Last news in Fakti

12 Април, 2012 18:04 1 260 0

ОПАК предоставя 3 млн. лв за по-голяма прозрачност в съдебната система

  • опак-
  • прозрачност-
  • съдебна система

Магистрати от цялата страна участваха в информационната кампания за новия конкурс за проекти по програмата

Повече от осемдесет представители на съдилищата се включиха в информационните дни, организирани по Оперативна програма „Административен капацитет“ (ОПАК) за новата открита процедура по подприоритет 1.5 “Прозрачна и ефективна съдебна система”, бюджетна линия BG051PO002/12/1.5-04.

Основната цел е чрез ОПАК да се осигури електронен достъп до решенията и мотивите на съдилищата. ОПАК ще предостави общо 3 млн. лв. на по проекти за подобряване на организацията на работа и повишаване на ефективността в съдебната система. Минималната стойност на проектите е 50 000 лв., а максимална стойност няма. Срокът за кандидатстване е 17 май 2012 г., 17.30 ч. Насоките и всички останали документи за кандидатстване са публикувани в рубриката Нови процедури на сайта на ОПАК: www.opac.government.bg. Кандидатите могат да задават въпроси по процедурата до 26 април, а Управляващият орган на ОПАК се ангажира да предостави отговор не по-късно от 7-ми май 2012 г.

Експертите от ОПАК съветват да се залагат реалистични бюджети и качествени индикатори в проектните предложения. При голям интерес и готовност за кандидатстване от страна на съдилищата бюджетът по процедурата може да бъде увеличен, така че да се финансират всички качествени проекти. Изключително важно е да се внимава за липса на двойно финансиране, което няма да бъде допуснато от Управляващия орган, стана ясно по време на дискусиите. По тази процедура ОПАК може да финансира дейности за усъвършенстване на системата за управление на делата, подобряване на вътрешната организация на работа и на вътрешната комуникация, както и дейности за осигуряване на прозрачност в работата на съдилищата.

Информационните дни се проведоха в периода 2-12 април в градовете: София, Пловдив, Бургас, Варна, Габрово и Враца.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА