24 Юли, 2019 15:40 1 768 21

БСП търси политическа отговорност за чумата по свинете

  • пенчо милков-
  • африканска чума
БСП търси политическа отговорност за чумата по свинете - 1
Снимка: БГНЕС

Търсим политическа отговорност за разрастването на чумата по свинете. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Пенчо Милков по време на брифиниг в Народното събрание.

Пенчо Милков посочи, че на първо място визира министъра на земеделието, началника на БАБХ, председателя на Централния епизоотичен съвет.

"От името на парламентарната група ще направим изявление по повод разпространяването на африканската чума по свинете. Пред вас са народни представители от засегнатите области и от земеделската комисия. Ситуацията е тежка, три области вече официално обявиха извънредно положение. От БАБХ дават данни за три засегнати свинекомплекса.

Ситуацията се разраства за вас, за хората, за гражданите с часове. Всъщност тя изобщо не е изненада, защото повече от две години нашата парламентарна група, включая и себе си, алармирахме с парламентарен контрол, въпроси, питания и обсъждания в Земеделска комисия", каза той и уточни, че заболяването години наред и било в Румъния.

Той отчете, че националният епизоотичен съвет не е заседавал почти година. "Екарисажите са затворени", каза той и посочи, че се задава въпроса как ще бъде унищожен това, което вече е биологичен материал.

"За нас и за колегите ни, събирайки се днес за пореден път да обсъждаме въпроса, става дума за немарливост и за некомпетентност. Затова търсим политическа отговорност от хората, които носят отговорността за навлизането с такива темпове и за разрастването на заболяването. Съществуват много опасности, които ще се развият.

На първо място това е загробването на животните. Това са тонове заразено месо", обясни Милков. Според него отговорните лица не са свършили своята работа и не са действали адекватно, нито са обяснявали ситуацията на хората.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цвети Пеевска

    16 5 Отговор
    Чумата тръгна от ДПС след това се пренесе на ГЕРБ и т.н. :)
  • 2 onq s konq

    6 6 Отговор
    Напълно съм съгласен с БСП че е необходимо да се поеме ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ за мора по прасетата,което значи че Чумата трябва да подаде ОСТАВКА моментално!

    Коментиран от #6, #21

  • 3 Centurion

    9 5 Отговор
    БСП започват да преиграват.Ако бяха те на власт сигурно щеше да е друга ситуацията??? Държавата няма ресурса да спре или да се противопостави на тази икономическа диверсия!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Я си гледам прасе у заднио двор

    4 1 Отговор
    нема седим гладен я, а политиците само да краднат.работа по селата нема, има само у София.
  • 6 Име

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    А боко тиквата да подава ли оствка за избягалия завод на фоксваген? Що ни ги строи тези магистрали, като всички инвеститори бягат от България, а потенциалните ни заобикалят. Да юодава ли оставка заради 8-те процента , гласували за ГРОБ на изборите?

    Коментиран от #16

  • 7 Ко стана с оградата

    6 2 Отговор
    Миналата година смешниците нали опукаха спешно едни милиони да опънат 2 реда бодлива тел по границата? Що не върши работа, шо не разследват от де дойде тая зараза и кой не си свърши работата за една календарна година?

    Коментиран от #10

  • 8 Пожелания

    5 6 Отговор
    Борисов да си ходи!
  • 9 и двете дядо попе

    3 4 Отговор
    Тоз сега чума ли е прасе ли!

    Коментиран от #18

  • 10 Centurion

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ко стана с оградата":

    И китайска стена да издигнат все тая!
    Дунава как ще го заградиш???Как ще вакумираш границата?Всичко беше въпрос на време да я доставят тази Чума.

    Коментиран от #13

  • 11 jorj

    4 6 Отговор
    Курвелина гушкаше козички, сега да гушне един нерез!!! Ще са си лика прилика и нереза ще биде щастлив преди да умре!!!!
  • 12 Centurion

    6 2 Отговор
    После,кой го интересува този отрасъла, всичко е проформа.Те са ангажирани с далеч по важни неща, Като фондове,сделки за самолети,избор на техен Гл.Прокорор ,замитане на следи от до сегсшна дейност. Наместват чадъри,паравани и прочие реквизити!!!А тази чума ги обслужва,отвличайки вниманието,и създавайки допълнителни възможности за изсмукване на обществен ресурс!!!
  • 13 Име

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Centurion":

    Дивите прасета не вярвам да плуват през Дунава. Ако въобще има такава чума, то тя или е преминала с животни през охрадата, или е пренесена през пунктовете. А на тях да си чул някой да контролира какво минава, да обезпаразитява влизащите коли?

    Коментиран от #15

  • 14 гроб

    4 4 Отговор
    Като знам професионалния и интелектуален капацитет на двамата ветеринарни лекари депутати от ГЕРБ - тежко му на свиневъдство!!!!!
  • 15 Centurion

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Име":

    Прасетата си плуват много яко през реката.От каде мислиш ,че са пълни островите с прасета.Болеста си я има и няма спиране,до една година всичко ще приключи.
  • 16 onq s konq

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Име":

    Казах го веднъж,ще го повторя пак:НА НАС "МЮСУЛМАНСКИ ФОЛКСВАГЕН" с "АФРИКАНСКИ ЗАПЛАТИ" НЕ НИ ТРЯБВА- анадън му?Ще разтълкувам и основния Замисъл при строежа на Магистралите,касаещ точно такива като тебе:ЗА ДА НЕ СЕ СКУПЧВАТЕ КАТО ОВЦЕ на Терминал-2,ви се осигуряват Магистрали НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО за да ги ползвате със най-високата макс. скорост в Европа/140км/ч/ ПРИ ПРЪЖДОСВАНЕТО СИ от БГ!Ей,...цял живот "е.и,учи,е.и,учи"...писна ми от вас-чесно:)
  • 17 Давид

    2 6 Отговор
    Тия искат да яхнат чумата...
  • 18 Ако питаш

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "и двете дядо попе":

    за Каракачанина - свиня е! 😉
  • 19 Гостилничаря

    1 1 Отговор
    БСП изкуствено търси политически дивиденти в ролята си на догонващ за местните избори. Сигурен съм на 1000%, че ако бяха на мястото на Гроб, нямаше даже да си отворят устата за нещата за които лаят сега. Никой не го е еня ни за чумата, ни за демографията, ни за доходите. Това е!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Маголисан

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Да бе. Комунистите по друг начин не могат да дойдат на власт. Това правителство колко пъти им даваше шанс и нищо. Да си налягат парцалите и да чакат Червената армия да дойде отново и да ги сложи на власт. Никокви оставки. Трябва да се въведе военно положение. Никакво движение на хора и животни. Който , където е там си остава. Снайперисти по дърветата и всичко що шава долу. Свине и комунисти да се евтаназират и да се покриват с пожарникарска пяна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове