Last news in Fakti

10 Май, 2012 17:47 805 0

Държавата променя отношението към децата в риск

  • държавата-
  • отношение-
  • деца в риск-
  • плевнелиев

„Изцяло се променя начинът, по който държавата се отнася към децата в риск. България обаче има своята национална стратегия за деинституционализация на децата от домовете за медико-социални грижи и се радвам да видя първите успехи на този нов подход”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който се срещна днес с ръководството и екипа на МБАЛ-Пловдив. На срещата бяха обсъдени превенцията на изоставянето на новородени деца, както и изпълнението на пилотния за страната ни и Европа проект в тази посока, финансиран със средства от три оперативни програми.

Росен Плевнелиев изрази удовлетворението си от доброто сътрудничество между болниците и социалните институции при осъществяването на превантивна комуникация със семействата, при които има риск да изоставят децата си. Той оцени като „впечатляващ” резултата от доброто взаимодействие, като посочи, че между 50% и 70% от всички деца в риск, остават в семействата си именно благодарение на прeвантивната и ефективна работа. Президентът Плевнелиев изрази увереност, че интегрираният подход на сътрудничество от страна на отговорните институции с всички семейства, които се нуждаят от специфична подкрепа за отглеждането на децата си, ще доведе до успешното изпълнение на стратегията за деинституционализация на децата в България.

В отговор на журналистически въпрос Росен Плевнелиев потвърди намерението на президентската институция да организира абитуриентски бал за младежите, лишени от родителска грижа. “Усилията на ангажираните с въпроса институции са насочени не само към провеждането на този бал, а преди всичко към създаването на възможности за достойно бъдеще за тези млади хора”, подчерта президентът.

По-късно президентът разгледа Дома за медико-социални грижи за деца в града и обсъди с екипа на институцията предизвикателствата пред реформата за деинституционализация на деца в България. Държавният глава се срещна и с кмета на града Иван Тотев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА