Last news in Fakti

20 Юни, 2019 14:49 18 497 59

17 вида змии пълзят из страната, 4 от тях - отровни

  • змии-
  • пепелянка-
  • усойница

По думите му водната змия е най-безобидния и неагресивен вид, който се среща у нас

17 вида змии пълзят из страната, 4 от тях - отровни - 1
Снимката е илюстративна

17 са видовете змии в България, 4 от тях са отровни. Това каза за Радио „Фокус“ Георги Кръстев, биолог от Столичната зоологическа градина. От тези 4 вида, 2 са опасни за човека – пепелянката и усойницата, обясни той, като уточни, че трябва да бъдат силно раздразнени, за да ухапят човек.

По думите му водната змия е най-безобидния и неагресивен вид, който се среща у нас. При ухапване от влечугото човек може да образува остра алергична реакция, посочи Георги Кръстев.

Дори и то да мине от само себе си, трябва да се потърси лекарска помощ, добави той. Само защото хората се страхуват от някое животно, не значи, че трябва да го убиват, заяви биологът.

„Много са начините, с които може да се избегне убиването на змия. Един от тях е да се потърси дълъг прът, ако няма- да се отчупи клон с листа и змията да бъде подплашена в посока, далеч от хората. Тя със сигурност няма да тръгне към пръчката или към хората, ще си изпълзи и ще избяга. Дългата пръчка или клон ще предпази човека от евентуално ухапване, ако змията се уплаши. Всяка една змия под заплаха ще реагира с агресия. Когато става дума за строителни обекти или дворове на къщи е препоръчително да се използват дебели строителни ръкавици. Вероятността от ухапване по този начин е нищожна“, обясни той.

Георги Кръстев каза още, че змиите се активизират през пролетта, защото тогава започват брачните ритуали и търсенето на храна. След силни дъждове животните излизат от влажната зона към по-топли места, обясни той. Това приключва август месец, когато температурите се повишат, добави биологът.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЪРП

    7 13 Отговор
    АУУУ, ВСЯВАЩА ШОК И УЖАС СТАТИЙКА!!!!!

    Коментиран от #3

  • 2 Твоето

    18 6 Отговор
    Светле, Мило, ти от кой вид си?

    Коментиран от #14

  • 3 Ловеца на боклуци.

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "ЪРП":

    Аууу ти досега незнаеше ли бе професоре докъде си живял сега? Аууу поредното тъпо изказване дето направи бе тъпоъгълник бързаш да напишеш нещо да си първи наред изчезвай при язовеца и Лорчето и ще стане Аууу каква е тая тройка.😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #9

  • 4 onq s konq

    6 4 Отговор
    А моита змя броили ли сте
  • 5 Радо

    10 3 Отговор
    През последните 40г. у нас няма хора, които са дали фира от ухапване от змии, но от отровни гъби/двойници доста хора са гушнали карамфилите.
  • 6 Драйвър

    19 4 Отговор
    Въпреки,че много хора се страхуват от тях,змийте са МНОГО полезни за хората и с нищо не са по различни от другите животни които срещаме в парковете като таралежите например!Те се хранят основно с гризачи,които разнасят болести и се хранят с нашите смет,посеви и хранителни запаси!Змията НЕ ПРЕСЛЕДВА хора,няма нужда от пръчки,клони ако я срещнете просто изчакайте да ви отмине,ще си спестите много главоболия,а и ще спестите излишен стрес на едно МНОГО полезно за хората същество!

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Бачо Киро

    7 9 Отговор

    До коментар #6 от "Драйвър":

    Абе не те е гонила змия теб като малък, стига дрънка глупости... Не гонела... Иначе си прав, дълъг прът решава нещата, не е нужно да я пребиеш с лопатата.

    Коментиран от #11, #23

  • 8 по темата

    21 2 Отговор
    заради жените на змиите им излезе лошо име...
  • 9 ЪРП

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ловеца на боклуци.":

    ХВЪЙЙЙ ЧУЕЕЕК, ИЗВЪНРЕДНО СИ ПРОЗЗЗД!!!!
    НАПИСАХ ТОВА ,ЗА ДА ИМ СТАНЕ МАЛКО НЕУДОБНО ОТ ГЛУПОСТИТЕ С КОИТО НИ ЗАЛИВАТ И ДА СЕ СЕТИ НЯКОЙ ДА СИ ВДИГНЕ НИВОТО, А НЕ ДА КЛИКАШ НА ВСЕВЪЗМОЖНИ ГЛУПОСТИ........,АМА ЯВНО ТИ Е ДОСТА РЕДИЧКА ЧОРБАТА МЕЖДУ УШИТЕ ДА ГО АСИМИЛИРАШ!!!
  • 10 локомотива

    5 7 Отговор

    До коментар #6 от "Драйвър":

    аз също ги изчаквам,като са на средата на пътя и газ до дупка,почти нищо не остава от тези симпатични животинки.

    Коментиран от #13, #24

  • 11 Джудже

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Бачо Киро":

    И какъв вид е тази агресивна змия която те е гонила! Тези легенди ги разказвай на вярващите, че змиите пият мляко. Освен това всички видове змии в България са защитени.
  • 12 Маркиз дьо Отзад

    17 3 Отговор
    Змиите са ми фобия, ужас, отврат, кошмар, най-гадното нещо на света, но предпочитам да ме оставят в стая с ОТРОВНИ змии, вместо ГЕРБ да ни управлява!!!!! Защото това означава НЕМИНУЕМ край за БГ, и ако за мен ме боли дедовия, мисля си постоянно за бъдещето на децата ми/ни, какво бъдеще ги чакат и, че ще трябва да бъдат номади и немили-недраги по земята, защото България няма да я има! ГЕРБ са чума, лоша карма, смърт! 3 млн вече избягаха и потока не спира....

    Коментиран от #25

  • 13 Ервин Ромел

    5 9 Отговор

    До коментар #10 от "локомотива":

    Същият съм, мразя ги да ми се обръща корема! Ако няма други коли, давам на заден докато не ги направя на ваденка.
  • 14 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Твоето":

    От 18-я вид
  • 15 Бат Мишо

    7 2 Отговор
    Всъщност могат да преследват човек -виждал съм смок да се хвърли на врата на човек- на Камчия-в интерес на истината кът ми мина изненадата и развих малкия смок -беше от най малките камчийски екземпляри които съм виждал продължаваше да е агресивен -беше една от 3 те змии които съм убивал....другия ми случай е с пепелянка на едни гробища -позапуснати в СИ България ....тръгвах си от гробищата , прегазих храсталака -в който и слон нямаше да видя и вече на асфалта приближавайки колата нещо ме накара да се обърна - бързаше след мене с нейна пълна газ -виждайки че се обърнах зае бойната поза -огледах се взех пръчка- тъс наби задна кът видя сопата и обратно в храасталака -тя беше най голямата пепелянка която съм виждал

    Коментиран от #19

  • 16 Бат Мишо

    5 2 Отговор
    ПС забравих да уточня -смока се изтресе на врата ми от дърво кът напрай нескопосания си опит да ме души - се пак съм 120 кг як кът бивол - в Камчия -лонгоза- резерват е за змии там живях ....явно се е помеслил за 5 метрова анаконда насън
  • 17 Гост

    9 0 Отговор
    Змиите са толкова важни за екологичното разнообразие, просто хората не си дават сметка че всичко е част от едно цяло.
    Като не ти харесва как изглежда значи ли че трябва да я убиеш, грозилите да земем да ги трепем тогава .... не е ли същото - нищо че е животно.
    Докато в тая държава не се промени коренно отношението към възрастните хора, бездомните животни и животните като цяло - ще си останем държава на помиярите.
    Разберете го хора, за просперитета на един народ се съди по отношението към най-слабите!
  • 18 Бат Мишо

    2 2 Отговор
    ПС 2 сигурен съм че смока си мислеше че ме души и убива -явно млад и глупав - очистих го да не докара инфаркт на някоя куортиска се пак и аз се шашнах докът разбера ко става а може да гепи малко дате и да успее и му светих маслото-иначе ги жаля и оставям да избягат
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бат Мишо

    3 1 Отговор
    ПС 3 виждал съм 2 .5 метров смок с дебелина колкото 2 те ми ръце на побитите камъни до девня до водата ЗА КОЙТО СИ МИСЛЯ ЧЕ ИМА ШАНС ДА МЕ УДУШИ -ОБАЧЕ същия кът ни видя ПОБЯГНА СЪС ТАКАВА СКОРОСТ че баща ми не можа да го догони с мотиката -аз тичах озаде щото бях сигурен че дъртия няма да спечели двубоя сам кът го догони -ОБАЧЕ виждахме го как подскача над високата трева с всеки скок по далече от нас ...До тоя случай вярвах на учебниците че никоя змия в Бг не може да настигне бягащ човек ОБАЧЕ ВИДЯХ ЧЕ МОЖЕ - макар че с дъртия не сме кой зн кви бегачи над 100 кг сме
  • 21 Бат Мишо

    1 0 Отговор
    До гост - не обикаляй горите - ела В ЛОНГОЗА -най големия резерват за змии в Бг - до Камчия е - има си табели- внимание най висока популация отровни змии в бг .....ела щи покажа -имам вила там
  • 22 Бат Мишо

    1 0 Отговор
    ПС 3 оставям си мааалка вратичка - АМА МАЛКА - смока да е ловувал пилета по дърветата в лонгоза и да се е изтървал случайно и стоварил на главата ми -евентуално нападнат от някоя птица бранеща гнездото си

    Коментиран от #26

  • 23 Драйвър

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Бачо Киро":

    Колега ПО ГОЛЯМА ГЛУПОСТ НЕ СЪМ ЧУВАЛ!Ти къде си израаснал в Амазонската джунгла ли ,че те е гонила змия като малък?Ти май бъркаш СЪНИЩАТА с реалноста!А на всички ГЕРОЙ който гази змии с колата ще им кажа,че убийството и тормоза на дребни гръбначни животни Е ПРИЗНАК ЗА СЕРИОЗНО ПСИХИЧНО РАЗТРОЙСТВО!

    Коментиран от #27

  • 24 Драйвър

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "локомотива":

    Колега такива смелчаци като теб са ми ясни,ти и жена си и детето си поступваш като вдигат шум нали?
  • 25 Драйвър

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Маркиз дьо Отзад":

    Жалкото е ,че само умните и работните бягат,а тук остават МЪРЗЕЛИВИТЕ ФЕКАЛОМЕТИ КАТО ТЕБ ДА СЕ ОПЛАКВАТ!
  • 26 Мигел

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бат Мишо":

    Ей фантазьор спри да се наливаш с ракия по цяла ден и излез в Лонгоза барем видиш някоя змия на живо,а не да разправяш историите с които те лъжат дядовците с които се наливаш с ракиджос по цяла ден!

    Коментиран от #28

  • 27 Драйвър ли си, къв си, не знам, но

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Драйвър":

    по-неграмотно написан коментар не съм чел?! Я вземи и изкарай поне едно основно образование, и тогава се пъни да философстваш тук! 🥴
  • 28 Джудже

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Мигел":

    Такива са много забавни. Само е пропуснал е да разкаже и за "смока бозайник", който се увива около краката на кравата или овцата за да смуче мляко ;-)))
  • 29 Бат Мишо

    1 0 Отговор
    В лонгоза съм роден и живял 20 години - за твое сведение - ЕДИНСТВЕНАТА ГОРА В СВЕТА СЪЩАТА като в джунглата на амазонка е в Лонгоза-и съм виждал всеки ден толкос змии там колкот ти врабчета в живота си не си виждал ве каун ....сутрин 6 годишен ,кът отворех панелната къщичка 131 на Романтика -още седи -последната панелна къщичка към нос Палеца е - само че е посвлечена и я ползват за склад- и е с др номер- Че кът отворех 131 сутринта по пътеката сутрин бетонната надолу към плажа - и тя седи СА 30 парчака ПОНЕ да се пекът- ела утре да те заведа -и търкулвах надолу топката и те баааавно да се изсухлят - и някоя кът остане я прескачах
  • 30 Бат Мишо

    3 0 Отговор
    И ТВА ДЕН СЛЕД ДЕН 20 г в Лонгоза И ТИ НА МЕНЕ ЩЕ МИ ПОКАЗВАШ ЗМИИ ЛИ ВЕ ОФЧАР
  • 31 Бат Мишо

    1 2 Отговор
    Ай ела на вилата ми на камчия вечерта кът та изкарам и светна фенера КЪТ ВИДИШ КЪК МЪРДА ТРЕВАТА по пътеката към плажа БЕЗ ДА ИМА ВЯТЪР и да тръгнеш пред мене за плажа под вилата И ДА МИ ОБЯСНИШ ПОСЛЕ ЧЕ ЗМИИ НЕ НАПАДАТ ХОРА щот си мн отворен АМА СЛЕД КЪТ МИНЕШ ОТДЕТ ТИ ПОКАЖА ще те изслушам...ако си жив
  • 32 Бат Мишо

    1 0 Отговор
    ии хапят по трима души на ден. Данните са за цялата страна за последните два месеца от лятото, когато е бил пикът и влечугите са излизали на открито и са паникьосвали хората. Това прави близо 200 пострадали души, които са минали през болници и лечебници, по данни от МВР. Подадените сигнали до тел. 112 пък са били около 100.--------ДАННИ ОТ 2017 -весник монитор - ако мислиш че 2019 змиите ще са отпуска ЗНАЧИ НЯЯШ С КО ДА МИСЛИШ
  • 33 Бат Мишо

    0 0 Отговор
    `ей ти го весника оржиналдъ дън каиш бат мишо туй онуй //www.monitor.bg/bg/a/view/51857-Змии-хапят-по-200-души-през-лятото
  • 34 Бат Мишо

    1 0 Отговор
    Пепелянката обикновено има рогче на върха на предносните щитчета, което е и най-специфичната й отличителна черта. Прочута е като смела змия, която напада и при незначително дразнение и хапе с дългите си до 13 милиметра зъби - едни от най-страшните в Европа. При ухапване се препоръчва крайникът да се обездвижи и веднага да се потърси медицинска помощ. Внимавайте обаче - много хора, без да знаят,
    са алергични към противозмийските серуми,
    които много често могат да се окажат по-опасни за тях от самата отрова. Така че, ако се боите от змии - не е излишно своевременно да си направите тест за алергия към въпросните медикаменти.
  • 35 Смоков

    1 2 Отговор
    змиите са свещенни животни..Който убие змия , го хваща рак или някой от най близките му
  • 36 Бат Мишо

    0 0 Отговор
    Змията е открита от учения Андрей Стоянов (Национален природонаучен музей, БАН), но няма снимки или данни относно пол и географско находище. Другата змия е намерена от д-р Георги Попгеоргиев и Димитър Плачийски в Източни Родопи и е женска с дължина 202 см.
  • 37 Бат Мишо

    2 0 Отговор
    Следва се знае, че всяка едра пепелянка има потенциал на отровния апарат да убие възрастен човек.
    Тази змия е не само най-разпространената но и смятаната за най- опасна и агресивна отровна змия в Европа, по -скоро в Южна Европа и на Балканите заради по - голямата токсичност на отровата в този регион. Пепелянката притежава и едни от най - дългите зъби от всички отровни змии, които се срещат на Старият континент от Атлантика до Урал дълги цели 13 мм. С тези зъби змията при ухапване инжектира най-силната отрова за нашите географски ширини. Отровата на пепелянките е токсична съдържаща, както протеолитични, така и невротоксични компоненти, като съдържа и хемотоксини с кръвосъсирващи свойства, подобни и също толкова силни, колкото тези в отровата на гърмящите змии.
  • 38 Бат Мишо

    2 0 Отговор
    В България се срещат два подвида на пепелянката с различна токсичност на отровата: обикновена пепелянка /Vipera ammodytes ammodytes/, обитаваща Северозападна България и южна пепелянка /Vipera ammodytes montandoni/Южната пепелянка отделя отрова със сравнително по – висока токсичност, в сравнение с обикновената пепелянка и поради големия капацитет на отровните си жлези (приблизително около 10 пъти по – голям от този на усойницата) е в състояние да нанесе сериозни ухапвания, съпроводени с изключително тежко отравяне.
  • 39 Бат Мишо

    2 0 Отговор
    НЕ ПОДВЕЖДАЙТЕ ХОРАТА ДА ПОЗЦЕНЯВАТ ОПАСНОСТТА ОТ ЗМИИТЕ -ТОВА ЩЕ ВИ ТЕЖИ НА СЪВЕСТТА ...
  • 40 Бат Мишо

    2 0 Отговор
    Ша ви го кажа тъй че да ме разберете даже тъпите сороси - АКО НЯКОЙ ОТ ГРОБ ВИ РАЗПРАВЯ ЧЕ ЗМИИТЕ СА БЕЗОПАСНИ -значи просто го мързи да ви окоси квартала в СФ И НИЩО ДРУГО ....признавам че камчийските - крайморските змии -южна пепелянка СА ПО ОТРОВНИ щото живеят на по топло и темп спомага за по висока концентрация отрова и по зъл характер заради по ранното събуждане -като се върви от север на юг-змиите стават по отровни в свет мащаб по тая причина НО ТОВА НЕ ЗНАЧИ ЧЕ В СФ е безопасна пепелянката
  • 41 Бат Мишо

    1 0 Отговор
    Зa нaпиcвaнeтo нa тaзи cтaтия ни пoмoгнa Mapĸo Ивaнoв - биoлoг пo oбpaзoвaниe и xepпeтoлoг пo пpизвaниe, a cъщo и нeгoвия ĸoлeгa Любeн Дoмoзeтcĸи.
    Πoвeчeтo пeпeлянĸи ca cпoĸoйни влeчyги и нe ca нaпaдaтeлни или xaпливи, нo имa и aгpecивни eĸзeмпляpи, ĸoитo зa щacтиe ce cpeщaт изĸлючитeлнo pядĸo.

    https://vrediteli.bg/otrovnite-vidove-zmii-v-balgariq
  • 42 Бат Мишо

    1 0 Отговор
    Така, както го описваш попаднал си точно на такъв.
    Смокът стрелец /Coluber caspius/, наричан още смок-мишкар или синурник е по-агресивен и се случва да не бяга, а да напада врага.
    Вдлъбнаточелият смок /Malpolon monspessulanus/ прави същото, с тази разлика, че се счита за отровен. //www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=148193&page=4
  • 43 Бат Мишо

    0 0 Отговор
    Но дали наистина видът е изчезнал от нашата херпетофауна? Или това твърдение е проводено от не добре подготвените ни специалисти?

    Истината най - вероятно е някъде по средата. Не оспорим факт е, че в страната ни преминава най - юго-западната граница на ареала на вида. Въпреки това в България има вероятност да се намират няколко спорадични находища. Повод за разсъждения в тази посока ми дава едно лично съобщение на Красимир Христов, Георги Русев и един швейцарец. При теренна работа, през 2002 г., в района Шумен те улавят един екземпляр Урсиниева усойница!!!

    Така, че все още не може да се твърди, че видът е изчезнал от фауната на България и ще трябват още проучвания в тази насока!
  • 44 Бат Мишо

    1 0 Отговор
    /www.forumnauka.bg/topic/6440-българските-влечуги/ Най-раздразнителни и опасни са змиите през размножителния период, в най-топлите часове на деня, когато змиите са най-активни също така много неспокойни са змиите, преди да сменят кожата си. В такива мменти могат да бъдат много нападателни.Някой от змиите са особено раздразнителни и хапливи. У нас такива са смокът-мишкар, медянката, големият стрелец, пъстрият смок.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Бат Мишо

    0 0 Отговор
    ПС кът отивате към плаж Робинзон или към плага на Романтика -съответно от север и юг на нос Палеца плажовете та до поделение Родни балкани и Тихина -кът върите през гората -табелите ВНИМАНИЕ ВИСОКА ПОПУЛАЦИЯ ОТРОВНИ ЗМИИ аз съм ги сложил ....кът искате не им обръщайте внимание и си мислете че съм ги сложил щот боба така ми е показал
  • 47 Бат Мишо

    1 0 Отговор
    Няя се прая на велик-ползвах табелите внимание военна зона стреля се без предупредеждение -само пребоядисвах щот поделението го закриха дан са зяносват ....разбира се може да мислите че искам да ми е по спокойно на плажа ми ИЛИ ЧЕ Е ИСТИНА написаното- дан са чудите ще ви кажа - И ДВЕТЕ Е
  • 48 Реалист

    0 2 Отговор
    Най-опасните отровни змии у нас са - Йончевицата и КУРнелията. Само с един змийски поглед са способни да препарират човек. Особено червена бабичка пенсионер. Отровата им държи цели 4 години. До следващите избори.
  • 49 Гост

    3 0 Отговор
    Сигурно си решихме всички проблеми в България, че да почнем змиите.
    От човека по-лошо животно няма, змията колкото и да е противна на много хора, е един от най-важните балансьори в природата и ако ги нямаше сигурно щеше да има двойно повече епидемии в миналото.
    Ето пример, вижда я на пътя пресича и решава да я прегази - нарочно.
    Какво ти пречи животното бре човеко, пресича си пътя!
    Искаш ли като пресичаш на светофара да те прегазя и аз, ей така щото си грозен!
    Нападала хора незнам си кви глупости изписахте, змията си умира от страх като види човек гледа само в някоя дупка да се завре, на градски чада кво да говориш ама лошо че възпитават и децата си в простотия...
  • 50 Голям Слон

    5 0 Отговор
    Змията е някакъв подсъзнателен човешки страх. Все пак хората са свикнали да приемат за нормално всяко нещо, което има крака, ръце. В случая лапи поне. Да си призная честно, и аз имах страх от този вид преди години. Дали с четене на книжки и гледане на филми, но този страх изчезна. Даже напоследък ми минават идеи да префасонирам един 800 литров аквариум в терариум. Въпросът е каква змия да си избера... :-) И да, хора, не газете нарочно змиите. Те са част от хранителната верига и правят своята работа. Няма да забравя как преди много години един съсед след грандиозни скандали с останалите реши проблеми с мишките и плъховете в мазето :-)))))
  • 51 15ar15

    0 3 Отговор
    не ги убивайте, ако видите отровни змии просто ги подминете. Нищо няма да ви направят
  • 52 ima din

    2 0 Отговор
    Има един едноок смок за герб
  • 53 годечанин

    1 0 Отговор
    море текова га тепам наместо , с лопатуту че му откинем главуту като на баш змиу и га палим да изгори , а после ако се умькне и отрови децата после що праимо , маму че му е..м куцу , не требало да се тепа ,да да .
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове