Last news in Fakti

6 Август, 2019 12:01 3 590 31

Глоба до 5 хиляди лева за влогър, организирал масовото изкачване на Мусала

  • влогър-
  • изкачване-
  • мусала-
  • слави панайотов

Слави не е събирал пари от участниците в мероприятието

Глоба до 5 хиляди лева за влогър, организирал масовото изкачване на Мусала - 1
Кадър: БТВ

Глоба до 5 хиляди лева грози влогър, който организира масово изкачване на връх Мусала. Походът се оказал в зона, в която не е разрешено струпването на много хора.

„1500 души покориха Мусала с мен, а държавата иска да ме глоби". Това е заглавието на клипа, който известен влогър разпространи в социалните мрежи. Той организира група хора, с които заедно покори връх Мусала. Оказва се обаче, че това е в нарушение на закона.

„Обявих в интернет, че по този случай на еди коя си дата ще съм на лифта, събираме се и заедно изкачваме-просто група приятели, които се събират в интернет”, разказва Слави Панайотов пред БТВ.

Слави не е събирал пари от участниците в мероприятието. Нито е създавал туристическа група. На върха обаче ентусиастите ги очаква изненада.

„Дойде едно момче и каза ако може да отида с него. Даже не разбрах кой е и защо е. 5:03 Просто дойдоха вдигнаха ме и казаха „Елате с нас". Аз настоявах през целия път да разкажат за какво става въпрос, да намекнат- нищо. Дори вътре обясниха само и единствено, че ще ми пишат някакъв документ. Без изобщо да обяснят какво е нарушението и защо точно се случва на върха, а не долу. Казаха „ще ви пишем протокол", спомня си Слави.

Влогърът обаче не съдейства на служителите.

„Казах, че няма да се разпиша за никакви документи и излязох навън да разкажа на хората, те се чудеха какво става и защо ме привикват в заслона и им казах - така и така, искат да ме глобяват за това, че сме дошли на Мусала. След като излязох аз навън пред хората, момчетата се скриха. Изчезнаха просто и яко дим.''

От парк „Рила" имат друга версия.

„Въпросният господин се е държал изключително грубо, не е оказал никакво съдействие, позволил си е да обижда и парковата охрана”, казва пък Красимир Андонов, директор на дирекция Национален парк „Рила"

Слави е изпратил писмо до няколко институции и е предупредил за похода. Твърди, че няма отговор. От парк Рила обясниха, че са забранили събитието.

„Самата пътека е зона за интензивен туризъм, от хижата нагоре е зона за ограничаване на човешкото въздействие. А самият връх Мусал- през него минава резерватната зона на централен рилски резерват. Такова масово мероприятие е в нарушение на плана за управление. Съответно му написахме, че не е допустимо в този район да се струпва такава голяма група от хора”, обяснява Красимир Андонов.

„Реших да се погрижа за сигурността на тези хора, като от собствения си джоб платя професионални планинари, водачи, планинска спасителна служба също дойде с нас”, разказва пък Салви.

Парк „Рила" ще състави акт и наказателно постановление на влогъра.

„Глобите за физически лица са от 500 до 5000 лева, колко ще преценя... Ще преценя допълнително. По-скоро ще е към максимума”, казва директорът на дирекция Национален парк „Рила".

Слави Панайотов е решен да обжалва санкцията.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    68 6 Отговор
    Тия институции се побъркаха
  • 2 КОНТРАТА

    49 3 Отговор
    Защо да не би да вземат издънат връх Мусала?
  • 3 Боколандия

    66 4 Отговор
    Управляващите предпочитат народонаселението да лочи бира и да слуша чалга. Всяко по голяма група от организирани инакомислещи е директна заплаха за режима
  • 4 Бегай

    49 4 Отговор
    Въобще не вярвам тоя Слави да се е държал непочтително, знам що за човек е, тази лъжа на тоя Андинов е отвратителна
  • 5 Зле

    11 16 Отговор
    И тоя е едно леке...
  • 6 тони

    11 6 Отговор
    голямо изкачване е паднало с лифта

    Коментиран от #19

  • 7 Не са питали Диктатора от Банкя

    39 3 Отговор
    Ако бяха скандирали "Слава на Боко", "Слава на ГЕРБ" едва ли щяха да ги глобят даже пари щяха да изкарат, амаааа...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    33 1 Отговор
    Държавата на глобите.
  • 10 Коментар📝

    35 2 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ КАТО СЕ РОДИШ И ТИ СЪСТАВЯТ АКТ,ЧЕ СИ СЕ РОДИЛ.КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ🤗
  • 11 Обжалвай

    23 2 Отговор
    И никой по пътя не му обяснява нищо, тия са като тайната милиция на Сталин.
  • 12 Lol

    15 2 Отговор
    Следващия път направо в ареста. След това в лагера. Ще ми организират те събрания против властта.
  • 13 Кико

    28 2 Отговор
    От кога качването на Мусала е противозаконно?
    Какво са 1500 човека. На ден го качват в пъти повече лятото.

    Тотално са изплискали.
  • 14 Йозеф

    29 0 Отговор
    Пак нещо е куцо...ако не е трябвало такава група по закон да изкачва Мусала защо парковата охрана не ги е предупредила и върнала горе от лифта? Значи ако напиша статус, че отивам на Мусала и ме последват 1500 човека това е нарушение на закона? Това сериозно ли се случва?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Нфйдйдк

    6 4 Отговор

    До коментар #15 от "5000 лв глоба е малко":

    Абе ей келеме малко Слави не го заслужава тва. А ти а ама те ша оставят някви ботилки итн.
  • 17 12345

    14 4 Отговор
    Ами допъснал е грешка. Трябвало е да се свърже с ГЕРБ и да организира инициативата с тяхна подкрепа. Тогава щяха да ги дават от всички телевизии и лично царя-слънце да ги поздрави за мероприятието. Сега ще има глоба.
  • 18 Све

    14 1 Отговор
    Нито лев данъци, глоби и такси докато мутрите разграбват и унищожават народа и държавата !
  • 19 Оня

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "тони":

    Ти качвал ли си Мусала бе тъпан, че да знаеш до къде е с лифт и колко се ходи до върха. Тъпанар!
  • 20 Да помислим за малко

    20 1 Отговор
    Добре дошли в България! Или по-скоро: На добър път, върнете се отново - ама надали! Напоследък все по-често сме свидетели на абсурдни ситуации. Дали народът изведнъж се побърка, или си пролича некомпетенцията и глупостта на управляващите? Демокрацията работи за интереса на народа, нали? Тези 1500 човека не представляват ли точно това - народа? А г-н Директорът щял да прецени допълнително глобата, която ще клони към максимума! Да не би той да е вдигнал Рила планина? Жалко е, че не можем да се насладим на природата, която ни заобикаля, в родната ни страна.
  • 21 Димов

    13 1 Отговор
    Щом забележат група хора, веднага ги отупват за пари, за щяло и нещяло. Гледат как всячески да доизтръскат чувала, като за последно.
  • 22 Townboy

    15 1 Отговор
    А бе там през лятото всеки уикенд се качват по няколко хиляди човека а сега и това не може. Скоро тия негодници ще ни забранят и да дишаме.

    Коментиран от #24

  • 23 Йозеф

    14 0 Отговор
    А през летните уикенди колко хора се качват до Мусала? Защото на езерата е като в МОЛ, народ доволно, а да на говорим за "Бялото братство"....
  • 24 Гражданин

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "Townboy":

    Няма да ни забранят. Ще искат разрешително, за което ще трябва да минеш през най-голямото щастие в нашата държава - институциите. Срещу съответното заплащане, разбира се!
  • 25 От Пирдоп

    10 0 Отговор
    ,,Отворковците" от парк Рила що не забранят поредното ,,омазване"на Рила от дъновистите след десетина дни, ама нямат ,,ДУПЕ"
  • 26 от Златица

    8 2 Отговор
    Ако беше организирал изкачване до Бузлуджа щяха да го наградят!
  • 27 Браео на властите

    3 10 Отговор
    Браво да го глобят тоя избий прът най страшен, даже не мога да го слушам с тоя диалект и само простотий за тоя телефон за ония телефон кой го интересува:-)
  • 28 Гост

    7 0 Отговор
    Ограничаване на човешкото присъствие и въздействие!!! Планини. Езера. Море. Дюни. Паркове... Вече навсякъде почти, с изключение на търговски центрове, хипармаркети, каси на доставчици и каси на НАП. Там може да сте толкова на гъсто, че дори да си бъркате по дупките!!!
    ПП Предупреждаваме, че при прекомерни нарушения в зоните на огр. чов. прис., може да се стигне до вакханалийно струпване пред касите на НАП, съответно до многократни бръквания в една дупка, но пак да кажем - то е щедро разрешено!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Марио Кроненберг

    5 0 Отговор
    Що за простотия??? Всеки може да се качи на върха, когато си пожелае!
  • 31 Стойкас Стоилас

    2 6 Отговор
    Това че Славчо не знае законите не го оправдава.
    Всеки който иска да направи нещо първо трябва да проучи дали то е законно или не. Нагледали сме се на такива групи от мизерници, които превърнаха всички защитени зони в кочини. Малко ще е акт от 5000лв
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове