Last news in Fakti

14 Май, 2019 19:30 1 453 22

ЦИК не видя нарушение в думите на президента Радев

  • цик-
  • румен радев

Комисията бе сезирана от ГЕРБ

ЦИК не видя нарушение в думите на президента Радев - 1
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия не видя нарушение в думите на президента Румен Радев по време на празника на Асеновград преди няколко дни, заради които тя бе сезирана от ГЕРБ. За нарушение на президента гласуваха четирима членове на ЦИК, а "против" - 15 души, съобщи Канал 3.

Управляващите твърдяха, че държавният глава се е включил в предизборната кампания в полза на БСП и е ползвал неправомерно държавен транспорт, докато е извършвал агитацията, припомня в. "Сега".

Повечето членове на комисията обаче не се съгласиха с твърденията на ГЕРБ. В доклада по казуса се посочваше, че президентът не е деполитизиран държавен орган, може да бъде член на партия или коалиция, да изразява становища по държавни, обществени и политически въпроси, и да издава актове със съществени политически последици.

„Животът не спира и в предизборния период. Не можем да забраним да се изразяват становища и позиции“, коментира член на ЦИК.

Не се възприе и обвинението за държавния транспорт. Мнозинството в комисията се съгласи, че президентът задължително се ползва с всички видове охрана, както се посочва в Закона за НСО. В този смисъл, той няма как да не ползва колите на охранителната служба, където и да отиде.

Припомняме, че вчера документите по жалбата депозираха депутатът от ГЕРБ Тома Биков и координаторът на ГЕРБ - София Цветомир Паунов. Паунов нарече "нерегламентирано и абсолютно безцеремонно участието на президента Радев в предизборната кампания в полза на БСП".

"Президентът Радев да запази радиомълчание по отношение на сделките с евентуални инвеститори, тъй като той не може да води инвеститори в страната, но може да ги пъди", изтъкна пред медиите Това Биков, след като документите бяха внесени.

"Надяваме се президентът да посъветва съпругата си да не атакува големи стратегически компании, които в определени моменти биха могли да бъдат и големи стратегически инвеститори в България, заяви Биков по повод гневната реакция на Десислава Радева срещу "Луфтханза", заради отменен полет.

"Не разбираме, след като президентът говори за офшорни сметки, защо не спомена, че водачът на листата на БПС за България г-жа Йончева е политик, който получи обвинение от прокуратурата, защото е подозирана в пране на пари точно през офшорни сметки, каза още депутатът от ГЕРБ и поясни: "Абсолютно доказано е, че в продължение на години Йончева е получавала заплата от 12 500 лева през офшорки".

От изявленията на Паунов и Биков стана ясно, че изказването на президента Радев в Асеноврад, в което той заяви, че огромната корупция в държавата вследствие от безконтролното управление на премиера Борисов, е предизвикало недоволството на управляващите. "Все едно ръководителят на футболния съюз през три дни да говори колко зле играе "Левски", каза Тома Биков по адрес на критиката на държавния глава към управлението.

А Паунов попита къде се намира предизборният щаб на БСП, да не би да е на "Дондуков" 1, защото синхронът "Радев - Нинова" е голям. Координаторът на ГЕРБ - София обърна внимание, че кандидатът за евродепутат от БСП Иво Христов, бивш шеф на кабинета на държавния глава, продължава да бъде председател на Стратегическия съвет на Румен Радев. Именно Иво Христов пише опорните точки и на Радев, и на Нинова, стана ясно от думите на Паунов.

Недопустимо е човекът, който олицетворява единството на нацията, да прави политическа пропаганда, посочи още Паунов. Според него "внушенията на Радев" са "в синхрон с Корнелия Нинова".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Биков ли?

    25 5 Отговор
    Сериозно увреден умствено човек.

    Коментиран от #4, #8

  • 2 Герберски интригант

    29 4 Отговор
    Лъжите на гроб са толкова плоски колкото и елементарно замаскираните им кражби.
  • 3 ГЕРБ

    22 5 Отговор
    сам си бие шамари и друг му е виновен за зачервените бузи! То не бяха гражданска отговорност с фалос, цени на горива и ел. енергия, милиарди за антични самолети, тераси, асансьори, апартаменти, къщи за гости... Ами спрете се малко!
  • 4 Gost

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "Биков ли?":

    va6iq precedent li xvalite
  • 5 Западните Балкани

    18 2 Отговор
    Смятам, че решението е правилно и ГЕРБ се държи като удавник за сламка. Но има и едно противоречие: Имаше решение на ЦИК, че използването на държавна кола, хотел, пари, агнета в агитацията на Борисов не е нарушение и купуване на гласовете, макар, например, малките партии извън парламента не могат да използват такива екстри. Думите на Радев са, че това използване е нарушение на закона, но ЦИК смята, че и той е прав. Тези две решения си противоречат? Според мен Борисов (ако е човек, спазващ закона и морала) трябва да излезе в отпуска. Но има ли случай нашите партийци да спазват закона? Затова гласувайте за малките партии извън парламента (без АБВ).

    Коментиран от #10

  • 6 123

    6 1 Отговор
    Ех Теле Теле пак боза от бикъ
  • 7 Ежко Бежко

    13 3 Отговор
    Както винаги от ГЕРБ могат да правят само неаргументирани изказвания и неаргументирани обвенения. Когато си решил да обвиниш някого, би трябвало да имаш поне 80 % увереност. Иначе олекваш и оставаш празнодумец. Или пък отвличаш вниманието от нещо по-важно. В тая партия и да е имало умни, можещи и кадърни хора вече няма. Защото ако не е груб, безпардонен, нахакан, необразован, корумпиран и нагъл никой не може да вирее там. Не че другите са цвете, ама тоя 10 годишен театър вече е сериозен пасквил. То не бе оставки, сълзи, сополи и прочее циркове.Смешници.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Не много умно комунде,даже хич

    1 4 Отговор
    Там от комисията са от наште кармазъто
  • 10 боярышник

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "Западните Балкани":

    Болен мозък,точно пък за бивши комунисти и доносници от "абв"(алкохолизиран бъчварски взвод)ли?!Не благодаря,сърбали сме им попарата.А колкото до тази марионетка псевдо обедини-разединителя,не сме имали по-елементарна марионетка на "бсп"(брутално скъсан презерватив) за президент,никога.

    Коментиран от #12

  • 11 Булшитс

    9 2 Отговор
    Треперат герберастчетата и се чудят как да отвърнат на огъня ама нямат шанс вече тия крадци
  • 12 Ежко Бежко

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "боярышник":

    Казваш, че на ония сме им сърбали попарата...Така си е. Ава не можеш да ме убедиш, че по тази причина трябва безропотно да сърбаме настоящата попара. Аз попара не искам, предпочитам качествена храна.За мен и за децата ми.
  • 13 Стоян

    1 2 Отговор
    Да висера в комунистическите усти

    Коментиран от #18

  • 14 Оня

    3 3 Отговор
    Хора забравихте другаря Жан Виденов от БСП ! Пенсийте бяха 3 долара само преди 12 години!Като стартираш от 3 колко да скочат за това време?

    Коментиран от #19, #21

  • 15 Оня

    2 4 Отговор
    Хора забравихте другаря Жан Виденов от БСП ! Пенсийте бяха 3 долара само преди 12 години!Като стартираш от 3 колко да скочат за това време?
  • 16 Оня дето е живял и по онова време

    1 0 Отговор
    Къде са червените куфарчета?
  • 17 Що си губят времето

    0 3 Отговор
    То като цяло президентската институция не е много смислена, а Радев направо я изпращани от съдържание. Той си в предизборна ситуация от както избран. И защо трябва да му плащаме
    12 000лв. Заплата? Да рецитира глупостите от сутрин до вечер вероятно
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ghost13

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Оня":

    Някой май е проспал 11-12 години. Жан беше 96-97 година.
  • 20 Тина

    3 1 Отговор
    Биков ли е, Паунов ли е ,точно си е Герб се хващат ,че най- добрата отбрана е Нападението ,но не стаааава! Радев мнооого добре знае какво говори,въпреки ,че го подценяват и за коруцията, и за инвестициите и за изтребителитееее .Тъпънари от Герб..
  • 21 Булшитс

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Оня":

    И кво? Къде видя сега Виденовци или Жанчета? Или просто няма какво да кажеш срещу Радев и дрънкаш глупости? Добре, че не се върна да ни обесняваш какво било по времерто на Хан Кубрат
  • 22 СЪДЯТ ВИ

    0 0 Отговор
    Йончева осъди тиквата веднъж , том сойер е на ред ..... Кофти е да не знаеш какво говориш , но Господ го е направил така ! Относно луфтханза , видяхме им просперитета и инвестициите , до оня ден стачкуваха , защото работата им е много добра !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове