Last news in Fakti

20 Април, 2012 20:49 2 050 0

Пътуващ семинар на УниБит в Прага

  • унибит-
  • теодор денчев-
  • прага-
  • пътуващ семинар

В периода 17-22 април 2012 г. в гр. Прага, Чехия, Университетът по библиотекознание и информационни технологии проведе за пети пореден път своя Традиционен международен научен семинар, който тази година беше под надслов „Съвременни измерения на европейското образователно и научно пространство. Българо-чешки културни общувания”. Научният семинар беше посветен на 250-годишнината от написването на „История Славянобългарская“ от Паисий Хилендарски и на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Официалното откриване на научния семинар се състоя на 18 април в Българския културен институт.

Приветствия поднесоха Н.Пр. г-жа Елеонора Димитрова, временно управляващ Посолството на Р България в Прага, г-жа Галина Тодорова, директор на Българския културен институт и д-р Мартин Сусек от Факултета по изкуствата на Карловия университет. Във връзка с откриването на семинара, приветствия бяха получени от Министъра на образованието, младежта и науката на Р България – проф. Сергей Игнатов и от Министъра на културата на Р България – Вежди Рашидов.

На научния семинар бяха изнесени 26 доклади, разделени в три секции – „Библиотекознание, библиография и книгознание“, „Науки за информирането“, „Културно-историческо наследство“. В семинара освен утвърдените учени, професори и доценти от Унибит и Карловия университет, се включиха и редица млади учени, докторанти и студенти, а темите, засегнати в докладите бяха изключително интересни и актуални

По времe на своя престой в Прага, представителите на университета посетиха Националната библиотека на Чехия, Православната катедрала „Св.Св. Кирил и Методий“ и други научни и културни институции в Прага, свързани с естеството на образователната и научната дейност на висшето училище, за да се запознаят с опита на своите чуждестранни колеги и тяхната професионална дейност.

Провеждането на международи пътуващи научни семинари в различни европейски държави (Италия, Австрия, Испания, Франция) е патент на Университета по библиотекознание и информационни технологии.

През 2008 г. международният семинар на УниБИТ беше проведен в Италия, съвместно с българската православна община „Св. Св. Кирил и методий” в тясно сътрудничество с католическата университетска общност в Рим На откриването присъстваха  официални представители на италианското министерство на културата, на Суверенния Малтийски орден  и на посолството на Р България в Р Италия.

През 2009 г. семинарът се състоя в гр. Виена, Австрия, а тържественото му откриване се проведе в библиотеката на Терезианума. Самото провеждане на семинара се състоя  в службата на търговско-икономическите въпроси съм МИЕ на Р България.

През 2010 г. научният семинар се проведе в гр. Барселона, Испания и беше посветен на 100-годишнината от установяването на българо-испанските дипломатически отношения. Тържественото откриване на семинара се състоя в  Тържествената зала на Ректората на университета в Барселона. Приветствия бяха поднесени от г-жа Адела Клементе Депедрет, почетен консул на Р България в Барселона и от ръководството на Университета в Барселона.

През 2011 г. международният семинар се състоя в гр. Париж, Франция, като официалното откриване се проведе в Централната сграда на Сорбоната. По време на откриването беше представена и книгата на проф. д.ик.н. Стоян Денчев и проф. д-р Ирена Петева „Culture de transparence: Societe, information, bibliotheques“, публикувана от едно от най-големите и известни френски издателства „Арматан”. Самият научен семинар се проведе в Междууниверситетската библиотека на Сорбоната.

По време на своите семинари в различни европейски държави, представителите на Университета по библиотекознание и информационни технологии се стараят да допринесат за допълнителното утвърждаване на българското присъствие и мястото на българската духовност в Европа, както и да спомогнат за изграждането на положителен имидж на България като стабилен партньор в международната научна, образователна и културна политика. Заедно с това Университетът успешно пропагандира достиженията на българската наука и култура и по този начин допринася за утвърждаване на ценностите на културното многообразие в Европа.
В последния ден от провеждането на семинара в Прага се състоя и т.н. „Пражко” представяне на книгата на д-р Евгени Велев „Най-дългия таратор”. Книгата беше представена от проф. Стоян Денчев и доц. Мария Николова. Държим да припомним, че преди няколко месеца същата книга имаше своята успешна примиера в София. Тогава тя беше представена от писателя Румен Леонидов.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА