Last news in Fakti

21 Юни, 2019 21:30 4 945 16

Бум на абортите в София и Пловдив

  • аборт-
  • бременност

Само за първите три месеца на 2019 г. са извършени 5 800 аборта

Бум на абортите в София и Пловдив - 1
Снимката е илюстративна

Само за първите три месеца на 2019 г. в България са извършени 5 800 аборта, което поставя страната ни сред водещите държави в Европа по брой аборти. Това сочи статистика на Националния център по обществено здраве и анализи.

От тях над 3 600 бременности са прекъснати по желание.

Статистиката сочи още, че София и Пловдив са водещите градове, в които се извършват най-много премахвания на плода – само за първите три месеца на годината в Столичната община са извършени 935 аборта, в Пловдив – 571, а в Бургас – 410.

Стара Загора се нарежда на четвърто място с 386 аборта от януари до април, а на пето място е Пазарджик – с 363 унищожени ембриона. В Русе, Силистра, Сливен, Плевен, Хасково и Търговище случаите на премахване на плода са около 200 за всеки град.

39 от прекъснатите бременности са извършени на деца под 15-годишна възраст, като в 22 от случаите абортът е спонтанен, а в 17 – терапевтичен /тоест, застрашава живота на майката, или плодът е с високи рискове от увреждания/. Най-много аборти правят жените над 30-годишна възраст – близо 2 850.

На второ място са жените от 20 до 29-годишна възраст, като за първото тримесечие на годината те са 2 408. И сред тийнейджърките абортът не е табу, като в Стара Загора са извършени най-много аборти на 15-19 годишни момичета – 55. По този показател – аборти сред тийнейджъри, Стара Загора е на първо място в статистиката, после се нареждат отново Пловдив /49 аборта/, след това Столична община /47/, и Сливен /35/.

Статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи отчита само медицинските аборти, направени по желание, спонтанните, и тези, извършени по медицински показатели, но в държавата няма официална статистика за това колко ембриона биват премахвани незаконно. Според източници в интернет, броят на незаконно премахнатите ембриони в частни клиники, както и този на извършените с медикаменти, е даже по-висок от тези, премахнати законно, и описани в официалната статистика.

Ако официалната статистика се запази със същия темп до края на 2019 г, то за една година България ще е загубила над 23 000 бъдещи българчета. За сравнение, през 2016 г. официалният брой на прекъснати бременности е 26 446, при 56 хиляди регистрирани живородени деца. Според официалната статистика, от 1954 г. насам, когато абортът е легализиран, са извършени над 6.5 милиона аборта. Общо в света през 2018 г. са извършени близо 42 милиона прекъсвания на бременности.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бачкатора

    44 10 Отговор
    Как ще ги гледат тия деца като в България за нормалния човек няма нищо сигурно поне от 10г.

    Коментиран от #14

  • 2 El comandante

    18 7 Отговор
    Аборти на ку*вите в ДАНС!

    Коментиран от #4

  • 3 Nik

    33 3 Отговор
    Липсата на съответното полово възпитание в семейството и училището са важна причина,за увеличаване броя на абортите сред младите момичета!При по-големите жени,нежеланата бременност и съответно последващия аборт се дължат на случайни грешки при секс и не използването на предпазни средства.Не разбрах,колко циганки са правили аборт за този период.Май-нула!На тези,трябва да им прави задължителен аборт,регламентиран със закон,след като се докаже,че не са в състояние,да осигурят минимални условия за отглеждане на деца!

    Коментиран от #8

  • 4 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "El comandante":

    Нещо си им сърбал попарата на тия от ДАНС?

    Коментиран от #5

  • 5 Бай Шиле

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Ми прав е човека.Тия от ДАНС правят абортите.Този трол изобщо не чете темите.
  • 6 Нормално

    16 3 Отговор
    Това е следствие от политиката през последните 30 години. Стандарт на живот...
  • 7 Тъпаци

    16 0 Отговор
    Ясно е че в София и Пловдив са най много бе глупаци, просто поради факта, че има най много хора.

    Коментиран от #10

  • 8 Бе кво възпитание та гони😂😂

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Nik":

    Аз искам са празна вътре за кеф ти възпитание ми говориш😂😂
  • 9 дискриминация

    13 1 Отговор
    Щом цената на едно раждане на българско дете стигна 2400лв какво да говорим! За циганетата не споменавам, те са по социална сметка на Ран фондацията.

    Коментиран от #12

  • 10 Прав си

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тъпаци":

    Но за съжаление Столипиново и Факултета които пак са в тези градове бълват дефектен материал вместо да го унищожават на време,а числата в статистиката са брой на неродени Българчета.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 criminal

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "дискриминация":

    Еми в Мангалия е така за съжаление.....
  • 13 Иван

    0 0 Отговор
    Ниската сексуална култура на българите е виновна за това. А нещо елементарно като да се ползват презервативи би решил проблема, но бушмена не иска да ги ползва.
  • 14 Eistee

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бачкатора":

    Наистина ли? Липсва ти сигурност?! Искаш да си сигурен, че ще взимаш 400 лв. всеки месец? Искаш да си сигурен, че децата ти ще бъдат обучавани от учители, които нямат интерес, да се напрегнат, защот им плащат с трохички? Искаш да си сигурен, че децата ти ще бъдат бити или (ако ти се роди някое хубавно момиченце) отвличани от спирките на градски транспорт от самозабравили се мутри? Искаш да си сигурен, че щом станат на 18 ще си вземат шапката и ще се изстрелят към Терминал 2? Искаш да си сигурен, че комунистическите боклуци ще държат теб и децата ти в контролирана среда, без истински новини, без възможност за развитие, без законност и достойнство? Само си спомни по времето на Жан Виденов - можеше с дни да ходиш из София без да видиш ЕДНА бебешка количка. При Тройната коалиция, при Станишев - хората също се ограничаваха. Точно от 11 години насам има бум на бебетата. Защо ли? Задвай си тези простички въпроси и ще видиш как няма да изглеждаш жалък и тъп малоумник в очите на другите.

    Коментиран от #15

  • 15 emo

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Eistee":

    Не се цепи толкова, че след спада на раждаемост от 1996-97 г, вторият най-голям е сегашния, от 2-3 години насам с по 5000 падат ражданията всяка година.
    А за абортите ясно - маймуни като се е.бат, това става.
  • 16 Мутристан

    2 0 Отговор
    5800 за 3мес.-23200 на година, като прибавим и войната по пътищата 39000 ....62200..?? В Сирия от войната падат в пъти по малко жертви...единствената страна в света на ,която война не и трябва ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове