Last news in Fakti

26 Юни, 2019 12:30 1 204 12

Петкова: Нямаме отношение на кого ЧЕЗ ще продаде активите си

  • чез-
  • теменужка петкова-
  • инерком-
  • еврохолд

Теменужка Петкова заяви, че всяка една компания може да се опита да придобие ЧЕЗ, визирайки предишния купувач „Инерком”

Петкова: Нямаме отношение на кого ЧЕЗ ще продаде активите си - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството няма отношение на кого ЧЕЗ ще продаде активите си в България. Това заяви министърът не енергетиката Теменужка Петкова в „Тази сутрин” по бТВ.

Тя допълни, че следи информацията около сделката, но регулаторните органи в страната ще преценят дали купувачът е приемлив.

„Трите ЕРП-та са приватизирани, те са частна собственост и могат да се продават. Според нашето законодателство, регулаторните органи трябва да се произнесат при подобен тип сделки. КФН вече прави проверка, следва да се произнесе КЗК и КЕВР”, каза енергийният министър.

Теменужка Петкова заяви, че всяка една компания може да се опита да придобие ЧЕЗ, визирайки предишния купувач „Инерком”. Тя допълни, че сделката не е била одобрена от КЗК и темата е приключена. Енергийният министър каза още, че не коментира работата си с Гинка Върбакова, но се чуват по празници.

По думите на Петкова, зад „Еврохолд” няма политически гръб. „Г-н Христов застана с лицето си, каза кой стои зад тази компания – той и акционерите. Това е сделка, която се реализира по чешкото законодателство. Няма как българската държава да оказва влияние на подобен тип сделка и трябва да се спре с подобен вид спекулации”, добави тя.

Според енергийният министър, адекватно и бързо са реагирали всички при инцидента в ТЕЦ „Марица Изток 2”, където при планов ремонт се подпали комин на централата. Тя добави, че централата не се е отказа доброволно да поддържа студения резерв. Сега той е поверен на „ТЕЦ Варна”, където мажоритарен собственик е Ахмед Доган.

„Тук става въпрос за едно смущение в електроенергийната система, което беше настъпило на 10 март 2018г. Тогава електроенергийната система беше застрашена и трябваше да се предостави възможност на Националната електрическа компания да гарантира своите доставки. Беше възложено на ТЕЦ „Марица Изток 2” да осигури електричество за регулирания пазар, бита, централата нямаше как да обслужва и студения резерв, и да предоставя електрическа енергия за битовите потребители”, уточни Петкова.

Енергийният министър добави, че „ТЕЦ Варна” работи нормално и няма заплаха за енергийната сигурност на страната.

Тя каза още, че България ще продължи да използва ТЕЦ-овете си на въглища поне до 2030 г., с хоризонт до 2050 г., въпреки европейската практика те да се затварят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 767

    8 0 Отговор
    Да бе сигурно нямате току така ще изпуснете тая апетитна хапка
  • 2 САМО ТАКА

    2 0 Отговор
    Що да ви дреме.
  • 3 ГЕРБЕРАСТКИ

    7 0 Отговор
    ПРОДАЖНИЦИ ! СЛУГИ НА турция !
  • 4 вие изобщо

    8 0 Отговор
    имате ли някакво отношение към проблемите на държавата освен към нейното крадене.

    Коментиран от #9

  • 5 Варна

    6 0 Отговор
    Петкова заяви днес, че сделката била извършена съобразно Чешкото законодателство! - ТОВА Е НАГЛА ЛЪЖА! Всака сделка на територията на страната се регулира от Българското законодателство и органи - по нашите закони! Ще Ви дам пример: Ако си купя апартамент в БГ от казахстанец, който го е купил преди време от българин по казахстанското законодателство ли ще бъде извършена сделката и по чии данъчни ставки ще плащам данък? Ще кажете, че тук става въпрос за фирма а не за апартамент! - Е да за фирма! - Само, че по нашето търговско и данъчно законодателство всяка сделка на територията на страната дори и собствеността да е на чужди граждани се регулира от Българското законодателство!
    - Тази лъжлива ХХХХ се опита да прикрие явното пране на пари и прехвърляне на активи с любезното съдействие на Бойко Борисов и групичка! Разберете! Тези хора ни ограбват, по най- нагъл начин!
  • 6 тундербирд

    5 0 Отговор
    Това да не е буца сирене ма патко? Това е част от енергийната система на държавата барабар с абонатите които никъде не могат да избягат. . Вие за нищо не ставате, разпродадохте държавата на парче .
  • 7 ужас

    5 0 Отговор
    как така държавата в лицето на тази тетка няма отношение за чез - това касае националната ни сигурност , аман от фъфлещи глупости, вересии...марш на село , глиганке,
  • 8 балък

    2 0 Отговор
    Ама не ми е ясно, как компания регистрирана по българските закони и оперираща в България ще се продава по чешкото законодателство... а къде остана националната сигурност.... аре поне сменете плочата, че сте много смешни...
  • 9 Бивш пожарникар

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "вие изобщо":

    По въпроса за кражбите се обърнете към другарката от "Техноимпекс" и онзи с куфарчетата през митницата.
  • 10 Николов

    3 0 Отговор
    Но имате отношение, За колко ще ви ги продаде. Грабите всичко.
  • 11 Анонимен

    1 0 Отговор
    А как преди няма и година имахте отношение и разнасяхте оная пазарджишка дрипа по телевизии и министерства? Вероятно се правите на безпристрастни, понеже Асен е новата Гинка.
  • 12 ПИШМАН бЪлГаРсКи политици

    2 0 Отговор
    Теменужке ма , продайте ги на косовската мафия няма да сбъркате.
    Толкова безхаберни управници историята не знае.
    Ни държава , ни държавен интирес не ги грее. Само за джобчето си гледат да е пълно и деБелото черво също.
    Ни медицина, ни енергетика , нито промишленост в тая държава.
    Само администрация и политици. Кога ли наръдът ще изкопае жълтите павета пред тъй наРеченото УЖ НАРОДНО СЪБРАНИЕ и ги прати по вас, за ПОЗДРАВ?
    Ако при гърците наливат пари за социални ЗА да няма бунтове, то тук си играят с ТЪРПЕНИЕТО И ДЕБЕЛОКОЖИЕТО НА НАРОДНАТА ТЪРПИМОСТ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове