Last news in Fakti

30 Юли, 2019 10:03 3 642 27

"Честито!", фаворитът на Гешев пое специализираната прокуратура

  • димитър франтишек петров-
  • специализирана прокуратура-
  • ръководител
"Честито!", фаворитът на Гешев пое специализираната прокуратура - 1
Димитър Петров (в средата); снимка: БГНЕС

"11 гласували, 11 "за". Честито, назначен сте!"

С тези думи главният прокурор Сотир Цацаров се обърна в понеделник към временния ръководител на специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров, който единодушно бе избран от Прокурорската колегия на ВСС за титуляр на този пост, съобщава "Свободна Европа".

Той пое тази длъжност още в края на октомври миналата година след оставката на Даниела Начева. Тя оглави спецпрокуратурата, след като предишният ѝ ръководител Иван Гешев бе издигнат до заместник на главния прокурор Сотир Цацаров, а през миналата седмица – и до кандидат за негов наследник.

Фаворитът на Гешев
Димитър Франтишек Петров беше номиниран за поста след оставката на Начева именно от Гешев. На 31 октомври 2018 г. Прокурорската колегия на ВСС единодушно го подкрепи, също както го направи и в понеделник.

​И при двете гласувания никой от 11-имата ѝ членове не видя притеснителни данни в поведението на обвинителя в и извън прокуратурата. А такива не липсват.

Няколко месеца преди да поеме временно ръководството на спецпрокуратурата, срещу Петров бе подаден сигнал от баща на ученик, който твърдеше, че прокурорът е посегнал физически на детето. Инцидентът е станал пред лавката в училището, където учат децата на Петров.

"Доколкото разбрах, той го е ударил по лицето. Шамаросал го е и го е хванал за гушата. Ходихме на психиатър. С травма е детето от случката... Моят син не е бит никога. Не възпитавам децата си с бой. Най-малко ще позволя някой си да го "възпитава" по този начин", коментира тогава бащата, цитиран от сайта "Биволъ".

Инцидентът така и не бе разследван и не доведе до публично известни последствия за прокурора. Нещо повече – непосредствено преди избора му за временен ръководител на спецпрокуратурата, главният прокурор Сотир Цацаров изцяло отрече такъв случай въобще да е съществувал.

Оневинен от Цацаров
"Няма никакви основания да се приеме, че Димитър Петров няма качествата временно да ръководи тази прокуратура. Публикации в определени медии, касаещи негови деяния, които други медии са съобщили, не отговарят на истината. Те са подчинени на цели, може би свързани с процесуалното поведение на собствениците на тези медии. Това е истинската причина за възникналата кампания срещу Димитър Петров. Това е обяснимо в момента, в който действат прокурорите от специализираната прокуратура", обяви главният прокурор на 31 октомври миналата година.

Иначе от кадровото досие на Димитър Франтишек Петров става ясно, че срещу него са подавани и други сигнали. През 2013 г. срещу него е образувано и прекратено дисциплинарно производство заради липса на данни за нарушения. През 2017 г. му е наложена „забележка“ от градския прокурор, която впоследствие е отменена от ВСС. На следващата година Петров е порицан с „обръщане на внимание“ отново от градския прокурор Емилия Русинова.

През 2017 и 2018 г, той е обект на две прокурорски преписки, които завършват по един и същ начин – отказ за образуване на досъдебно производство заради липса на данни за извършено престъпление.

Тези случаи обаче не бяха дискутирани от членовете на Прокурорската колегия на ВСС в понеделник, които се ограничиха само до позитивни изказвания и кратки организационни въпроси.

Ключови дела и откази
Като прокурор, Димитър Франтишек Петров е известен с работата си по някои емблематични дела. Както и с отказите си да образува разследвания срещу емблематични фигури като участниците в скандалните записи от „Яневагейт“ и депутата от ДПС Делян Пеевски, например.

Той бе част от антикорупционното звено в Софийската градска прокуратура и лично наблюдаваше знакови процеси като тези срещу бившия премиер Сергей Станишев и експредседателя на Софийския градски съд Владимира Янева и бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Той наблюдаваше и едно от делата срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов след поредицата им от нахлувания в НАТФИЗ и близък до академията магазин през есента на 2015 г.

Освен това прокурор Петров постанови отказ да образува разследване за набеждаване срещу Делян Пеевски, след като прокуратурата се отказа да разследва сигнала му за готвено убийство. Същият обвинител прекрати и досъдебното производство по "Яневагейт". Мотивите му за тези актове не бяха обявени публично.

Новият шеф на спецпрокуратурата присъстваше лично на ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова заедно с тогавашния си ръководител Иван Гешев. Водеше и неотдавнашната акция в офиси на „Алфа Финанс Холдинг“, свързана със създателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев.

Димитър Франтишек Петров завършва право в НБУ, след което през 2004 г. става следовател в Силистра. През 2006 г. е назначен за прокурор в Софийската районна прокуратура, а от 2011 до 2018 г. е командирован в градската. Именно в този период прави впечатление на ръководните фактори в държавното обвинение, които през последната година го лансираха за шеф на специализираната прокуратура.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостилничаря

    8 21 Отговор
    Сега мафията и срещу него ли ще плаща на викачите!?
  • 2 Йосарян

    25 6 Отговор
    Ае! ИДИОТИ СМЕ! ТРАЙМЕ ДО СМЪРТ, КОЯТО Е ВЕЧЕ ФАКТ!

    Коментиран от #18

  • 3 Йосарян

    24 3 Отговор
    Конкурс с Един кандидат, се печели от Единственият кандидат! Сега няма да питам.

    Коментиран от #24

  • 4 Коментар📝

    11 3 Отговор
    АБЕ КВО СИ СМЕНЯТ СТОЛОВЕТЕ САМО ОНАЯ ДЕТО СЕ СЪРДИ,че са и Спрели Отпуската Защо не е НА ГЕНА ДИМИТРОВ
  • 5 Йосарян

    13 2 Отговор
    Следващата логична стъпка е да Гладуваме с 1 бюлетина. А не бре вече са ни гепили личните данни и по уж избори ще е Пир на кебапчета, кюфтета и Асфалт. И ремонт на ремонта!
  • 6 Мордекай

    4 24 Отговор
    Дръпна им се лайнцето на червените мафиоти , идват тежки времена за айдуците. Най накрая имаме реални действия срещу паразитите.

    Коментиран от #8

  • 7 Йосарян

    16 3 Отговор
    И когато бълнуваме за Комунизъм. Шофьорчето на мето е шеф на МВР. А шофьорчето на Живков е премиерче. Това да факти. Сладурски автогеноцид! Може и леко кражба да е имало. Ххахааха
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ххх

    15 1 Отговор
    Българите в България го закъсаха- без справедливост, работа, пари, топки за съпротива..... Остава им един гол гъз за продажба
  • 10 Госあ

    14 1 Отговор
    Българина протестира само срещу заплащане и срещу комунистите, при които имаше индустрия, образование, наука, култура, спорт ...
  • 11 п.п.

    4 2 Отговор
    Все лоши неща срещу които трябва да се протестира 😂
  • 12 Йосарян

    7 0 Отговор
    И защо драгото поколение на властта живее в ХАМЕРИКА. Нали тука е Рай? Нещо ми избяга логиката, кой ме Краде.
  • 13 Соросоид

    3 3 Отговор
    Ако протестите 2014 не бяха платени и вместо с пари и думи, бяхме полагали усилия чрез дела да убедим хората, че сме читави и защитаваме националните интереси, сега можеше да има гражданско общество в България и то да се вдигне срещу Гушев, Петров и ВСС.
  • 14 Госあ

    8 1 Отговор
    Абе някой знае ли дали ДПС срещу които скачаха богатите, "умните и красивите" (и красиви в кавички, щото красотата е естествена) не е случайно в коалиция с рекетьора и наркотрафикант - бг. министър председател ?
  • 15 мдаа

    7 0 Отговор
    La Piovra Season 1! Октопод сезон 1 !
  • 16 поцелуев

    3 0 Отговор
    честито да ни е, хак да ни е. като си избираме такива хора, които да избират удобни за личната си неприкосновеност хора. краставите магарета през девет села се събират. тук май са във всяко село. милиционерския манталитет и интелект и склонността към поцелуйковщина са основен критерии за избор на висши кадри в съдебната система. докарахме реално нещата до култовата фраза - милиционер, роднина от герб, милиционер, роднина от герб.
  • 17 Батман Боко

    1 0 Отговор
    В държавите с развита демокрация тия служби кой ги заема?
    Едва ли са случайни хора,а ние вземаме пример от развитите демокрации!
    Защо е това скачене,каквото има да стане,то става.
  • 18 Мунчо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Йосарян":

    Наистина си Идиот
  • 19 АНЕНЕРБЕ

    1 0 Отговор
    ВИЖТЕ ИМОТНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ НА ТОВА ЛИЦЕ:

    https://register.caciaf.bg/2019/8D67FA1A-7D48-4A31-A6F6-3D804A05273A96432.xml

    ВИЖТЕ АПАРТАМЕНТИТЕ МУ И ЦЕНИТЕ НА ПРИДОБИВАНЕ !!

    ВПЕЧАТЛЯВАЩ Е И ДЕКЛАРИРАНИЯТ МУ ЗАЕМ ОТ Андрей Димитров Григоров !!!!!

    Кой е този Андрей Димитров Григоров ???

    Коментиран от #20, #21

  • 20 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "АНЕНЕРБЕ":

    ПА НАПИШИ ИМЕТО И КАКВО РАБОТИ ТОВА ЛИЦЕ ДА ГО ВИДИМЕ БЕ, НЕ ЗАГАТВАЙ САМО.
  • 21 мдаа

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "АНЕНЕРБЕ":

    Що не я покажеш тая имотна декларация да я прочетеме.

    Коментиран от #25

  • 22 АНЕНЕРБЕ

    3 0 Отговор
    НЕДВИЖИМИ ИМОТИ :

    1/ Апартамент гр. София София-град (Столична) 84 кв. м. 2013 год Димитър Франтишек Петров и Борислава Славчева Изполджииска СИО 43 000 лв.

    2/ Апартамент - наследяване гр. София София-град (Столична) 60 кв. м. 2002год. Димитър Франтишек Петров 1 0

    3/ Апартамент, ведно с таван гр.София София-град (Столична) 183 ксв. м. !!!! 2019 год. Димитър Франтишек Петров и Борислава Славчева Изполджииска СИО 130 000 лв.

    4/ Гараж гр. София София-град (Столична) 20 кв. м. 2019 год. Димитър Франтишек Петров и Борислава Славчева Изполджииска СИО 12 000 лв.

    5/ Къща с двор с. Поцърненци Радомир 1000 кв. м . 33 кв. м . 2012 год Димитър Франтишек Петров 1 10 000 лв.

    ВПЕЧАТЛЯВАЩИ СА С ЦЕНИТЕ СИ ТЕЗИ ПРИДОБИТИ ПРЕЗ 2019 ГОДИНА АПАРТАМЕНТ И ГАРАЖ, КАКТО И АПАРТАМЕНТА ПРЕЗ 2013 ГОДИНА!!

    АВТОПАРКА НА МАГИСТРАТА:
    1. лек автомобил Опел модел Агила 1700 лв. 2015 год.
    2. лек автомобил Дачия модел Лоджи 3700 лв. 2018 год.
    3. ремарке за автомобил Агадос 890 лв. 2018 год.
    4. лек автомобил Пежо модел 107 2300 лв. 2019 год.

    ТЕЗИ КОИТО РАЗБИРАТ ОТ АВТОМОБИЛИ И ЦЕНИТЕ ИМ ЩЕ СА ВПЕЧАТЛЕНИ.

    КОЙ е Андрей Димитров Григоров от когото Димитър Франтишек Петров е получил ЗАЕМ от 30 000 лв. е въпрос на който НЕ ДАВАМ ОТГОВОР.

    Коментиран от #23

  • 23 АНЕНЕРБЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "АНЕНЕРБЕ":

    Интересен е какъв е този НАСЛЕДСТВАН апартамент който ДИМИТЪР ФРАНТИШЕК е придобил през 2002 година, но не е бил деклариран до 2019 година????
  • 24 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Йосарян":

    Като няма други желаещи за поста как да има конкурс ?
  • 25 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "мдаа":

    Линка не Ви ли върши работа ? Влезте с него в гугъл и си я прочетете декларацията .
  • 26 незнайко

    0 0 Отговор
    Не искам да съм на неговото място с заеми от 300 000 лева !!!
  • 27 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ОЛИГАВЕРСИ ,БИЗНЕС МАФИОТЧЕТА - НЕ ЯЖТЕ ЛЮТО -МНОГО ЩЕ ВИ ДОЙДЕ И ШКЕМБАЦИТЕ ВИ НЯМА ДА СЕ СПРАВЯТ !!!!???!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове