Last news in Fakti

10 Юли, 2019 08:12 2 104 10

7 години минимална гаранция за нова магистрала

  • магистрала-
  • гаранция-
  • път

3 години – при ремонт

7 години минимална гаранция за нова магистрала - 1

Mинималните гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти да бъдат увеличени с 1 до 3 години. Това предвижда проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 , който Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува за обществено обсъждане.

Така например, ако минималният гаранционен срок за строителство на автомагистрала в момента е 5 години, с промените в наредбата се предлага той да бъде увеличен на 7 години, припомня в. „Монитор”. За изпълнен републикански път от І и ІІ клас сега срокът е 3 години, с измененията се предвижда да стане 5 години, а за ІІІ клас път от РПМ – 4 години, като сега е 3. За реконструкция и основен ремонт на пътища от републиканската пътна мрежа минималният гаранционен срок в момента е 2 години, с проекта на наредба се предлага увеличаването му на 3 години.

Удължаването на сроковете се отнася не само за автомагистрали, скоростни пътища и пътища І,ІІ и ІІІ клас от републиканската пътна мрежа, но и за останалите пътища и улици, за хидроизолационни, топлоизолационни, звукоизолационни и антикорозионни работи на сгради и съоръжения; за всички видове строителни, монтажни и довършителни работи; за вътрешни инсталации на сгради и при основен ремонт и реконструкция; за пречиствателни съоръжения и депа за твърди битови отпадъци; за преносни и разпределителни проводи (мрежи) и съоръжения към тях на техническата инфраструктура; за основен ремонт и реконструкция на железопътни линии, самолетни писти и съоръжения за тях, хидроенергийни, хидромелиоративни, водоснабдителни, пристанищни и брегоукрепителни съоръжения и системи.

Завишаването на минималните гаранционни срокове цели по-стриктно изпълнение на задълженията от страна на строителите и лицата, упражняващи строителен надзор за изпълнението на строежите в съответствие с издадените строителни книжа и с изискванията на Закона за устройство на територията /ЗУТ/, както и с правилата за изпълнение на строителните и монтажните работи и с материали, изделия и продукти в съответствие с основните изисквания към строежите, и за спазване на технологичните изисквания за влагането им.

Предложеният проект е разработен и в изпълнение на Решение на Министерския съвет за приемане на мерки за трансформация на модела на административно обслужване, в резултат на което да се подобри предоставянето на административни услуги на бизнеса и гражданите.

В проекта на Наредба е уредена и възможността, издаденото разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация или отказът за издаването им, да бъдат връчвани на възложителя или упълномощено от него лице не само лично, но и чрез лицензиран пощенски оператор, при поискване от страна на заявителя.

Предлага се още възложителят да представя информация за идентификатор на обекта на кадастъра, подлежащ на въвеждане в експлоатация.

Предвидено е и стандартизиране на изискваните документи за издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация и служебното снабдяване с някои от тях.

Промените в Наредбата са в съответствие с приетите изменения и допълнения на ЗУТ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и още нещо

    22 0 Отговор
    да се гласува закон,с който една фирма,спечелила един обект,да не може да кандидатства за друг,докато не завърши първия

    Коментиран от #4

  • 2 Нормалното е

    14 2 Отговор
    20г гаранция за нов път и 5-7г за ремонт. Вашето решение само доказва низкото качество на строителството.
  • 3 сектант

    12 0 Отговор
    неспиращ кръговрат на ремонти и държавни поръчки
  • 4 Гербераси долни

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "и още нещо":

    Разумнопредложение но фактите показват че повечето фирми кандидатки се регистрирват месеци преди търга и някой тарикат ще има възможност да регистрира на роднини (то и сега е така) колкото фирми си поиска и пак ще спечели.
  • 5 Чук

    10 0 Отговор
    Моята микровълнова има повече гаранция.
    Голям смях
  • 6 hmhmhm

    10 0 Отговор
    Идиоти - 7 години ! Това да не е детска играчка ! Бай Тошовите магистрали 50 години не са мръднали - тия ми крадат ли крадат !
  • 7 Fufu

    6 0 Отговор
    Гаранцията от 7г. е колкото на пералнята ми...
  • 8 1234

    7 0 Отговор
    Проблемът тук е много по сериозен. Фирма изпълнява обект за 100 млн или 300 ,7 г ! ? Закрива фалира регистрира нова прехвърля всичко там... Гаранция франция. Дори да включиш собственика в черен списък се работи с подствени лица и пълномощни. За да има стимул и пари, се блокират пари 5 процента за 7 г.защото дефакто договора е за 7 г .
  • 9 997

    2 0 Отговор
    Мислите, че това го правят заради хората? - Забравяте, че властта и тези които строят са едни и същи. - Това просто е основание да вдигнат цената заради повишената гаранция. Не Ви ли прави впечатление, че цената на километър път расте главоломно с всяка година? - Вече 20 милиона на километър за нищо ги нямат, особено за строеж в градска среда. Това скъпи ми читателю е поредната схема. - Те са алчни! -Никога не им стигат парите. Не искат вече да са милионери, искат да са милиардери в срок от 2-3 години.
  • 10 РОСОМАХА

    0 0 Отговор
    Какви са сроковете в Германия, Франция, UK ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове