Last news in Fakti

26 Юли, 2019 08:41 15 891 41

Зелените докарали африканската чума по свинете

  • африканска чума

НПО-та се противопоставили на промени в закона

Зелените докарали африканската чума по свинете - 1

Когато през 2017 г. диви свине преплуват река Дунав и навлизат в България, пренасяйки африканската чума в районите граничещи с река Дунав, от „Обединени патриоти” внесоха промени в Закона за лова, припомниха от Национална асоциация „Българско Черноморие“ (НАБЧ).

„Промените са насочени към превантивни мерки срещу разпространение на африканската чума по свинете в България. Предлаганият облекчен режим за отстрел на дива свиня би спрял навлизането ѝ от Румъния през Дунав в България. „Еколозите”, които на парламентарното заседание бяха представени от „Българско дружество за защита на птиците” (БЗДП) и Тома Белев от „Асоциация на парковете в България”, категорично се противопоставиха на промените и те бяха отхвърлени. Тогавашният министър на земеделието, храните и горите г-н Румен Порожанов се поддаде на внушенията на „зелените”, напомнят още от НАБЧ.

На 24.07.2018 г. асоциацията информира обществеността с прессъобщение за действията на „еколозите”. Година по-късно десетки хиляди прасета се евтаназират.

„Освен икономическите щети може би сме изправени и пред екологична катастрофа, защото труповете се заравят и може да заразят подземните води. Проблемът с африканската чума по свинете прерасна и в национално бедствие“, заявяват от НАБЧ и публикуват отново предупреждението си отпреди година:

Зелени НПО начело с Тома Белев провалили в Парламентарната комисия по земеделието и храните проект за промени в Закона за лова, касаещи профилактика против африканската чума по свинете.

„Този закон миналата година го предлагахме да влезе… Тогава обаче екоорганизациите… под натиска на г-н Тома Белев, беше в комисията по земеделие и под негово давление и негово разяснение част от колегите от управляващото мнозинство на ГЕРБ се отказаха и не подкрепиха Закона на първо четене“ каза пред Нова телевизия народният представител от Обединени патриоти Александър Сабанов.

През септември 2017 година Обединени патриоти внесоха в Народното събрание предложение за промени в Закона за лова и опазване на дивеча. Тези промени предвиждаха ловните дружинки да намаляват популацията на дивата свиня в България чрез извънсезонен отстрел, което би помогнало за възпиране на епидемията от африканска чума по свинете, настъпваща от Румъния.

Днес държавата ще изхарчи част от парите на данъкоплатците за строеж на ограда по сухопътната ни граница с Румъния. Понастоящем Парламентът е принуден по спешност да приеме предложените от Обединените патриоти през септември 2017 година промени в Закона за лова. Въпреки зелената чума държавата полага усилия да предпази свинете на хората в селата от унищожаване и свинефермите от затриване.

Преди две години Тома Белев протестираше срещу изграждането на ограда между България и Турция, за да имало свободно придвижване на животни… Ако тогава управляващите бяха се вслушали в „зелените“ идеи, то днес в Странджа щяха да бъдат евтанизирани поне 40-50 хиляди овце и кози, а може би и много повече.

Чумата по дребните преживни животни избуя в Странджа, яростно защитавана от облечени в народни носии „природозащитници“ с лъскави возила!!! Без коментар, или чумаво-зелен цинизъм? Каквото и да си избере целокупния българин, все е цинична антинародна политика.

Фондация „Биоразнообразие“ преди повече от 13 години взе над един милион лева, за да изготви план за управление на Природен парк „Странджа“. До днес план за управление няма, парите също ги няма, но чума по дребните преживни животни има! И тя е защитавана от „зелени екоактивисти“, платени със зелени пари!

За съжаление това са фактите. Държавата трябва много да внимава да не бъде полазена от зелената чума! Че умиране има, отърване няма.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    49 54 Отговор
    То е ясно!Зелените отвътре са червени.А червените се занимават основно с тероризъм срещу България.

    Коментиран от #27, #31

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 свидетел

    46 20 Отговор
    НА КРИВАТА РАКЕТА ,КОСМОСА И ПРЕЧИ !!!!
    СЕГА И ЗЕЛЕНИТЕ,ПОСЛЕ БЕНБЕНИТЕ,ПОСЛЕ ФИЛАНКИШИИТЕ,НО НЕ И ТЕЗИ КОИТО СА НА ВЛАСТ,ВСЕ НЯКОЙ НИ Е ВИНОВЕН,А КАТО ЦЯЛО КОЙ СТРАДА - Н А Р О Д А ,АМА ЗА СТРАДАНИЯТА МУ ВИНОВНИ НЯМА !!!!

    Коментиран от #36

  • 4 Антисоросоид

    57 8 Отговор
    Какви защитници на зелените има тук ! Кой финансира така наречените зелени ? Мидля, че и децата знаят това , НПОтата на онаямършаСорос

    Коментиран от #7

  • 5 миризлив пор

    40 2 Отговор
    Време е, всички тези неща да бъдат обявявани. Нямам нищо против да сме ЕКО но трябва да сме на ясно, че заради 1 бълха не трябва да горим юргана.
  • 6 Свинара

    33 4 Отговор
    Защо нямаше забрана за внос на сурово месо от Румъния до преди 2 седмици? Зора им бил да изтребят дивата популация! От кога почнаха да пръскат колите на КПП между Румъния и България?
  • 7 Комуниста

    23 14 Отговор

    До коментар #4 от "Антисоросоид":

    Що се оставяш да те маниполират с тези идиотщини че Зелените бими виновни за Африканаката Чума! Чума в Румъния има от 1 година а контрол от страна на България никакъв. в Гърция е забранен вноса на сурово месо от България от миналата год

    Коментиран от #28

  • 8 Томас

    24 6 Отговор
    Кой закара хора да пазят от ветеринарите животните на не знам коя си баба, като, че ли ветеринарните служби избиват животни за удоволствие. Демокрация в такива случаи няма. Няма хуманност. Става въпрос за цял дял от животновъдството.

    Коментиран от #9

  • 9 Свинара

    23 10 Отговор

    До коментар #8 от "Томас":

    Не точно за удоволстви а срещу пари! Дали няма да оставят 2-3 стопанства свързани със герб?
  • 10 selski

    5 24 Отговор
    Много е просто НЕ ЯЖТЕ свинско!

    Коментиран от #39

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ЕКОТО

    7 32 Отговор

    До коментар #11 от "белене за соросите":

    Ако не Беше Тома Белев парк Витоша щеше да застроен отдавна до Копитото! Трай си като не си на ясно

    Коментиран от #19, #22

  • 13 Франке

    19 1 Отговор
    Зара е да сйапят целия отрасъл и след това само внос от Западна Европа ще станем основно испански пазар! Били сме категори 4!!!?? А във Франция има чума от 2 години а са категория 2!!!
  • 14 Не знам

    22 1 Отговор
    Не знам за зелените, но в нета се търкаля интересно инфо за Хювефарма, т.е. Домусчиев:

    01.07.2019 Българската компания “Хювефарма” (Huvepharma) получи в САЩ ексклузивен лиценз за разработка на експериментална ваксина срещу болестта Африканска чума по свинете. Той е предоставен от Дeпapтaмeнта пo зeмeдeлиe нa Cъединените щати, след едномесечно събиране на мнения oт зaинтepecoвaни лицa. (Агроновините)

    Много интересно съвпадение...
  • 15 не са зелените

    12 6 Отговор
    американските комари ги заразяват, защото искат да ни затрият като нация!

    Коментиран от #41

  • 16 Чакайте малко с вдигането на парата

    6 2 Отговор
    Защо депутатите ще се вслушват в мнението на лесовъд по въпросите за превенция от заболявания на селскостопански животни. При това НПО експерта е уж специалист за опазване на гори. Нещо май тези, които трябва да взимат решения си намират грешните съветници. И природозащитниците не са само НПО та, има и други. Всички под общ знаменател, че е най-лесно.

    Коментиран от #40

  • 17 иван

    37 0 Отговор
    Вината за унищожаването на българското селско стопанство, е на огромната, мазна и добре платена софийско-шопска администрация, която не напуска климатизираните канцеларии и изпада в ужас когато види кал по крайчеца на обувките си.
  • 18 сори сорос

    33 0 Отговор
    Терминът неправителствена организация се оказва оксиморон, защото след като се издържат от чужбина, те преследват целите на други правителства. Те са безотечественици. Те са добре там, където са добре платени.
    Трябва ни закон за НПО-тата, както е в уредените държави.
  • 19 Миризлив пор

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "ЕКОТО":

    Айде малко по-спокойно с тези твърдения. Ако знаеш колко разрешения са дадени по странни критерии за изваждане на парцели от Натура или пък сега определени фирми се вписват като "съдружници" за да минат определени проекти в защитени територии бедна ти е фантазията. Колкото до планината, малко са лудите дето ще дадат толкова пари за да живеят при мечките.
  • 20 ТтТ

    2 15 Отговор
    По скоро от комунистите!!!Много ме съмнява тея са готови всичко атентати, убийатва, политически лагери, диктатура и саботажи....
  • 21 Хайл

    11 5 Отговор
    Сега пък зелените...нали бяха румънските прасета,после комари,сега зелени...всичко е за да се УНИЩОЖИ БЪЛГАРИЯ.ТОТАЛНА ЗАБРАНА НА БАБХ,ЗЕЛЕНИ "ЕКОЛОЗИ",АНТИБЪЛГАРСКИ КОМИТЕТИ,ОРГАНИЗАЦИИ И НПО
  • 22 Иван

    12 2 Отговор

    До коментар #12 от "ЕКОТО":

    Нищо нямаше да е застроено. Зелените спъват България тотално и не трябва по никакъв начин да бъдат финансирани с държавни пари.
  • 23 Олимпийска надежда

    20 1 Отговор
    Заразата тръгна от ПРАСЕТАТА в Парламента и Правителството!
  • 24 бббббб

    20 0 Отговор
    И как точно дивата свиня пренесе чумата на затворени в комплекси животни и то за по-малко от 20дни по всички отделни фирми!?!?

    Коментиран от #25, #30

  • 25 бббббб

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "бббббб":

    по точно свинеферми
  • 26 Така Така

    10 3 Отговор
    А аз съм на мнение, че дивотийте в държавата ни нямат край! От безконтролнанта популация на птици, диви свине, комари, кучета, чакали, змии и всякакви други гадини, води само до едно - САМОУПРАВСТВО! Власта се е специализирала само в едно нещо, това е САНКЦИИ, за щало и нещяло. От това патят само обикновените честни хора, но те са на изчезване.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Да да

    8 8 Отговор

    До коментар #7 от "Комуниста":

    Гешев ще ви оправи. Червената чума е по-лоша от африканската!
  • 29 Бай онзи

    7 0 Отговор
    Ей тия хлебарки от набч пак изпълзяха бе.. оправиха туризма по черноморието, сега за болести по животните се изак... пардон изказват. Що им дават трибуна на тия отрепки изобщо?
  • 30 Хайл

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "бббббб":

    Лесно-отива доктор от бабх и казва-имате зараза трябва да избием прасетата,платете на когото трябва и заразата е излекувана
  • 31 Nikolay Nikolov

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Непрекъснато се чудят от къде се пренася вироса. Най големият разпространител са комарите които са още повече след пръска ето със самолети, птиците особено мършоядните. Не можеш да им забранил да не влизат в свине комплексите ида не правят ако там. Бездомните кучета които ловуват по нивите и горските райони и т. н.
  • 32 КРАЖБИТЕ ЗАПОЧВАТ ОТ НАЙГОРЕ

    10 1 Отговор
    ЛЪЖИТЕ НА ГЕРБ ВСЕ НЯМАТ КРАЙ. ВСЕ ДРУГИ СА ВИНОВНИ.КОЙ УПРАВЛЯВА В БЪЛХАРИЯ, БАНАНОВА КОЛОНИАЛНА БЪЛХАРИЯ? ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОЙКО БОРИСОВ ИЛИ ЗЕЛЕНИТЕ? НЕ СЪМ ЧУВАЛ ДА ИМА ПРАВИТЕЛСТВО НА ЗЕЛЕНИТЕ. ВИНАТА Е САМО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТ ГЕРБ И БОЙКО БОРИСОВ ЛИЧНО. ЗАЩОТО СА НЕЗНАЕЩИ И НЕМОЖЕЩИ. КОГА МАФИОТ Е РАЗБИРАЛ ОТ БОЛЕСТИ, ЗАРАЗИ, ПОПУЛАЦИЯ, ПРЕВЕНЦИЯ. МАФИЯТА РАЗБИРА САМО ОТ БОЙ С БУХАЛКИ И ДАЙ ПАРИТЕ. ГЕРБ СА БЪЛГАРОУБИИЦИ.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Глупак 13

    5 1 Отговор
    Време е за Пиночет.Пръв пред емгето Белев тиквата, асансьора,сър гей курнелия,болен.Списъкат с убийците на България в момента е безкраен.Да живее България
  • 35 Странджанка

    6 0 Отговор
    Излиза, че Тома Белев и хората му са виновни за случващото се в момента! Най-притеснителното е, че опасността от екологична катастрога е напълно реална. А зелените екоактивисти носят пряка отговорност за това!
  • 36 чичо

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "свидетел":

    В статията има много вярно-казвам го защото познавам хора които се занимават с „зелените“,които трябва да призная,че понякога са прави,но в повечето случаи преиграват/зависи от парите,като навсякъде/.И не забравяйте,че Нинова ,вместо да избере вас,мене или моите деца и внуци,тя избра козичките на бабата-НИКОГА не го забравяйте,защото тази свинска чума ще се превърне в човешка чума.
  • 37 Демокрация

    2 0 Отговор
    Всеки за себе си, според "бизнес нишата си". До там се докарахме - пъдара да дири сметйа на Цара, и да му рита Короната в калта. Де си бре, Ивайло, да видиш що е демокряция чрез популизъм, а не по династична царска кръвна връзка, узурпирана от ПЪДАРО!?
  • 38 Див селянин

    7 1 Отговор
    Имало едно време там в Северозапада институт за борба с болести по свинете(ИББС).Произвеждали хората противочумна ваксина.После дошла добрата фея Европа и забранила ваксинацийте.Резултатът го виждаме днес.
  • 39 Луканков

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "selski":

    Това пък защо?
  • 40 Луканчо

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Чакайте малко с вдигането на парата":

    Мислите ли, че могат да бъдат избити ВСИЧКИ диви свине у нас и да се изолираме от навлизане на такива от чужбина? А и ако бъде убито заразено диво прасе, какво ще се случи с месото му - да не би някой да го изследва за друго, освен за трихинела? И после на суджуци. Вероятно за това Тома Белев е бил против "разхлабването" на отстрела.
  • 41 strong

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "не са зелените":

    Абе малкия тя България я затриха ссср много отдавна бе малкия!Затриха България такива като мама и тате ти дето ни подариха руската чума!Кажи на другарката нинова да си вземе детето от Америка и тогава пиши простотиите на ссср дете!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове