Last news in Fakti

8 Май, 2012 09:10 1 087 0

Рибарски протест в Силистра

  • силистра-
  • дунав-
  • риба-
  • рибар
Рибарски протест в Силистра - 1
Снимка: БГНЕС

Рибарите в Силистра и селата по поречието на Дунав недоволстват против изискванията в наредбата за извършване на стопански риболов в реката, които блокират работата им и ги оставят без препитание. Рибарите се заканиха, че ако не бъдат чути, ще блокират корабоплаването по река Дунав, предаде БНТ.

Повод за рибарския протест стана изискването за размер на мрежите, с които може да се извършва риболова в Дунав до 1 юни, когато пада забраната за улов на есетрови риби. До тогава могат да се използват само риболовни уреди с големина на окото над 26 мм. Те обаче са неподходящи за улова на дунавска скумрия, който започва в средата на май.

Венелин Николов, рибар, обясни: "Той, чирозът дето му казват, дребната скумрия, е ей толкова, минава и заминава. Рибата не е забранена, мрежата е забранена. Защо, няма логика".

Така на практика е невъзможен уловът на 12 вида по-дребна риба. На всичкото отгоре ограничението важи само за риболова в Дунав, недоволстват рибарите.

Заради рестрикциите няколко хиляди души, които се препитават с риболов в българския участък на река Дунав, са обречени да останат без доходи.

Пламен Атанасов От Силистра до Ново село обобщава: "Прави сметка колко хора се препитават от тая река при тази безработица. Няма песен "богати ми рибарю", има "бедни ми рибарю".

Рибарите се заканват, че ако не бъдат чути, ще започнат гражданско неподчинение.

Писмо с исканията на рибарите е изпратено на земеделския министър Мирослав Найденов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА