението преди седмица, при което БСП отсъстваше, по което вероятно е направила изключително впечатление не само в България, но и близките ни, съседни и приятелски държави - решението за Македония. Нека да припомня и едно друго решение - за преименуването на Димитровград на Цариброд в Сърбия. Преди около година БСП имаха декларация „против“. БСП какво ще правят нас не ни интересува. Парламентът си работи, законодателният процес се движи и той е легитимен“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ггг

    24 33 Отговор
    Комунягите в безсилната си злоба не знаят вече какво да правят,с тях и без тях нещата си вървят,ама без тях дори по добре
  • 3 Що за нахалство

    14 20 Отговор
    Я по добре без тях , комунистите имат предостатъчно представители в парламента .

    Само незнам кой не е шумкар?
    Поне един двама свестни да има бре !!!
    Писна ми че вече 30 години троянски коне в парламена
  • 4 и ТЕ ТАКА

    21 1 Отговор
    Значи от догодина ви правиме 100 дупетата и толко по въпроса.
  • 5 Реалист

    15 16 Отговор

    До коментар #1 от "Булшитс":

    Кое наричаш опозиция - тя, мазната кури винаги е от печелившите. Преди беше СДС после стана БСП утре може и БКП да е...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЗА ИЗБОРИТЕ

    22 2 Отговор
    НЯКОИ НЕ ПРАВЯТ РАЗЛИКА МЕЖДУ избор И гласуване!!!!!!
    Ние не ИЗБИРАМЕ , ние само ГЛАСУВАМЕ !!!!!
    ИЗБОРА ГО ПРАВЯТ ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА НАРЕКЛИ СЕ ПАРТИИИ С ТЯХНАТА ПАРАЛЕЛЕНА ДЪРЖАВА В КОЯТО СА АКТИВИТЕ !!!! В държавата на данъкоплатеца са ПАСИВИТЕ!!
    ВЪНШНОТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА И ФИРМИ КАЛКУЛИРАТ АКТИВИТЕ , а нашата държава плаща ПАСИВИТЕ!!!!
    Такава е тя господа - другари!!!! Разплакахте ни майките , а от вас пропищяха и неродените бебета!!!
  • 8 гост

    6 10 Отговор
    Най-после нормална,Не фомална,Не истерична и зряла обстановка за работа в тоя парламент и това съвпадна с излизането на БСП от пленарната зала.Аз лично мисля,че това си е чисто съвпадение.Но би било добре,ако продължи до края на мандата.

    Коментиран от #13

  • 9 Колю

    10 1 Отговор
    Всички знаем ,че сте си самодостатъчни и самовлюбени. Ако може и вие / без уважение голяма буква / да напуснете за винаги защото нито Народ остана ,нито пари от вашето законотворческо дране. Спрете моля ,да пипате заоните ,че аман от акцизи,двойни данъци имот и от там смет,винетки,затрахови, данъци за колите,пари на цигани и администрация които работещия Българин изстрадва и ползва само за да може да е жив за да ходи пак на раота. Ръба го преминахме ,но вие богаташи политически лобисти го разбирате и не ви пука. Махайте се всички от там и повече от 80 човека в НС, на останалия малко работещ честно Народ , не му трябва защото не може и не иска вече да ви поддържа. Много сте на хранилката -полиици, администрация ,министерсва ,съдебна система ,данъчи ,цигани, болни и е токова болни с пенсии на цели ела и градчета ,продажни горски и кметове феодали и всичко това има фамилии зад гърба си. От вас трябва да се започне икономията защото го допуснахте вече 30 години.Всичките . Не ви стиска да направите ново Велико НС и а промените от основи нещата защото сте АЛЧНИ и ви е добре
  • 10 Китко Миткин

    5 0 Отговор
    И без нито един депутат, парламента пак ще взема легитимни решения. Нали за това са посолствата.
  • 11 дебили

    4 1 Отговор
    за какво ви е парламент,тиквата е самодостатъчен ,няма нужда да плащаме на 120 човека само да ръкопляскат
  • 12 ТИККВОСТАН

    5 0 Отговор
    Не знам какво приема усойницата но че са шайка престъпници е вярно.По грозна и досадна от тая не съм виждал.
  • 13 ГОВЕДАР

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Не се гост ти си прост.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове