Last news in Fakti

27 Юли, 2019 18:46 3 488 22

Експерти: Изтичането на данни от НАП е по-страшно от Чернобил

  • нап-
  • данни-
  • хакерска атака

Линкът с данните се е разпространявал свободно и между 15 000 и 20 000 души имат копие

Експерти: Изтичането на данни от НАП е по-страшно от Чернобил - 1

Рискове от злоупотреби вследствие на НАП-лийкс има, тъй като са изтекли комбинации от данни. Когато става дума за голяма група от хора с персонализиран подход, могат да се случат непредвидими ситуации. Около това мнение се обединиха Георги Шарков, ръководител на Лаборатория по киберсигурност в София Тех Парк, бивш национален координатор по киберсигурност, и IТ експертът Борис Колев, в интервю за предаването „Брюксел 1” по Bulgaria ON AIR.

"Това не е дигитален Чернобил, бих казал, че е по-страшно от Чернобил, тъй като ние не знаем кога и какво ще се случи с тези данни," заяви Шарков пред водещата Милена Милотинова.

„Всичко това е ясен знак, че имаме много ниска превенция, превантивни действия и киберхигиена от страна на организации, фирми, които събират, използват и комуникират с данни“, заяви Шарков. "По отношение на последствията (б.р. - от изтеклата от НАП лична информация) мисля, че тепърва ще виждаме изобретателност в използването на тези данни," каза Шарков.

Линкът с данните се е разпространявал свободно и между 15 000 и 20 000 души имат копие от тези данни, на мнение е Борис Колев. Според него обаче проникването в системата на НАП и разпространението на данни са две различни действия, направени от различни извършители.

Според експертите е необходима масова кампания за повишаване на киберхигиената, както и смяна на паролите и личните карти на засегнатите от изтичането българи.

„Най-вероятно няма да сме само ние, които ще се самосанкционираме“, каза още Шарков по отношение на глобата, която Комисията за защита на личните данни ще наложи на НАП и изрази мнение, че е възможно България да бъде първата, наказана от Европейския съюз за изтичане на данни.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАП да фалира

    19 2 Отговор
    Казах ви го това милиарди пъти. Писна ми да се повтарям.

    Коментиран от #16

  • 2 Нито ще се

    18 2 Отговор
    Пенсионирам и имам достойни пенсии нито нищо. Затова НАП да фалира.

    Коментиран от #17

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 мислещ

    2 6 Отговор
    Тия "експерти" дали случайно под "свободно разпространение" нямаха предвид шеговития торент в един от сайтовете (Който НЕ съдържаше нищо такова)?
    Предполагам затова и е изтрит от тракера, понеже беше ясно, че ще се намерят съответните "експерти" да вдигнат тревога.
  • 5 Тръмп

    2 10 Отговор
    Тия експерти са радиоактивни!!!:):):)
  • 6 миризлив пор

    6 0 Отговор
    Страшна е бройката само на пръв поглед. Ако трябва да анализираме нещата вече за пореден ден не се знае официално какво точно е изтекло. Много хора ги е страх да не се злоупотреби и единствения начин да видят какво е, и да се защитят евентуално е да си свалят файла и да си изровят нещата. В същото време се правят препоръки, но хората плащат път джоба си.
  • 7 ФАКТ !

    10 0 Отговор
    НАП = Нямаме Антихакерска Програма !!!!!
  • 8 Д-р Ох Боли

    2 12 Отговор
    Когато децата на Шарков се разболеят от левкимия, да го питат пак за Чернобил и НАП 😱
  • 9 дядо Йоцо гледа

    23 1 Отговор
    На управниците ни не им пука. Пак ще се редим на опашки за смяна на документите и ще си плащаме. След това ще платим и санкциите за НАП, а след това - и за държавата ни - от ЕС! Цялата система се нуждае от много сериозна промяна! Иначе, държавата ни е пред ликвидация....

    Коментиран от #18

  • 10 Мнението ми е,

    5 2 Отговор
    Че случаят с личните данните,се раздува, за да се усвоят едни пари, от гилдията на извършителя!
  • 11 Във всяка една

    3 5 Отговор
    Домова книга, ги има всичките тези данни и на много други места!

    Коментиран от #13

  • 12 Кочината е пред разпад

    6 1 Отговор
    От чумата.
  • 13 Да да

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Във всяка една":

    Глупости. Твърде неграмотен си за да коментираш.
  • 14 Някой

    3 0 Отговор
    След като се разбра че на Пеевски даниела изтекли започна голямата дандания.Случайност не мисля
  • 15 Муки

    3 2 Отговор
    Най-после нещо по - страшно от Чернобил! Дреме ми на дядовия...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 5678

    2 0 Отговор
    След като тото праща всички данни на нап, нали се сещате вече, че и на печелившите милонери и не само са в нета, как ще ги защити държавата?
  • 20 Toipa

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Nik":

    Абе трол, вземи се прибери някъде и спри/спрете да омаловажавате проблема.
    А той, проблема, е огромен!
  • 21 Petko

    2 0 Отговор
    Каквото и да говорят винаги става въпрос за пари. На някои няма да им бъде приятно да им хванат имотното състяние, че веднага започват въпросите с какви пари е придобито.

    Коментиран от #22

  • 22 Миризлив пор

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Petko":

    Това с имотното състояние как да е, но при мен има продажба на наследствен имот, получил съм част от сумата след делба и всичко е обявено. Само остава някой болен мозък да изрови декларацията и да помисли че парите са скрити в някой дюшек или в буркани в мазето между тези с краставичките. Това ме прави потенциална жертва за определени хора, много от хората от IT сектора пък със заплати над 2-3000 лева също са вече с проблеми защото са спазили закона и са обявили всичко!!! Това че някой ме убеждава "ама то минимум 2 закононарушения" - ами дано у техните къщи влязат, може и нищо да не вземат но удара остава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове