Last news in Fakti

16 Април, 2019 15:22, обновена 16 Април, 2019 15:29 1 997 7

44-ото Народно събрание във Велико Търново (ОБЗОР)

  • народно събрание-
  • веико търново-
  • търновска конституция

Коментари от тържественото заседание по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция

44-ото Народно събрание във Велико Търново (ОБЗОР) - 1
Снимки: Пресцентър на парламента

С тържествено заседание в сградата на Учредителното събрание във Велико Търново Народното събрание отбеляза на 16 април 2019 г. 140 години от приемането на Търновската конституция.

Тържественото заседание беше открито от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева с парламентарния звънец, използван по време на заседанията на Учредителното събрание. Химните на Република България и на Европейския съюз бяха изпълнени акапелно от детски хор, след което гвардейци внесоха оригинала на Търновската конституция в залата. Изказвания направиха представители на парламентарните групи в 44-ото Народно събрание.

Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Даниела Дариткова в словото си отбеляза, че на 10 февруари 1879 г. в старата столица се срещат българското национално Възраждане и модерната българска държавност, миналото на средновековната българска държава и идеите за бъдещето на една същевременно млада и хилядолетна нация. Тази среща е средоточие на българския исторически разказ, който продължава и днес, допълни тя.

44-ото Народно събрание във Велико Търново (ОБЗОР)

Даниела Дариткова посочи, че в горещите дебати на Учредителното събрание всеки от първите български депутати е воден от идеята за изграждане на свободна и независима България, която да бъде готова да посрещне предизвикателствата и разочарованията. За първите български парламентаристи участието в политиката не е било житейски успех и въпрос на политическа кариера, а дълг и усилие, отбеляза тя и допълни, че всички те заедно и поотделно ще останат в паметта на българския народ като строителите на съвременна България.

"Днес трудният български път, който започна преди 140 години във Велико Търново, продължава", заяви председателят на ПГ на ПП ГЕРБ.

"Понякога трябва да се връщаме в тази зала, за да си спомняме, че след време, подобно на онези първи народни представители, един ден ние също ще бъдем възприемани като едно цяло", посочи Даниела Дариткова. По думите ѝ след време никой няма да помни злободневните спорове, защото историята внимателно ще отсее само значимите резултати от работа на депутатите.

"Днес във времена на конфронтация и динамични политически процеси, ние не бива да забравяме, че присъствието в политиката е преди всичко отговорност и усилие", подчерта Даниела Дариткова.

"Трябва да помним, че въпреки различията си, заедно и поотделно представляваме целия български народ. Длъжни сме да се вслушваме в гласа на опонентите и да уважаваме този глас, защото зад всеки един от нас стои изборът на хиляди български граждани", отбеляза председателят на ПГ на ПП ГЕРБ.

Председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова отбеляза в словото си, че преди 140 години будни и просветени българи, събрани в Учредителното събрание, приемат първата българска Конституция, която заема от натрупания по това време в Европа опит, но не е ничие копие.

Нинова цитира текстове от основния закон и отбеляза, че днес, около век и половина по-късно, отново трябва да попитаме равни ли сме всички пред закона, колко свободни са мнозина наши съграждани, които живеят в недоимък за сметка на други, които присвояват обществено богатство.

"Дали днес нямаме основание да се запитаме на българските ли интереси служим всякога, ние, политиците или на свои собствени, дали не зависим понякога от чужди такива или от корпоративни, допълни тя. По думите ѝ дори, когато Търновската конституция е била суспендирана или нарушавана, тя е била пречка пред крайния авторитаризъм и безконтролната власт, за това демократично настроените личности и партии, прогресивните сили в българското общество, са се позовавали на нея и са отстоявали демократичния ѝ дух", сподели тя.

Според председателя на ПГ на „БСП за България“ авторитетът и силата на всяка конституция се определят от нейното прилагане, от способността чрез нея да се осигури правомерно функциониране на властта и реализация на наложените в нея права.

"Съвременната Конституция съдържа потенциал, чрез който до голяма степен можем да решим днешните проблеми на България – икономически, социални, демографски, на сигурността. Мнозина днес виждат подобряване на собствения си живот чрез промяна в сегашната Конституция или нова такава, но преди да мислим за нова конституция можем да направим промяна в живота на нашите сънародници, като започнем да спазваме сегашната. Нека да я прилагаме, да върнем силата на Конституцията чрез нейното изпълнение и да работим така, че законите да бъдат от народа и за народа", призова тя.

44-ото Народно събрание във Велико Търново (ОБЗОР)

"Нам се пада честта да свеждаме глава пред делото на нашите предци, да се кълнем в спазването на Конституцията при изпълнение на нашия служебен, а защо не и граждански дълг", отбеляза заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев от Парламентарната група „Обединени патриоти“.

"Да превърнем приемането на Търновската конституция в светъл и значим за целия народ празник е послание към всички наши съграждани да живеят според закон", посочи той и добави, че спазването на Конституцията и законите са правият и пряк път към просперитета и добруването на България.

"Като български народни представители имаме своите задължения да се вслушваме в гласовете, които критикуват, търсят слабостите в основния закон, в цялата законодателна и правоприлагаща система, но няма по-верен път от следването на правилата, които в писмен вид пресъздават въжделенията и разбиранията на цял един народ за държавно устройство и управление", добави Явор Нотев.

Председателят на Парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза, че през годините, в които е действала Търновската конституция, тя винаги е била опора на демократичните стремежи в българския обществено-политически живот, независимо, че през определени периоди е нарушавана и суспендирана.

Председателят на Парламентарната група „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“ Веселин Марешки отбеляза, че днешните народни представители могат да се поучат от учредителите, защото е важно не само какво правят сега, но и какво ще оставят след себе си.

"Какво построихме през изминалите 30 години, как защитаваме вече 12 години Родината си в общото европейско семейство, какво всеки един от нас е направил и прави за своя народ, че да седи в тази зала", обърна се той към депутатите.

"Ще е полезно да си задаваме тези въпроси често и дано стават все по-малко тези политици, които се притесняват от отговорите", заяви Веселин Марешки.

"Когато честваме дати като днешната, няма как да не направим сравнение между онези всеотдайни и горди българи преди 140 години и днешните поколения. Защото, ако искаме да се наричаме достойни потомци, трябва да следваме техния пример, да пазим традициите, които са ни оставили, културата, българския борбен дух, но най-вече родолюбието. Нека в този паметен ден си пожелаем народът ни да е сплотен, държавата ни да е просперираща и независима, а всички ние да работим за силата, славата и напредъка на свободна България. Нека днес да работим така, че да направим такива полезни и достойни дела, че след 140 години да има повод да честват и нас", добави Веселин Марешки.

С 211 гласа „за“ народните представители приеха единодушно Обръщение на 44-ото Народно събрание към българския народ по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. На видеозапис едни от най-младите народни представители от различните парламентарни групи представиха обръщението.

При закриването на заседанието председателят на Народното събрание Цвета Караянчева подчерта, че е безкрайно важно година след година на този ден да се връщаме към сътвореното от нашите предци.

Сред гостите на сесията на парламента бяха президентът на Република България Румен Радев, членове на Министерския съвет, конституционни съдии, представители на съдебната власт, бивши председатели на Народното събрание и др.

Заседанието завърши с обща снимка пред сградата на Учредителното събрание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обзор

    7 1 Отговор
    Събрахме се, наговорихме хубави общи приказки с добри пожелания, които даже вече забравихме ... почерпихме се, снимахме се ... похарчихме за всичко това едни народни пари! А Баце през това време от едно друго място обеща, че ще даде едни пари (пак народни) и едни майстори (сигурно тези дето правят магистрала) за реставрацията на катедралата Нотр дам (католическата). Какъв хубав ден за българската демокрация!
  • 2 фена

    3 0 Отговор
    и как е? има ли добри жени по хотелите в арбанаси?
  • 3 Сатаната

    3 0 Отговор
    Господа журналисти, моля ви спрете да отразявате тази пасмина, имайте малко достойнство, да ги отразяват само гъзолизците им.
  • 4 Guðmundsson

    3 0 Отговор
    Тази пасмина трябва да бъде преместена в контакционен лагер.
  • 5 Да закрием държавата

    2 3 Отговор
    Аз предлагам да върнем комунистите на власт,и България да стане руска губерния. Така мъката ще приключи по бързо а земята ни ще я населят евреи или турци

    Коментиран от #6

  • 6 Guðmundsson

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Да закрием държавата":

    Че комунистите от 1944 до сега вечни са били на власт и това което казваш си е станало отдавна.
  • 7 Пешо

    1 0 Отговор
    Автора следващия път публикувай направо речта на Дариткова... то друго в това материалче няма.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове