Last news in Fakti

15 Юли, 2019 14:59 1 597 26

Предлагат частни фондове да конкурират Здравната каса

  • нзок-
  • здравна каса-
  • кирил ананиев
Предлагат частни фондове да конкурират Здравната каса - 1
Снимка: БГНЕС

Право на избор на пациента, по-голяма конкуренция, повече прозрачност и по-високо качество – това, според здравния министър Кирил Ананиев, са предимствата в новия здравен модел, предлаган от него.

Ананиев представи своите предложения пред здравни експерти и политици в Зала 3 на НДК. Министърът подчерта, че засега това са само идеи, съобщава бТВ.

Сред тях е предложението НЗОК да се конкурира с частни здравни фондове за здравна вноска. Тя ще остане в размер на 8% от дохода на всяко осигурено лице.

Предвижда се и важен критерий – за да получи лиценз, частният здравен фонд ще трябва да набере над 500 хил. осигурени лица.

При частния фонд обаче ще има и потребителска такса, чийто размер все още е неясен.

Министърът получи и критики заради липсата на яснота и конкретика по съществени въпроси.

„Какви са предизвикателствата? Първо – дефиниране на обхвата на основния пакет в рамките на вноската, на второ място – оптимизиране на здравната система, на изискванията към рамковия договор и партньори, и оценка на подкрепящите на територията на цялата страна. И трето – прилагане на медицинските стандарти и на правилата за добра медицинска практика”, посочи Ананиев.

„Трябва отсега да е ясно, че от тези 8% в системата ще влязат по-малко пари, отколкото в момента, тъй като от тях трябва да се заделят пари за Националния гаранционен фонд”, коментира от своя страна бившият здравен министър д-р Мими Виткова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХАХАХАХ

    19 1 Отговор
    КАЗАНО НАПРАВО:

    СЕГА НИ ПАДНАХТЕ ДА ВИ ОГРАБИМ НАПЪЛНО!

    КУЧЕТАТА ВА ЯЛИ!

    ХАХАХАХХАХАХА, БЪЛГАРИИИ, УМРЯЛИ БЪЛГАРИ!
  • 2 Жечо

    18 0 Отговор
    Пълния разпад на здравната система в БГ-то започна през 1999г. в нарушение на Конституцията и 20 години по късно ще бъде напълно унищожена дори и малкото което е останало!

    БАТ КИРЧО АНАНИЕВ! ПО ЗАПОВЕД НА БАТ ВИ БОЙКО БОРИСОВ!
  • 3 Реформи

    19 0 Отговор
    Да имаше начин нямаше да плащам нито на НЗОК, нито на НАП, нито на Пенсионния фонд... Всичко заминава на момента за други хора, вместо за мен като данъкоплатец... 1/3 от заработените ми с пот пари вземат държавните мутри всеки месец... Аз от тях не съм видял и10 лв полза...
  • 4 Димо

    11 0 Отговор
    Идете и копирайте испанската система,която е ви уверявам изключително справедлива към осигурения!Тук ти смъкват и ризата от гърба само да ти се наложи да правиш някаква манипулация или не дай си поже операция.

    Коментиран от #7, #8

  • 5 ФАКТ

    14 0 Отговор
    То така стана и с частните "доброволнозадължителни" пенсионни фондове. Държавата си има други приоритети и явно парите отдавна свършиха и за здраве и за пенсии. Накратко– ако имаш пари се лекуваш и живееш, ако нямаш мреш и така се икономисва он пенсии. Другото,дето го дрънкат е прах в очите.
  • 6 гост

    18 0 Отговор
    Работил съм в чужбина и бях задължен да имам здравна осигуровка когато работя, просто си предавам данните на работодателя и това е, плащах си по 50евро месечно. Но когато отида на лекар или в болницата само си подавам картата, маркират я и след това получавам разписка по пощата какво ми е изписано и какво е платила касата ми за тази дейност, аз не плащам един цент отгоре спрямо това, което е месечната ми такса. У нас колкото и да плащам, макар че плащам повече отколкото в Германия, пак ми цедят с потребителски такси на всеки един кабинет и като обиколя 3,4 кабинета и хоп, ето ти ги 10-12лв точно на вятъра, при положение, че съм осигурен и не ползвам услугите на болницата редовно, а веднъж на 5г. Значи те ми взимат хиляди левове за лечение, което струва 50лв например. В същото време спешните центрове са пълни с цигани, които с поколения не са плащали нищо и за всичко ходят в спешното, защото то се финансира от моите пари, които аз така или инак няма да видя никога. Това ли е демократично? Дори през комунизма не е било толкова зле.

    Коментиран от #10, #26

  • 7 Госあ

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Димо":

    В някои страни и здравното осигуряване е прогресивно. Тоест колкото по големи доходи декларираш, толкова по висока вноска плащаш. Освен това в пакета е включено и зъболечението,като единствено импланти се покриват частично.
  • 8 А,де ...

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Димо":

    Защо да копираме испанците, като се учим от американците? Това, частните фондове/здравни, пенсиони, .../ си е техен патент. И когато се понатрупат повече парички, фонда фалира, а банкера се появява на някой слънчев остров /без екстрадация/.

    Коментиран от #11

  • 9 Статист

    5 0 Отговор
    Ами то и сега има около 20 частни Здравноосигурителни фондове .
  • 10 ФАКТ

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Прав си брат, ама тука е БГ и няма друг начин да ти изсмучат кръвчицата, т.е.паричките и то не са лекарите, а разни там чиновници, дето само им дай да лапат. ЩО се отнася до комунизма, тогава поне за децата лекарствата бяха безплатни и като едно не понася на детето, му изписват друго без пари, а сега само циганета се лекуват в отделенията, щото и да ти предложат докторите, няма да си оставиш детето с чаветата.
  • 11 Да бе

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "А,де ...":

    Нищо не копираме от американците ... Там до преди Обама Кеър всичко беше частно и се застраховаш според възможностите си. Каквото си платил това и получаваш, който не е плащал се спасява както намери за добре.
  • 12 Фактолог

    5 0 Отговор
    А пък аз предлагам, не на фондове, а на да се даде касата на циганите – така те ще забогатеят и няма да ни крадат и бият. Всяка седмица здравния клиент отива при кварталния Асан, бие чело в прага, оставя 50-тачка, получава благословия и си тръгва. Така е било в древността – всяко племе си имало магьостник, но здравето било безплатно, плащало се с вяра и поклонение, и малко дарове.
  • 13 Филип

    8 0 Отговор
    Дядко Киро , бай Ананиев , другарю селянин , кой те сложи на креслото на министър на здравеопазването ? Нима си лекар , фармацевт , зъболекар или здравен мениджър ? Какво мед. образование имаш ? Специализация , квалификация ? Компетентност и опит ? Ценз ? Съвест ? Срам от Бога и човеците ? Човек ли си или паразит, плазмодии ?
  • 14 Госあ

    5 0 Отговор
    Аз предлагам и законотворчеството и законодателството да станат частни. Примерно парламенто и съдебната власт да бъдат дадени на сорос и 500'те му братчеда. Така няма да има нужда и да се гласува.
  • 15 Балканец

    4 0 Отговор
    Всеки лев, внесен в тази държава е загубен.
  • 16 миш

    2 0 Отговор
    здравната вноска трябва да се превежда по сметка на партия Герб,те конкуренция нямат.
  • 17 Порно

    1 0 Отговор
    Когато счетоводител е министър, така ще излязат сметките , а на когото му е писано да оздравее , добре. За другите погребенията ще са за сметка на роднините. И какъв е този основен пакет , ако човек се разболее от нещо извън пакета , да мре ли ? Прегледи и лекарства за кръвно мога и сам да си ги плащам , оаако се разболея тежко , жена ми да вари жито , така ли ? Крадете по малко и пари ще има за всичко.
  • 18 Варна

    3 0 Отговор
    Тази тотално смаза здравната система. Днес излезе и каза, ще плащате допълнително пари ама към частни фирми, на сума каквато те Ви кажат. Това говедо повече от 20 години е в Министерството на Здравеопазването и се занимава с бюджетирането му. Сиреч всичките батаци в здравната система са сътворени от него!
  • 19 Някой

    6 0 Отговор
    На този счетоводител ,някой да му обясни ,че до като здравната каса налива парите ни в частните им болници , за пациента безплатно и с предимство е само умирачката.Парите на НЗОК трябва да се разпределят само между държавните и общински болници.А там ПАЦИЕНТА трябва да получава сто процента БЕЗПЛАТНА помощ.Който не желае услугите на тези болници , плаща и ползва частните болници.А тогава те нека се конкурират и се самоиздържат ,а не да ги храним от нашите пари на НЗОК.Тогава ще има истинска конкуренция.
  • 20 Нов здравен данък

    1 0 Отговор
    И ще лекуват по "пътеки", иначе казано "Тука лекуваме, тука прибираме парата"!

    Коментиран от #21

  • 21 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Нов здравен данък":

    >>>>То под ,,ПЪТЕКА,,, разбират пътеката която правиш до банкомата!!!!И понеже е и ,,конкуренция,,, който направи по-дебела ,,пътека,,, /пичелиии...медгрижи....
  • 22 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    бах мааму...След като копирахме америчка досега и се осрахме тотално, сега ни предлага ОЩЕ ПО_ВЕЧЕ америчка!!!!То ТАМ вече се осраха тотално оти за ,,здрае,,,харчат 17% от БВП!!!!!!И имат 70 милиона без ЗАСТРАХОВКИ и извън системата...НООООО ПЕЧАЛБА ИМАТ!!!!!!Типична неолиберална идеология---на болен дават ,,лекарство,,,за да се ВЛОШИ положението му...А като се влоши/дават по-вече от същото лекарство...Те така за 30 години,българия се стопи,разболя,задлъжня и овапца суверенитета и всяка държавна дейност и институция....п.с./май нема да ме пусне ИИ.
  • 23 Капитализъм в здравеопазването

    4 0 Отговор
    не може. Не стана ли ясно до сега, че пазарният подход в здравеопазването не върви и няма да тръгне. Защо пак тръгваме в обратната посока. Няма ли кой да го озапти този не здравен, а болен "министър"
  • 24 Мнение

    2 0 Отговор
    За да няма злоупотреби с парите за здраве, единственият правилен начин е парите отделени от хората за здравно осигуряване да влизат в тяхна лична сметка, от която може да се тегли единствено и само за здравеопазване. По този начин един роботещ млад човек, на който през първите 20 г. не му се налага често да посещава болници ще може да натрупа в личната си сметка доста солидна сума. Като остарее ще може да се лекува като бял човек. Какви са другите ползи: 1. Всеки ще си следи сметката и ще знае по всяко време колко пари има. 2. Ще се затегне контрола над болничните заведения, защото всеки ще се интересува за какво и колко му е удържано от сметката. Болниците ще започнат да се конкурират за пациенти и ще вдигнат качеството на услугата. Ще се прекрати източването на здравната каса(всяка година потъват около 6 млд.лв )Някой доктори станаха богати като шейхове. Какво става с безработните? За тях държавата ще определи един минимум от парични средства чрез социалното министерство те ще се лекуват на нивото както са сега.
    Държавата ще има задължение само да регулира процесите. Тази лична сметка за здравеопазване ще може да се захранва и от дарения и от роднини на лицето. Ако това стане доста търтей, които са на хранилка от нашите здравни осигуравки ще останат на сухо, точно по тази причина не се възприема правилния модел.
  • 25 БРАВО

    3 0 Отговор
    На Дедо Кирчо му дреме на .. апартамента на Женевското езеро дето го има / НАП !?? спиме ли /
  • 26 русенец

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Лъжеш! Ако си плащал по 50 евро, то това значи, че заплатата ти е била 357,14 евро.:))) Не си работил в Германия, такава ниска заплата там няма! ... Да те светна, здравната осигуровка в Германия е 14% от БРУТНАТА заплата!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове