Last news in Fakti

7 Май, 2012 16:52 1 728 0

Ще градят "Арена Бургас"

  • европари-
  • томислав дончев-
  • "арена бургас"-
  • митко николов
Ще градят "Арена Бургас" - 1
Снимка Грамофона

Бургас е витрина, от която можем да покажем как един град се променя с европари. Тук ефектът е видим и ми се иска всички градове да са така, похвали работата на общинската администрация министър Томислав Дончев, цитиран от "Грамофона".

На близо 20 млрд. евро се очаква да нарастне рамка на европейското финансиране за България през следващия програмен период. Това съобщи министър Томислав Дончев в Бургас. Почти половината от средствата отново ще бъдат за инфраструктурни проекти. Този път обаче акцент ще има и върху малкия бизнес. Социалните проекти пък ще формират около 1/5  от рамката.

Бургас отново е с амбицията да остане един от най- важните партньори на ведомството на Томислав Дончев. 22 са договорите, по които администрацията работи в момента, а тяхната стойност възлиза на 250 млн. лева, съобщи кметът Димитър Николов.

Неговият екип разработва проект за финансиране на бъдещата  многофункционална спортна зала „Арена Бургас”. Общината ще кандидатства по програма Jessica, а амбицията е залата да бъде готова до 2015 год. Именно на „Арена Бургас” разчита общината и за домакинството на Европейското първенство по лека атлетика в зала през 2019 год.

Общината ще търси европейско финансиране и на проекта за велоалея, която да свърже Несебър, Поморие, Бургас и Созопол. По предварителни разчети стойността на този проект е 25 млн. лева. Интегрираният градски транспорт и инфраструктурните проекти са другите направления, по които Бургас ще кандидатства за европари.

„Много е важно да успеем да изградим обходни пътища, които да поемат целия трафик от АМ „Тракия”. Бюджетът на общината обаче няма да ни стигне да се справим сами и ще търсим финансиране”, заяви още Димитър Николов.

На средства по оперативни програми общината ще разчита и за изграждането на пряка връзка с Летище Бургас. „В момента се изгражда нов терминал на аеропорта, а капацитетът му ще нарастне до няколко години. За това е важно да обхванем целия преминаващ поток”, уточни още бургаският кмет.

На този етап обаче проектът за социален блок е затворен, категоричен е Николов. Идеята на общинската администрация да построи в к-с „Меден рудник” блок с оборотни жилища  беше посрещната на нож от жителите на комплекса. Има възможност Бургас да кандидатства отново за строителството на социален блок ако се променят параметрите на проекта, съобщи министър Дончев. Той допълни, че неговото министерство остава отворено и би приело второ, редактирано предложение. Ако това стане обаче, блокът със сигурност няма да се построи в „Меден рудник”, уточни Димитър Николов.

Бургас остава един от градовете, които се справят най- успешно с усвояването на европейски средства, отчете министър Томислав Дончев. Той сравни града с витрина, която показва как един град се променя с европари.

 

                                                           


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА