Last news in Fakti

25 Май, 2019 12:19 4 309 28

Арменка от Бургас 23 години не може да получи български документи

  • бургас-
  • арменка-
  • изабела-
  • паспорт

Въпреки че няма български документи Изабела завършва основно образование. За средно образование плаща по 900 евро на година

Млада жена от Бургас вече 23 години без успех се опитва да получи български документи за самоличност. Изабела, която е родена в морския град в семейство на арменци, не може да продължи образованието си, нито има шанс да гради професионална кариера, защото по документи е чужд гражданин. Страхува се, че може да бъде депортирана в родината на семейството си Армения. Страна, в която никога, никога не е била, предава "Нова телевизия".

Изабела се ражда преди 23 години в Бургас.

Година преди това - 1994 , семейството ѝ идва в България и се установява в морския град. „Имам акт за раждане, който е издаден в България, но при самото издаване, не са ми вписали ЕГН, тъй като и двамата ми родители са арменци и от там започва целият проблем, понеже след като не притежавам ЕГН, нямам и самоличност в собствената си родина”, казва Изабела Степанян.

Въпреки че няма български документи Изабела завършва основно образование. За средно образование плаща по 900 евро на година. „Положила съм матури след 12 клас, но на практика нямам завършено средно образование, тъй като не мога да получа диплома. Имах огромно желание да продължа да уча и да се развивам в сферата на психологията, но за съжаление през годините родителите ми не успяват да ми извадят документи за пребиваване в страната”, посочва още Степанян.

Тя не може да бъде наета и на постоянен трудов договор, заради липсата на документи и през годините работи само на граждански договор през летния сезон.

„При нея случаят е малко по-особен, тъй като чуждите граждани,

на които през годините, до навършване на 18 години, родителите им не са успели да им издадат документи за пребиваване, след това попадат в една дупка, която е оставена от закона и не може да бъде приложена спрямо тях нито една точка за издаване на каквото и да е пребиваване, според Закона за чужденците в република България”, коментира юристът Свилен Киров.

Затова Изабела вече 5 години се опитва да получи документи за постоянно пребиваване в собствената си родина. „Но тъй като притежавам единствено арменски паспорт и не попадам в нито една графа в закона се страхувам, както аз, така и родителите ми, че ще поискат да ме депортират в Армения. Което според мен е абсурдно, тъй като аз никога не съм била там. През тези години не съм напускала страната и не познавам никого в Армения”, посочва още тя.

Вариантите за младата жена са няколко.

„Или да се сключи брак, който естествено няма как нали, докато не намери естествено съпруг да сключи брак. Дали ще са инвестиции в търговски дружества. За жалост не попада и вече като член на семейството, да използва тази алтернатива, ако член на семейството има законно основание да пребивава, има издадени документи, тя да се ползва от тази преференция”, допълва Киров.

Юристи търсят съдействие от омбудсмана на Република България и народни представители, тъй като на практика, това не е първият подобен случай. Само преди месец в подобна ситуация изпадна и Давид от Несебър. А докато чака промени в закона Изабела не може нито да учи, нито да се развива.

„Надявам се, най-накрая да започна да съществувам в собствената си родина. Да мога да бъда пълноценен гражданин. Да живея, да се развивам тук, да продължа образованието си, да мога да работя, работата, която аз искам,а не работата, която мога да си позволя да работя само”, казва Изабела Степанян.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 месара

    15 8 Отговор
    да отиде в арменското посолство (ако има такова у нас), да заяви че не иска да е арменка и да им хвърли арменския паспорт.

    Коментиран от #27

  • 2 Хосе

    11 5 Отговор
    да ми става жена и ша са оправи с документите
  • 3 ercan

    8 20 Отговор
    Да се омъжи за турчин с бг паспорт и готово
  • 4 Щурве

    24 2 Отговор
    Не е знаела 5000-8000€ при Краси и урежда въпроса за аламинут!
  • 5 ВМРО

    24 3 Отговор
    Каракачанов дава,трябват ти само правилната сума.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    9 8 Отговор
    А трябва ли?Да се оплаче на арменския поп.
  • 9 Путинофилифоб

    15 9 Отговор
    Тези хора са избягали от нищетата в Русия и АДА на Путин, а са се навряли баш в Земния АД. Жалко е, но с помощта на телевизиите може да се даде гласност и да се оправи този абсурд

    Коментиран от #17

  • 10 Надай се

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Vandim":

    Аз няколко изучени арменци с БГ паспорт познавам, до един си реализират образованието в чужбина
  • 11 Националист

    14 4 Отговор
    Браво на нашите политици приели тези закони!
    Знам човек от Азия, (индийската раса) който е женен за Българка и също чака за БГ документи.
    Много добре, че съществува този закон, защото ни защитава от небели хора да ни превземат държавата.
    Иначи афганци, пакистанци, негри и всякакви други ще вземат БГ гражданство и като се обърнеш ще бъдем чужденци в нашата си държава.

    Българско гражданство само на Славяни и бели хора и то немюсюлмани!
  • 12 ЛАЯНЯНАТА ДЪРЖАВА КЕНЕФИСТАН

    21 3 Отговор
    ----------------------------------------------------------------
    ДЪРЖАВАТА БЕЗРАЗБОРНО РАЗМНОЖАВА "РОМЧЕТА" , КОИТО ВЕЧЕ НАБРОЯВАТ 2-3 МИЛИОНА, ОБАЧЕ ХОРА ОТ ДРУГИ ПО-СПОСОБНИ НАЦИИ НЕ ПРИЕМА

    Коментиран от #16

  • 13 Росица

    15 3 Отговор
    Ако тази жена беше мюсюлманка досега не един а десет български паспорта щеше да има. Просто трябваше малко да се забули и вместо Изабела да каже, че се казва Мюмюнка и всичко щеше да е точно.
  • 14 max

    1 7 Отговор
    да се оплаче на арменския поп
  • 15 Косматия😂😂

    0 6 Отговор
    Бебчо тук съм чакам те мило😂😂да правим сватба и бебе😂😂
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 max

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Путинофилифоб":

    научи се да четеш идват от Армения

    Коментиран от #18

  • 18 Хаджи хаджи Българин

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "max":

    Арменската църква е една от най- старите! Ако това момиче е искала да се възползва от съветите, за брак и тнн, за да получи бг гражданство, сигурно да го е направила! Родена и учи в България повече от 20 години! В Германия след осмата година престой и 60 месеца работа имаш право на немско гражданство! Парадокс нали?
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 3 Отговор
    Като го гледам на снимката,...чисто българско моме, не прилча на арменка...Има нещо около зачеването, а и това неистово желание за България. А бе да си го кажем, кръвта вода не става...Що не си направи един ДНК-тест?
  • 20 А опитала ли е да се оплаче

    1 1 Отговор
    На католикос Мовсесян втори по известен като арменският поп?
  • 21 Прасимир Каракачамаков

    4 3 Отговор
    Абе моме приготви едни 5 хиляди еврака и проблема ще ти го разреша лично. Толкова маймуна направих бегеграждани та тебе ли няма....
  • 22 Пак са се изтарикатили арменците

    0 1 Отговор
    Явно навремето за да вземе арменски паспорт не са подали заявление за бегегражданство. А и какво го е страх от депортация в Армения? Нали уж е бяла християнска държава....какво я е страх толкова?

    Коментиран от #25

  • 23 Националист

    5 0 Отговор
    Българската имиграционна служба трябва по конституция да е в ръцете на най-силните националисти.
    България трябва да се запази Славяно-Българска иначе ни няма на картата.
    И въобще не се страхувайте да си изразявате позицията. България няма нужда от Бойковци, Цецковци, Цецки и т.н. интересчии и слуги на запада.
  • 24 Све

    2 0 Отговор
    В държавата на мутрите нищо не е наред. Идиотски закони в идиотска България. Предаваме гражданите си обвинени в чужбина-САЩ, Гърция, Италия….. без оглед на това дали са извършили престъпление според Бг законодателство, дали им са нарушени човешките права…… Държавата на Боко, СерГей, СаксКурБурга
  • 25 Све

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Пак са се изтарикатили арменците":

    Пурко, там където си роден и израснал
    Там си у дома.

    Коментиран от #26

  • 26 А тогава как е взела арменският паспорт

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Све":

    Замислял ли си се?
  • 27 соросоидни кърлежи

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "месара":

    Тъкмо вчера гледах как боклуци от пакистан се женят за нашите боклуци от махалата и вече са станали европейци, без да стъпвали в България.Има закони как да изгоним от България млади българи, а за измет талибанска няма пречка, минават граници като мишки кашкавал.Сега от всички кретени на тези избори ,за кого да гласувам.
  • 28 бсп

    2 0 Отговор
    що не даде парета на каракачановтумбака, ще я уреди...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове