Last news in Fakti

9 Юни, 2019 18:20 2 864 22

Станишев: Битката в БСП не е за главата на Нинова

  • сергей станишев-
  • бсп-
  • корнелия нинова

Според президента на ПЕС докато в партията не прекратят войната помежду си, народът няма да ѝ повери ръководството на държавата

Станишев: Битката в БСП не е за главата на Нинова - 1
Снимка: БГНЕС

Трябва да е ясно, битката не е за това да се отсече нечия глава, в случая на председателя на Националния съвет Корнелия Нинова. Спорът е за политическата линия на партията, нейната ценностна система и как тя функционира като вътрешна демокрация. Това е сериозен политически спор.

Това заяви в предаването "Неделя 150" президентът на ПЕС Сергей Станишев.

И поясни, че има две различни виждания.

"Весела Лечева и Румен Овчаров развиват едни и същи тези по едни и същи опорни точки. Те едва ли са новите лица на БСП", каза Станишев по повод критиката към позициите му от гостувалата преди него в студиото на БНР Лечева и Овчаров, който пък бе гост в предаване на БТВ.

Станишев подчерта, че въпросът е за това каква партия да бъде БСП, дали да бъде социалистическа по идеология и проевропейска като политика.

"Левият консерватизъм е дървено желязо, спорът е дали БСП остава социалистическа", изтъкна Сергей Станишев. Според президента на ПЕС в последните години социалистическата партия е навлязла на територията на националистите. Когато има менте, хората ще предпочетат оригинала, посочи Станишев и обясни така втория мандат в Европарламента, спечелен от ВМРО.

Станишев подчерта, че по време на обиколките му из страната в предизборната кампания, хората са го питали защо депутатите от БСП не са в парламента, тъй като там се води истинската битка и се коват политическите послания.

"На пленума бе представен доклад, който не отговаря на основния въпрос - защо в рамките на две години БСП загуби два спечелени избори. Това беше един скопен доклад, тежко редактиран от Изпълнителното бюро, с цел заглаждане на сериозните политически анализи и оценки. Пленумът не подкрепи предложението Корнелия Нинова да оглави работната група, която да допълни доклада, което е политическа оценка от страна на Националния съвет", припомни ожесточената дискусия вчера на "Позитано" 20 той.

Попитан за това как се ръководи БСП, Станишев заяви, че "в партията тежко е нарушен вътрешният диалог, наблюдава се едноличен стил за вземане на важни решения и политика на инат, загърбване на колективния характер на столетницата". Често Националният съвет е бил поставян пред свършен факт -да "подпечатва" решения, вече съобщени на медиите от Нинова. Като пример Станишев посочи напускането на пленарната зала от парламентарната група на левицата. Той припомни, че и тогава Овчаров е защитил Нинова, изтъквайки аргумента, че в противен случай Националният съвет би бламирал председателя си в навечерието на избори.

"Пленумът тогава се съобрази, въпреки че имаше сериозни аргументи против това решение. Сега партията го оценява като тежка политическа грешка, а структурите не разбират нито логиката, нито ползите от това да се лишиш от тази висока политическа трибуна", каза Станишев в националния ефир.

Президентът на ПЕС отговори и на въпроси, свързани с възможността лидерът на БСП да бъде избиран пряко от цялата партия.

"Прекият избор поставя лидера над конгреса, над партията, а при авторитарния стил на Нинова, желанието за подобен избор поражда съпротива", смята Сергей Станишев. Той предупреди, че откриването на процедура за избор на председател на партията без тя да има списък на избирателите и своя ЦИК, без да има ясни правила, това е вътрешна авантюра.

Президентът на ПЕС призова да се върне колективното начало в партията.

"В БСП тежко е нарушен вътрешният диалог", посочи той.

"Докато не започнем да чуваме различните мнения, ако не можеш да осигуриш мир в собствената си партия, как ще го осигуриш в държавата? Докато не решим въпросите си и не прекратим войната помежду си, никой няма да ни повери ръководството на държавата", подчерта Сергей Станишев.

Според него оставката на Нинова е имитация. Той изрази тежко несъгласие с опита да бъде прехвърлена отговорността за едни силно централизирани избори, каквито са европейските, на местните структури.

"Нинова иска карт бланш за още четири години", подчерта Станишев.

Според него е невъзможно в навечерието на местните избори да се организира прозрачен, ефективен и почтен пряк избор на председател на БСП. "Това е авантюра, която ще хвърли БСП в хаос и юридически проблеми и може да постави под съмнение резултата на местния вот. Представете си да правите избори без Изборен кодекс, без ЦИК, без избирателни списъци", посочи Станишев.

Запитан иска ли отново да е лидер на БСП, Станишев цитира старата пословица, че не може да влезеш два пъти в една река.

Станишев изтъкна, че винаги е бил готов да разговаря с всеки.

"И, ако аз съм уволнил Нинова от зам.-министър, аз също така и подадох ръка в БСП, което доведе и до избора ѝ за председател", каза Станишев.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    20 0 Отговор
    Баш всеки иска да е шефа ама шефа не иска всеки !
  • 2 Сиромаха

    25 1 Отговор
    Битката винаги е била "и ще бъде" За едно и също нещо
    ВЛАСТ И ПАРИ !!!!!!
  • 3 Снайперист

    5 10 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 4 Hhhhhhh

    21 10 Отговор
    Заради тебе боклук бсп загуби изборите. Лява резба неграмотна.
  • 5 Империята на злото

    15 4 Отговор
    ЕВРЕЙСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.../ЕСП/
  • 6 Цвъки Цвък

    21 4 Отговор
    Парите и мезонетите са най-важното нещо за мене , но това важи и за БСП (бесни страшни пенсия)
  • 7 Божкеййъййй6767

    10 3 Отговор
    Битката е срещу простотията и неистовата жажда за власт която е обхванала БСП.Всичко което се правеше и направи досега под вещото ръководство на другарката Нинова и медиините изяви на онази журноля се обърна срещу тях и партията...........Трябва не само да се реже месо ,а и кокали да се махат.Скелета е гънгренясал.....
  • 8 Клета България

    14 4 Отговор
    Всъщност Серегея иска БСП да стане една проджедърска партия, защото по душа и уЙбеждения е джендър и знае, че това е сега модерното евтогейско поведение ! Както знаем, а и ежедневно виждаме вече в България изведнъж се напълни с много, много джендъри, които, към момента са една доста голяма неангажирана политипески маса! Да не се бъркат с герберастите те са са различна увредена група от обществото ! Накратко Серегея иска да излъже бабите и да привлече джендърите и така да управелява, това което остане, като държава след Диктаторът от Банкя !
  • 9 Шалом

    10 12 Отговор
    Няма да премълчаваме истината за „големия брат“ – Русия ! Няма да спрем да обвиняваме и БСП, че продава на Русия българските национални интереси!
    Още от времето на императрица Екатерина Велика, чувствата на Русия към България са чувства на господар към слуга. Благодарността на българина към Русия, към „дядо Ивана“ – наш двоен освободител от турско и от фашистко робство е възприета като вечна, защото векове наред тя е била вменявана и изкуствено поддържана в съзнанието на българина от почти всички наши правителства след освобождението.
    Политиците и най-вече историците съзнателно премълчават фактите, че най-великите българи, повечето от които са дали живота си за свободата на България, са били против имперската политиката на Русия.
  • 10 ...” левият консерватизъм е дървено

    11 1 Отговор
    Желязко” ? Значи ли, или да, че ще ни налагаш, ИК, Станишев? Ще си срещу народа?!
  • 11 Боже пази България

    8 7 Отговор
    Какво получи българския народ от „братска“ Русия и от верните й последователи, дългогодишни български управници БКП и БСП !

    Коментиран от #14

  • 12 Шалом

    9 5 Отговор
    Какво донесе на страната ни вечната дружба с „братска Русия“
    ДЪЛГИ ГОДИНИ В СЪЗНАНИЕТО НИ СЕ НАБИВАШЕ, ЧЕ ДРУЖБАТА С ВЕЛИКИЯ СЪВЕТСКИ СЪЮЗ, Е КАТО „СЛЪНЦЕТО И ВЪЗДУХА ЗА ВСЯКО ЖИВО СЪЩЕСТВО“

    След разпадането на Великия Съветски съюз остана само Велика Русия, но новото ръководство по нищо не се различаваше от старото. Нямаше го Брежнев, но се появи Путин. И той също като предишните величия се превърна в дългогодишния партиен и държавен лидер.

    България както по времето на Брежнев, благодарение на преименуваната БКП в БСП отново се вреди и стана член на „привилегированото“ руско семейство. Получена в наследство от благодарната към Русия БСП , страната ни не можеше да се измъкне от крепката „братска“ руска прегръдка, или да заличи това унизително за нацията ни чувство у руснаците, че сме техен пожизнен „сателит“.

    Путин така крепко яхна България, че „братската“ му прегръдка задушаваше и без това изнемощялата ни страна, от вечното управление на червената столетница. А тя се крепеше на власт благодарение на Путин, на многобройните руски агенти и на отгледаната от тях „пета колона“.
  • 13 Давид

    8 4 Отговор
    Битката е да останете в театър сълза и смях . Как до европейските избори Станишев се бе покрил и изведнъж излезе от сянките като герой от Хари Потър . Защо Нинова не отбеляза това или някой от другите опоненти ? Напротиш такива като Борисов го аплодираха . Защо Нинова изведе пенсионерите и то част от тях на шествие а младите членове не бяха активирани ? Защо избра за евродепутати нови лица извън партията и тя и останалите а не хора с 30 годишен опит ? Защо се споменава само Станишев като отроче на Сорос , след като и останалите 16 имат връзка по един или друг начин с така наречените евреи . Защо след всеки измнислен атентат , като нашумелия напоследък младеж уж терорист или убийството на Петър Христов се появяват бивши агенти на Мосад да анализират обстановката ш България а след атентата в Бургас ги нямаше ?
  • 14 И сега 666

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Боже пази България":

    Каквото получава сега от чичо Сам.......Използват ни и след туй един голям у............
  • 15 Тъп

    10 3 Отговор
    Украинскио педалчик с трудов стаж 0.Вервам ти.
  • 16 месара

    6 5 Отговор
    "На пленума бе представен доклад, който не отговаря на основния въпрос - защо в рамките на две години БСП загуби два спечелени избори".....
    само комунисти могат да си задават такъв въпрос! а защо нямаше другарски съд за техноимпексова и милиончева 🤣❓
  • 17 Стършел

    6 1 Отговор
    Една партия която си присвои незаслужено всичко от наследството на БКП, но забележете мимикрира като социалистическа не може да има бъдеще. Голяма част от ръководството и са богаташи, включая и НИНОВА, децата им живеят на Запад и не им пука за нас. Даже и Станишев излъга българите, като стана Евро депутат. Какво остава да кажем за другите-те са същите. В момента в България няма партия, която да поставя на първо място националните интереси и тези на обикновените българи.
  • 18 Batushka

    7 0 Отговор
    Тоя се мисли за нещо значимо а е уникално бюрократично клише...идеален е за брюкселското сборище...
  • 19 възмутен

    3 1 Отговор
    Не съм чел статията,но на заглавието питам, а каква е целта ВИ БЕ МИЛИОНЕРИ, СТАНИШЕВЦИ, ГЕРГОВЦИ И ТЯМ ПОДОБНИ , които милеят за себе си , но не и за партията. ТИ АКО БЕШЕ НОРМАЛЕН щеше сАМ ДА СЕ ОТТЕГЛИШ, А НЕ ДА НАГНЕТЯВАШ ОБСТАНОВКАТА С ТВОИТЕ ПОДДРЪЖНИЦИ, щеше да влезе още един човек от БСП, а ТИ НЕ ТА НЕ ВСИЧКО ТИ ДА СИ, Я ГАБРИЕЛКАТА КАК ОТСТЪПИ ЗА ДА ВКАРАТ ОЩЕ ЕДИН ЧОВЕ, В СЛУЧАЯ ЛИЛА СВИНЕТКАТА. СТАНИШКА, ТИ НЕ МИЛЕЕШ ЗА БСП, хайде да не уточнявам повече. ЗА СЪЗДАЛОТО СЕ НАПРЕЖЕНИЕ В БСП СИ ЛИЧНО ТИ И ГЕРГОВАНЩИНАТАV
  • 20 Честен

    4 2 Отговор
    Тоя Станишев да се маха от България!!!!
  • 21 Антисоциалист

    1 4 Отговор
    Господа, ни в БСП има битка, ни за глави. БСП е за власт над народа на господарите на БСП, за да може тя да ги изнудва на дребно, та да плащат на върхушката й. Така наречената "битка" е свада между мераклиите за висши слуги. Причините за низменост на "битката""са поне три. 1. БСП не е собственик на възпроизводим капитал - тя може само и единствено да му слугува срещу заплащане, а то е за старшите на слугите слуги. 2. БСП няма разбиране за развитието на света и българската му част, защото не разполага с разбиращи - слугата не може да е изследовател. 3. БСП е приемник на създадения в хода на предишния социализъм паразитизъм, създал самата нея. Паразитите нямат ни мироглед (идеология) и противоречията помежду им не са главни, а низмено основни - кой какво да плюска и са по-скоро стомашно - чревни, отколкото мирогледни. БСП - Български Социални Паразити. Битка ли?! Де сте виждали тении и глисти бойци!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове