Last news in Fakti

11 Май, 2012 12:08 2 610 2

Борисов: Галеви нямат шанс (обновена)

  • пламен галев-
  • ангел христов-
  • братя галеви
Борисов: Галеви нямат шанс (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

„Братя Галеви нямат шанс, само ще си утежнят положението и присъдата. Рано или късно ще ги хванем с нашите партньори. И тогава ще им е действително по-трудно“. Думите са на премиера Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

Дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов от вчера  обявени за общодържавно издирване, след като шест дни "Съдебна охрана" се опитваше безуспешно да ги намери. На 3 май Върховният касационен съд (ВКС) окончателно потвърди осъдителните решения на Братя Галеви и трима от хората им, които вече са в затвора в Бобов дол. Пламен Галев бе осъден на пет години затвор, а Ангел Христов на четири.

Борисов отговори на въпроси на депутати от БСП, свързани с поправките в Изборния кодекс и провеждането на честни избори. Мая Маналова се позова на доклада на ОССЕ, установил редица нарушения на изборния процес, както и „масовото купуване на гласове, натиск върху политическите опоненти“.

Борисов се възмути от твърденията на левицата, че изборите са купени. „Имахте нахалството да обвините Росен Плевнелиев, че е купен президент и след това изтичахте при него все едно не сте говорили. Хубаво е, когато се отправят такива обиди, да знаете, че ГЕРБ ще падне, рано или късно. И тогава вие ще дадете възможност на всички тези хора - да търчат в Брюксел като вас и да обясняват, че са купени гласовете.”, заяви той.

Манолова показа „доказателства“ от парламентарната трибуна, за да подкрепи думите си – снимки на Цветан Цветанов, възкачил се върху червен камион и агитиращ ромската махала в Кюстендил, където в неделя предстоят избори. Борисов прие „компромата“ с насмешка: „Наистина имате право, недопустимо е Цветанов да се качи на червен камион. Считайте, че много тежко ще бъде санкциониран на Изпълнителна комисия за това си поведение".

Манолова разполага със снимки и на министри в „града на черешите“.

„Вие съдите по това, което сте правили вие и искате да ни го пишете на нас“, възмути се Борисов. Той дори преместил откриването на 14-километров път, тъй като разбрал, че в неделя имало избори там.

„Аз си ви биех вас сам в София, без партия, без нищо. Сам си ви биех в София, излизах и си ви пердаших", заяви той на реплика на депутата Антон Кутев.

Премиерът репликира и Корнелия Нинова, която първа щяла да научи какво ще е решението за преместването на администрацията. „Оставете ни да мислим – ще видим, когато го измислим. Не може да ни забраните - да си обсъждаме своите идеи и предложения“, заяви Борисов. „Когато започнете да ми задавате смислени въпроси, ще ви дам смислени отговори. Идеите, когато ги преведа на практика, може да ме питате. Няма да ви кажа повече”, заяви премиерът“, допълни той.

Въпросът се е обсъждал и в Министерски съвет

„ Моля още днес да регулирате това, през депутат, да се види кой от правната комисия, но ако не днес, утре трябва да се вкара тази поправка в закона, с която в момента, в който съдията удари с чука и даде осъдителната присъда - понеже си била и съдия - идва съдебната полиция, слага белезниците и откарва в затвора“, обръща се Борисов към заместник-министъра на правосъдието Деница Петкова по повод на случая със скрилите се вдън земя Братя Галеви. 

„Питат ме хора: „С кой акъл търсите някого, който трябва да е в затвора?” и аз не мога да обясня, а никой не пита за съдия, прокурор, а казват: Каква е тая държава? Осъдени, прочетена присъда и, примерно, решили днес да не ходят. Не казвам, че са избягали, защото не знам, може да са избягали, но е факт, сигурно има и много такива“, допълва премиерът.

Петкова обяснява, че Галеви  никога не са се отклонили от съдебни заседания.

На това Борисов й отвръща: „Тук говориш малко като съдия. Никога не са се отклонили преди окончателно да са казали, че ще влязат в затвора. Има голяма разлика. В едното ходиш на заседание, на което знаеш, че може да се отложи, може да не те осъдят, има куп неща. Ние говорим в случая, в който съдията удря с чука и казва: От днес, от този миг ти вече си затворник, Х. Да не говорим, защото утре ще излезе някой и ще пита защо коментираме лица. Говорим - гражданина Х. В момента, в който съдията удари с чука, той вече е затворник. Присъдата е факт. Или пишем, че тя влиза в сила примерно след десет дена.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    2 0 Отговор
    galevi izglupiavat kato nai obiknoveni kvartalni prestapnici a ne kato hora s milioni.kriat se kato palni glupaci.iavno sa po glupavi ot kolkoto gi misleh.
  • 2 ВИП АМГ

    1 1 Отговор
    Maia Manolova e mnogo deina v izkazvaniata si sega v parlamenta a kogato biaha na vlast traeshe kato riba.takiva sa komunistite care na podrivnata deinost i nagli do bezobrazie.