Last news in Fakti

29 Юни, 2019 19:20 2 648 35

Радев: Правителството не само да отчита, че сме закупили изтребители от стратегическия партньор

  • румен радев-
  • ф-16

Американските партньори още са тук

Радев: Правителството не само да отчита, че сме закупили изтребители от стратегическия партньор - 1

„Американските партньори още са тук и правителството не трябва само да отчете политически ход, че сме закупили изтребители от нашия стратегически партньор САЩ, но и да направи така, че този самолет да има способности.“ Това призова държавният глава Румен Радев днес в отговор на журналистически въпрос за преговорите между българското правителство и САЩ за покупка на нов изтребител за българските ВВС. Президентът присъства на открития летателен ден в авиобаза „Граф Игнатиево“ по случай навършването на три кръгли годишнини от приемането на въоръжение на бойна авиационна техника във Военновъздушните сили - 20 години вертолет Bell-206, 30 години самолет МиГ-29 и 40 години вертолет Ми-24.

Държавният глава отново подчерта, че ако изтребителите не разполагат с високоточни боеприпаси, достатъчно контейнери за целеуказване, достатъчно ракети „въздух-въздух“ и наземно оборудване, могат да бъдат използвани за „прекрасно авиошоу“. По думите на президента, за да бъде закупеният самолет многофункционален, за да може да се експлоатира тук надеждно и да бъде в оперативна готовност, това означава, ако имаме 8 самолета, да летят поне 6-7 от тях.

"За да стане това, тази начална цена, която беше предложена в началото на месеца, ето това трябва да се плати. Оттам надолу тази разлика в цената, това е за сметка на многофункционални способности, за сметка на въоръжение, на оборудване и на оперативната готовност на самолета. Да, в този вид, в който е, той не може да ни върши работа, така както е приело Народното събрание проекта за инвестиционен разход, така, както са заложени минимални бойни възможности за този самолет. Ние трябва да ги постигнем", коментира президентът.

"Оттук нататък правителството трябва така да направи, че по някакъв начин да запълва тази разлика в цените, за да гарантира целия този пакет и най-малкото трябва да бъде откровено. Ако нещо от това не се осигури, да каже колко струва кога смята да се доставя, какво ще остави като наследство на следващите правителства да плащат, защото плащане ще има и то ще бъде голямо", посочи още президентът.

"3,450 млрд. лева с ДДС, това е пълният пакет. Сега говорим за 2,2 млрд. без ДДС. Направете си сметката, но имаме сериозно орязване", заяви Румен Радев.

Запитан за ремонта на щурмовите самолети Су-25, президентът изражи надежда разнобоят в правителството да бъде преодолян. „Имаме нужда от тези самолети. Аз това искам да видя на изхода – един ремонтиран Су-25, надежден още доста години, защото това е ударното средство, с което ние разполагаме до пристигане на нов многофункционален изтребител, до неговото пълно усвояване, до неговото окомплектоване с всичко необходимо. Ще мине доста време. Дотогава Су-25 е необходим”, коментира държавният глава.

Президентът Радев даде висока оценка на демонстрираните на открития летателен ден в авиобаза „Граф Игнатиево“ от военнослужещите умения хъс, воля и голям професионализъм въпреки условията на недоимък във Военновъздушните сили.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй, след което наблюдава авиационни демонстрации в небето от всички типове вертолети от авиобаза „Крумово“ – Бел-206, „Кугър“, Ми-24 и Ми-17, щурмовите самолети Су-25 от авиобаза „Безмер“, изтребителите МиГ-29 и от авиобаза „Враждебна“ – самолет C-27J „Спартан“.

В полетите участваха и Pilatus PC-9M и L-39ZA от Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски“ - Долна Митрополия, в които се включиха и част от най-младите летци в българските Военновъздушни сили.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 onq s konq

    41 12 Отговор
    Румен Радев е ЖЕЛЕЗЕН!
  • 3 Язе предлагам ............

    7 19 Отговор
    Да вземем китайските J-20........ така и Радко ще е доволен.
  • 4 onq s konq

    16 37 Отговор
    Тоя БЕЗВЛАСТЕН ДЪРДОРКО определено започна да злоупотребява с появата си по Медиите.Затова и е ВРЕМЕ "Шефа по шума" В.Симеонов да го санкционира ПОКАЗНО:)

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 мдааа

    33 6 Отговор
    За съжаление "правителството" ще плати едни големи пари, и то 100% авансово за нещо което България никога няма да получи, бъдете сигурни в това! Наречете го рекет, такса спокойствие или както си изберете, това е положението.
  • 9 Мордекай

    8 34 Отговор
    Не се обаждай ти малко човече , не пречи на по можещите от теб хора да си свършат работата. Кретай си там мндатчето , и без това никой няма да те помни след това , или ако те запомни с нещо то ще е насаждането на идеологията на компартията

    Коментиран от #10, #27

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ю Кортес

    4 15 Отговор
    Тапун.ер

    Коментиран от #13

  • 12 onq s konq

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Еl comandante":

    И да си опереш РИЗАТА С МНОГО ДЪЛГИТЕ РЪКАВИ-ЯСНО?А ако там в Психото не ви дават сапун - кажи,ще ти пратя по куриер.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 голямата брадва на америка

    27 4 Отговор
    Защо купуваме Ф-16 на двойна цена? Каракачанов преди време заяви, че нармалната цена е 70 - 90 милиона долара! А ние ще платим по 160 милиона $ за 1 бр. Това е цената за два такива изтребителя. Гърция, Турция и други страни купиха Ф-35 за 90 милина единия! Кой договаря тези наши самолети?

    Коментиран от #22

  • 16 Само да припомним че.............

    9 24 Отговор
    Именно Радев искаше нови самолети , а сега почна ама не ща такива , ама онакива да са ,ама ако може да са такива. Човек ще си помисли че е влязъл в сайта mobile.de и си избира кола за мандата. Нещо взе да ми омръзва неговото мърморене. На фона че има толкова други проблеми в държавата постоянно да мрънкаш ми се струва меко казано нахално.

    Коментиран от #19, #25

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Порко

    3 11 Отговор
    Г-Не президент !!!!!!!!!!!!!!
  • 19 Койчо

    25 5 Отговор

    До коментар #16 от "Само да припомним че.............":

    Той просто и ясно казва че ако са със занижени боеприпаси значи са за авиошоу. Президента иска да са с пълно оборудване. Четете малко.

    Коментиран от #29

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Патриот

    13 2 Отговор
    Жалко е, че имаме партньори като САЩ. Хубаво е да се попрочете какво са искали да направят в Турция тези месеци. Поровете във факти.бг. Може и да намерите.
  • 22 БНСРП

    16 4 Отговор

    До коментар #15 от "голямата брадва на америка":

    Купуваме тези самолети защото едно измислено царско правителство преди време подписа тези договори и тройната коалиция след това.Това правителство с един Свинар за министър на отбраната и министър евреин на външните работи и още 2 кретени ни закопаха. Първо тях обесете и чак тогава другите по реда си. Основните виновници са Симеон СаксКогорготски, Милен Велчев, Соломон Паси,Ники Василев и Николай Свинаров. След това всички останали.Тези трябва да бъдат публично екзекутирани със събрано множество да видят как се наказват виновните и да знаят, какво ги чака всички след тях.

    Коментиран от #30

  • 23 Behemoth

    20 1 Отговор
    Ни пари имаме... Баце милиони раздава от жипа, само някой да изписка и е готов....може да сме прости ама сме тарикати...
  • 24 Тръмп

    4 20 Отговор
    Гьонсурат Радев се скъса да грачи,надмина и Албена Вулева!!!:):):)А Ф-16 лети към БГ безвъзвратно!!!:):):)С подарък ракети Земя-Славяново и Земя-Позитано 20!!!:):):)
  • 25 Нахално е

    16 2 Отговор

    До коментар #16 от "Само да припомним че.............":

    да хвърлят над три милиарда за нещо, което няма да върши работа и крие, като бомба със закъснител непредвидими допълнителни разходи.
  • 26 ами

    4 13 Отговор
    Ти като президент с какво помагаш. Хайде обади се на Тръмп намали цената, какво само дрънкаш като някоя баба.

    Коментиран от #28

  • 27 Бачо Киро

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Мордекай":

    По-можещите? Хеле пък относно самолети? ХАХАХАХАХА ХАХАХАХАХА ХАХАХАХАХА
  • 28 Бачо Киро

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "ами":

    Не може, Боко се сърди, че му изземва функциите.
  • 29 Бачо Киро

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Койчо":

    Да бе, ще чете... За кво да чете, като може да дрънка глупости...
  • 30 Кантакузин

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "БНСРП":

    Абе хора никой не споменава едно друго генерал че преселило се в небитието заради цироза. То много държеше на братушките
  • 31 Нина

    3 6 Отговор
    Повтаря като папагал думите на шефка си курнелия.изключително посредствен,банален и скучен
  • 32 Ю Кортес

    3 5 Отговор
    Паразитна не нужна институция която ни струва 60 милиона годишно.да я закрият и парите на медицинските сестри,детските градини и училищата
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ОТВОРКО

    1 0 Отговор
    Човека е компетентен, не забравяйте!
  • 35 Ахмак

    1 0 Отговор
    Работата е сериозна , договора за доставката на самолетите е в напреднала фаза за подписване. Някои май изпитва страх. ЗАЩО.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове