ФАКТИ.БГ

Жалба от Десислава Иванчева и Биляна Петрова за изтекли лични данни

При осъществяване на свои функции служителите на КПКОНПИ например ползват маски, а след това ЕГН-тата им се разпространяват свободно в интернет чрез файлове, създадени от съда

Публикувана: 22 Юли, 2019 11:21
20 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2949
Жалба от Десислава Иванчева и Биляна Петрова за изтекли лични данни
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.

Жалба до четири институции (председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, председателя на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов, главния съдебен инспектор Теодора Точкова и дирекция "Киберпрестъпност" на ГДБОП) относно изтичане на лични данни отправиха освободените от длъжност и осъдени на първа инстанция кмет и заместник - кмет на район "Младост" в София Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Става въпрос за налични поне 127 файла с документи от тяхното съдебно дело, като двете твърдят, че в тях има лични данни на 100 души, включително на главния архитект Здравко Здравков, на полицаи и експерти от МВР, ДАНС, КПКОНПИ, на свързани с фирма "Артекс" и с "Гаранти Коза" хора.

Като доказателство къде свободно се появяват данните са приложени 24 протокола от съдебните заседание, появили се в специализираното издание „Правен свят”, както и 5 галерии със снимки на документи.

Изрично Иванчева и Петрова твърдят, че имат информация и доказателства как е станало това публично изтичане на данни – с помощта на служител на Специализирания наказателен съд, като посочват и дата на теча – 14.05.2019 г.

Затова и те искат проверка какво е станало – е ли е и съдът жертва на хакерска атака, или става въпрос за умишлено закононарушение от страна на отговорни служители. И предупреждават, че ако има хакерски пробив, той може да касае още много дела, включително и такива, свързани с тероризъм и организирана престъпност, тъй като ГДБОП и Спецсъда се занимават с такива случаи.

„При осъществяване на свои функции служителите на КПКОНПИ например ползват маски, за да скрият своята самоличност, а след това ЕГН-тата им се разпространяват свободно в интернет чрез файлове, създадени от съда”, пише иронично в съобщението на Иванчева и Петрова.

Ето и жалбата

Относно: вероятно "хакване" на сървър на Специализирания наказателен съд (СНС) и разпространяване в интернет на 127 документа по НОХД 2617/2018 г. на СНС, над 1200 страници, съдържащи лични данни (три имената, ЕГН, адрес, граждански статус и др.) на почти 100 лица, в това число служители на МВР, ДАНС, КПКОНПИ, вещи лица, политици и общински служители, адвокати, подсъдими и други.


от Биляна Емилова Христова-Петрова, и Десислава Петрова Иванчева


срещу: Специализиран наказателен съд и Специализирана прокуратура

/ данни за администратора – орган на съдебната власт или за обработващия лични данни /


Уважаема г-н председател Панов,

Уважаеми г-н/г-жо Директор на Дирекция "КИБЕРПРЕСТЪПНОС",

Уважаеми г-н Председател на КЗЛД

Уважаеми г-жо главен инспектор Точкова,


Установихме нерегламентиран достъп до компютърно-информационни ресурси, в резултат на което в интернет са налични поне 127 файла с документи по съдебно дело 2617/2018 г. (над 1200 страници), създадени от Специализирания наказателен съд и Специализирана прокуратура и съдържащи лични данни на около 100 лица.

Посочване на действия и/или актове на администратора на лични данни, които са нарушили правата на жалбоподателя – описание на твърдяното нарушение, време и място на извършването му, характер на използваните данни и операции, както и всякакви други обстоятелства, при които е било извършено:

Файловете се намират поне на 3 сървъра, достъпът до тях е свободен и личните данни не са заличени. В Приложение № 1 е дадено подробно описание на адресите и имената на файловете.

Изтеклата информация (над 1200 страници) е от следните видове и създатели:

Обвинителен акт - текстови файл в word формат. Създаден от Специализирана прокуратура. Наличен на интернет сайт "legalworld.bg"; Файлът е наличен в момента.

Двадесет (20) броя протоколи от съдебни заседания за периода 07.09.2018 г. до 15.03.2019 г.- текстови файлове в word формат. Създадени от Специализирания наказателен съд. Налични на интернет сайт "legalworld.bg". Файловете са налични в момента.;

Мотиви по НОХД 2617/2018 г. - 1 брой файл в pdf формат. Създаден от Специализирания наказателен съд. Този файл е изпратен от служител на съда до 131 имейл адреса, без да са заличени личните данни. Пуснали сме жалба до ИВСС (вх. № 14233 от 05.06.2019) и до ВКС (вх. № В 1071 от 05.06.2019), но до този момент няма отговор. Открихме още 1 интернет сайт, където файлът е качен. И трети сайт с линк към втория. Файловете са качени около 15.05.2019 г. и са налични до момента.

Извадки от ВДС, приложени по делото - 104 файла в jpeg формат. Файловете са идентични със създадени (сканираните) от СНС (предоставени са ни официално като страна по делото) - има пълно съвпадение на картината, в т. число оставени следи (линии, петна и други) от принтера и скенера. Първоначално по делото тези файлове бяха класифицирани като секретни, защото от тях могат да се направят изводи за ползването на СРС от компетентните институции. Налични на интернет сайт "legalworld.bg" Файловете вероятно са качени през декември 2018 г. и са налични до момента;

Файловете, съдържат лични данни на следните групи лица:

Наши лични данни - максимално подробни - имена, ЕГН, адреси, граждански статус, имена на роднини, банкова информация, данни за здравословни проблеми и други;


Лични данни (три имена и в повечето случаи ЕГН) на около 100 лица от следните групи:

Политици и служители на Столична Община - главният архитект на Столична община, арх. Здравко Здравков, гл. архитект на район "Младост" и други;

Служители на МВР, ДАНС, КПКОНПИ;

Собственици и служители в строителни фирми, като "Артекс", Национална асоциация на строителните предприемачи, "Гаранти Коза", "Булстар" и др.

Вещи лица към съда, част от тях служители на МВР;

Поемни лица;

Адвокати, защитници и роднини;

Обобщение

Както се вижда от фактите, описани по-горе и в приложение № 1, общо 127 файла с над 1200 страници от документите по дело НОХД 2617/2018 на СНС с лични данни на около 100 лица са налични общо на 3 сървъра, като на 2 от тях е файлът, изпратен от имейл на Специализирания съд.

Но на третия сайт/сървър (http://legalworld.bg) има 125 файла по делото, за които нямаме идея как са достигнали до там - дали става дума за хакерска атака или нерегламентирано изпращане от длъжностни лица. Този нерегламентиран достъп до компютърно-информационни ресурси е сериозен пробив на сигурността на данните, обработвани от Специализираната прокуратура и Специализираният наказателен съд. Възможно е в интернет да са изтекли данни по още много дела, свързани с работата на тези две институции, а в тях се разследват и гледат дела, свързани с тероризъм, организирани престъпни групи, престъпления на високите етажи на властта и други. Всичко това може да има негативен ефект не само върху засегнатите физически лица, но и за съдебната система и за националната сигурност.

При осъществяване на свои функции служителите на КПКОНПИ например ползват маски, за да скрият своята самоличност, а след това ЕГН-тата им се разпространяват свободно в интернет чрез файлове, създадени от съда!

Считаме, че посоченото обработване и разпространяване на личните ни данни представлява нарушение на правата, предоставени ни от Регламент (ЕС) 2016/679, Закона за защита на лични данни и ЗСВ.

Искане:

Моля на основание правомощията Ви да разпоредите проверка за:

1. Има ли нарушение при обработката и разпространение на личните данни и по чл. 64 от ЗСВ?

2. Как са достигнали файловете до съответните сайтове/сървъри, които са ги публикували - дали става дума за хакерска атака или нерегламентирано изпращане от длъжностни лица?

3. Има ли нерегламентирано публикуване и на други документи по НОХД 2617/2018 г. на СНС?

4. Да бъдат взети съответните мерки за прекратяване на нарушенията. Независимо, че преди 1,5 месеца пуснахме жалба, изтичането на информация не само, че не е прекратено (файловете с лични данни продължават да са със свободен достъп в интернет), но и установяваме публикуване на още файлове с лични данни.

Моля на база направените констатации да бъдат взети предвидените от закона мерки за реализиране на съответната отговорност.

Приложения:

/документи, подкрепящи изложените твърдения/

1. Списък с адреси и файлове по НОХД 2617/18 г. на СНС, съдържащи лични данни

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 9 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
СссереМ
1 Отговор
Продажни комунета в близките 20 години ЕГН-та няма да ви трябват, така че по спокойно.

Коментиран от #9


Оценка:
-29 +15

Анонимен
2 Отговор
Пак ли ни занимават с тези две скочубри? Не им ли вияха сметката в затвора??

Коментиран от #7


Оценка:
-25 +24

Смешни грозни лелки
3 Отговор
Мъчат се да отърват пандела

Оценка:
-14 +22

Хасан педераз
4 Отговор
Тези що не са в затвора?

Оценка:
-14 +20

Емил
5 Отговор
Двете много нагли същества

Оценка:
-15 +19

Gost
6 Отговор
Aman ot korvi

Оценка:
-12 +12

onq s konq
7 Отговор

До коментар #2 от "Анонимен":


Какво е скочубра?

Оценка:
-8 +6

месара
8 Отговор
десито и бибито се жалват! милите, невинните, болните и онеправданите те! данните им изтекли......
тия двете се опитват да се хванат за всяка сламка, не им се влиза в сливенския, а не знаят каква истинска женска любов ги чака там!

Оценка:
-13 +16

123
9 Отговор

До коментар #1 от "СссереМ":


:D 😁😁

Оценка:
-1 +4

Мирослав
10 Отговор
Гледам яко са налазили троловете надолу...

Оценка:
-7 +11

Да да
11 Отговор
Трябва да се върне смърнтата присъда! За особенно тежки случаи на комунистическа наглост!

Оценка:
-6 +13

Каква е разликат
12 Отговор
Кой ще подаде жалбата за откраднатите лични данни?! Скапани фчгерберунгелски тролове, как и да обиждате жените, това не ви прави по-малко виновни! Вашите мутри ще търкат наровете! Факт!

Оценка:
-9 +9

Гостилничаря
13 Отговор
Едва ли ако бяха на свобода щяха да цвилят, че данните им са изтекли! Май само си търсят оправдания и отклоняват вниманието към други хора и събития....!

Оценка:
-7 +11

Анонимен
14 Отговор
Лягай ставай честно казано не знам дали ще се радвате.. Подсъдимият: как да открадна, като открадна дали ще ме хванат, като ме хванат, на колко ще ме осъдят, пиано от съдия и отговор на подсъдимия. Лично не бих, но ваша си работа..

Оценка:
-2 +2

коментар
15 Отговор
Фчбесеперунгелсите тролове и техните другарлъци виждат, че властта отдавна им избяга и цвилят ли, цвилят на умряло!Фчбесеперингелите силно защитават мафиотските си действия!

Оценка:
-2 +6

Tomov
16 Отговор
Тиквата и бандата му от тиквеници ОЩЕ ОТСЕГА ДА ПОМИСЛИ КАКВА ЛАВИНА ОТ СЪДЕБНИ ДЕЛА ГИ ОЧАКВА !!!! И ДА НАБЕЛЕЖАТ СПЕШНИ МЕРКИ ЗА ОПРАВЯНЕТО НА "ЛАЙНЯНИТЕ" ИМ МИНИСТЕРСТВА (ИКОНОМИКА, МВР...) , КАКТО И НА ТЕЗИ НЕЩАСТНИ ВЕДОМСТВА, КАТО Н А П !!!

Коментиран от #20


Оценка:
-2 +6

Добре!
17 Отговор
Мафията й хвана запек с Иванчева!

Оценка:
-3 +2

Добре!
18 Отговор
Мафията я хвана запек от Иванчева!

Оценка:
-5 +4

12345
19 Отговор
Двете футки.

Оценка:
-3 +3

Иво
20 Отговор

До коментар #16 от "Tomov":


Абе тиквата вече я изгониха от бкп-бсп бе!Сега се намърда техноимпексова и милиончева, като техноимпексова е ученичката на командира!Сега в мафията влизат нови лица като магарешки!После старата част от мафията командира успя да си прати новия ученик дълбоката в Брюксел!Всички тия направиха играта с НАП и очакваме АБСОЛЮТНО ГОЛЯМА ЛАВИНА ОТ СЪДЕБНИ ДЕЛА И ОКОШАРВАНЕ НА НЕЩАСТНИЦИТЕ МАФИЯ!!!МАФИЯ ТИКВЕНИЦИ!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Динко Вълев
Версията на ловеца на бежанци по обвиненията, че е пребил приятелката си
Нит съм те бил, нит съм те заключвал в банята. Разкажи колко пияна беше, как падаше, как се търкаляше"

Още бисери