Last news in Fakti

9 Май, 2012 13:39 946 0

БДЖ с по-малка загуба от началото на годината

  • бдж
БДЖ с по-малка загуба от началото на годината - 1
Снимка: БГНЕС

За първите 3 месеца на 2012 г. загубата на БДЖ е намаляла с 6 млн. лв. спрямо същия период през 2011 г. - от 21 млн. лева на 15 млн. лева. Това заяви Владимир Владимиров, председател на УС на БДЖ.

Първите три месеца в железниците са най-лошите, продължи Владимиров. Общите разходи на БДЖ са намалели с 62 милиона за периода 1 април 2011 г. – 1 април 2012 г. Свободните пари са 12 млн., това ни позволява да започнем да погасяваме задълженията към всички кредитори и облигационери, каза още Владимиров.

Обсъжда се споразумение с кредиторите на втория облигационен заем за продажба на 3500 товарни вагона, заложени в БДЖ. С продажбата на "Товарни превози" се очаква да се намалят задълженията на БДЖ до края на годината, уточни Владимиров.

Постигаме плавно изплащане на нашите дългове, с всички основни доставчици и кредитори сме постигнали допълнителни споразумения за изплащане на задълженията, каза Йордан Недев, изпълнителен директор на БДЖ. Наложихме стегната финансова политика, структурната реформа беше от приоритетно значение. Закрити са общо 6 поделения в дъщерни предприятия, които водят до дублиране на персонал и допълнителни разхищения. Те работеха като самостоятелни дружества, не в синергия. БДЖ работи за централизирана структура спрямо функциите, които са чисто административни, каза още Недев.

Развитие бележи и ремонтната дейност, много по-качествено вече може да се справяме с ремонтите, защото има консолидация на труда и ресурсите, добави Недев. Вече имаме и конкретни оперативни планове за ремонта. Процесът е тромав, все още не е завършил, но целта ни е да постигнем по - високо ниво на специализация на няколко центъра, да се постигне по-голямо ниво на синергия и да отпаднат част от резервите, които всяко депо трябва да пази, продължи Недев.

Дружеството е предприело масирана преквалификация на персонала, целим да слеем няколко длъжности в една и да има взаимна заменяемост, каза още изпълнителният директор на БДЖ. Той посочи, че в администрацията все още има дублиращи се позиции, докато тече процесът по определяне кой да остане.

Няма да се откриват нови щатни бройки за билетни касиери на влакове и гари, като за тези места ще се преквалифицират кондуктори, за да се избегне възможността за корупция, припомня БГНЕС.

Ако не успеем да попълним тази бройка, ще организираме преквалифициране на други служители, контролът на всички кондуктори вече е напълно даден на Съвета на директорите на БДЖ, каза Владимир Владимиров. Ще искаме и стриктно спазване на наредбите, които са занемарени през последните 20 г., за да ограничим пътуванията без билет до минимум, каза още Владимиров. Председателят на УС на БДЖ очаква след тези мерки в БДЖ да постъпят минимум 5 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА