7 Юни, 2019 20:50 2 478 59

Радев: Русия получи от България писмеността и християнската вяра

  • румен радев-
  • русия-
  • християнство-
  • писменост

Необходим е глобален консенсус срещу трансграничната корупция, заяви президентът в Санкт Петербург

Радев: Русия получи от България писмеността и християнската вяра - 1

В рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург президентът на България Румен Радев подчерта, че страната ни е получила от Русия свободата си – нещо, което „никога няма да забравим“, предават думите му РИА Новости и Агенция "Фокус".

„От България Русия е получила писмеността и християнската вяра, а от Русия България е получила свобода. Никога няма да забравим това“, цитира Радев думите на академик Дмитрий Лихачов.

Радев говори за проблема с миграцията, който според него е пряко свързан с ксенофобията. Президентът говори и за корупцията.

„Необходим е глобален консенсус срещу трансграничната корупция. Убеден съм, че тези проблеми са добре известни на всички лидери“, допълни Радев.

Българският президент говори от трибуната след държавния глава на Китай Си Дзинпин.

Радев отбеляза, че България е втората страна, признала КНР, но първата – СССР – вече не съществува, поради което броенето може да започне със страната ни. Думите му бяха посрещнати с аплодисменти.

Необходим е нов, наднационален мироглед на граждани на планетата, който младите вече имат, но ние, политиците, още не можем да си позволим, каза още Румен Радев в речта си пред президентския панел на Международния икономически форум в Санкт Петербург, посветен на изпълнението на целите за устойчиво развитие на Организацията на обединените нации до 2030 г, предаде БТА.

Радев посочи, че светът остава арена на конкуренция и конфликти между държавите. Природата обаче ни отправя императивна покана да надмогнем границите на своите егоизми, допълни той.

Според него новата икономическа парадигма трябва да заложи на знанията, на технологиите и иновациите. Това по думите му трябва да бъде "зелена" икономика, базирана на концепцията за "отворена наука", на нова потребителска култура и нова производствена етика, които трябва да залегнат в образователните програми и в икономическите стратегии. Той смята, че устойчивото развитие изисква по-ефективен механизъм за глобална сигурност, който трябва да обуздае изкушението от едностранни и силови действия, да привилегирова диалога и многостранната дипломация.

Устойчивото развитие предполага предотвратяването на финансови кризи, а с това и по-прецизно регулиране на финансовите пазари за снижаване на риска, нужен е и глобален консенсус срещу корупцията, която придоби трансграничен характер, срещу прането на пари и укриването на данъци, както и за ограничаване на офшорните зони, каза още българският президент.

Радев подчерта, че устойчивото развитие е невъзможно без сигурност и социален мир.

Липсата на сигурност и бедността гонят хората по пътя на миграцията и захранват ксенофобията и национализмите в приемните страни. Нужен е ефективен модел за гарантиране на сигурност и стабилност, за инвестиции в икономиката, образованието и здравеопазването в страните на произход, посочи президентът.

Радев коментира, че фундамент на устойчивото развитие е взаимното признаване и приемане на националните културни кодове.

От България Русия получи своята писменост, от нашите земи към Русия дойде и християнската вяра и старобългарският църковнославянски език. Хилядолетие по-късно, през 1878 г., от Русия България получи свободата си, за която дадоха живота си хиляди руски войници. Това ние, българите, никога не забравяме, каза президентът и допълни, че това е пример как културната връзка надживява превратностите на епохите.

Радев припомни думите на маестро Валерий Гергиев след концерт на Мариинския театър в София, когато музиката е преминала в пианисимо - все по-тихо и по-тихо, докато препълнената зала е притихнала напълно: "Силата, разбира се, е важна, но мелодията и хармонията са много по-важни."

Може би и ние, политиците, трябва да намалим децибелите, все още сме далече от хармонията, която очакват от нас гражданите на света, но като начало е добре да започнем да се чуваме, коментира държавният глава и допълни, че желаещите за диригентското място в световния оркестър растат, но всеки идва със своя собствена партитура, често без дори да се здрависа с оркестрантите.

Ако искаме да има устойчиво развитие на човечеството, трябва всички заедно да напишем ясни правила за петолинието и нотите, да пишем заедно музиката с отчитането на спецификата на всеки един инструмент, посочи Румен Радев.

Според него мястото за такава дейност е ясно - ООН. Докато не се научим да уважаваме тази организация, да използваме нейния мощен потенциал, да укрепваме нейните инструменти и механизми, няма да произвеждаме мелодия, а фрагментация, напрежение и конфликти, смята той.

Радев отбеляза също, че участието на президента на седеммилионна България и премиерите на Словакия и Армения редом с двама от световните лидери e послание за важността на една от основните идеи на устойчивото развитие - че то е достижимо само с приноса на всички държави. Приемам участието си и като признание за способността на България да изгражда мостове между различни региони и култури, посочи той.

Подкопаването на международния правов ред и преходът към полицентричен свят генерират нестабилност, посочи Радев и отбеляза, че ръстът на разходите за отбрана всяка година е показател, че средата за сигурност не се подобрява, а недоверието расте, а стремежът към технологично превъзходство с цел политическо надмощие води до капсулиране на науката в тесни географски рамки, научна миграция и технологичен разрив между държавите.

Неравномерното развитие преобърна много представи и роди нов свят, посочи българският президент. Според него устойчивото развитие не може да бъде изчерпано само с комплекса от амбициозни икономически, социални и екологични цели, разработени подробно в Програма 2030 на ООН и залегнали в основните политики на ЕС. Преодоляването на предизвикателствата изисква всеобхватен подход, обединяващ широк спектър от инструменти - от политически до културни, убеден е Румен Радев.

Той покани представителите на световния бизнес да инвестират в България.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СоцБоц

    54 23 Отговор
    АМИ ЧОВЕКА КАЗВА ИСТИНИ, А НЕ ПЛЮЕ КАТО ОНОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ ПЛЮВНАЛИЕВ

    Коментиран от #39

  • 2 СссереМ

    18 58 Отговор
    Долен изверг и национален предател е това фърчато недоразумение.

    Коментиран от #35, #36

  • 3 Антифашист

    49 13 Отговор
    Еми те това е президент!
  • 4 Дам

    13 44 Отговор
    Бях умерен симпатизант на Радев, но тези врътки, които се опитва да прави напоследък са жалки. Не можеш пред сериозни хора да излезеш и да разправяш за неща от преди 1000 години с цел да изкяриш 20 долара по-евтина газ. Не всички живеят с идеята, че някой ни е длъжен за нещо ... Русия изнася за България нищожно количество газ и на цени, които нашите "хубавци" са договорили .... Сега ту ги плашим, че ще купуваме от американците, ту искаме да ни съжаляват и да ни продават по-евтино... Жалки сме.. Големите не обичат жалките

    Коментиран от #7, #16

  • 5 файъра

    32 6 Отговор
    Точен коментар N.1 Както и заглавието! Пред фактите и боговете мълчат!
  • 6 Main Fürher

    18 15 Отговор
    Да де,ама Русия не признава историята ни,не признава 12 милиона българи които живеят в Русия и не искат да се съберем отново Дунавска и Волжка България,така че какво ми пука Русия какво направила или ние какво сме направили за тях.Ние българите сме си траки,пра българи и вестготи,затова руснаците да си запазят славянското за себе си.Тутракан!!!1916 година България срещу Русия и Румъния=България смазва вечните си врагове!
  • 7 СоцБоц

    20 3 Отговор

    До коментар #4 от "Дам":

    ЖАЛЪК СИ ТИ , ЧЕ СЕ ПРАВИШ НА СИМПАТИЗАН НА РАДЕВ, А СИ СОРОСОИДНО ГЮБРЕ

    Коментиран от #57

  • 8 Просто клиши, до клише!

    7 10 Отговор
    Устойчиво ? Развитие, кодове, децибели? Фрагментация? Фрагмента е част от цялата музикално-сценична форма? Инструменти?! Предизвикателства?! Ала бала! Какво е “ Предизвикателство”? Дефиниция някаква? За проблем ли става въпрос?! Есе на пубер!
  • 9 Защо, о Боже,

    3 18 Отговор
    Президентите са толкова ниска топка: Желев , зле та зле, Пешо коня слаб бракоразводен адвокат, Георги Първанов само за даскълът в прогимназията става, а ма ще заплоди малолетни, плевнята - вятър го вее, на Бяла кобила, плещи врели - некопели и сегашният най- му е лика прилика! Радев не може да обясни , това което е чел. А дали без грешки! Нинова, козирог неразумен! Защо ни наложи този?! Как ни излага само, в чужбина!
  • 10 Усмивката

    12 6 Отговор
    Кога от Боко ще чуем такива думи.....„глобален консенсус срещу корупцията, която придоби трансграничен характер, срещу прането на пари и укриването на данъци, както и за ограничаване на офшорните зони,”....

    Коментиран от #15

  • 11 729

    9 14 Отговор
    Те добре ни освободиха,а от тях кой ще ни освободи?
  • 12 f-16

    19 0 Отговор
    Добра реч!!! Чакам коментар от Синоптика и от троловете
  • 13 Кога Прецеденте,

    3 5 Отговор
    Една държава се освобождава, а? Когато обяви, призната независимост, от държавите! И кога е станало това? На коя дата? В нормална държава, на шоФера, ще му искат оставката и ще бъде извън политиката !
  • 14 Жириновски

    27 9 Отговор
    Много ми е интересно, България от коя държава е получила писмеността и християнската вяра??

    Коментиран от #18, #20, #24, #26

  • 15 Ежко Бежко

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Усмивката":

    Никога..Нито може да го осмисли и разбере, нито да го прочете....Но пък може да тупа по гърба и то отлично.
  • 16 На диктатът ,

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Дам":

    Договор ли му е името? Целта и я постигнаха, на руснаците, бе да ни фалират химическата промишленост! Същият случай с тютюневата промишленост, ХЗ Антон Иванов и много други, ама защо ти е да знаеш! Горбачов ни съсипа и сам си го призна , при Сл. Трифонов, ако можеш да четеш, между редовете..
  • 17 1944

    4 7 Отговор
    време е за импийчмънт
  • 18 Ти ако наемеш строители,

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Жириновски":

    Платиш им, къщата чия ще е? На данайските айдуци ли? За да те признаят ,данайците, това не струва пари, а много пари и Държавна сила, Българска! Какви ги усукваш?!
  • 19 Социумът

    4 2 Отговор
    Здраво желаем г-н генерал!
    https://youtu.be/wTjLZwpmufw
  • 20 Borislav Popov

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "Жириновски":

    Много е просто, азбуката сами сме си я създали, а християнството сме го приели от Византия и после сме го донесли чак до Киевската Рус.

    Коментиран от #25

  • 21 Другарят,

    2 0 Отговор
    Не знае кой командва ООН?! Този който плаща! Нещо било разработено, от ООН, пък залегнало и в ЕС?! За Европа на две скорости ли?!
  • 22 Капсулиране на науката,

    2 2 Отговор
    В тесни граници?! Кои са те? Как определи къде ще се открие нещо? Това се случва на две места едновременно, шоФер! Примери много! И после се съдят кой бил първи! И двамата сте първи! Но съдиите, за пари, “ отсъждат” ! Смехории шоФер, ама истина, ти казвам!
  • 23 Иванов

    0 2 Отговор
    Халелуя бейбе!!!
  • 24 Защо си мислиш,

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "Жириновски":

    Американците изпратиха българска, а не гръцка песен, в безкрайният Космос? Ти по-знаещ и умен ли си? Не, по подразбиране! Ти си българомразец!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Цялата мегагалактика,

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "Жириновски":

    Говори на старобългарски ! Колко нива има до Бог? И кой ги заема? Питай Митеран, Лихачов , евреите, персите....

    Коментиран от #27, #44

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ма вие сте българи ,

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "Жириновски":

    Бе драги! Сам вождът и учителят Ви , Путин, го призна, че руснаците са смесица, от викинги и българи!
  • 29 Не бе, Иван иванич,

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Жириновски":

    Я е създал! Така ви учеха! Ама Путин , в Северна Македония, каза наскоро, че е създадена от Климент , Наум, Горазд и Ангеларий! Ти ли си прав, защото много “ знаеш”, или Путин! Факти, здравейте, точки, а? По грамотно, моля!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Рашка с чашка

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "Жириновски":

    Дали осъзнаваш колко си жалък? Като си толкова комплексиран от българите заминавай си в Турция. Ясно е че там не те искат, както и тук и навсякъде. Никой не иска орки, дори имигрантите са по-добри от вас, паразити!
  • 32 Социумът

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "Жириновски":

    Целия ви език и фолклор имате благодарение на България,грях ти на душата за това,което говориш!Крепостник!И това ви боли,и затова Багати ви би шампиона Еналианенко,щото много сте големата работа.Цел жовот сте упрявлявани от немци и евреи,паляк.Не сте имали никога свои управници.Смешко!Почети повече за Олга Киевска и кой ви е култивирал.
  • 33 Рашка с чашка

    3 3 Отговор

    До коментар #30 от "Социумът":

    Този няма нищо общо с Русия, не го ли позна че е потомък на изгонените от индийците жители на долината Сингх, демек циганин. Сега те са единствените,, турци" русофили.

    Коментиран от #34

  • 34 Социумът

    3 4 Отговор

    До коментар #33 от "Рашка с чашка":

    Подозирах го.Смятай колко болен мозък.Аз да си го нахраня,за всеки случай.На живо бих му обяснил по-подробно с най-голямо удоволствие.
  • 35 Стамат

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Ми ти какво си бе нищожество .Сега и едно друго твое подобие - Плевнята ще се изтупа от нафталина в някоя удобна медия и ще ръси тъпизми .И като стана въпрос за онова жалко подобие на човек Роско дали може да говори така и да поставя важните проблеми и да задава правилните въпроси.Хаха.Нещото не можеше дори да прочетете онова което му пишеха .
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 чернобил

    2 2 Отговор
    Ами...товарищ...какво да очакваме от другаря Радев...
  • 38 Голям прос

    4 0 Отговор
    Стига си им давал уроци по история, шефе. Те ако им изнася утре ще кажат, че сме произлезли от макетата. Гледайте България да е силна да ни уважават, иначе ше ни пидмятат насам-натам и няма да случваме на пиробител

    Коментиран от #41

  • 39 Понтифекс Максимус

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "СоцБоц":

    Онзи трол Плевнелиев е като Мистър Биим! И си приличат! Но Президента Радев е разумен човек, силен и с достойнство! Няма да чета коментарите, защото ми е ясно! Той Радев имаше смелостта да напръска носилото със спрей! Ако сега беше 1885 година, когато генерал Вазов ( четете историята) води Българската армия, така Радев отмива сега срама на България! А Иво МинДЖев сега вече е кома!
  • 40 Понтифекс Максимус

    1 0 Отговор
    Осилото имах в предвид! Чакам, цената на Валидола да се покачи!
  • 41 Понтифекс Максимус

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Голям прос":

    Христос е казал- " По делата ще ги познаете"! И не случайно говори, след представителя на КНР!
  • 42 ШОП

    4 2 Отговор
    Прекалено образно и с абстрактни сравнения и примери които и най добрия преводач не би могъл да преведе точно на руски, пък камо ли на китайски. Половината му реч ще да е била пълна мъгла за аудиторията. Иначе, за тези които разбраха..... Хубаво беше. И слава богу НЕ СЕ изложи, хулейки българия за южен поток. Браво!!!
  • 43 Боки го е надрусал тоа😂😂😂

    1 1 Отговор
    Преди да замине да дрънка глупости там😂😂😂😂
  • 44 Жириновски

    15 7 Отговор

    До коментар #26 от "Цялата мегагалактика,":

    Добре съгласих се!!:):) Фолк певицата Софи Маринова, една от вашите гордости в музиката е дала на руският композитор Сергей Василиевич Рахманинов ''писменост'' и вие се гордеете с това???:):) Пак казвам, историята е фалшифицирана и са ви вкарали в шеста глуха, седми коловоз... Затова сте най-бедната и тъпа държава, ЗАЩОТО НИТО ИСТОРИЯТА СИ ЗНАЕТЕ, НИТО ОТКЪДЕ ИДВАТЕ, НИТО НАКЪДЕ ОТИВАТЕ. Утре може да ви излъжат че сте измислили компютъра, а дефакто на изборите, българският народ не знае да чете и гласува броейки със пръстите си....Единственото което сте измислили, е българската гроздова ракия и шопската салата. За друго нямате умствен потенциал да измислите:):)
  • 45 Българин

    4 1 Отговор
    Ние няма да го забравим, защото руснаците и разни руски подлоги постоянно ни го натякват. Въпросът е, дали Русия и руснаците знаят кой им е дал азбука и религия и дали поне веднъж ще ни благодарят да това?
  • 46 Богдан

    6 3 Отговор
    Радев е първия президент,от който не се срамувам,от началото на "демокрацията".Браво.Появи се един Българин в политиката.все пак.

    Коментиран от #47

  • 47 Рубладжийче

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "Богдан":

    Обикновено руските подлоги не се срамува от рубладжиите.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Българи Славяни Траки

    2 0 Отговор
    Народностите който образуват днешната Дунавска България през 681 г. са българи, славяни и траки! Това е факт! Не разбирам защо непрекъснато трябва да се спори и да се пренебрегва някои от тия народи...
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 газ53

    3 1 Отговор
    Льотчика взе да ми харесва!Имаше кураж да каже на всеслушание че масква ни пързаля много здраво с газта.На тази тема подлогите от позитано 20 пазят пълно мълчание.Все пак комуниста ще предаде майка си и баща си ако се наложи,но винаги е верен на русия. Освен това Радев им го начука за езика и религията(директно на място)
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 А какво ще стане с България без

    0 0 Отговор
    Корупция ?
  • 55 Кобилкина

    2 1 Отговор
    Вааай този парашуткин откри топлата вода в Масква Голямо геройство направил че казал историческата истина Брееей Сега ще го обявим за дисидент
  • 56 Гост

    1 0 Отговор
    Продажник България нищо хубаво не е видяла от русия, никога повече с тези пияни руски боклуци.
  • 57 Да да

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "СоцБоц":

    По твоя критерий и аз съм соросоидно гюбре. Също като този който си нахранил мислех че този става за нещо. Истината е че става за нищо. Не сме имали по-тъп президент досега. Дава да му влезе в дупето,ама не докрай.
  • 58 Другия с коня

    0 0 Отговор
    Получила Русия....Кой им е дал...Имена,факти...По-достоверно звучи,като им знаем манталитета на Руснаците ....Откраднали са азбуката ни и прабългарския наречен завоалирано Църковнославянски...Откраднали,взели,използвали....Както архива на Царство България 45та и целия ни златен резерв и всички банкови активи на българските Капиталисти тогава и Живота на Елита ни избит по тъмна доба с изстрел в тила....Та до днес...
  • 59 Понтифекс Максимус

    0 0 Отговор
    Осилото имах в предвид! Чакам, цената на Валидола да се покачи!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове