Last news in Fakti

22 Май, 2012 18:44 1 297 0

Държавата ще компенсира щетите от труса (обновена)

  • перник-
  • земетресение-
  • порой-
  • симеон дянков
Държавата ще компенсира щетите от труса (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

До три месеца трябва да бъде изпратен доклад до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, за да бъдат отпуснати пари за възстановяване на щетите от снощното земетресение, предаде БНР.

Около 100 души, жители на различни пернишки квартали, са настанени временно в болницата за долекуване и рехабилитация, защото домовете им са силно пострадали от земетресението. Кризисният щаб им е осигурил вода и храна. За всички останали, които се притесняват да изкарат нощта в жилищата си, е осигурен физкултурен салон в едно от училищата в Перник.

Областният управител на Перник Иво Петров, който е и председател на създадения Кризисен щаб след земетресението, обясни какъв е пътят за изплащане на компенсации на засегнатите от трусовете: „Ще бъде направена комисия, която ще направи оглед на всичките тези сигнали, на всичките тези регистрирани нарушения, и след като комисията разгледа ще направи констативни протоколи и ще излезе с крайно решение за кандидатстване към Междуведомствената комисия. Имаме уверението от страна на министър Цветанов, че хората ще бъдат подпомогнати от Междуведомствената комисия“.

Държавата има ресурс за ликвидация щетите от земетресенията, заяви край Твърдица вицепремиерът Симеон Дянков. "За щастие - допълни финансовият министър – проверките досега са показали, че тези щети са минимални. Издържала е инфраструктурата, включително и язовирите".

В Перник има някакви щети, но сме готови да ги покрием, затова е държавата, затова са и средствата от фонда, заяви министър Дякнов и допълни, че реакцията на правителството след труса е била мигновена. Дянков е бил събуден от премиерът 2-3 минути след земетресението, а проверка на последствията е започнала веднага, допълва "Фокус".

Междувременно ЧЕЗ съобщи, че 73 000 клиенти на компанията са без ток към 17.00 часа. Всички аварийни екипи работят усилено за възстановяване на захранването на засегнатите от силните бури райони. Градушките, силният дъжд и вятър са причините 73 000 клиенти на компанията да са с прекъснато електрозахранване. Най-засегнати са областите Кюстендил, Монтана, Враца, както и част от София област. 

Над 1500 служители на вътрешното министерство са се включили в действията по преодоляване на щетите от земетресението в областите София и Перник, допълват от пресцентъра на МВР. До 14.00 часа служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” са посетили 540 обекта, за които е имало сигнали, че са пострадали при бедствието. Най-често съобщенията са били за напукани стени, паднали комини и керемиди, трошаща се мазилка. Огнеборците и спасителите са оказали помощ при евакуирането на възрастни и трудноподвижни хора. В провеждането на дейностите са се включили дежурните служители от СДВР и ОУПБЗН - Перник. На територията на областите София и Перник са работили 74 автопатрула с 680 полицаи, 75 единици техника от ПБЗН с 830 пожарникари и спасители. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА