1 Май, 2012 12:47 1 479 3

БСП срещу ГЕРБ и на 1 май (Обновена)

  • бсп-
  • 1-ви май-
  • герб

"Първи май е символ на гнева, но и на надеждата. През тази година 1 май е израз на нашия гняв и нашето отрицание на правителството на Бойко Борисов, заяви председателят на БСП Сергей Станишев по време на първомайския протест на левицата "1 май - Ден на гнева".

Питам се какво достойнство има един човек без работа, без бъдеще и без доходи? Питам за какво правителство можем да говорим, когато то замрази и пенсии, и доходи?, каза още Станишев. Очаква ни дълъг и тежък път през следващата година срещу един опонент, който е готов на всичко, за да задържи своята власт. Трябва им време да заличат следите от своето управление, от корупцията, от злоупотребата с власт. Трябва им възможност да продължат да разграбват държавата и да управляват в интерес на своите олигархични кръгове.

"Няма кой друг, освен БСП да спре ГЕРБ, да спре Бойко Борисов и ние ще го направим, защото в противен случай България няма бъдеще", заяви Станишев пред събралото се множество. "На 19 и 20 май, на нашия Конгрес сме длъжни да направим първата крачка към победата на парламентарните избори с ясна политика, ясни ангажименти и послания към гражданите за промяна в България и за връщането на държавата на хората, допълни той. Станишев е убеден, че управляващата власт е некомпетентна и злонамерена и трябва да си ходи. Той призова всички присъстващи на митинга да подкрепят подписката за провеждане на национален референдум, на който българските граждани да отговорят на въпроса дали искат развитието на ядрената енергетика в България да продължи с изграждането на втора атомна централа. "Да им натрием носа, защото са арогантни и не искат да чуят хората, а само искат да ги мачкат и командват", заяви той.

"Белене" е икономически нужен и изгоден проект и от него зависи каква цена за електроенергия ще плащат българските граждани, подчерта за пореден път лидерът на БСП. "Казваме не на ГЕРБ, не на правителството на Бойко Борисов", категоричен беше председателят на социалистите, а в отговор тълпата отвърна с викове "Оставка!".

Привържениците на лявата идея днес открито подкрепиха кандидата на социалистите за президент на Франция Франсоа Оланд, който в края на тази седмица ще излезе на балотаж срещу настоящия президент на страната Никола Саркози.

Със стихотворението "1 май" на Христо Смирненски започна първомайският протест на левицата "1 май – Ден на гнева" на площад "Народно събрание". Стотици социалисти и привърженици на лявата идея се събраха днес в центъра на столицата, за да изразят солидарността с трудещите се по целия свят, за по-добро бъдеще, изход от кризата, икономически растеж, нови работни места и по-високи доходи. След началото със стихотворението на Смирненски всички протестиращи заедно изпяха националния химн и развяха националния трибагреник.

Днес младежите от БСП провеждат акция "Бюджет та дрънка" и символично събират жълти стотинки, с които да помогнат на финансовия министър Симеон Дянков да върже бюджета. Те издигнаха високо във въздуха над главите на събралото се множество балони с лика на вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, председателя на парламента Цецка Цачева и председателя на правната комисия в Народното събрание Искра Фидосова. Част от участниците издигнаха лозунги против проучванията на шистов газ, срещу безработицата и монопола, срещу управлението на ГЕРБ и плакати, с които настояват за качествено здравеопазване, право на труд и шанс за младите да се реализират в България.

На площад "Съединение" се проведе шествие на Българския работнически съюз.Червени балони бяха пуснати във въздуха младите социалисти като символичен знак към напусналите страната ни поради нарастващата безработица свои връстници. Въздушните символи са с конкретни дестинации, които са предпочетени от напусналите България. Акцията на младежите даде началото на първомайското шествие на БСП-Варна.

Кукери и социалисти гониха злото в Пловдив. Под наслова „Ден на гнева", близо 500 активисти на БСП и техни привърженици участваха в протестно шествие до площада пред общината.

В България е най -бързото темпо на увеличаване на безработицата в целия ЕС, каза в словото си председателят на градския съвет на БСП Атанаска Тенева:

Вече 3 години правителство на ГЕРБ ни води към все по-задълбочаваща се криза, в свят на мизерия и социални противоречия Ежедневно държавността се разрушава.

Няколкостотин русенци се включиха в празничното шествие, организирано по случай 1 май от местната организация на БСП, предаде БГНЕС.

По традиция участниците преминаха под звуците на духовата музика по цялата главна улица до Парка на младежта, където се състоя концерт. Най-голямата атракция бе участието на мажоретки начело на шествието.

"Това е един празник, с който ние хвърляме един поглед назад - че някога е имало хора, които не са се интересували само от пазарна икономика, а са направили и построили неща, които днес се виждат в нашия град. Този празник е и ден на протеста, тъй като безработните в Русе вече са три пъти повече, отколкото преди три години.

Почти всички русенци са със замразени доходи въпреки галопиращите цени на основни хранителни продукти, на горивата, на тока, водата, което значи, че с всеки ден русенци обедняват. Нашата солидарност на този ден е с тях", заяви общинският лидер на социалистите Иван Иванов.

Пловдивчани бяха разделени в оценките си за шествието и митинга. Едните подкрепяха проявата на червената партия, а други от минаващите по Главната пловдивчани дадоха и негативна оценка.

Днес светът отбелязва Деня на труда и на международната работническа солидарност. На тази дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение. Той е един от официалните празници в България.

Първият опит за честване на Първи май у нас е през 1890 от Топографското дружество. През 1939 Първи май е обявен за официален празник, а от 1945 година комунистическата власт започва да чества празника всяка година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил Червенков

    0 0 Отговор
    i dvete partii sa grabiteli i vragove na BG.naroda trqbvat ni savsem novi xora 4estni a ne mutri i kradci
  • 2 'айдука

    0 0 Отговор
    Както винаги крадеца вика "дръжте крадеца".Всички са един дол дренки....'айдуци.
  • 3 SSSR

    0 0 Отговор
    Smeshna istoriq sa socialistite. Nema da vzemat i 15 % sled godina na izborite.