Last news in Fakti

11 Август, 2019 19:59 14 028 29

Банев е в затвора, но продължава да трупа пачки от "Русалка"

  • николай банев-
  • русалка
Банев е в затвора, но продължава да трупа пачки от "Русалка" - 1
Снимка: БГНЕС

Бариерата, на която искат 8 лева такса, за да стигнеш до плажа на курорта "Русалка", все още стои, съобщи TrafficNews.

Въпреки многобройните сигнали на граждани, на които се нарушава конституционното право да стигнат до пясъчната ивица и морето - изключителна държавна собственост, както и разпоредените проверки от различни институции, хората на арестувания олигарх Николай Банев продължават да събират пари. Бизнесменът приватизира комплекса "Русалка" преди много години, но събира пари за цялата ивица.

Бариерата е поставена на паркинга, през който минава пътят за дивия плаж вляво, на който няма нито спасители, нито чадъри. Но всеки, който иска да стигне до скалите и да се изкъпе в морето, трябва да плати 8 лева. В сравнение с миналата година таксата дори е увеличена с 2 лева.

Още по-скъпо излиза влизането в комплекса „Русалка” с бунгалата вдясно, който преди много години бе приватизиран от бизнесмена Банев. За да влезеш там и да стигнеш до плажа, преди години се искаше да платиш престоя си за ден, който варираше между 40 и 50 лева. Обяснението бе, че гостите в комплекса ползват ол инклузив и външните хора също трябва да го платят, защото навсякъде имали възможност да ядат и да пият. И до ден днешен тези изисквания си важат.

От години хората протестират срещу тази бариера, но нищо не се променя. Хората на бариерата обясняват, че таксата е само за колите, които спират на паркинга. А който не иска да плаща, да ходи пеша. Но който е ходил на „Русалка” знае, че за да стигнеш до плажовете, трябва да вървиш над 4 км от най-близкото село Свети Никола, до което общественият транспорт също не е от най-редовните. Или да ползваш велосипед. Но най-удобно е с автомобил, особено ако пътува цялото семейство.

От началото на лятото също имаше сигнали за исканата такса. На 5 юли от министерството на туризма съобщиха, че по разпореждане на министър Николина Ангелкова ще бъде сезирана прокуратурата заради ограничаването на достъпа към плажовете на „Русалка” с платена бариера. Компетентните органи трябваше да проверят дали са правомерни загражденията и кой ги е поставил.

От министерството на туризма са изпратили и писмо до кмета на община Каварна Нина Ставрева, на чиято територия се намират плажовете. С него изискват да се осигури безплатен достъп до плажовете на „Русалка”. Ставрева обясни пред Нова ТВ, че разрешението за поставяне на контролния пункт и на бариерата е от 2012 г., когато кмет беше Цонко Цонев и срокът му вече е изтекъл. Кметицата твърди, че плащането на такса за преминаване през бариера в частен имот не е в компетенциите на общината. „Трябва да се предприемат действия от страна на държавата и на Областната администрация”, коментира Ставрева.

"Този паркинг е горски фонд. Не е узаконен. Няма начин, по който той да бъде узаконен. Закупени са само сградите върху терена. Хотелът е незаконен. Той не би трябвало да работи", обясни бившият кмет на Каварна Цонко Цонев. И допълни, че в момента за терена се водят дела.

Министерството на туризма е уведомило и областният управител на Добрич Кирил Кирилов, който носи отговорност за неохраняемите пясъчни ивици, според Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Но въпреки всички сигнали, които от години се подават към различни институции, бариерата към плажовете на „Русалка” си стои. А от летния сезон остава още малко.

Николай и Евгения Баневи са в следствения арест от 8 месеца. Те са обвинени за ръководене и участие в организирана престъпна група, длъжностно присвояване на пари и вещи, недеклариране и неплащане на данъчни задължения, пране на пари в особено големи размери и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Според прокуратурата, от 2005 г. до задържането им в Ница, Баневи са източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лв.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да го туря на.......

    49 6 Отговор
    Женка му.
  • 2 Кокъл

    89 5 Отговор
    Ами браво на Баневи,когато няма държава защо да не си изпере и 2 млрд.
  • 3 Мамалигов

    60 6 Отговор
    Трупа Банев ама вече в чужда сметка
  • 4 Солчо

    77 3 Отговор
    Някой да има учуден.Всичко си е нормално при мафията,държава няма.
  • 5 ko4o

    22 16 Отговор
    Е какви плажове има на Русалка,че нещо не съм ги виждал.Само скали и яхтено пристанище.
  • 6 -...-

    43 4 Отговор
    Който си го може, си го може. В кенефа да го затвориш, лавка ще открие.
  • 7 Госта

    22 1 Отговор
    Марийче, когато арестуват някого, не му арестуват и фирмата. Поне не още.
  • 8 розово

    19 2 Отговор
    Така се правеше в началото на прехода. А Бойко Борисов ни казва че прехода е минало. А може Банев да е живял в друг свят и е изгубил представа за времето. Тема за размисъл.
  • 9 Патриот

    17 3 Отговор
    Поне предпазва плажа от масово заливане(да ползвам друга дума) с бетон.
  • 10 Фюрер

    18 2 Отговор
    Няма нищо за чудене,при полужение че държавата ни е добре структурирана мафия
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Един

    19 3 Отговор
    Тоя е вземал десетки работещи предприятия, и ги е фалирал умишлено,ги е разпродал за скрап, за такива трябва Смърт!!!

    Коментиран от #14, #24

  • 14 Някои си

    19 2 Отговор

    До коментар #13 от "Един":

    Ние тряба да почнем да избиваме мекеретата. Тея на снимката са само частичка от тях. Гражданската воина е изход от ситуацията и които оцелее
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Робот

    11 1 Отговор
    Тежка, тежка простотия и неграмотност!
    Обаче трябва да си изходим глупостта, та всички да разберат, какви ментални инвалиди е създала чалга епохата!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тоя цар ли работи?, много пари ама от де

    3 1 Отговор
    Абе банев от къде ги има тия пари да купува цели заводи?
    Кво работи тоз чувек?
  • 20 vasik atanasova

    6 0 Отговор
    абе този е недосегаем
    милиардер е
    нито банев
    нито арабаджиев някой може да им каже нещо
    те са хора с пари
  • 21 На гилотината

    1 0 Отговор
    И труповете у морето да пируват рибоците
  • 22 Усмивката

    2 2 Отговор
    Бойко Борисов ей сега ще грабне пожарникарския шланг и ще измие всички,, гадове". Ами примерът е нагледен. Показва как собствениците са други, от,, ония" недосегаемите, тъмната маса във вселената. Дето се усеща но никой не я е виждал и нема уред с който да се регистрира. Тоз е бушон. Чучело за разкарване по площадите. На всеки е ясно че не може един сервитьор в златният век на мутрите и червените куфари да разполага. За повече въпроси обърнете се към Ахмед Доган, разпределителя на порциите. Бойко оставете. Той не е виновен
  • 23 олигархичен кенеф

    9 0 Отговор
    Ще го респектират, ще му вземат някой лев и ще го пуснат. Досега няма един осъден боклук от прехода.
  • 24 олигархичен кенеф

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Един":

    И кой му ги е давал тия предприятия? Как ги е придобил? Откъде са му парите?
    30 години краде и чак сега разбраха, че е престъпник????
    ХАХХАХА
  • 25 Бай Танас на кюшето

    5 3 Отговор
    Стига с тази простотия. Вече е ясно, че ясно, че подобни статии са за се мери злобата българска. 8 лв. за охраняем паркинг на ден при това поддържан. Дават ти касова бележка. Кво искате да пуснат Бай Ганьо и само след 10тина дни кочина. Ще има паркирани коли и по плажа. За плажа вдясно е 6 лв. на ден на човек и включва чадър с двойна рогозка, шезлонг, за децата безплатно. Към този вход има два прекрасни поддържани плажа и джакузи с минерална вода и нито един, който да чопли семки и да си хвърля фасовете в пясъка. А и последно - цените в барчето са оо-ниски от това на Крапец.
  • 26 ТРОПЧО

    2 3 Отговор
    ИМА И ДРУГИ ПЛАЖОВЕ ТАМ ДА ХОДЯТ ДЪРЖАВНА СОБСТВЕННОСТ БИЛО ТОВА Е ЧАСТЕН ИМОТ ЕИИИИ САМО ГЛАДУНЧОВЦИ С 200 300 ЛВ ТРЪГНАЛ НА МОРЕ И ИСКА БЕЗ ПАРИ ДА ХОДИ НА БУРГАСКИЯ ПЛАЖ 1.20 ЧАДЪРА БОИКО ЧЕРПИ БИРА ЦАЦАТА ОТ ГЕШЕВ САМО ДА ГЛАСУВАШ
  • 27 Славчо

    2 0 Отговор
    Нека трупа да си плати "гаранцията".
  • 28 ехоо

    0 0 Отговор
    Няма такава държава! Ами, ще му трябват. След няког друг ден като излезе. Той не мой с малко бря. Как ша живей. Това Банев, това Бойко, са хора от класа ейй. Трябва да си ги гледкаме, че кой инак ша на пасе бря!
  • 29 Чудя се

    1 1 Отговор
    През тия 8 месеца Евгения как изкарва без секс...и дали изкарва, понеже съм чувал че обича х...я повече от хляба, кой знае колко от надзирателите намазаха. ..сигурно им е направила график
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове