Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Проучване: Над 75% от гените ни са балкански

Балканският полуостров се обитава от хомогенно автохтонно население от хиляди години

Публикувана: 1 Юни, 2019 21:31
130 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6958
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Инж. физик Евгени Делев е директор на Българския генетичен проект към американската лаборатория Family Tree DNA. В книгата си "Въведение в генетичната генеалогия" той прави логично продължение на първата си книга - комбинация от класическа генеалогия, генетична генеалогия и популационна генетика на българите, както и на балканското население.

Въпросът как се е създала първата цивилизация на стария континент занимава учените още от Средновековието. Западноевропейските философи и историци на 17-ти и 18-ти век приемат, че римската култура е рожба на елинската, а тя пък идела от Близкия Изток и Египет. И това се повтаря като мантра вече близо 200 години. И се превръща в догма, която се следва и до днес.

Съвременното общество обаче има нужда от по-мащабен и прецизен отговор за своите корени и произход. Мощните инструменти на днешната наука позволиха на изследователите в много области – най-вече на археолозите, да преосмислят огромното количество артефакти от Балканския полуостров, Мала Азия и Близкия Изток, за да стигнат до убеждението, че европейската култура поставя началото си още през неолита. Използването на керамика например датира 4500 години присъствие на палеобалканска култура в Европа, преди появата на елини на Балканите, където вече са съществували първото обработено злато в света, първата писменост, както и развито скотовъдство и земеделие.

Множеството факти, излезли днес на бял свят, разбиват насадените заблуди за това кои са хората, изградили първата цивилизация. Днешната наука разполага с много методи за датировка на предмети и кости.

Авторът проследява миграциите на населението чрез методите на генетичната генеалогия, които се свеждат до извършване на поредица от различни генетични тестове, проследяващи основно преките линии на даден индивид или род.

Изхождайки от индивидуалното, няма как да се пренебрегне общото – кой е този народ, основоположил европейската култура, който много хора наричат траки – тИраки? Тук се намесват техниките за изследване на характерните гени на една популация като цяло – обект на популационната генетика.

Упоритата работа на екипа от учени, работещи през последните осем години по Българския генетичен проект, даде възможност да се установи, че Балканският полуостров се обитава от хомогенно автохтонно население от хиляди години.

Какъв е произходът на българите? Опирайки се предимно на резултатите от проведените генетични тестове, авторът представя категорично становище по спорния и политически неудобен за големите държави въпрос.

Описани са методите за изготвяне на класически родословни дървета, проследяването на дадени характерни физически белези, техниките за набиране на информация от хора и регистри, специфичните особености на българите и балканското население. Отделено е внимание на българското летоброене, важните исторически и геологични събития, предизвикали миграции на населението, както и сведения за българската писменост.

Представени са характерните за българите резултати от генетични тестове и са съпоставени с тези на други популации. Резултатите от изследванията на Сена Карачанак са сравнени с тези на Българския генетичен проект. Разработени са родословни схеми на хаплогрупите при българите, представени са миграционни карти, изготвени са диаграми на разпределение на Y-хромозомните и митохондриалните хаплогрупи и са интерпретирани резултатите. Изводите са подкрепени с безспорни исторически факти, топонимия, езикови особености, писмени текстове, придружени с карти, артефакти и др.

За първи път са описани физическите особености на всяка Y-хромозомна хаплогрупа от антропологична гледна точка. Въведени са т. нар. "Принципи на Делев", свързващи безспорните антропологични характеристики на даден индивид с неговата хаплогрупа. Дадени са примери с генетичните резултати на видни български родове и е проследен техният произход.

Евгени Христов Делев е роден на 18.06.1970 г. в София. През 1988 г. завършва средното си образование в 7-мо ЕСПУ « Георги Димитров » с разширено изучаване на френски език. От 1988 до 1990 г. отбива редовната си военна служба в преходния период. Следва една година физика през 1990-1991 г. в ЮЗУ, след това следва в Университета в гр. Валансиен в северна Франция, а през 1992 г. се прехвърля да следва физика в СУ «Св. Св. Климент Охридски».

През 1996 г. завършва инженерната специалност «Физика на полупроводниците и микровълновите прибори». От ранна юношеска възраст се интересува от класическа генеалогия като първоначално изработва родословни схеми на собственте си родове. През 1998 г. учи аспирантура по физика в университета в Орсе до Париж и остава да живее постоянно във Франция.

През 2006 г. по собствена инициатива става доброволен сътрудник на американската лаборатория «Фемили Три ДНА» като управител на Българския Генетичен Проект. Той започва самоподготовка в този период по не толкова популярната новопоявила се наука - генетичната генеалогия. Успява усърдно да събере и групира в базата данни резултати на първите тествани дотогава българи.

През 2008 г. г-н Делев започва първия по рода си проект да изследва родословието на цялостното население на село Граматиково в Странджа. На няколко рода се правят генетични тестове, част от които г-н Делев сам финансира. Целта на проекта е да се разработят родословни схеми на всички родове, населявали селото в края на 19-ти век и след това част от тях да се изследват генетично.

Резултатите от това изследване поставят началото на изследване на цялото население, обитаващо района на Странджа планина. Разминаването на получените резултати с очакванията пораждат нови интереси за изследователя и той се захваща да изследва по-задълбочено произхода на българите.

През последните десет години той публикува редица статии в българската, английската и американска преса на български език, свързани с изследването на отделни родове, както и представяне резултати от генетичните изследвания на българите като цяло. Голяма част от неговите статии, както и телевизионни интервюта по Нова Телевизия и БТВ, могат да бъдат консултирани по интернет.

Той работи от разстояние в тясно сътрудничество с Българското Дружество по Генеалогия и Хералдика в София, с Българо-Американското Генеалогично Дружество в Чикаго, САЩ, както и с неформалната организация, обхващаща историците-последователи на идеологията на Ганчо Ценов, също така и групичката генетици, участващи във форум Генетика.

Евгени Делев управлява Българския Генетичен Проект самостоятелно до 2014 г., след което с разрастването на базата данни към проекта се присъединяват двама негови сътрудници - Мира Паунова и Елена Куюмджиян. Благодарение на интереса и отзивчивостта на много българи, проектът се развива с бързи темпове и към днешна дата наброява над 700 участници, от които 650 са етнически българи. В проекта участват както обикновени овчари, обитаващи Странджа планина, така и бизнесмени, министри, депутати, прокурори и родоизследователи от всички прослойки на обществото.

Значителен принос в развитието на проекта имат самите управители, неформална групичка на генетици любители, начело с д-р Чавдар Дилов, както и един родолюбец- г-н Попов, живеещ в САЩ, който финансира повече от 50 теста на българи с произход от територията на Вардарска Македония.

До момента в проекта са включени резултатите от тестовете на бащините родове на Димитър Благоев, Никола Вапцаров, майчиния род на Стефан Караджа, женската линия на Васил Левски и много други. В личен план Евгени Делев е семеен, има три дъщери.

Г-н Делев, през последните години много изследователи започнаха свободно да пишат на темата на Вашата книга - Българите, основоположници на Европейската цивилизация, но вече 30 години официалната ни история не е променена и е глуха за подобни факти и изследвания. Каква е причината според Вас?

Това е една много делекатна тема и въпреки, че вече не е научно обоснована, продължава да се подкрепя от професорите от старото поколение. Те не само, че продължават да я поддържат, но и подготвят свои последователи от младото поколение. Как си представяте 4-5 поколения професори, творили в неправилна, политически изкривена насока от освобождението на България до наши дни да си признаят, че са си изгубили времето в писане на политически изкривена история? Та нали би трябвало за целта да им отнемат титлите и съответно изработената пенсия.

Какво Ви провокира да напишете книгата?

Като управител на Българският Генетиен Проект от 2006 г. имаше насъбрана голямо количество информация, която беше добре да се публикува, за да може да добие популярност сред широката публика. Но аз лично бях много затормозен от факта, че получените резултати не съответстваха с изученото от нас в часовете по история. Наложи се да отделя две години време в ровене на факти подкрепящи нашите наблюдения. След което обработих резултатите на тестваните до този момент около 600 българи и ги поместих в опоменатата книга. Най-общо казано голяма част от хората бяха изследвани с тестове по мъжка и женска линии, както и автозонни тестове, което свежда нашия проект към най-подробната база генетични данни на българи, която в този момент надхвърля 800 рода. Говоря за родове, а не само за индивиди, тъй като получените данни от изследвани преки линии сами по себе си се отнасят до резултатите на един цял род, а не са само индивидуални.

Външен или вътрешен и натискът да не се говори за истинската история на българите, която срамно започва в учебниците ни от 681 г.?

Натискът основно е външен, но за съжаление намира много поддръжници и на местна почва. Та на кому е необходимо да се знае, че ние сме една от най-старите култури в Европа, един древен народ, който се опитва сам да се самоунищожи, не правейки нищо да му се съхрани културата? От Средновековието всички се опитват, всичко свързано с нас да бъде заличено, но въпреки големите усилия, положени от страна на Русия и другите големи държави, то не се случи. Въпреки всичко началото на заличаването на българите беше положено, разбивайки нашия народ на 10-тина държави и създавайки между тях конфликти като Балканските войни и др.

Вече и децата знаят, че началото на европейците се формира по земите ни, с нашите гени и ние цивилизоваме континента. Вие показвате разселването чрез генетичните показатели. Кое беше изненадващо в генетичния път на предците ни?

Както всички допускат Балканите наистина са древен кръстопът на култури, народи и езици. Но в нашият произход се преплитат две основни популации – местното палеолитно балканско население, преживяло в Денарските Алпи в Хърватска последния Ледников период, и залято от високоразвитото неолитно население, дошло от Близкия Изток и докарало земледелието и скотовъдството. Същото това неселение с последователни миграционни вълни, вече през бронзовата епоха и по-късно, идвайки от района на град Тир и заселвайки вторично Балканите, ще наречем тираки или траки. Този процес се вижда не само с миграциите на хаплогрупите, но и с пренасянето на керамиката, топонимите и много други методи.

Интервю на Патриция КИРИЛОВА

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
2
Този коментар е премахнат от модератор
Антифашист
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Хайде пак Русия се опитала да заличи всичко свързано с нас :). Аман вече, край няма. В днешно време е модерно да се говори не за руска саможертва, а за съветско господство. Но истината е само една и тя е, че руснака си е давал кръвта и живота на Шипка, а не някой папа, англичаним или американец.

Коментиран от #9, #19, #26, #66, #91


Оценка:
-59 +44

4
Този коментар е премахнат от модератор
охохо
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Аааа НЕ, аз само на руските учени вярвам, а според тях сме монголоидни славяни - донесли бълхите в Европа.

Коментиран от #100


Оценка:
-20 +41

Мехмед Вън
(гост)

Неутрално
6 Отговор
С три думи: излиза, че измислената туркия е на изконни български земи

Оценка:
-4 +59

Споко
(гост)

Неутрално
7 Отговор

До коментар #1 от "Мехмед":


Да,има Траки,от които са част и днешните българи.Които са живяли в цяла Европа до Русия по река Болга,която днес наричат Волга,тъй като в гръцкия език няма бъква Б.

Коментиран от #29


Оценка:
-1 +47

8
Този коментар е премахнат от модератор
9
Този коментар е премахнат от модератор
10
Този коментар е премахнат от модератор
стоянов
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Едно уточнение-85% е тракийски ген, а траки и българи е едно и също! На горните коментари(и със сигурност на много от следващите) ще отговоря кратко: По-добре е да не правите и опит за коментар! Във вас няма този свещен ген а микс от знайни и не знайни народи. Като турския ген например, който е един миш-маш! Факт! Очаквам да почнете да плюете, но е под нивото ми да отговарям на хора(?!) с "омазан" ген!

Оценка:
-20 +38

Аз..
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Аз като съм с много бяла кожа, руса коса и сини очи, какъв съм? В тракийските гробници има рисунки и траките са с къдрави и тъмни коси /средиземноморски тип, а за прабългарите се знае също, че са били само с тъмни коси. По светлите хора в България са славяни/славуни/словени, дошли с преселението на славяните.

Коментиран от #15, #39, #92, #106


Оценка:
-22 +19

13
Този коментар е премахнат от модератор
Дам
(гост)

Неутрално
14 Отговор
По всичко ни личи :)

Оценка:
-0 +10

Споко
(гост)

Неутрално
15 Отговор

До коментар #12 от "Аз..":


Щом питаш,значи не си българин.В моето село има тракийски руини и тракийска златна мина,всички там са със сини очи.Няма да казвам кое село,но при изледвания на тракийското съкровище е доказано,че голяма част от златото е добивана в този район и в Странджа.

Коментиран от #20


Оценка:
-8 +28

Всичко е политика
(гост)

Неутрално
16 Отговор
Вижте кой спонсорира "проекта" на този хахавел, с какви хора работи и как "случайно" откроява името на Русия след "другите големи държави", които били искали всичко с нас да бъде заличено.
Смешник.

Оценка:
-31 +17

Вижте ся
(гост)

Неутрално
17 Отговор
Аз ако платя едно изследване ще се докаже,че всички цгане имат 85% шведски гени.

Оценка:
-20 +24

18
Този коментар е премахнат от модератор
19
Този коментар е премахнат от модератор
Аз2
(гост)

Неутрално
20 Отговор

До коментар #15 от "Споко":


Не ме разбра. Аз си се чуствам българин естествено, но съм чел история и знам антропологията на племената в Европа и знам от гробовете на прото българите, че нямам техните гени или поне се различават от на канове и царе. За гробница в Странджа с тракийски изображения на хора със сини очи, просто не се и пробвай да ме лъжеш.

Оценка:
-8 +10

Gab гост
(гост)

Неутрално
21 Отговор
Браво!!! Прекрасна статия!! Крайно време е в България да започне да се преподава истинската ни история,а не разни измислици!

Оценка:
-9 +29

22
Този коментар е премахнат от модератор
Споко
(гост)

Неутрално
23 Отговор
Никъде не съм писал за гробница.Писах за руини от селище и златна мина и не казах,че е в Странджа,а че една част от златото е добивана в района на това село,а друга в Странджа.Ти елементарен текст не разбираш,да спориш по важни теми си тръгнал.

Оценка:
-5 +14

24
Този коментар е премахнат от модератор
ДСфриц
(гост)

Неутрално
25 Отговор
Моите са 75% славянски, горе долу откъдето са дошли СЛАВЯНИТЕ, доста преди прабългарите тук, а то е някъде, където са днешните българи в Украйна. И ОСТАНАЛИТЕ 25 са български, откъдето са дошли прабългарите, а то е от степите на Русия, в близост до Монголия. Останалото е внушение за потурчване на непотурчените от нас. СЪВРЕМЕННИТЕ БЪЛГАРИ СМЕ ПРОЕВРОПЕЙСКИ И НАТОВСКИ НАСТРОЕНИ ТАКА ЧЕ С ТЕЗИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ДА СИ ИЗБЪРШАТ....

Оценка:
-23 +22

Свр
(гост)

Неутрално
26 Отговор

До коментар #3 от "Антифашист":


Истината е , че сме един народ с руснаците, украинците, сърбите, ,,волжските" българи (старата столица на империята е Болгар на река Болгар, но с използването на финикийската писменост-гръцка няма, реката е известна като Волга) Киев също основан от българите , по-късно става столица на Киевска Рус

Коментиран от #28


Оценка:
-10 +25

Споко
(гост)

Неутрално
27 Отговор

До коментар #24 от "Мехмед":


Все още има и не само в България,а и по целия свят.Но такива като теб няма как да го видят,някои раси са генетично увредени и природно ограничени.Не е справедливо,но е факт.

Оценка:
-3 +13

Споко
(гост)

Неутрално
28 Отговор

До коментар #26 от "Свр":


Дори Йерусалим е построен от древните българи,както и най-голямата църква във Виена "Свети Стефан",както и Булгараш-днешна Букурещ и т.н.

Оценка:
-2 +9

Свр
(гост)

Неутрално
29 Отговор

До коментар #7 от "Споко":


Абсолютно си прав. САМО ДРЕБНА ПОПРАВКА : ,, ГРЪЦКАТА" ПИСМЕНОСТ Е ФИНИКИЙСКА !!!!!!

Коментиран от #32, #109


Оценка:
-2 +6

Да прави си
(гост)

Неутрално
30 Отговор

До коментар #24 от "Мехмед":


В България сме марсианци, парашутисти и сме дошли от небето. Много добре го обясни, с добри доводи, неоспорими доказателства и страхотна мисъл. Заради едно пътуване с балон съм ходил в Анадола и ми обясни, защо турците от европейската част, нямат нищо общо с тези от Анадола? Височина,нос, цвят на кожата, че и тези в Анадола са по космати.

Оценка:
-2 +19

31
Този коментар е премахнат от модератор
Споко
(гост)

Неутрално
32 Отговор

До коментар #29 от "Свр":


Панелинизма и идеята,че гърците са наследници на Рим,също е създадена от българина предател Евгениос Вулгарис или ,както сам се подписва Евгений Булгар от остров Корфо-днешна Гърция.Хайде лека от мен и да живее България.

Оценка:
-1 +9

Антисоросоид
(гост)

Неутрално
33 Отговор
Само като прочетох , че е в американска лаборатория на сорос и разбрах, че е безмислено да чета повече. Тази статия е в джендар стил с нежни нотки на гейсватба

Коментиран от #93


Оценка:
-17 +13

34
Този коментар е премахнат от модератор
Ele
(гост)

Неутрално
35 Отговор

До коментар #24 от "Мехмед":


В Историята на Паисий пише, ако разбираш какво четеш, че винаги сме били тук българите. Отишли сме до северното море и пак аз ме дошли тук. И езикът, народа, писмеността са си били български винаги. Траки са ги наричали други. А ти си памак=пома(ъ)чен.

Оценка:
-1 +17

Ако сме местни
(гост)

Неутрално
36 Отговор

До коментар #31 от "Истината":


Тези местни аборигени-траки, имат най старата култура, обработка на злато за накити, съдове и украшения. Тракийските царе са били със златни колесници, а племената от които са турците, тогава са чукали камъни.

Коментиран от #40


Оценка:
-1 +28

JPower
(гост)

Неутрално
37 Отговор

До коментар #31 от "Истината":


Ние сме местните аборигени, а вие сте влечуги от Азия!!! Айде марш към пустините!!

Оценка:
-4 +12

38
Този коментар е премахнат от модератор
39
Този коментар е премахнат от модератор
Истината
(гост)

Неутрално
40 Отговор

До коментар #36 от "Ако сме местни":


Нищо против казаното от тебе. Моите уважение но тогава би трябвало да се наричате траки а не българи.

Коментиран от #45


Оценка:
-9 +5

41
Този коментар е премахнат от модератор
42
Този коментар е премахнат от модератор
JPower
(гост)

Неутрално
43 Отговор
Това,че ние сме автохтонното населени на балканите, са го знаели всички преди да ни налази еврейската гнус - турчина. Докато осмака избива българи, гърка се опитва да го унищожи духовно. Е, не се получи, отново!! Цар Калоян Ромоубиеца, е казал на латинците,че сме участвали в троянската война.... Защо има католици в България??!! Защото, през 18 век, само при тях литургията е БИЛА на български!!! Гръцките попове се говорили само на гръцки. ОБЯСНЯВАЛИ СА, ЧЕ БОГ Е грък и не знае български и молитви на български не ги разбирал, за това нямал да помогне на българите,ако му се молят на български!!! Хасан,Ахмед,сиян и др.мюмюнки са още в първобитния строй!!!

Оценка:
-4 +19

44
Този коментар е премахнат от модератор
Траки
(гост)

Неутрално
45 Отговор

До коментар #40 от "Истината":


Траки е гръцка дума и гърците са я ползвали, за да обобщят всички племена.

Оценка:
-2 +12

46
Този коментар е премахнат от модератор
Българска работа
(гост)

Неутрално
47 Отговор
Учим историята от писатели, а генетиката от електроинженери.

Коментиран от #110


Оценка:
-11 +7

Как защо?
(гост)

Неутрално
48 Отговор

До коментар #38 от "Мехмед":


Иначе трябва да се наричат цигани

Оценка:
-7 +1

БЪЛГАРИН БУДИСТ
(гост)

Неутрално
49 Отговор
СЛАВЯНИТЕ КОЛКОТО И ДА СА РУСИ И СИНЕОКИ ПАК СИ ОСТАВАТ ЧАСТ ОТ МОНГОЛОИДНАТА РАСА(ПОРАДИ ХАРАКТЕРНИТЕ МОНГОЛОИДНИ ЧЕРТИ ПО ЛИЦЕТО) ТО ПО ТАЯ ЛОГИКА ИМА И РУСИ МОНГОЛЦИ И ЕДИН НАРОД НАРЕЧЕН ХМОНГ(ЖИВЕЯТ В ЛАОС,ВИЕТНАМ И КИТАЙ) ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ СЕ РАЖДАТ РУСИ? Е И?

Коментиран от #54


Оценка:
-9 +5

50
Този коментар е премахнат от модератор
БЪЛГАРИН БУДИСТ
(гост)

Неутрално
51 Отговор
ДО 45:КОГАТО ТРАКИТЕ СА ИМАЛИ ЦИВИЛИЗАЦИЯ,ГЪРЦИТЕ СА БИЛИ В ЕТИОПИЯ БЕ....... КАКВИ ТИ ГЪРЦИ КВИ ТИ 5 ЛЕВА ТИ ЗНАЕШ ЛИ ОТ КОЯ АЗБУКА ИДВА ГРЪЦКАТА? АЙДЕ ДА ПРОВЕРИШ ЗА АЗБУКА НАРЕЧЕНА АМХАРА(ЕТИОПСКАТА) И ДА Я СРАВНИШ С ГРЪЦКАТА И ДА СЕ ОПИТАШ ДА НАМЕРИШ РАЗЛИКИТЕ ХАХАХХАХА

Оценка:
-2 +16

JPower
(гост)

Неутрално
52 Отговор

До коментар #38 от "Мехмед":


Кое от изследването не разбра???! Българина е трак, а траките са първите заселници на балканите!!! Всички останали сте нашественици!! България създала първата писменост, а Кирил и Методий са СЪБРАЛИ ГЛАГОЛИЦАТА. СЪБРАЛИ А НЕ СЪЗДАЛИ, САМИТЕ те го пишат това, че са СЪБРАЛИ ГЛАГОЛИЦАТА!! Константин ФИЛОСОФ СЕ преименува на Кирил, дни преди да умре. Защото, българската писменост се е наричала кирили.. прочети за Библия Бесика

Коментиран от #55, #61


Оценка:
-5 +15

БЪЛГАРИН БУДИСТ
(гост)

Неутрално
53 Отговор
ДРЕВНИТЕ АРИЙЦИ ОТ ИНДУСКАТА ДОЛИНА НАРЕЧЕНИ БРАМИНИ(КЪМ КОЯТО КАСТА Е И НАШИЯ ГОСПОД БУДА) СА СЪЩО ОТ ТРАКИЙСКИ ПРОИЗХОД!!!!

Оценка:
-4 +10

Ти на какви апове си
(гост)

Неутрално
54 Отговор

До коментар #49 от "БЪЛГАРИН БУДИСТ":


Славяните нямат общо с монголци, татари и хора с монголоидни черти. Те са най близки до викингите, както казваше и покойния Божидар Димитров.

Оценка:
-3 +12

55
Този коментар е премахнат от модератор
Пхахахах
(гост)

Неутрално
56 Отговор

До коментар #55 от "Мехмед":


За Кирил и Методий не знам какви са по произход, но двамата са били пленници и Борис ги вика в България и по поръчка на българския владетел се пише кирилицата, спонсорирана от Българската държава , братята и учениците са хранени и издържани от България и работили в български школи. Как без България, ще съществува кирилицата и тя изобщо нямаше да бъде създадена.

Коментиран от #59, #102


Оценка:
-4 +16

Херодот за траките
(гост)

Неутрално
57 Отговор
"...У останалите траки има следния обичай: продават чедата си навън. Девиците не пазят, ами ги оставят да се любят с който мъж пожелаят. Обаче жените си пазят здраво; откупуват ги от родителите им за много пари. Татуирането се смята за благородно, а не татуирането - за неблагородно; бездействието - за прекрасно, а да си земеделец - най-долно; да живеят от война и грабежи - за най-хубаво. Това са най-забележителните им обичаи."

Коментиран от #64


Оценка:
-14 +4

58
Този коментар е премахнат от модератор
Неграмотнико, Кирил и методий
(гост)

Неутрално
59 Отговор

До коментар #56 от "Пхахахах":


Никога не са стъпвали в България. Сигурен съм, че дори и не знаеш имената на учениците им

Оценка:
-8 +4

БЪЛГАРИН БУДИСТ
(гост)

Неутрално
60 Отговор
ДО 54:ЙЕЛЕНА ЯНКОВИЧ,НИКО КОВАЧ,ЛЕОНИД СЛУЦКИ,БОРИС ЕЛЦИН,ПУТИН КВИ СА?

Оценка:
-3 +1

Като българина е трак
(гост)

Неутрално
61 Отговор

До коментар #52 от "JPower":


Защо тогава не разбира нищо от написаното по тракийските гробници?

Коментиран от #83


Оценка:
-8 +3

БЪЛГАРИН БУДИСТ
(гост)

Неутрално
62 Отговор
СЛАВЯНИТЕ СА НОСИТЕЛИ НА ХАПЛОГРУПА Р1 А ТАЗИ ХАПЛОГРУПА СЕ Е ЗАРОДИЛА В МОНГОЛИЯ И ЗАТОВА ПОВЕЧЕТО СЛАВЯНИ СА НОСИТЕЛИ НА МОНГОЛОИДНИ ЧЕРТИ!!! ХАРАКТЕРНО ОБЛО ЛИЦЕ

Оценка:
-6 +6

Всъщност
(гост)

Неутрално
63 Отговор
Траките по принцип са нещо като съвременните цигани - смели само когато са по-многобройни от противника и особено жестоки към жени, деца и старци. примери бол. много обичат грабежите и нямат никаква дисциплина.
Всъщност - слаби, женствени, годни само за роби, страхливи, най-подлия човешки род, негодни за военна служба...именно поради това не успяват да си направят държава. Всъщност по бит и обичаи се припокриват напълно със съвременните цигани.

Коментиран от #68, #96


Оценка:
-16 +5

Гледам някой тракедонист
(гост)

Неутрално
64 Отговор

До коментар #57 от "Херодот за траките":


Слага минуси на цитат от Херодот. Хахахаха

Оценка:
-8 +2

65
Този коментар е премахнат от модератор
66
Този коментар е премахнат от модератор
67
Този коментар е премахнат от модератор
Напиши коментар:
(гост)

Неутрално
68 Отговор

До коментар #63 от "Всъщност":


Точно обратното. Траките са били смели воини и това са думи на гръцки автори. Тракийците са били и наемници, имали са подаръци от Месопотамия и Египет заради службата си. Александър Македонски е ползвал най вече тракийци, за да превземе някогашния древен свят.

Коментиран от #69


Оценка:
-1 +20

Имало е и изключения
(гост)

Неутрално
69 Отговор

До коментар #68 от "Напиши коментар:":


Но те само потвърждават правилото. Освен това трябва да се вземе в предвид склонността на древните автори да преувеличават достойнствата на противника на бойното поле за да представят своите победи като още по-блестящи.

Оценка:
-3 +4

Има едно нещо
(гост)

Неутрално
70 Отговор
Чета тук и да ви кажа има едно нещо наречено теория. За произхода на българите, всичко е все още е теория, както и за много други народи, но те не го признават, като нас. В старите летописи пише, че първия род Дуло е тюркски род, имаме от тогава тюркски думи в речника си, но пък погребенията са ни на сармати и керамиката също, имаме титли взаимствани от аварите, имаме съмнения за първия владетел Ирник, че е син на Атила и всичко са теории и една шопска салата. За мен няма безспорни доказателства от къде идваме и дали сме:тюрки, оногондури, ефталити, анти, сармати, хуни, траки или други.

Оценка:
-6 +6

Дали е случайна аналогията?
(гост)

Неутрално
71 Отговор
Траките нямат своя писменост. Траките не смятат кражбата за нещо нередно, дори напротив. Траките празнуват с дни сватбите си. Траките обичат да се обличат в ярки цветове предимно червено. При траките промискуитетът е особено разпространен. Траките обичат много да се кичат с всякакви украшения по възможност лъскави, блестящи. Траките живеят предимно от грабежи и постоянно нападат и избиват съседните също тракийски племена. Траките често продават децата си в робство-синовете за войници, дъщерите за домашни прислужници. Траките са били абсолютни алкохолици, донисиевите празници продължавали повече от месец. Траките не обичали никакъв труд, с изключение на няколко занаята-грънчарство и бижутерство. Траките били отлични музиканти. Аналогиите не свършват тук, но за сега толкова

Коментиран от #97


Оценка:
-10 +4

Кирил
(гост)

Неутрално
72 Отговор
Българските роми и помаци коментиращи тука се чувстват най - засегнати от историческите доказателства за величието на българската раса защото те самите нямат никаква история и никакви велики личности .Те просто са се домъкнали с катуните си като скакалци заедно с турците през 15 век и оттогава опустошават тези територии

Оценка:
-1 +18

И сега какво правим
(гост)

Неутрално
73 Отговор
С Аспарух, Кубрат и цялата славна българска история? Ще я пишем наново ли?

Оценка:
-6 +5

74
Този коментар е премахнат от модератор
75
Този коментар е премахнат от модератор
БЪЛГАРИН БУДИСТ
(гост)

Неутрално
76 Отговор
ТОВА ДЕТО СИ ГО НАПИСАЛ ЗА ТРАКИТЕ СЕ ОТНАСЯ В ПЪЛНА СИЛА ЗА ГЪРЦИТЕ!!! ТРАКИТЕ СА СИ МЕСТЕН БАЛКАНСКИ НАРОД А ВИЕ ГЪРЦИТЕ СТЕ СЕ ДОТЪТРИЛИ ОТ ЕТИОПИЯ,СУДАН,ЕГИПЕТ И ДРУГИ АФРИКАНСКИ СТРАНИ!!!! КОЙ КРАДЕ И МЪРЗЕЛУВА СЕ ВИЖДА В ДНЕШНИ ДНИ!!! МОЖЕ ДА СТЕ В ЕВРОПА НО МАНТАЛИТЕТА ВИ ВИНАГИ ЩЕ Е ЕТИОПСКИ!!! КАКТО СЕ КАЗВА:КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА!!!!

Оценка:
-3 +15

БЪЛГАРИН БУДИСТ
(гост)

Неутрално
77 Отговор
А ГЪРЦИТЕ СА ЕТИОПСКИ НЕГРА

Коментиран от #111


Оценка:
-5 +12

78
Този коментар е премахнат от модератор
Паисий хилендарски
(гост)

Неутрално
79 Отговор
О неразумний юроде, поради что се срамиш да се наречеш трак?!?;?!

Оценка:
-5 +6

Казах
(гост)

Неутрално
80 Отговор
Прабългарите през 681 година се заселват по земите на днешна България и Румъния ,а мюсулманството се заражда като религия през седми век в Мека така че не бъркайте нещата какви са българите.

Оценка:
-3 +10

Последно
(гост)

Неутрално
81 Отговор
Траки ли сме или българи?

Оценка:
-0 +5

Гражданин
(гост)

Неутрално
82 Отговор
Дайте инфо,да четем .........

Оценка:
-0 +4

Орфей
(гост)

Неутрално
83 Отговор

До коментар #61 от "Като българина е трак":


Аз съм българин и разбирам всички тракийски надпис , защото са просто по-стари форми на днешните български , кат някои думи нямат дори най-малка промяна . Пример тракийски-бъкгарски: зайкус-заек , зелкия-зелка, бара-бара(река), морие-море, бал-бял, гора-гора(планина), горд-град , канас-кънъзъ/каназ (княз), Нестос-Места ,Тоунза-Тоунжа(след османците Тунджа), Стримон-Струма, Антрус/Ятрус-Янтра, залта-залта/залто(злато; от тук идва и цвета жълто) , скорь-скорь(скоростен,бърз) , магар-магаре, волинт-воленте(вид бивол), струа-струя, атец-отец, ден-ден, балта-балта(блато), Дулес/Дула-Дуло( управляващ род), Борискос-Борис, тамон/темен-темен(тъмен), Мидас-Мидьо(след смяната на формата), земля-земля/земя(Земела- богиня на земята), козис/коза-коза, козелкус-козел, болий-балий/болий(голям), бат-бат(батко) , брутас-брат, баб-бабайко(баща) ,дада-дядо, ма/майка-майка, кересус-чересус(череша), кендо-чендо(чедо), кетири-четири. Това са около 3% от тракийските думи, които чета без проблем защото са почти същите и днес .

Коментиран от #101, #104


Оценка:
-4 +10

до 81 и 82
(гост)

Неутрално
84 Отговор
Траки и българи е едно и също.Славяни няма и никога не е имало-просто няма такъв етнос.Измислили са го панслвистите.Искате източници-четете Джагфар тарихи и Чулман тулгау.

Оценка:
-5 +14

ОпорнаТочка
(гост)

Неутрално
85 Отговор
Публикувано във факти.бг: "... американската лаборатория Family Tree DNA" ... Е то ясно, новите братя поръчват музиката и изследват и дават резултати по опорни точки :)

Коментиран от #98


Оценка:
-7 +6

Госあ
(гост)

Неутрално
86 Отговор
Като го публикува в Nature и опровергае "Произход и разселване на европееца" публикувана там, тогава мога да го прочета. Тея истории на български в нек'ви списанийца или книжки да твърде спекулативни

Коментиран от #87


Оценка:
-2 +3

Госあ
(гост)

Неутрално
87 Отговор

До коментар #86 от "Госあ":


Само за справка, в споменатата статия в Нейчър не са използвани маркери, а направо са секвенирани цели геноми на статистическа извадка достатъчна за най доброто научно списание. Освен това е ползвана ДНК от кости намерени през различни периоди на разселване на населението на Европа.

Оценка:
-1 +4

onq s konq
(гост)

Неутрално
88 Отговор
Язе имам американски генове и затва гласувам за герп

Оценка:
-2 +5

???
(гост)

Неутрално
89 Отговор
Животът е един и трябва да го живееш сега.Вчера няма да се върне,а утре може и да не дойде.Всичко друго само ти образува нерви и попадаш в някакъв кръг в който ти дават постоянно насоки и съвети,за да вътре и докато го разбереш и нищо не можеш да върнеш назад.

Оценка:
-1 +4

Българин
(гост)

Неутрално
90 Отговор
Четете,,Безистена" в blog. bg
България е СЪТВОРЕНЧЕСКИЯТ ЗЕМЕН РАЙ! 😘

Оценка:
-0 +2

Добре
(гост)

Неутрално
91 Отговор

До коментар #3 от "Антифашист":


Аз съм любопитен защо това трябва да е толкова важно след като сме наясно, че живота си има край? Защо смисъла на живота е да се боготворят разни хора или нации и военните им успехи, защо толкова важно та чак фанатично

Коментиран от #117


Оценка:
-2 +6

260
(гост)

Неутрално
92 Отговор

До коментар #12 от "Аз..":


ТО ИМА И ТУРЦИ МНОГО СЪС СИНИ ОЧИ И С БЯЛА КОЖА /ОКОЛО 1/5 , А ДАЖЕ И РУСОЛЯВИ, НО НЕ СЕ МИСЛИ ЗА НЯКАКЪВ "СУПЕР ЧОВЕК" ПОВЕЧЕТО ХОРА СЪС СИНИ ОЧИ КОИТО ПОЗНАВАМ / ОСОБЕНО МЪЖЕТЕ/ СА КА.УТИ

Коментиран от #94


Оценка:
-3 +2

вев
(гост)

Неутрално
93 Отговор

До коментар #33 от "Антисоросоид":


Да правилно!Най-"верните" изследвания са извършени от учените на КГБ

Оценка:
-2 +1

Анонимен
(гост)

Неутрално
94 Отговор

До коментар #92 от "260":


Те тези хора нали се сещаш, че са наследници на балкански народи. Най известния им актьор Каванч Татналду, да не мислиш, че е е тюрк, кавказец, кюрд, огуз или друг.

Оценка:
-0 +6

Факт
(гост)

Неутрално
95 Отговор
Има турци със сини очи, защото пра-прабабите им са били поробени жени от славянските земи.

Оценка:
-1 +10

Споко
(гост)

Неутрално
96 Отговор

До коментар #63 от "Всъщност":


Затова Спартак е бил от тях.Лекувай се

Оценка:
-1 +5

Споко
(гост)

Неутрално
97 Отговор

До коментар #71 от "Дали е случайна аналогията?":


Иди да видиш Златната тракийска книга в Националния исторически музей,за да разбереш,колко не са имали писменост.Ерата на информацията ще разбие всички душмани и лъжци.

Оценка:
-2 +5

Споко
(гост)

Неутрално
98 Отговор

До коментар #85 от "ОпорнаТочка":


Па пусни си и слушай академик Дмитрий Лихачов тогава.

Оценка:
-3 +2

Румяна Костова
(гост)

Неутрално
99 Отговор
Занимавате ни къде този експерт е ходил на училище и че е отбивал военната си служба.,забравихте в коя детска градина е посещавал.. Съвсем доброволно е отишъл да работи в американска лаборатория.А там са го научили, че руснаците освен за това, че сега живеем лошо при американската демокрация, искат и да забравим своето минало. Много скучна и дълга статия, от която научаваме, че сме балканци. Аз не бих давала достъп на американски слуги до своята ДНК. Знае ли човек как могат да използуват тези данни?

Оценка:
-3 +2

Румяна Костова
(гост)

Неутрално
100 Отговор

До коментар #5 от "охохо":


Руснаците не събират генетичен материал от другите народи както американците. Ако по-голяма част от населението ни не е било славянско, как ще се обясни, че са приели славянския език? Насила или защото е по-благозвучен? А ако пък е по-принуда, значи голяма работа с били тези славяни по нашите земи и съвсем не само мирни занаятчии.

Оценка:
-2 +4

Румяна Костова
(гост)

Неутрално
101 Отговор

До коментар #83 от "Орфей":


В нашия език има и много турски думи, което е неизбежно при 5 вековно робство, но езика ни все пак в основата си въобще не е тракийски, въпреки изброените от Вас няколко думи, а спада към групата на славянски езици. За това без проблем разбираме сърби и руснаци, че даже поляци и чехи, ако малко се напрегнем, защото много привидно непознати думи имат един и същи корен с нашите.

Коментиран от #114


Оценка:
-7 +4

Румяна Костова
(гост)

Неутрално
102 Отговор

До коментар #56 от "Пхахахах":


Кирил и Методи не са работили в България, а само техните ученици. Попаднах на интересно четиво от италиански учени, успели да разчетат етруски надписи като са използували славянскат ни азбука, която 90 процента се покрива с етруската. Тъй като те, етрусите са по древни от Кирил и Методий, ясно е кой от кого е преписвал. Съвсем не искам да омаловажава труда им. Били са начетени мъже и са ползвали най-добрите библиотеки.

Оценка:
-6 +5

Мехмед
(гост)

Неутрално
103 Отговор
В България българи няма. Това име е крадено заедно с историята от един чужд народ и трябва да се смени с нещо подходящо.

Оценка:
-11 +4

Спароток серсема
(гост)

Неутрално
104 Отговор

До коментар #83 от "Орфей":


Ох, четящия ми той на тракийски!

Оценка:
-1 +6

Юлиан33
(гост)

Неутрално
105 Отговор
Аз мисля че сорос със свойте български лакей и подлизурки ни унищожава 7

Оценка:
-0 +6

Анонимен
(гост)

Неутрално
106 Отговор

До коментар #12 от "Аз..":


Знае се,че нищо не се знае.

Оценка:
-0 +2

Зайо Байо
(гост)

Неутрално
107 Отговор
Излиза че, Българите са славянизирани балканци управлявани прабългарите. Т.е българите нямат почти никакви български гени ?

Коментиран от #112


Оценка:
-4 +4

Защо ми е да работим, като...
(гост)

Неутрално
108 Отговор
България на три планети!!!

Оценка:
-2 +3

езиковед
(гост)

Неутрално
109 Отговор

До коментар #29 от "Свр":


Гръцката писменост НЕ Е финикийска, а ПРОИЗЛИЗА от финикийската. Във финикийската азбука НЯМА букви за гласни звуци. Има само съгласни. Гласните са нововъведение на гърците. Те винаги са признавали финикийския произход на азбуката си-учи се в часовете им по история. А българската кирилица е съставена почти изцяло от гръцки букви, няколко еврейски (ц,ш) и няколко, които не ми е много ясно откъде са. Заимстването на достиженията на други народи е естествен исторически процес, който не маркира народите като важни и маловажни, а следва да се приема като свързващо звено между народите-основа за сближаване и взаимодействие. Превръщането му в политика за разделение и насаждане на вражда демонстрира само комплексите и примитивното мислене на този, който го прави.

Оценка:
-0 +4

езиковед
(гост)

Неутрално
110 Отговор

До коментар #47 от "Българска работа":


Абе не е точно българска. Има го навсякъде по света. Много характерен , добре познат феномен. Истинският учен е този, който някъде в детството си възхитен от добър учител е "възпитал" мисълта си на научен подход. Той трудно може да му изневери, да се поддаде на желанието да изтъкне колко е "учен" и да плещи прибързано наляво и надясно възможни, но недоказани глупотевини. Създава му дискомфорт. Това го правят хора, които са чели достатъчно за да се почувстват "учени", но недостатъчно за да СА такива. За сметка на това имат много голям "сърбеж" да се изказват. И навсякъде по света надделяват в изявите. Истинските учени не са много склонни на обществени изяви, по-скоро им тежат. Това важи за всички науки, но колкото по-хуманитарна(по-малко научна) е една наука, толкова този процес е по-ясно изразен.

Оценка:
-0 +6

Уйо уев
(гост)

Неутрално
111 Отговор

До коментар #77 от "БЪЛГАРИН БУДИСТ":


Виждал съм ДНК резултати на доста българи. Честно да ти кажа има доста с гени от Северна Африка. Срещат се и такива с гени от тъмна Африка. Преди да се правиш на разбирач, си помисли да не си и ти някой скрит Африканец.

Оценка:
-2 +3

Мехмед
(гост)

Неутрално
112 Отговор

До коментар #107 от "Зайо Байо":


И аз казвам същото но ми трият коментарите. Така наречените "българи" са всъщност славянизирани туземци, нямащи нищо българско.

Коментиран от #115


Оценка:
-4 +3

селянин 1
(гост)

Неутрално
113 Отговор
Я нищо не разбрах..знам че през 1981 год.празнувахме-1300 год. Б-я,и знам че има у нас нещо,,азиатско,,европа свършва там където почвават семките и бозата.

Оценка:
-0 +2

Орфей
(гост)

Неутрално
114 Отговор

До коментар #101 от "Румяна Костова":


Еми нормално да разбираме погрешно наречените ,,славянски" езици при положение , че именно българите са дали своя език и писменост на тях . Всички измисленославяни говорят различни диалекти на българският. По същият начин се разбират англичаните, австралийците, американците, южноафриканците,ирландците,шотландците и други англоговорящи страни , в които има различни диалекти на този език, но на всеки е ясно , че причината другите страни да говорят английски са англичаните . Има случай професори по английски да не се разберат с англоговорящи поради диалекта там . По същия начин стои и говоренето на различни диалекти на българският пренесен в различни страни по света . Тези страни получават език и писменост от българите и днес около 300 млн души ги използват.

Коментиран от #120, #121, #122, #123


Оценка:
-3 +2

Споко
(гост)

Неутрално
115 Отговор

До коментар #112 от "Мехмед":


Ти по-добре изследвай турците и не се изказвай неподготвено.Славянството се появява много по-късно от първите данни за мизи-българи,Ахил,мирмидонци т.н.Турската ти пропаганда у Анадола ще я пишеш.

Коментиран от #119


Оценка:
-3 +2

Споко
(гост)

Неутрално
116 Отговор
Мехмедчо,чукни град Болгар в гугъл и ще видиш ,докъде сме ние.Чукни в Италия Булгарроссо,Челе ди Булгария и още поне 3 населени места с подобни имена има в Италия.Разсъждавай по темите ,които са в пустинята и не се изказвай.Ако не си виждал българи в България,ела в Люлин да ти покажа.

Оценка:
-2 +2

Антифашист
(гост)

Неутрално
117 Отговор

До коментар #91 от "Добре":


Вижте, всичко е въпрос на чувство за справедливост. Аз виждам, че Русия е притисната в ъгъла от Запада, без никаква причина и това ми говори, че Русия не е агресор, а е жертва в тази абсурдна ситуация. От друга страна, дори и само факта, че нацията ни дължи на Русия освобождението си от 500 годишно робство ми е достаатъчен за да симпатизирам на Русия. Също така аз вярвам на Българската Православна Църква, а последната е сто процента русофилски настроена. А какво казват Иво .инджев, Даниела Горчева, Плювналиев и останалите антируски настроени протежета не чувам, не виждам и не ме интересува.

Оценка:
-0 +3

Мехмед
(гост)

Неутрално
118 Отговор
В България няма българи. Името - "българи" е крадено от напълно чужд народ.

Оценка:
-5 +2

И тъй не става
(гост)

Неутрално
119 Отговор

До коментар #115 от "Споко":


Те, турците и в Анадола са след българите. Цяла Мала Азия е била заселена от тракийски племена. От там се разпространяват към Африка и Азия. После, част от тях, от Азия пак се връщат при роднините си на Балканите. Турците са измислени много по късно, но са ги поизтървали за известно време. И на тях вече им е опалена пещта. Няма да изкарат дълго.

Оценка:
-0 +2

езиковед
(гост)

Неутрално
120 Отговор

До коментар #114 от "Орфей":


Абе, "ерудит", би ли ми дефинирал процеса "даване на език от един народ на друг". Може би прабългарите са заварили половин континент с гукащи пеленачета и са започнали да ги учат да говорят? Или са трепели наред всеки който не иска да говори новия "подаряван им" език? Езикът на прабългарите не е славянски и от него не е останало почти нищо в съвременния български. И по тая причина ти изобщо не го познаваш ама се "изакъкваш" по политически причини. Средновековния български (за разлика от прабългарския) е славянски език. Климент Охридски именува "славянски език" говора на всички славяни по онова време (включително и славяните в родната му България). Казва го в написаното от него (9век) "Пространно житие на Константин-Кирил"

Оценка:
-1 +4

езиковед
(гост)

Неутрално
121 Отговор

До коментар #114 от "Орфей":


ето и цитат от от житието описващи диспута във Венеция, на който Кирил защитава правото на всички славяни да славят Бог на собствения си език: "Когато беше във Венеция, насъбраха се срещу него епископи, попове и черноризци, като врани срещу сокол, и повдигнаха триезичната ерес, като казваха: "Кажи ни, човече, как ти измисляш сега книги за славяните и ги учиш? Досега никой друг не е изнамирал [такива книги] – нито апостолите, нито римският папа, нито Григорий Богослов, нито Йероним, нито Августин. Ние знаем само три езика, на които подобава да се слави Бог с книги: еврейски, гръцки, латински." А философът им отговори: "Не пада ли от Бога дъжд еднакво за всички? Също и слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднакво въздух? Как вие не се срамувате, като определяте само три езика, а искате всички други племена и народи да бъдат слепи и глухи?"

Оценка:
-1 +4

езиковед
(гост)

Неутрално
122 Отговор

До коментар #114 от "Орфей":


и друг цитат за реакцията на папата: "С тези думи и с други по-силни ги посрами, остави ги и си отиде.
Като узна за него римският папа, прати да го повикат. И когато той дойде в Рим, самият папа Адриан излезе да го посрещне с всички граждани, със свещи в ръце, ......
А папата, като прие славянските книги, освети ги и ги положи в църквата на света [дева] Мария, която се нарича "Ясли". След това папата заповяда на двамата епископи Формоза и Гаудерик да посветят славянските ученици.
И като ги посветиха, веднага отслужиха литургия в църквата на свети апостол Петър на славянски език; и на другия ден служиха в църквата на света Петронила, на следния ден – в църквата на свети Андрей, а оттам пък в църквата на великия вселенски учител апостол Павел. И пяха цяла нощ, като славословеха [Бога] на славянски език, "

Оценка:
-1 +4

езиковед
(гост)

Неутрално
123 Отговор

До коментар #114 от "Орфей":


За съжаление на соросоиддната гмеж реалностите са такива: 1)Темините "славяни" и "славянски език" не са нови, както ни го пробутват сега. Използвани са поне от 9-ти век насам. 2)тези термини са в основата на тезата за най-значимия ни принос в световната култура. АКО ГИ "ИЗТРИЕТЕ" ЩЕ ТРЯБВА ДА ФАЛШИФИЦИРАТЕ ИСТОРИЧЕСКИТЕ ДОКУМЕНТИ, КОИТО ДОКАЗВАТ БЪЛГАРСКИЯ ПРИНОС ЗА СВЕТОВНИЯ КУЛТУРЕН НАПРЕДЪК!!!!!!! 3) българският език (не прабългарския) е СЛАВЯНСКИ език според тези, които преди векове са създали и използвали първи тези наименования. Ако това не ви харесва ще трябва да си измислите нови, не може да ги подменяте-това се нарича фалшификация. И последната най-маловажна, но и най-забавна реалност е: 4)горните 1),2)и3) абсолютно безапелационно и неформално ни свързват със другите славянски народи сред които...(о, ужас!)...е и Русия. Никакви икономически или генетични връзки не могат да опровергаят наличието на исторически създадените лингвистични връзки. Едните не опровергават другите.

Коментиран от #124


Оценка:
-1 +5

езиковед
(гост)

Неутрално
124 Отговор

До коментар #123 от "езиковед":


Различните видове връзки(генетични, лингвистични, географски, исторически,...) може и да си влияят една на друга за бъдещото си развитие, но фактическото им състояние в миналото е исторически факт, който не може да се промени, а само да се фалшифицира! За ваше съжаление както и да се завъртите задника ви остава все отзад и е незащитен от домогванията на "давола". Аз вина нямам за това.

Коментиран от #125


Оценка:
-2 +5

Орфей
(гост)

Неутрално
125 Отговор

До коментар #124 от "езиковед":


Ти ако си езиковед аз съм космонавт . Момче няма разлика в българският език отпреди 9 век и този набеден за нов български . Ти имаш ли най-малка представа какво означава население , повлияно от друг народ . Разгледай малко исторически артефакти и летописи и спри да ми се правиш на разбирач . Никой не е учил децата на въпросните ,,славяни", които са всъщност венети. Учат се възрастните , а те вече пренасят езика на децата си. Славяни се появяват като политическо название през 17в. Дори днес финландците казват на Русия- Веная , а на руснаците - венелайнен. В Полша имаме венетски залив , Словения и Словакия преди политизирането на терминала на ,,славяни" доколкото си спомням се наричат Венетия и Ванет . Българският език е най-традиционният в света , като през цялото му развитие се наблюдават нормални промени без НИКАКВА смяна на основата !!! Корените му започват с първата писменост в света създадена от българите по двете течения на р.Дунав , като най-старият артефакт на използвана смислово построена писменост е плочицата от Градешница врачанско , отдавна призната от учените за първа в историята. После българският език и писменост преминава в Линеарно писмо. Това са отново българските творения Линеарно А и Линеарно Б. На тях световните учени разчетоха имената Аспарух, Крум, Кормесий, Борис, Кроват (Кубрат), и д-р. изконно български имена. Над 30 са успоредиците , които са абсолютно еднакви между българските руни , глаголицата и линеарите. На първата линеарна

Коментиран от #126, #127, #128


Оценка:
-4 +2

Орфей
(гост)

Неутрално
126 Отговор

До коментар #125 от "Орфей":


На първата линеарна писменост в света бяха разчетени от учените родовите имена на българските царе Дуло, Вокил и Ерми. Единствените , които могат да използват термина славяни за етническа принадлежност са българите. Това се дължи на факта, че Славени(славяни) е новото има на българското племе гети. Това е засвидетелствано категорично от Теофилакт Симоката и други летописци . Защо пък да не сменят името си тези българи , като двете думи са синоними и означават едно и също - прославени. По същия начин са думите хубав и красив . Важно!!!- Траки е екзоним на българите използван от данайците(гърците) и римляните. Няма второ мнение за това , дали българите са траките от старо време . Доказателствата от всяка сфера на науката, бита и културата са категорични - българите са хората , които в по-стари време са познати ,като траки . Именно те са вторите по численост в света след индусите , за което категорично споменава Херодот и от тука трябва да ти светне малко акъла как се е пренесъл езикът и писмеността ни . Друга тема е това , че десетки летописци са категорични , че индийската цивилизация е създадена от българинът Дионис, където отново няма две мнения по въпроса , но нека не изпадаме в разклонения в други теми.

Оценка:
-4 +2

езиковед
(гост)

Неутрално
127 Отговор

До коментар #125 от "Орфей":


Термините славяни и славянски език съществуват поне от 9 век-дал съм цитат от текст на Климент Охридски, който еписан тогава. Чети преди да коментираш. А като летиш из космоса добре се оглеждай-някои извънземни говорят руски, а пък останалите-стрелят преди да говорят щото ги е страх да не би да говориш руски.

Оценка:
-1 +6

езиковед
(гост)

Неутрално
128 Отговор

До коментар #125 от "Орфей":


Прабългарският език си има писменост-руническа. За какво им е на средновековните българи да заимстват писменост и да превеждат на нея книжнина от най големия си враг-Византия ако езикът им е същия. Ако два народа разделени във времето имат еднакви гени може да кажеш, че са един и същ народ. Но ако късният език на едните произхожда от другия това не е достатъчно да наречеш езиците еднакви. Трябва да е налице определено сходстство-в лингвистиката това е измерима величина, има си международно приети стандарти колко трябва да е сходството за да на речеш два езика еднакви, или диалекти на един исъщ език, или пък различни езици.

Коментиран от #129


Оценка:
-1 +5

Орфей
(гост)

Неутрално
129 Отговор

До коментар #128 от "езиковед":


Да за точно да Ази връзка ти говорех ама кой да чете . Още от най-старата писменост до днешният български има строга и категорична лингвистка , която се е запазила във времето. Това са така наречените основни думи , които са използвани в бита на хората в зората на цивилизацията. Руда, вино, огън и т.н. не са променяли корените си в българският език , като началото им е най-старата писменост и език в света- древно българският(първият човешки език , който трябваше да бъде разнесен по света). Гърците използват азбука създадена от българите , като това е категорично потвърдено и от самите тях. Всички древни мислители на гърците казват , че буквите им са създадени и донесени от Орфей и Евмолп , които са българи . Именно българската финикийска азбука е първата българска в света, защото думите използвани за стилизиране то на дадена буква имат етимология само на български. Например за буквата ,,Н " официалната наука е казала , че е крака . На всички семитски и каквито и да е езици краката не започват с ,,Н" а с други букви . Единствено българската дума нозе/нуги отговаря както етимологично така и стилистично на буквата ,,Н". Така е и сдругите букви от финикийската азбука. Няма нужда да взаимствал нещо ,което си е твое. Когато обаче то бъде откраднато или поругано и унищожено , трябва да създадеш новият му модел .

Оценка:
-2 +1

др инж Георги Метев
(гост)

Неутрално
130 Отговор
Статията е абсолютната истина за историята на българите, които като местно население назовани от различните си съседи по различен начин поставят основата на световната цивилизация. След разселването си по време на потопа и римския гнет част от тях се връщат в прародината на БаалКанския полуостров при своите кръвни братя.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.