Last news in Fakti

23 Юни, 2019 12:27 2 433 18

Черен рекорд! 12 души загинали на пътя за 4 дни

  • загинали-
  • катастрофи-
  • ранени

Пътната безопасност в България - алчност, некомпетентност и безотговорност

Черен рекорд! 12 души загинали на пътя за 4 дни - 1

12 души са загинали, а близо 90 са ранени при 75 тежки катастрофи през изминалите четири дни. Регистрираните нарушения са над 20 000 - повече от половината са за превишена скорост.

Във връзка с черната статистика Институтът за пътна безопасност започва безпрецедентен 24-часов мониторинг на българските пътища. Той ще се осъществи с помощта на гражданите. Всеки месец институтът ще представя бюлетин с проблемите по българските пътища.

„Това лято минахме границите на всичко нормално. Повтаряме една и съща грешка и отговорността за състоянието на пътната безопасност е на българската политическа класа”, заяви в „Тази неделя” по БТВ Богдан Милчев, председател на Института за пътна безопасност.

„Няма нито един шофьор, който да иска да излезе и да убие или да бъде убит на пътя. Хората обаче винаги ще допускат грешки. Ние трябва да сменим цялата си политика и философия. Не може да сложим на 7 милиона българи по един пътен полицай, който да го контролира и глобява”, на мнение е Милчев, предаде БТВ.

По думите му хората не могат да бъдат променени, а това трябва да бъде направено със средата – инфраструктура, законодателство и механизмите за взаимодействие и контрол между съответните институции. Според него тази промяна трябва да бъде направена от българската политическа класа, която обаче е излязла в „междуизборна летаргия”.

„Откакто свършиха изборите досега са загинали 60 души. Ние не виждаме реакция и някой да се е разтревожил. Изкарахме Пътна полиция на улицата с пиар акции –нямаме нужда от това. Проблемът е много глобален и политиците не могат да го решат”, каза още Богдан Милчев.

Той постави и диагноза на пътната безопасност в България - алчност, некомпетентност и безотговорност.

Богдан Милчев коментира още, че е на път да се убие най-добрата идея, която е давана досега, а именно създаването на Държавна агенция за пътна безопасност, която е инструмент на политическата класа да накара всички институции да започнат да си вършат работата.

„Повече от 10 г. те не издават доклад за състоянието на пътната безопасност и да анализират проблема. В средата на годината сме, а все още няма такъв за 2018 г.”, коментира Милчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    14 22 Отговор
    Пак си присветвайте като видите КАТ,после не се сърдете като ви се случи нещо подобно.

    Коментиран от #3, #17, #18

  • 2 Будалата

    11 1 Отговор
    Може и по добре. Винаги може и повече.
  • 3 ......

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Това ли е проблемът,пресветването??съвсем други са причините за тази смъртност на пътя и със сигурност не е пресветването.
  • 4 30 години Демокрация

    23 1 Отговор
    Политическата безотговорност,липсата на морални ценности и ниската култура на населението ще направят още доста оборот на погребалните агенции.

    Коментиран от #13

  • 5 Несъстоялата се еволюция

    12 1 Отговор
    Не могат да се прескачат еволюционни етапи. Няма как от каручката с магаренцето изведнъж да скочиш в мощен автомобил.
  • 6 Нема къ...

    11 0 Отговор
    Тая статия стил "Darwin awards" ли е? Защото в нашата родина има много кандидати за награждаване. Лошото е, че млади момичета и момичета се затриват на пътищата и мрат като мухи на по 20 години, дъртите не ги учат оставят ги сами да им "дойде акъла". А мангала се множи и на едно умряло българче - 5 циганета го заместват! Лоша поличба ни чака...
  • 7 Завеждащ първа хирургия

    6 0 Отговор
    нема да има живи за преброяването
  • 8 красимир

    7 1 Отговор
    Даи може още!Слабо е.
  • 9 Българите сме виновни

    5 0 Отговор
    За пари се дават книжки на неграмотни! Неграмотните ако няма светофар, не могат да се оправят кога да минат! И светофара го познават защото под него отрастват! И първите думи под него научават!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 заз на газ

    0 2 Отговор
    Нека да направят една статистика колко от колите претърпели инциденти са карали с зимни гуми през летните жеги.Резултата ще е интересен!
  • 12 filo

    0 3 Отговор
    Милчев е обикновен лаладжии и лъжец. Всяка година жертвите при катастрофи намаляват при нарастващ трафик. Няма как да няма жертви на пътя. За съжаление това е невъзможно.
  • 13 filo

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "30 години Демокрация":

    Ганьо, порови се и ще видиш, че сега жертвите са 600-700 на година при този невероятен трафик. През 1989са били около 1100 човека, например през 1972 г. около 1200 човека, рекрда е през 1990 г. около 1500 човека. Вярно е, че колите тогава са били по - необезопасени, но са били много по-малко и са се движили много по- бавно.

    Коментиран от #14

  • 14 Настрадине

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "filo":

    не обиждай, и не ми се вярва!А сега ако са по-малко, е защото работи терминал 2 ! От сегашните 7 милиона, 2 милиона са вън! Старци има дето не карат, деца и кво остана да шофира в бг? Цигани и малко българи!
  • 15 Гарантирано от ГЕРБ

    3 0 Отговор
    Безхаберието и некадърността на ГЕРБ по отношение на пътната безопасност са едно от оръжията им в хибридната война, която водят срещу българския народ. Геноцидът, който води ГЕРБ към народа ни няма да спре докато народът не се събуди и не се организира за съпротива. На изборите да изгоним мафиотите и олигархията от властта! А после - съд за престъпнициге и националните предатели от ГЕРБ и ДПС!
  • 16 борислав

    1 0 Отговор
    При движението по пътищата има следните неща-път,шофьор,кола и полицай.След 2000 година жертвите са под 1000 защото автомобилите са по добри,ако оправят пътищата и маркировката ще намалеят значително катастрофите. Без водачи не може, и излишни остават полицаите.Последните ,когато направят акция по пътищата жертвите се увеличават.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове