13 Август, 2019 09:42 2 529 21

Около 30% от индустриалното свиневъдство в България е унищожено

  • африканска чума-
  • свине-
  • прасета-
  • румен караманов

Проблемът с африканската чума по прасетата е много сериозен, напомни д-р Румен Караманов, управител на най-големия свинекомплекс у нас

Около 30% от индустриалното свиневъдство в България е унищожено - 1
Снимка: БГНЕС

Около 30% от индустриалното свиневъдство в България вече е унищожено с навлизането на африканската чума по свинете. Опасността от заличаването за дълъг период от време на цял отрасъл от родното животновъдство все още не е преодоляна и мерките, предприети от държавните институции, трябва да се спазват.

Това предупреди по време на заседание на епизоотичната комисия в област Добрич д-р Румен Караманов, цитиран от БНР. Той е управител на най-големия свинекомплекс в България – този в село Козлодуйци, където в момента се отглеждат близо 90 000 животни.

Проблемът с АЧС е много сериозен и обрича свиневъдството на фалит, ако не се спазят мерките, които държавата вече е предприела. Заедно със свиневъдството пред фалит ще бъдат и други отрасли – месопреработвателните фирми, зърнопроизводителите, производителите на лекарства и затова да се говори, че някой се опитва да облагодетелства едни, а да страдат умишлено други, е повече от неправилно.

Д-р Караманов изрази възмущението си и от факта, че хора, изкарващи пари чрез нерегламентирана търговия с месо и животни, които работят изцяло в сивия сектор и не внасят нито лев данъци, имат очите да защитават незаконния си бизнес и да не се подчиняват на наредбите и законите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма ли

    6 12 Отговор
    чума и за бесеперастията.да ги тресне та да ги затрие всичките.
  • 2 Банкянска Барбалея

    5 2 Отговор
    Още можеее....оффте мофффтеее

    Коментиран от #4

  • 3 Centurion

    20 2 Отговор
    Аз не вярвам на Държавата и нейните лаборатории!Редно е да се поканят специалисти от западни акредитирани лаборатории и да се вземат успоредни проби,но това не се прави,упорстват което засилва съмненията за тенденциозност ,и умишлено унищожение на здрави животни!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Йосарян

    20 1 Отговор
    Върти Унищожение и геноцид тикво малоумна. Тия в парламента са свинете. Хората с честен труд се хранят, тия Крадът 30 годин. И кви партии, всички са еднакви.
  • 6 Западните Балкани

    5 3 Отговор
    Това можеше да се избегне, ако Борисов вместо да се бори вяло с БСП, да беше си свършил работата. Сега нямаше да е толкова зле.
  • 7 Бай Хуй

    11 0 Отговор
    Най големия свинарник , чума не го лови
  • 8 7877

    12 0 Отговор
    Остават още 70% и сме готови да рапортуваме пред ЕС. Следват пилетата...
  • 9 Миризлив пор

    2 1 Отговор
    Сега е времето да се поставят ясни правила при подобни епидемии. Кратко точно и ясно без размиване на отговорности КОЙ регистрира, КОЙ взема проби, къде се правят повторните изследвания, какво правим с дивеча. Сега докато "едни хора" си правят предизборната кампания заразата се разпространява, други хора реват за 20 глигана дето ходят навсякъде, трети ходят с едни бусове и разнасят някакво месо купено за без пари на 200 и повече километри, отделно нещата които не могат да се продадът като вътрешности, и кожа просто се изхвърлят някъде. А най-важното държавата не знае колко прасета и къде има - просто режима на регистрация е такъв че хем губиш адски много време хем и пари искат. Ако не беше тази анархия много прасета щяха да са живи поне до коледа и цената на месото нямаше да хвръкне толкова рязко.
  • 10 Страхил

    8 1 Отговор
    Внос, нали тва им беше целта. При положение че вируса не беше опасен за хората нямаше нужда от избиване а само да се ползват за вътрешен пазар тези свине бес износ. Докато за една година утихне чумата.

    Коментиран от #12

  • 11 Айхман

    11 1 Отговор
    Какво чакате? Унищожете останалите 70%,не само прасета,а всички животни.После унищожете и хората и всичко ще е наред.
  • 12 Миризлив пор

    0 8 Отговор

    До коментар #10 от "Страхил":

    Вируса не е опасен за хората директно, опасен е за прасетата а хората са преносители, докато го има заразеното месо го има и вируса. В случая се цели да се запазят промишлените комплекси и държавата да изпадне "под карантина" и да не може да се изнася месо и колбаси. Единствения начин да се спре този вирус е - да няма какво повече да заразява и да умре с прасетата. Дали може "да отшуми от самосебе си" - сигурно може, кога хората гледат, всичко мре и се откажат да гледат но това може и години да продължи и хората с години да трупат загуби. Просто това е начин да се спре, карантина и след това като го няма да се започне отначало без опасности.
  • 13 бисмарк

    11 1 Отговор
    Няма чума, това е скапан игра на правителството. Потвърждават го и от Полша и не само. Мръсна игра за усвояване и крадене на пари. Смачкване на обикновения човек, избиване на хиляди невинни животни и кражби по всички етажи на власта. Тиквата ние простите БГ граждани не можем да го свалим от власт. НОООО майката ще му ................от вън, и голям ще го ...............
  • 14 бисмарк

    12 1 Отговор
    Мaрeк Caвицки oт Aгрaрнaтa нaрoднa пaртия, кoйтo бeшe и миниcтър нa зeмeдeлиeтo в Пoлшa зa пeриoдa 2007-2012 г. oбвини Бългaрия и миниcтърa нa зeмeдeлиeтo Дecиcлaвa Тaнeвa в лъжa зa cвинcкaтa aфрикaнcкa чумa и пoиcкa мeждунaрoднo рaзcлeдвaнe нa тoвa кaквo ce cлучвa в Бългaрия.
    Cпoрeд Мaрeк Caвицки бългaрcкитe влacти лъжaт, чумaтa e измиcлeнa c някaквa другa цeл, зaщoтo Бългaрия вeчe цял мeceц нe дoпуcкa чужди лaбoрaтoрии дa взeмaт прoби.
    Aфрикaнcкaтa чумa e бoлecт, c кoятo ce бoрят мнoгo държaви, нo Бългaрия e първaтa, кoятo cи прaви прoбитe caмa и нe дaвa нa никoй друг дa прaви изcлeдвaния.
    Пoлшa cлeди c пoвишeнo внимaниe кaквo ce cлучвa в Бългaрия, зaщoтo ce убивaт живoтни, бeз дa e дoкaзaнo, чe ca бoлни и тoвa e в прoтивoвec нa вcички eврoпeйcки дирeктиви.
    Мaрeк Caвицки:
    - в Бългaрия нямa никaквa чумa, a зa пoрeдeн път някoй иcкa дa уcвoи пaри. Тoвa e вaрвaрcтвo пo oцeнкa нa eкcпeртa.
  • 15 ЛУД И ИЗТРЕЩЯЛ

    4 0 Отговор
    30% от индустриалното свиневъдство и 90% от нещастния народ, дето сега гладува, а зимата ще го няма. Остават 10–те % – 240+ тяхподобните им, дето само лапат и въобще не им пука.
  • 16 Истината

    3 0 Отговор
    КОЙ ЛИ ЩЕ ВНАСЯ СТОГОДИШНО ЗАМРАЗЕНО МЕСО И ЩЕ ПЕЧЕЛИ ЛУДИ ПАРИ ОТ САЩ.НО ТУК СА НА ХОД МЛАДИТЕ ХОРА .ДА ПОМИСЛЯТ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА СИ.
  • 17 Bulba

    0 0 Отговор
    30% от ,,свиневъдството" , А дивите прасета колко--- % ?%?%?. Значи каква е ЦЕЛТА
  • 18 Истината

    0 0 Отговор
    КОЙ ЛИ ЩЕ ВНАСЯ СТОГОДИШНО ЗАМРАЗЕНО МЕСО И ЩЕ ПЕЧЕЛИ ЛУДИ ПАРИ ОТ САЩ.НО ТУК СА НА ХОД МЛАДИТЕ ХОРА .ДА ПОМИСЛЯТ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА СИ.
  • 19 Истината

    0 0 Отговор
    КОЙ ЛИ ЩЕ ВНАСЯ СТОГОДИШНО ЗАМРАЗЕНО МЕСО И ЩЕ ПЕЧЕЛИ ЛУДИ ПАРИ ОТ САЩ.НО ТУК СА НА ХОД МЛАДИТЕ ХОРА .ДА ПОМИСЛЯТ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА СИ.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Грую

    1 0 Отговор
    Сега като дадат компенсациите за Коледа ще слагаме банкноти на скарата вместо пържоли!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове