Last news in Fakti

25 Юни, 2019 20:50 2 632 21

Пускат тол системата от 16 август

  • тол система-
  • републиканска мрежа

Следващата седмица предстои пореден кръг разговори с превозвачите. На 5 юли ще заседава Общественият съвет към регионалния министър

Пускат тол системата от 16 август - 1

Системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол, за пътните превозни средства с тегло над 3,5 тона е в готовност да бъде въведена в техническа експлоатация от 16 август. Тогава ще започнат тестове на системата на терен с реални данни от бордови устройства и маршрутни карти, за да се добие представа за разходите на превозвачите.

Най-рано през ноември се очаква системата да може да бъде въведена в търговска експлоатация, след като в диалог с транспортния бранш се постигне консенсус за тарифите и за обхвата на пътищата с тол и бъде доказана нейната ефективност при таксуването на база изминато разстояние. Дотогава тежкотоварните автомобили ще плащат електронна винетка. За целта се подготвят законодателни промени, които се очаква да бъдат приети до края на лятната сесия на Народното събрание.

Това съобщиха на пресконференция заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и директорът на Националното тол управление проф. Олег Асенов.

На 3 юли предстои пореден кръг от преговори с превозвачите, а на 5 юли ще бъде и първото заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждането на тол системата към министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Тол системата ще стартира с около 6000 км от републиканската мрежа. Това ще са основно автомагистрали, първи и част от пътищата втори клас, съобщи заместник-министър Нанков и отбеляза, че това съответства на решението след срещата при премиера Бойко Борисов с транспортния бранш в средата на месец май. Целта ни е да имаме най-балансираната ефикасна тол тарифа, обясни той. Очакваните приходи от тол такси са около 700 млн. лв. на година и общо около 1 млрд. лв. приходи заедно с продажбите на винетки. От 17 декември 2018 г. до 24 юни 2019 г., включително, са продадени над 4 150 000 е-винетки на стойност около 244 млн. лв. От тях е-винетките за тежкотоварни автомобили са 1 072 212 на стойност 55 765 507 лв.

Предвидени са три начина за тол таксуване – маршрутна карта, GPS тракери и бордови устройства. Маршрутната карта е подходяща за шофьорите, които по-рядко пътуват. Тя ще важи за 24 часа от момента на активирането ѝ. Може да се купи един или 7 дни предварително в зависимост от това дали ползвателят на пътя е регистриран в системата. Той ще трябва да подаде и 4 междинни точки, освен началната и крайната точка на маршрута. Бордовите устройства и GPS тракерите са за редовните ползватели на републиканските пътища. Все още водим дискусия дали държавата и НТУ като оператор на тол системата ще предлага бордови устройства – чрез продажба или под наем, или ще продава само маршрутни карти, каза зам.-министър Нанков.

Маршрутните карти ще се продават чрез познатите канали – сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение, офисите на ОПУ и терминалите за самотаксуване. Проф. Олег Асенов посочи, че вече са проведени успешни тестове за генерирането на виртуални маршрутни карти и изчисляване на тол такса на база данни от виртуално бордово устройство, тестова тарифа и тестов обхват на пътнища с тол такса.

Разработен е и калкулатор, който ще бъде публикуван на www.bgtoll.bg след окончателно приемане на тарифите и обхвата на пътищата с тол, допълни той. Целта е всеки превозвач бързо и точно сам да може да изчисли таксата си съобразно характеристиките на превозното средство и маршрута, по който ще премине.

До момента са изградени 65 от 100 контролни точки с камери, които ще следят за редовността на ползвателите на пътя заедно с мобилните екипи на НТУ. Всичките 100 рамки трябва да са готови до старта на системата на 16 август, увери проф. Асенов. От 1 юли започва преоборудването на съществуващите 195 рамки за следене на трафика. Също от началото на следващия месец започва обучението на тол инспекторите за работа в режим тол, за да има техническа готовност за контрол на пътя, посочи проф. Асенов.

До момента са проверени над 640 000 автомобила, от тях близо 90 000 са с чужда регистрация. За нарушения са наложени 33 230 компенсаторни такси и са съставени около 3 900 акта за установяване на административно нарушение. Санкционираните чужди граждани са над 7 800.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    10 2 Отговор
    ...ако успеят! Но да сме оптимисти, след още няколко милиона в правилните ръце все някога ще успеят!

    Коментиран от #20

  • 2 Кълвач

    11 7 Отговор
    .....а на 17 август няма да работи! Всичките му работи на Тиквата са със срок на годност 24часа!
  • 3 Жоро

    14 1 Отговор
    То хубаво ТОЛ система МОЛ система и не знам си какво но имам следния проблем. Тежкотоварните ПС мачкат улиците. Така ги правят че още не е минало и 3 месеца от тия кръпки и вече са смазани. Парите от ТОЛ системата ще си ги пъхаме из джобовете и ще си гледаме кефа или ще вземем да правим пътища като пътища. И за градовете говорим.

    Коментиран от #9, #13

  • 4 Азз

    13 5 Отговор
    То няма пътища, ква Тол система, кви 5 лева...
  • 5 Даниел

    10 7 Отговор
    Един министър-прецедател беше казал в интервю, че ще построи магистрали с наши пари, не с концесии да можело да се пътува без да се плаща (изключаеше винетката). Сега какво стана?! Ще се плаща. Изказвам мнение като водач на лека кола, за която съм сигурен, че ще бъде въведена тол такса в обозримо бъдеще.
  • 6 Божкейййййй6767

    5 2 Отговор
    Какво ли ни чака????
  • 7 ии бреее

    10 0 Отговор
    моята винетка на камиона де ще стане минимум 25000 лева за годината

    Коментиран от #8

  • 8 Шофьора

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "ии бреее":

    Добре сте си с евро петиците ами ние севро тройките дето сме най-много

    Коментиран от #10

  • 9 Голям Слон

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро":

    В много по-горещи държави се движат композиции, нямащи нищо общо с европейските 40 тона. И коловози няма. Въпросът е ЗАЩО. А отговорът е логичен :-)

    Коментиран от #11

  • 10 ии бреее

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Шофьора":

    около 45000 ще е
  • 11 ии бреее

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Голям Слон":

    в западна европа композицията нормално е до 44 тона вижте това го пише и в нашите талони

    Коментиран от #18

  • 12 Гледач

    6 2 Отговор
    Е чакай те нали Лиляна павлова каза изрично че тол как се няма да има в България. Сега какво стана???
  • 13 Гоуст

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро":

    Парите от тол системи ще отиват за републиканските пътища. Общо 19853 км/ Градовете и селата са общински пътища демек около 21 500 км. За тях обикновено пари нЕма
  • 14 Изясниел

    2 1 Отговор
    коя година само не са са уточнили...
  • 15 Тираджия

    11 1 Отговор
    Нашата Тол система ще наподобява Унгарската. Още когато сложиха апаратите си го помислих ( апаратите са досущ като тези в Унгария). И там минавахме с винетка от 11Е, но сега за евро 6 е над 100 ево, а за по-ниски катео и доста повече. Глобио са много сериозни дори и за незначителни отклонения от маршрута.
    Белгия карахме с винетка от 8 евро (важеше за Холандия, Люксембург), сега е от 0.13до 0.16 цената на километър само за Белгия.
    Нашите превозвачи да не мрънкат, защото не са спряли да карат нито Белгия нито Унгария. Нео плащат дебелите изедници, като не дават пари на шофьорите поне за магистрала да дават.
    Трети ден чакам празен в Германия за товар, без една стотинка да ми се плаща. Фирмата е Дискордия. .........

    Коментиран от #16, #19

  • 16 Kiro

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Тираджия":

    Kolega prav si. V ispania sam osmi den sam pod edin mos bez rovar 38 gradusa e
  • 17 Бивш тираджия

    3 2 Отговор
    Аз повече на тази работа не се хващам!
  • 18 СтарТИРаджия

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "ии бреее":

    Само за 40 футови контейнери, като го вдигаш от пристанище! И при нас е така.
  • 19 СтарТИРаджия

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тираджия":

    Ама дори и унгарците, като си вземеш днес релационен билет, важи до 23.59 вкл. на следващия ден. А наш'те всичко Мара втасала - важи 24 часа. Ба го, няма време за "напиване и изтрезняване"! Кап. Андреево - Видин 8 часа път, 9 почивка и ако се отвори чакало на моста - пак ша плащаме. Наобратно - тоже!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ДОКО

    0 0 Отговор
    ВСЕ ПАК ПАРАТА ЗА САМОЛЕТИТЕ Ф-16 ТРЕБЕ ДА ДОЙДАТ ОТНЕКЪДЕ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове