Last news in Fakti

30 Май, 2012 13:16 1 633 0

Железничари и министър стиснаха ръце (обновена)

  • бдж-
  • безплатни карти-
  • симеон дянков-
  • ивайло московски-
  • мтитс-
  • синдикати

Безплатните карти в БДЖ може да намалеят

Железничари и министър стиснаха ръце (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Железничари днес протестират пред сградата на транспортното министерство, а ресорният министър Ивайло Московски заяви изпреварващо, че темите на протеста не са актуални към днешна дата. Синдикатите в сектора твърдят, че се готвят допълнителни съкращения на 850 души. Московски уточни, че намаляването на персонала върви съгласно плана за спасение на БДЖ, а допълнителни съкращения не се предвиждат.

Над 350 000 души ползват системата за безплатно пътуване, което струва на бюджета над 250 млн. лв, обясни още Московски. Вероятно догодина ще се обсъжда „оптимизация“ на тази социална практика, но за момента ревизия няма да има. Протестиращите настояват тази социални привилегия да се запази.

„Бях изненадан от броя на безплатните карти. Освен че това е голяма тежест на бюджета на БДЖ, това създава и един друг голям проблем – внезапно по празниците всички влакове са пълни, дори за хора, които са си купили билет. Представете си как се планира това, при положение че могат внезапно да дойдат още 400 000, които не минават през гишето“, допълни финансовият министър Симеон Дянков, който също участва в пресконференцията. Става дума за пенсионери, бивши и настоящи служители на БДЖ и НКЖИ, както и семействата им.

Предстои анализ кои служители на железопътния превозвач ползват безплатните карти. Картите на служителите, които пътуват ежедневно за работа ще останат, но ще важат за определена линия, конкретизира Ивайло Московски. 

Приватизацията на „Товарни превози“ скоро ще бъде завършена, стана ясно от думите на министъра. До края на следващата седмица процедурата ще бъде обявена в Държавен вестник. Московски е на мнение, че повече от две компании ще проявят интерес.

Той категорично отхвърли твърдението, че железниците се съсипват, както твърдят недоволните. Те пък издигнаха черен кръст с надпис БДЖ през сградата на МТИТС

Протест и разбирателство

Митингът бе под надслов "Не на унищожаването на българската железница". КНСБ искат запазване на работните места, на социалните придобивки при пътуване на българските железничари, членовете на техните семейства и на пенсионерите от системата на железопътния транспорт. От днес започва подписка във всички региони на страната в подкрепа на исканията на българските железничари. При нерешаване на проблемите, стачният комитет ще подготви и проведе регионални протестни митинги за защита правата и икономическите интереси на българските железничари.

Иначе днешният протест започна с освирквания и скандирания за оставки, но завърши с разбирателство. След срещата лидерът на стачния комитет Петър Бунев потвърди по-ранните изказвания на министъра. Министърът не се ангажира с уволнения в мениджърския екип на железопътната компания, допълва Дарик.

Шеговит коментар на протеста направи премиерът Бойко Бориков тази сутрин. "Ако транспортният министър Ивайло Московски беше дошъл с влак на финала за купата на Аматьорската лига между отборите на „Витоша" Бистрица и „Две могили", нямаше да има стачка на железничарите. Това мнение изрази с усмивка премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание", цитиран от Дарик.

През декември железничарите отново се вдигнаха на протест, който продължи 23 дни в различни гари на страната. От спрените влакове БДЖ загуби около 2,5 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА