Last news in Fakti

1 Юни, 2012 12:13 7 120 12

Галеви духнали с гаранцията от 100 хиляди

  • братя галеви
Галеви духнали с гаранцията от 100 хиляди - 1
Братя Галеви слушат внимателно в съда - Снимка: БГНЕС

Оказа се, че т. нар. братя Галеви са изтеглили паричната гаранция от общо 100 хиляди лв., която им беше наложена от съда. Това става ясно от публикувана стенограма от вчерашното заседание на Министерски съвет. Министърът на правосъдието Диана Ковачева обяснява пред колегите си ситуацията:

„До този момент ние мислехме, че става въпрос за парична гаранция в размер на 50 хиляди лева за всеки от тях. Оказва се обаче, че през декември 2010 година по искане на защитниците на братя Галеви с определение Кюстендилският окръжен съд е изменил мярката за неотклонение от парична гаранция в подписка за всеки един от тях”.

Подписката е най-леката възможна мярка за неотклонение, а това означава две неща, обяснява Ковачева:

На първо място, че от момента, в който съдът е постановил това свое решение, държавата е била длъжна да освободи паричната гаранция. Така стоте хиляди лева, които се смяташе досега, че са налични като парична гаранция и могат да бъдат усвоени от държавата в резултат на отклоняването на братя Галеви, на практика са им върнати.”

На второ място, продължава Ковачева, това означава, че към момента и двамата са в нарушение на взетата мярка поради промяна на местоживеенето, без да уведомят съда:

„Това означава, че не както досега се обсъждаше, че те са с парична гаранция и могат свободно да се придвижват из територията на България без да уведомяват съда и може и да не знаят за това, че е постановена осъдителна присъда.

В този случай, отклонявайки се след постановяването на присъдата, на практика те са в нарушение на взетата мярка, защото са били длъжни да уведомят съда за промяната на местожителството си и изобщо промяната си.”

Ковачева обяснява, че миналата седмица е проведена експертна дискусия с участие на представители на Прокуратурата, на съда и научните среди. На нея се е обсъждала практиката на съдилищата, във връзка с изчезването на  дупнишките бизнесмени.

„Участниците в тази дискусия се обединиха в своята идея, че няма нужда да бъде променян НПК към този момент. Това е така, тъй като всяка една промяна ще наруши чувствително баланса за защита на човешките права и това означава, че оттук нататък, ако има такава промяна, България ще бъде осъждана от съда в Страсбург”, аргументира се правосъдният министър.

Тя уточнява обаче, че има противоречива практика в съдилищата при постановяването на мерки за неотклонение.

По повод на това аз в качеството си на министър на правосъдието тя изготвя един проект и тази седмица ще го изпрати до Върховния касационен съд с питане за постановяване на тълкувателно решение от негова страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    3 1 Отговор
    Още в началото беше ясно,че им се дават минимум три дена преднина за да избягат от България; ако се разприказваха,щяха да изплуват много нелицеприятни истини.Сега си пият ракията някъде по света,в страна от която не могат да ги експулсират.Така и в България всички обвързани с тях са спокойни.
  • 2 кик

    1 2 Отговор
    евалата така требва свалям им шапка........и аз бих направил така с тази разлика 4е бих взривил много рпу и да си пия питието нейде по океана и да 4ета как ме търсят в булгаристан
  • 3 Mal ii

    1 2 Отговор
    Че са избягали, едва ли им пука на всички българи. Че са си изнесли парите от България, че Гриша Ганчев също ще ги последва, това е трагичното. Изнасянето на капитали от държавата значи закриване на работни места! Далеч съм от мисълта, който е нарушил закона, да остане ненаказан. Но от тази държава само се изнася - пари, злато, мозъци.......
  • 4 кирилица

    0 3 Отговор
    Цеци, с мократа физиономия какво изказване ще направиш? Те и братя Галеви имат баба и дядо ... и най-вероятно те са им дали тези пари след което си ги взели и избягали. А Бат Бойко (the greatest) ще каже че предишното правителство такива закони са оставили ... айде моля ти се!
  • 5 пес

    0 2 Отговор
    Няма такава държава....не, няма!
    Подкупите решават всичко! :((((
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 КРАЛИ МАРКО1

    2 1 Отговор
    ПРОЗЗЗЗ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 8 FRIDAM___

    1 0 Отговор
    kade ste be gospoda sadiiiiiii i prokorori selta darjava vie i eb... m.... 6toto ste si4kite u4enici na slujbite ot darjavna sigornos i si pazite jatacite na koito ste davali pora4ki a naz malkite koko6kari ni sadite za edna kotia sigari trebe edin po edin da vi 4istat ma i tva vreme 6e doide 6ese iztrebite sami vie si4ki bokluci v bg sa na svoboda a koko6karite v ztvora dokoga beeeeeeee balgarino 6e tarpi6 dokogaaaaaaa nema takava darjavaaaaaaa
  • 9 unio

    0 3 Отговор
    Цветанов и Бойко ....................Те са от кюпа най вече!
  • 10 ВИП АМГ

    2 0 Отговор
    kakvo revete be.Borisov vi vinoven .
  • 12 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    shto za nachalo ne si smenish nika........
  • 13 долу герб

    0 2 Отговор
    до 12 гербер преял
    ще ти спре далаверата !! ще ти изстине мястото !!