Last news in Fakti

31 Май, 2019 08:40 7 418 35

Глобиха родители, които отказват да ваксинират децата си

  • родители-
  • деца-
  • отказват-
  • ваксина-
  • глоби

Лекарите също подлежат на санкции, ако са допуснали пропуск

Глобиха родители, които отказват да ваксинират децата си - 1
Източник: БГНЕС

112 родители и настойници са глобени за пропуснати ваксини срещу морбили и още три други заболявания на децата през 2018 година. На всички тях са написани актове. Това съобщи за "Монитор“ д-р Радосвета Филипова, държавен експерт от дирекция "Здравен контрол“ в Министерството на здравеопазването. Наложените им глоби са от 50 до 200 лева.

По смисъла на член 210 от Закона за здравето всеки, който не се е явил на имунизации, реимунизации, профилактичен преглед или изследване, се глобява от 50 до 100 лева при първо неявяване, а при второ от 100 до 200 лева. Според нормативната уредба на такива санкции подлежат и лекарите, които са допуснали този пропуск. В здравното ведомство обаче нямат информация за глобени доктори. Няма информация и за актовете, съставени от началото на тази година към момента, тъй като обобщена информация за тях МЗ събира към месец април на следващата година.

"Тази мярка е твърде неефективна. Дори глобата да бъде по-висока, няма да реши проблема, тъй като децата и възрастните остават неимунизирани, а това е твърде опасно както за самите тях, така и за околните, защото те посещават детски градини и училища“, коментира д-р Филипова.

По думите ѝ има лекари, които издават бележка за извършена имунизация на детето, за да бъде записано в забавачката или на школо, но на практика тя не му е направена по настояване от родителите. Такива случаи са засечени, след като в близо половината области на страната избухнаха епидемични взривове от морбили през есента на миналата година. Лекарите са установили лабораторно, че при деца, които имат издадени бележки за имунизации не съществуват антитела срещу инфекцията. Едно семейство, противник на ваксините, е завело дело срещу Министерството на здравеопазването заради задължителния имунизационен календар. Родителите обаче са изгубили в съда, съобщиха от здравното ведомство.

За разлика от ситуацията у нас, в Сърбия се водят дела срещу 300 семейства, които са пропуснали да заведат децата си за ваксиниране. Глобата там за такъв пропуск се равнява на 300 евро.

В Германия министърът на здравеопазването Йенс Шпан предложи преди два дни да се въведат глоби за родителите на деца в училищна възраст, които не са ваксинирани срещу морбили. Предложената санкция е 2500 евро. Подобно предложение направи и социалният министър Бисер Петков.

Помощите за отглеждане на дете ще бъдат орязани, ако родителите не го заведат на имунизация и реимунизация, включени в задължителния имунизационен календар, както и на профилактичен преглед. В такива случаи те ще получават 30% от сумата, определена на базата на гарантирания минимален доход. Това предлага Петков в проект на Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

А броят на заразените с морбили в България удари 759. Случаите на инфектирани продължават да се увеличават, съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В сравнение с миналата година увеличението е над 40 пъти. В София са две трети от заразените. Голям е броят им и в област Благоевград, заразата тръгна от детското отделение в болницата в Разлог.

По последни данни на Министерството на здравеопазването вече има болни от морбили в Пазарджик, Бургас, Перник и Пловдив. В момента най-много заразени има в София област. Случаи са регистрирани в Самоков и Ихтиман, но и в столицата и Кюстендил. По думите на доц. Кунчев около 90% от случаите на заразени с морбили са сред ромското население, затова натам са насочени усилията за по-голям имунизационен обхват.

11 акта за неизвършване на имунизации са наложени на общопрактикуващи лекари в Бургаско през последната година и половина, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в морския град. 35 са били санкциите на майки и бащи за пропуснати имунизации на бебета и малчугани през 2017 година. Глобени са 10 общопрактикуващи лекари заради неспазен срок за ваксините.

"Причините за неимунизирани деца са различни – отложени по медицински противопоказания, не са намерени от общопрактикуващия лекар на посочения адрес, пребиваващи в чужбина, както и отказ на родителите. Хората не желаят да ваксинират малчуганите най-вече защото мислят, че ваксините отключват или предизвиква дадени заболявания", коментираха от ръководството на Бургаската РЗИ. След налагане на глобите те рядко променяли решението си.

"През изминалите години обаче имаме и случаи, когато родители които са глобени за административно нарушение, да заведат децата си за имунизация. Тази практика обаче е рядка", каза директорът на инспекцията д-р Георги Паздеров.

Най-често родителите отказват имунизация срещу морбили, паротит и рубеола, но има и такива, които отказват всички имунизации, сочат данните на здравните власти.

В Русенско и Шуменско отказите от ваксини са най-малко спрямо други области на страната, показват справки на регионалните здравни инспекции. От 2013 до 2018 година са съставени 6 акта на родители от Шумен и областта, които не са осигурили провеждането на задължителни имунизации на децата си. И по шестте са издадени наказателни постановления на обща стойност 300 лева. Санкциите са от по 50 лева на човек, каза д -р Илияна Лозанова, главен секретар на инспекцията в града. Съставен е акт и на един общо практикуващ лекар за непредставяне на отчет за проведените имунизации. Издадено му е наказателно постановление за 100 лева.

6 са и актовете, издадени на родители за неваксинирани деца в Русенско от началото на годината до момента, съобщи началникът на отдел "Противоепидемичен контрол“ в РЗИ – Русе д-р Маргарита Големанова. При всички случаи става въпрос за малки деца. Родителите били категорични, че ваксините нанасят вреда на здравето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    21 1 Отговор
    Я извадете данните дали са писани актове на цигани или са написани само на останлите 10%? Очевадно е, че проблемът е при по-тъмните, техните деца са като маймунки покрай непълнолетните си родители. Който е чакал в чакалня с малък град знае много добре какво е положението.

    Коментиран от #20

  • 3 Боце

    35 11 Отговор
    Значи задължително трябва да ти съсипят детето, иначе - глоба! А за връзката между ваксините и аутизма нищо не казват,а?
  • 4 NikNay

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Румен и Бойко са педераси":

    И не само те. Модераторите то на същото ниво.
  • 5 Биоробот

    27 8 Отговор
    При производството самата ваксина се замърсява с поне 200 вируса които нито ги знаят какви са, нито знаят какво им е действието. Това е официално признание на водещите производители на ваксини.
  • 6 Рорю

    24 4 Отговор
    Тея актове падат в съда. Сумата може и 1млрд. € да я напишат, няма шанс да изнудват семейството като институция ако държавата не е осигурила програма за осведомяване и условия за ваксинация по цялата си територия и всички поданици. Това са глупости. Винаги мога да кажа, че религията и убежденията ми не позволяват ваксинация, тогава впрягам всички еврейски програми за дискриминация, барабар с хомо, нео, садо, лесбо, ретро и т.н. сексуалните!
  • 7 Дедо ви

    22 7 Отговор
    Една есен реших и аз да си бия ваксина против грип. Купих си ваксината от аптеката и личния лекар ми я би. Абе, направо сам си го набих. Веднага се разболях и три месеца се влачих нито здрав, нито болен. Оттогава като чуя за ваксина и ме избива студена пот.

    Коментиран от #15

  • 8 ай де бе

    15 2 Отговор
    Терор и фашизъм в 21 век. И никой не иска да изкара списък в проценти-колко от заразените са били ваксинирани и колко-не.ЗАЩО!??
  • 9 Един доктор

    23 1 Отговор
    Надуване на велзевулите с използване на случаи и очаквана реакция с цел използването им. Борбата е да се наложи преследване със закона на отказващите ваксини. А защо отказват хората? Дали защото подозират нещо не в ред с тях? Или защото когато човек пита специалистите КАКВО има вътре, те се правят на улави и започват да бръщолевят врели-некипели. А Проблем има. ... 1) Преди всичко искам да ми се отговори смислено, защо по-възрастните поколения получаваха ЕДНОКРАТНО определени ваксини, а сега се налага на всеки няколко години преваксиниране на децата за едни и същи болести? ... 2) С какво се стабилизират ваксините, защо има ЖИВАК в някои от тях? Колко е здравословното количество живак за човек и особено за деца? ... 3) Отговарят ли на истината информациите, че изследвания са показали, как ваксинираните имат влошена имунна система спрямо здравите, не ваксинирани хора? ... 4) Какви са съставките във ваксините и дали носителят позволяващ проникване и внасянето на агентите в организъма ни - а тази е силно агресивна и пр. - не е причина за скокообразното увеличаване на раковите заболявания? Има ли други не специфични съставки, не свързани с целта на самата ваксина? ... 5) Как Фарма-индустрията успява така, че с избухването на станалите традиция ежегодни, все нови и нови грипни епидемии да приготвя своевременно нова, подходяща за щама, ваксина? Не бих искал да си мисля, че в някои лаборатории някъде, изследват вече бъдещите щамове за следващите години - нищо лич
  • 10 Един доктор

    21 1 Отговор
    ...- нищо лично, Бизнесът си е бизнес!... 6) Дали лекарите, когато им се доведат децата ни за ваксиниране, ще ни подпишат декларация, че знаят какво е съдържанието на ваксината, дават гаранция за нея и че при странични ефекти, ще носят ПЪЛНАТА НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ! Докато няма верифицирани като истина отговори на горните въпроси, си запазвам правото да не вярвам на голословни уверения. Скандалите около ваксината за предпазване шийката на матката, са само малък връх на един от айсбергите около ваксините, задължителното ваксиниране и пр. и пр. ... Всичко останало е и си остава неустановено, докато не се върне Доверието на плебса, а пациентите, във ваксините. Няма дим без огън, все пак!
  • 11 Сарматиан

    16 1 Отговор
    Ваксините са нещо полезно като цяло, но не и когато се произвеждат от еврейски фармацевтични компании като днес. Никой няма право да ви задължава а още по - малко да ви глобява. Когато видя как всички евреи и цигани си бият ваксини на техните деца тогава може да се замисля да сложа и на моите.
  • 12 Росица Славов

    5 15 Отговор
    Имам две деца момиченца на голямата са и правени всички ваксини.на малката й предстои само морбили.аз съм за ваксините.няма доказана връзка между ваксините и аутизма.последното е автоимунно заболяване невъзможно да се предизвика от ваксина.питам аз ако една майка пуши пие по време на бременността си и роди дете болно и увредено пак ли ваксините са й виновни.ако неваксинирани момченце се разболее от заушка и остане стерилно какво ще му обяснят неговите родители противници на ваксините когато то ги попита защо са му причинили стерилитет.или жена по време на бременността си се разболее от рубеола и роди увредено дете.на нея пак ли ваксините ще са виновни или родителите й който заради болната си представа за ваксините решават с лека ръка да съсипят и нейния живот и живота на нероденото й дете

    Коментиран от #14, #22, #32

  • 13 Закон

    5 16 Отговор
    Ваксинирането е задължително. Докато не се научим да спазваме закона, ще живеем в кочина
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 доктор ОХ БОЛИ

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Дедо ви":

    Ами като не си прочел,при какви условия се бие ваксината,става така.
  • 16 охо бохо

    5 10 Отговор
    Който не иска ваксина,да запали голям огън,да танцува около него,и отправя горещи молитви за предпазване от болестта.
  • 17 Един доктор

    11 3 Отговор
    Хора, разберете, въпросът с правната уредба на ваксинационните практики е ПРАВЕН въпрос, а не медицински въпрос, нито имунологичен въпрос. И като такъв подлежи на субсумиране под редица норми и тези норми са от различен РАНГ. Конституцията на Р. България и Европейската Конвенция за правата на човека стоят НАД българския Закон за народното здраве. Никой, ама НИКОЙ не може да ви задължи да се ваксинирате, каквито и забрани да измислят...Хората не сме крави, нито бройлери. Мерките, които се взимат срещу шапа по говедата, не може да са съвсем същите като мерките, които са ДОПУСТИМИ срещу което и да било заболяване при хората. Хората имаме ИНДИВИДУАЛНИ права, които кореспондират само с лична и поименна отговорност.

    Хората сме субекти, а не обекти на правото, и за разлика от кравите и бройлерите , които според закона са „заменими движими вещи“, то хората са носители на права. И нищо, дори ЕВЕНТУАЛНОТО спасяване на цял легион хора някъде в някакъв неопределен момент в бъдещето, не може да оправдае осакатяването и смъртта дори на едно дете. Нищо, освен изричното съгласие на родителите му.

    Коментиран от #24

  • 18 392

    5 11 Отговор

    До коментар #14 от "Един доктор":

    Митът за връзката между ваксините и аутизма е развенчаван много пъти. Публикацията на Андрю Уейкфийлд от 1998 г., в която той твърди за връзката между двете, е с доказано фалшифицирани данни, а медицинският му лиценз е отнет.Повечко чети.

    Коментиран от #21

  • 19 Е за това

    4 3 Отговор
    Не трябва да имаш деца. Става ми жал да ги тровя и разболявам с вируси защото обществото и системата ни натиска с глоба да го правим. Системата е лоша. Нека топлофикация да ви погне яко с новите лихви и такси.
  • 20 Ром ама кубински

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    А орките кога ще глобите?
  • 21 Един доктор

    20 3 Отговор

    До коментар #18 от "392":

    Прочел съм много повече от колкото Вие мислите. Аз пък мога да ви дам автори, които доказват връзката м/у аутизъм и ваксини...
    Вие прочетохте ли коментар-14 преди да го изтрият? В коментар-14 имаше информация за Италия и САЩ, където има вече осъдени за това, че деца са увредени от ваксини вкл. и Аутизъм.
    Защо мислите, че трият? Защото е ВЯРНО, или защото е невярно??

    Коментиран от #35

  • 22 Знаеш ли защо

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Росица Славов":

    Момченцето става стерилно? Заради високата температура ! А има прост и лесен начин, бабешки, това да не се случи!
  • 23 Наблюдател

    3 6 Отговор
    Ромите се възползват от всичко,което е безплатно,включително и от ваксините.Точно техните деца са ваксинирани.Забележете,че именно те стоят пред кабинетите по здравна каса.Неваксинираните деца са на интелигенцията,която задоволява нарцисизма си от компетенции,с претенция за знаене едва ли не повече от лекарите,четейки статии с мнимо авторство в интернет.На коментарите,свързани с аутизма,има по-сериозна литература вече и на българския пазар за това как това заболяване няма нищо общо с ваксините и наблюденията на родителите на тези деца от ваксините.
  • 24 Наблюдаващ

    3 5 Отговор

    До коментар #17 от "Един доктор":

    Само,че ваксинирането е социална отговорност,а не индивидуална.Освен това не разбирам в какво се изразява личната отговорност при вземането на експертно решение за вашето дете и на база какви ваши лични компетенции тя стъпва.Лична отговорност може да носите и то частично,ако например когато детето ви се зарази от тези заболявания,си платите лично ,до последната стотинка цялостното лечение без здравната каса.Тогава,ако пренебрегнем заразоносителството и риска за околните,можем да кажем,че частично сте поели лична отговорност.

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Един доктор

    13 2 Отговор

    До коментар #24 от "Наблюдаващ":

    Точно при нас не е социална отговорност, а и какво става когато детето пострада от ваксина??
    В повечето европейски държави имунизациите нямат задължителен характер. Всяка от тези държави има действащ национален имунизационен календар, който съдържа ваксини, определени на базата на епидемиологичната обстановка в съответната държава. Ваксините се поемат от здравното осигуряване на съответната страна и са "ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ", (НЕ "задължителни").
    Гарантирано е правото на избор на всеки гражданин, както и правото на информирано съгласие за всяка интервенция, свързана със здравето...Парадоксален е фактът, че в България имунизациите са задължителни, но не съществува механизъм, по който да се обезщетяват пострадалите вследствие на ваксина. От една страна държавата задължава гражданите да се ваксинират по имунизационен календар, но от друга - абдикира от отговорността да се погрижи за тези, които стават жертва на страничните реакции на съответната ваксина.
  • 26 Един доктор

    9 3 Отговор

    До коментар #24 от "Наблюдаващ":

    Един пример, какви могат да бъдат последствията от имунизацията!---
    На листовката на една ваксина пише страничните и ефекти:
    Ваксинирани с Приорикс
    - болезнени и подути стави
    - менингит(възпаление на меките мазъчни обвивки)
    - кървене или кръвонанасяне (синини)
    - неочаквана животозастрашаваща алергична реакция
    - възпаление на гръбначния мозък
    - синдром на Guillain-barre (общо неврологично заболяване)
    - балезнено подуване на ръцете или краката
    - енцефалит (оток или инфекция на мозъка)
    - синдром на Kawasaki (температура за повече от пет дни, придружени от обрив по тялото, понякога последван от олющване на кожатана ръцете и пръстите, подути жлези на шията,
    зачервени очи, устни, гърло, език)
    - сернозен обрив по кожата---
    За това в белите държави имат действащи програми за компенсации на увреждания от ваксини, разлика от тук.
  • 27 Колчо Слепеца

    12 2 Отговор
    От фирмата ни закупиха ваксини за безплатна ваксинация .Аз отказах категорично да се ваксинирам /преди карах линейка и имах НЕКОИ САОБРАЖЕНИЯ/ .На другия ден 4 -ма колеги не бяха на работа....защо ли ? А на мен до ден днешен си ми е ОК .Та не всеки сам да решава !
  • 28 Мислещ

    9 2 Отговор
    Заболелите от морбили били над 700 от началото на годината. Това да не е някаква неизлечима, доживотна болест?! Неправилно се използва терминът с цел манипулация. Правилно е да се каже "преболедувалите морбили от началото на годината", но така, ще се види, че не е толкова страшна болест... И кой циганин ще се откаже от социалните помощти заради ваксина/и. Самите лекари споделят, че от ваксини се отказват не роми, а интелигентни и образовани родители.
  • 29 Четете и търсете отговори

    7 1 Отговор
    "Голям е броят им и в област Благоевград, заразата тръгна от детското отделение в болницата в Разлог." Ако въобще е епидемия, като каквато се опитват да я изкарат, виновните са лекарите в Разлог, които не могат елементарна диагноза да поставят и са допуснали разпространението на заболяването. Тук възниква въпросът, да вярваме ли на лекарите? Всеки има право на информирано съгласие, останалото е тоталитаризъм. Ваксинираните защо се притесняват, нали са защитени? Има много научна литература, която поставя под въпрос ефективността на ваксините, просто търсете и четете. Защо в България няма фонд за пострадали от ваксини, както в САЩ? Тук да не би да ползваме най-добрите ваксини в световен мащаб, че не се срещат странични ефекти?! И научно доказано е, че не винаги след ваксина се образуват антитела!

    Коментиран от #31

  • 30 Наблюдател

    1 5 Отговор
    Стига с вашата манипулация на обществено мнение.Няма държава,която да няма задължителен имунизационен календар и да има само препоръчителен.Всяка държава е определила териториалните рискове и има задължителна ваксинация за тях.
  • 31 Наблюдател

    1 4 Отговор

    До коментар #29 от "Четете и търсете отговори":

    В кой щат има такъв тясно специализиран фонд?Чудно защо точно лекарските деца са ваксинирани,ако е толкова безсмислено или пък вредно...
  • 32 пхах

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Росица Славов":

    А ако ваксинирано момченце се разболее два поредни пъти от заушка и остане стерилно, а?
    Тогава какво обясняваме на родителите му?
  • 33 пхах

    1 1 Отговор
    Бе тая докторка чувала ли е за нонреспондери?
    Хора, които неизграждат антитела от ваксина.
    А къде е разбивката колко от болните са болни от ваксинален щам и колко от див такъв?
  • 34 Иван

    0 0 Отговор
    Правилно. Браво!
  • 35 Ева

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Един доктор":

    Ако ваксините бяха толкова безвредни нямаше в развитите държави да има Фонд за пострадали от ваксини. Тук в България само знаят да задължават, но когато ги попитат, защо няма такъв фонд, отговарят ами не е създаден. Ама колко удобно🤨
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове