Last news in Fakti

2 Март, 2019 16:22 4 172 69

НФСБ "кипна" срещу президента Радев

  • нфсб-
  • румен радев

От партията на Валери Симеонов са дълбоко възмутени, че държавният глава е разговарял на английски със Столтенберг в президенстството

НФСБ "кипна" срещу президента Радев - 1
Снимка: БГНЕС

Настояваме президентът Румен Радев да се извини на българския народ за унизяващото нацията поведение да говори в Президентството не на официалния български език, а на чужд. Това сочи позиция на Националния изпълнителен комитет на НФСБ по повод разговора между президента Румен Радев и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, проведен на 1 март в Президентството на английски език.

„Ние, членовете на Националния изпълнителен комитет на НФСБ, изразяваме възмущението си от грубото погазване от президента на Република България Румен Радев на чл. 3 от Конституцията гласящ, че „Официалният език в републиката е българския“, посочват от НФСБ.

„На 01 март 2019 г. в Президентството на Република България президентът Радев разговаря с генералния секретар на НАТО г-н Йенс Столтенберг не на официалния български език, а на чужд език – английски. Унизително, цинично и арогантно! Като, че ли българското Президентство е столова в централата на НАТО!", заявяват от НФСБ.

Според Националния изпълнителен комитет на НФСБ с поведението си президентът Радев нарушава не само чл. 3, но и чл. 36, ал. 1 от Конституцията, който прокламира, че „ползването на българския език е право и задължение на българските граждани“.

„Езикът на един народ отразява неговото сърце, разум и дух защото езикът е единствената форма, чрез която се материализира човешката мисъл. Винаги и за всеки народ той е свещен. С поведението си президентът Радев унижи не само свещения език на Вазов, Ботев и Хайтов „език свещен на нашите деди“, но и целия български народ, който по Конституцията е призван да представлява.

Унижи го за втори път, след като позорно и гузно премълча назидателната реч на Руския патриарх Кирил точно преди една година", посочват още от НФСБ.

„Българският президент Румен Радев не само игнорира посочените конституционни норми, но забрави, че съгласно чл. 92, ал. 1 представлява не само себе си, но и Република България в международните отношения, а следователно и всички български граждани.

За нас, българските граждани от НФСБ, е недопустимо да се нарушава Конституцията и точно в навечерието на националния ни празник в българското президентство да се говори на чужд език независимо какъв", се казва в позицията на партията.

„Между другото г-н Радев, на какъв език, бихте посрещнали президента на република Турция Реджеп Тайип Ердоган?", запитаха от НФСБ.

„Националният изпълнителен комитет на ПП НФСБ настоява президентът Радев да се извини на българския народ за повторното недостойно и унизяващо нацията поведение, поругало както свещения български език, така и националното достойнство на всеки българин.

Съзнавайки, че юридически трудно бихме обосновали достатъчна тежест на нарушението, за да искаме отстраняване от длъжност на президента за нарушение на Конституцията по чл. 103 от основния ни закон, ние се обръщаме към основния блюстител на законността в Прокуратурата, с искане да се произнесе по законосъобразността на действията на държавния глава", заявяват още от Националния изпълнителен комитет на НФСБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    142 14 Отговор
    На БАЦЕ ЛАКЕЙТЕ.ТОЯ СИМЕОНОВ НИЩО ДО СЕГА НЕ ИЗПЪЛНИ ОТ ПРЕДИЗБОРНАТА СИ КАМПАНИЯ,НО ПЪК КАК ЯКО ЗАЩИТАВАТ СВОЯ ГОСПОДАР А ТОЙ ДНЕС ЗА КОЯ ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ Е ТРЪГНАЛ.НАРОДА ПЛАЩА ТОЙ ОБИКАЛЯ С ДЕЛЕГАЦИЙ СВЕТА.СВЕТОВНИЯТ ВЪНШЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ПЛАНЕТАТА (БАЦЕ)

    Коментиран от #21

  • 2 vvvvv

    148 10 Отговор
    Валерката щеше да се беси в Бургас на моста. Сега е момента.
  • 3 Лъжепатриоти

    134 9 Отговор
    Кабелджията /симеонов/ освен да генерира ненавист и отвръщение към себе си .........друго не прави !!!
  • 4 а защо

    123 10 Отговор
    първо прокуратурата не се произнесе по въпроса с продажбата на български паспорти...после за лобистката подкрепата на патреотите за покупката на неизгодните ф16. а защо патреотите не направиха нищо за циганската престъпност.....това са по-важни въпроси спрямо езика който е използвал радев
  • 5 Цецо шлифера

    96 6 Отговор
    Винкел провери си оградата, да няма дупки, не говори глупост.
  • 6 ПРЕЗИДЕНТЪТ ВИ

    12 79 Отговор
    Извинявам се на българския народ за поведението си.
  • 7 Borislav Popov

    27 150 Отговор
    Освен Румен Ветото, льотчика май стана и Румен Гафа. Просто по-смешен президент не сме имали.

    Коментиран от #8, #17, #18

  • 8 да бе да

    110 11 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    защото досегашните президенти никога не се конфронтираха с тези които бяха на власт и разграбваха България . смо радев за сега посочва истинача и я изрича а глас което е неудобно ...все пак така истината се чува и в европа ...когато е изречена от президент

    Коментиран от #13

  • 9 Гост

    21 103 Отговор
    Може да е смешник този Симеонов,ама в случая е напълно прав! Да го видим Радев как ще се направи на ощипан и нищо няма да каже, освен ако жена му не му нареди! Или класната му ръководителка.
  • 10 None

    99 6 Отговор
    борисoff ПЕРМАНЕНТНО ДА СЕ ИЗВИНЯВА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЗА УНИЗЯВАЩОТО НАЦИЯТА ПОВЕДЕНИЕ. Постоянно излага България като разговаря на БАНКЕНСКИ КАРУЦАРСКИ език в ЕС, НАТО и с висши представители на страните по света !

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Клюкар

    102 4 Отговор
    Хахаха, много ми е любопитно,Баце, Тумбака и Винкела, какви езици владеят.
  • 13 ДДимитърдд

    15 89 Отговор

    До коментар #8 от "да бе да":

    Коя истина изрича казака Радев, тази която му диктуват от руското посолство. Защо мужика Радев лобираше за шведските грипени. Защо защитава руските геостратегически проекти руски газов поток и АЕЦ белене които ще поставят на колене икономиката на България и в пълна руска зависимост енергетиката ни. Скъпият газ и ток ще плащаме всичките българи. Бъдете разумни, а не жалки слуги на Кремъл.
  • 14 Гога

    14 82 Отговор

    До коментар #10 от "None":

    Червени келемета, пак ли защитавате руския стипендиант, лекето Радев. Не стига, че нищо не прави и само се репчи, ами и през ден името му се споменава по някакъв повод
  • 15 Лингвист

    89 7 Отговор
    Той поне може да говори на английски и го прави. За разлика от тези които го ругаят, които от друго освен от каруцарски жаргон си нямат понятие.
  • 16 Жертва на скъсания презерватив

    67 4 Отговор
    Ва/л/р/ели /Бидони/ Симеонов се вживява като българската майка Тереза!
    Теглете му една дълга и всенародна!
    В България винаги така става:
    Пораснаха пилци,поебаха квачки.
  • 17 СоцБоц

    70 5 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Освен Боко Простото и крадливото, по нагъл премиер не сме имали!
  • 18 НПО

    63 3 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Що не ходиш да оближеш детеродните органи на твоя президент -Плевнелиев?
  • 19 факт

    58 5 Отговор
    Когато говори на Руски с Патриарха пак недоволни сега на английски пак!?тези си правят реклама само но са пълен провал.
  • 20 Тези от ТКЗС НФСБ

    45 1 Отговор
    След "промяната" преди години, съм чувал от дядо ми да казва за изказването на някой уж "политик": "Иди се пери на Перловската". Това ми се струва, че пасва и за това "кипване".
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 бял

    63 2 Отговор
    Говори човека английски,не е прост като тиквата или кипналите дебелаци
  • 23 Един

    57 2 Отговор
    Кой е виновен на тъпите ни властимащи, че не знаят чужди езици! Сега просто правят реклама на президента Радев !
  • 24 другарката Импексова

    8 42 Отговор
    не разбрахте ли че Българския Мадуро е една Мушмула
  • 25 Ххх

    57 5 Отговор
    ИНТЕЛЕКТУАЛНО, УМСТВЕНО И ПАТРИОТИЧНО..., РАДЕВ СЛАГА В МАЛКЯ СИ ДЖОБ ВСИЧКОТО ГЕРБЕРАС И ПАТРеОЛИЗАЧЕСКИТЕ МИЖИТУРКИ ДЪРЖАЩИ ГЕРБЕРАСКИТЕ ТОПУРДАЦИ!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Антон

    50 5 Отговор
    Когато Президента Генерал Радев е учил език и решавал задачи по висша математика, боко , който каза че е прочел винету, е обикалял с бухалката и е развивал охранителен бизнес. А сега по същество: Толкова са жалки от патриотите! България е член на НАТО. Генерал Радев е върховен главнокомандващ. Официалният език в НАТО е английският и френският. Какъв точно им е проблема на патриототе. Нали искат да плескат руснаците още от времето на дянков, как шв комуникират съюзниците помежду си

    Коментиран от #49

  • 28 СссереМ

    5 34 Отговор
    За ердоган не знам,ама индийците ще ги посреща на цигански,все пак те го избраха,а и баща му има лилави жилки.

    Коментиран от #41

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Стефан

    20 1 Отговор
    Това. се казва. разговор. на четири. очи
  • 32 Българин

    46 4 Отговор
    Значи ли,че щом идиота от Банкя не може да говори на друг език,различен от хераковския диалект,то всички трябва да сме питеци и да ползваме преводачи?
    Горд съм,че Президента на Република България няма езикови бариери.
  • 33 Apple

    8 41 Отговор
    Това дето го говори Радев е толкова английски, колкото Радев е президент. Произношение на третокласник.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Нафарфори

    8 21 Отговор
    Ми и то да се покаже човечето , да го видят че и то може да говори на чужди езици , нищо че избирателите му не го разбират , за тях с преводач.Пък и какво толкоз че каже , той е последната дупка на кавала в една парламентарна република
  • 36 раптър

    22 4 Отговор
    Абе ,Винкел , ти затова ли остави да те накоалира Борисов ,защото спазва стриктно Конституцията по отношение на езика. Ако може да се изразява правилно на български, де!!!!!
  • 37 БГ Мадурко

    7 26 Отговор
    Румен Грипена спиик инглиш с руски акцент Хорошо маладец хорошо
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Черна Врана

    7 0 Отговор
    Пробвай отново мършичко модераторска
  • 41 СссереМ

    6 6 Отговор

    До коментар #28 от "СссереМ":

    "Индийците" с червен отенък сега се късат да блъскат минуси.
  • 42 ТОЧКАТА

    18 1 Отговор
    Не е лошо и ти да го научиш!!!Зер ЕВРОДУПЕТАТ искаш да ставаш....Но най напред трябва да научиш защо имаш зъби......не е лошо да си държиш лизика зад тях.
  • 43 Без име

    7 0 Отговор
    Той бонгур може и да е прав в случая,но е такава напаст,че никой него бръсне
  • 44 1944

    9 24 Отговор
    сигурно говори английски, както стоичков чужди езици. жалки руски подлоги.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Хихихихи

    19 2 Отговор
    Мяукащите по президента да отидат по общинските учреждения в Кърджалийско и да чуят на какъв език се говори!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 боярышник

    5 13 Отговор
    Никога повече "бсп"(безкруполни страхливи предатели)на власт.
  • 49 селянин 1

    4 14 Отговор

    До коментар #27 от "Антон":

    а Деса мерцедеса,кво е,,прочела,,на диванчето на Слави..

    Коментиран от #50

  • 50 Антон

    18 1 Отговор

    До коментар #49 от "селянин 1":

    Не мога да те разбера какво ми говориш! Обаче се сещам и за нещо друго: мвр е държавна структура, а българския език е официален нали така, това е проблема на ония. Е тогава защо на българските полицейски униформи и коли пише на английски police, а не полиция. Същото касае и надписите gandarmerie. И вземи един път напиши нещо смислено и логично, че ника ти подхожда перфектно на постовете ти

    Коментиран от #54, #56

  • 51 Толи

    18 2 Отговор
    На тоя Валери толкова му е криво ,че го накараха да си подаде оставката,че още не може да се съвземе.Завалия.Смешник.Съвсем изтрещя.Евродепутат ще става.Излагация!
  • 52 буболина

    2 13 Отговор
    Президентът пак яхна надутия балон и поиска да смае българския народ с английския си език!!!!!!!!! Да ама НЕ!!!!!!
  • 53 Аз един от народа

    7 2 Отговор
    В момента гледам" Под игото" по Българска Свободна Телевизия.
    Още тогава е имало предатели спрямо Българския Народ. Визирам кирияк стефчоф. И днес след 140 години пак има такива. За мен номер 7,9,13,14,24,28,33,35,37,44,45 са съвременни кирияк стефчовци.
  • 54 буболина

    0 11 Отговор

    До коментар #50 от "Антон":

    Колко сте жалки в злобата си. Горкият ви президент когато говори български език го мъчи, че как ли е на английски. Той не е нищо друго освен жалък самохвалко. Пак го стегна шапката.
  • 55 буболина

    3 9 Отговор
    Коя е тази свободно телевизия- онази ли която гледахме 45 години? Там може би се дават " Черните ангели", " На всеки километър" и др. филми с които ни промиваха мозъците дълги години!!!! Приятно гледане.
  • 56 селянин 1

    1 10 Отговор

    До коментар #50 от "Антон":

    Нелогичното е че сме в Е.С.и използваме латиницата,при тошо си пишеше,,милиция,,линейка,,кат,,на бг..нямаше жандармерия,карабинерия..логичното при фатмака че слуша,крантата-деса поетеса,а какво е правила на диванчето..гледай,,нещо лично,,
  • 57 селянин 1

    3 11 Отговор
    Фатмак мъдуров,в монта кипи от злоба че ветото няма да мине,и че Медведев..ще го прескочи,ако ще и да го моли,че ще,,шпрехат,,на русски.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 буболина

    3 12 Отговор
    Силата на езиковите си способности да ги показва на Деси.Тя може и да изпада във възторг от способностите му, но не и здраво мислещите българи!!!!!!!!!!!!
  • 60 Рев на гладни патроидиоти

    4 5 Отговор
    КЕНЕФСЕЕБЕ яко се разсмърдя. Агония!

    Коментиран от #61

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Отворко

    1 8 Отговор
    Ама защо се мъчи на английски по добре на руски да плямпа и без това е диалект на българския
  • 63 Все в гъ з

    4 3 Отговор
    Значи тези абдахули не виждат ,че сме станала за посмешище колония със затихващи функции , а това им извади очите, да пищят . Ми нормално , че ще говори на езика на своя началник , и на български да говореше , това щеше ли да промени ситуацията . Сложете там Бареков , резултата ще е същият , а и със сигурност ,не знае английски. Някои държави имат лидери -като Виктор Орбан, други колониална администрация , и се тресат като листни въшки , за постове , и усвояване на средства.
  • 64 Гражданин

    3 2 Отговор
    Конгратюлейшън!
  • 65 Васил

    6 1 Отговор
    А на какъв език да разговаря бе чворове даже премиера на Албания дава интервюта на Английски докато нашият Мадуро от Банкя се затруднява даже да говори правилен Български
  • 66 буболина

    1 4 Отговор
    др. Радев не само визуално, но и по това да чете написаните му изказвания на български, а защо не и на английски от други мислители с бай Тошо /партийните другари сигурно го помнят/
  • 67 Майкооо

    1 7 Отговор
    Много глупав Президент Комунист
  • 68 Джентълменът русофил

    2 1 Отговор
    И какво като е говорил на английски. Тези в кой век живеят не ги знам. По-важно е какво е казал, а не на какъв език.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове