17 Август, 2019 22:14 4 119 44

Радев: Тракиецът въстана, за да изпълни своя дълг

Проведе се Националният възпоменателен събор по повод 116-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива

Радев: Тракиецът въстана, за да изпълни своя дълг - 1
Снимка: БГНЕС

На Преображение през 1903 година тракиецът въстана, за да изпълни своя дълг като човек и българин пред своя род и към себе си. Това каза президентът Румен Радев по време на Националния възпоменателен събор по повод 116-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива, предаде агенция „Фокус“, цитирана от Епицентър.

„Така години след тези паметни събития Михаил Герджиков описа една от най-трагичните, но и славни страници от нашата история. Страница, написана с кръвта на шепа юнаци, изправили гордо вдигнати глави в една отчаяна, но достойна битка за справедливост. Едно народно въстание, един подвиг, за който с готовност и дори с нескрито удоволствие бедният селянин от странджанските и родопските усои и полският работник от одринските степи заделяха от оскъдния свой и на децата си залък, за да си набавят оръжие“, отбеляза президентът Румен Радев.

Той припомни, че след конгресите в Смилево и Солун, делегатите от Одринския революционен окръг решават да застанат рамо до рамо със своите братя от Македония и да принесат и своя дан към олтара на революцията.

"От Илинден, през Преображение, до Кръстовден македонските и тракийските българки водят епична битка за свобода, избирайки достойната смърт пред скотския живот. Въстанието е потопено в кръв – в Тракия избитите са хиляди, а селата – опожарени. Безкраен човешки керван поема по своя поход към земята на спасението, към свободна България. Неговата съдба обаче остава неразбрана. Това е несретничеството на тракиеца – такова бе то през 1903 година и през 1916 година. И свои, и чужди търгуват за негова сметка, докато той с цената на живота си защитава общонационална кауза, ще напише по-късно Михаил Герджиков“, каза още държавният глава.

„И ако никой през годините не изпълни дълга си пред тракийци, то нека днес, от това свято място, да заявим категорично, че е въпрос на отговорност на всеки български държавник да бъде редом до наследниците на пострадалите. Нека да е ясно, че не търсим отмъщение, но няма да забравим и пепелищата, които погълнаха не само домове и имане, но и хиляди човешки съдби. Нека не се крием зад дълбока политика на благоразумие, защото е въпрос на национално достойнство да не позволим да бъде преиначавана историята, да не допуснем и да направим така, че да не бъдат забравени справедливите искания и да бъдат отлагани за някой следващ ден. Това е единственият европейски начин да постигнем завета на Георги Кондолов. Поклон пред паметта на героите и хилядите невинни жертви. Да живее България!“, посочи още Румен Радев.

Президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните роти на Националната гвардейска част и ще отдаде почит пред паметта на загиналите. С това започна възпоменателното тържество пред мемориала в местността Петрова нива и завърши с тържествена заря-проверка, която освети небето над историческата местност.

По-рано тук се събраха хиляди хора, за да почетат паметта на жертвите от Илинденско-Преображенското въстание. Всички те носят български трибагреници, а някои от тях са в автентични народни носии. За спокойното протичане на мероприятията мерките за сигурност в района са засилени. Събитията по отбелязване на годишнината от събитията през 1903 година продължават с концерт на открито.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Западните Балкани

    35 2 Отговор
    Да поискаме парите им от Турция и да им ги дадем
  • 2 100%

    28 3 Отговор
    Подкрепям
  • 3 Хахаха

    22 63 Отговор
    Българи, българи възстанаха бе руски боклуко Радев.
    Няма по-горям национален предател от румен радев, руски гъзоблизец.
  • 4 Коментар📝

    39 8 Отговор
    Няма РЕВОЛЮЦИОННО ОБЩЕСТВО В БЪЛГАРИЯ,ВСЕКИ СЕ СПАСЯВА ТУК ИМА САМО ГРАБЕЖИ И ДИКТАТУРА БЪЛГАРИЯ Е НАЙ БЕДНА С НАЙ ЛОШО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ С НАЙ ЛОШО ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА С НАЙ ЗЛЕ
    ПОДАРЖАНА ИНФРАСТРУКТУРА И С СЛАБА ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА БЕЗ СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА 450€СРЗ 260€МРЗ ПЕНСИЙТЕ ОТ ПО 170€ НЕ МОЖЕ ДА ВЪЗТАНЕ БЪЛГАРИНА ВЕЧЕ ИМА ДИКТАТУРА ЩЕ ГО СМАЖЕ ВЛАСТТА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ИНФОРМАЦИОНАТА ВОЕННАТА И
    ТН СЕ УПРАВЛЯВА ОТ МАФИЯ 2013г.Беше КАКВОТО БЕШЕ 2018г.със СИНА МИ СЪМ ЗАТВАРЯЛ ОРЛОВ ВЕЧЕ ЧОВЕК СЕ ОБЕЗВЕРЯВА.А И СЪМ СТАР МЛАДИТЕ БЯГАТ ДРУГИТЕ ОТ ВЛАСТТА КРАДЪТ НАРОДА БЕДЕН КАКТО КАЗВАШЕ ВАПЦАРОВ ОЗЪБЕНО СВИРЕПО КУЧЕ.ТРЯБВА НИ НЯКАКВО КАРДИНАЛНО РЕШЕНИЕ КЪМ ПО ДОБРО

    Коментиран от #6, #36

  • 5 тракиеца Фики

    36 7 Отговор
    Радев, шефе, тъкмо сега е време да покажеш на нацията ни, че си главен командир и обединител. Вдигай армията по тревога и им нареди да арестуват всички Калинки от ГЕРБ, СДС, ДПС, БСП, Евророма и където има и да ги изправим пред военен трибунал, за гавра с дивите свине, прасета и българина до. Ако го сториш, ти е си Мессия на България, а не Исус. Ще те произведе фолка в генерали синус и на следващите левчета твой лик ще краси. Ако Чехлю лае да арестуват и него, за гавра с ДЕМОКРАЦИЯТА.Ти си надеждата на България да се спаси от Калинките. Ако не го сториш ти Боко ще направи още 5багенции за пътищата, 500 комисии Калинки на щат и България ще загине. Спаси ни от Калинките, Бащице наш!???

    Коментиран от #9, #11, #12

  • 6 ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО

    17 15 Отговор

    До коментар #4 от "Коментар📝":

    РЕШЕНИЕТО Е_ КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ МАХА ОТ СТРАНАТА НА МАФИЯТА !
    ДОКАТО ВСЕ ОЩЕ МОЖЕ !
  • 7 Веско

    15 38 Отговор
    Радев,ти си един канал и нищо друго.само да се чуеш какви безмислени глупости приказваш.

    Коментиран от #33

  • 8 Антисоциалист

    12 25 Отговор
    Господа, пак слоовоблудства! Т"Тракийци", българи и никой досега - тракиец и българин не е изпълнил дълга си към тях... Само Фатмата е. С приказки! На показ! Към несъществуващата тракийска нация...
  • 9 Фалшив герой

    19 31 Отговор

    До коментар #5 от "тракиеца Фики":

    Радев е препикано мушкато ! Страх го е много !

    Коментиран от #15

  • 10 Веско

    19 27 Отговор
    Кавал си имах впредвид.Кавал прост си радев.
  • 11 Да не се заблуждаваме

    25 2 Отговор

    До коментар #5 от "тракиеца Фики":

    Да речем, Радев командва армията... Което не е баш така де .. но както и да е-там са под 30 хиляди щика барабар с началството. Полицията, командвана от Бойко Борисов е 60хиляди..

    Коментиран от #17

  • 12 Да не се заблуждаваме

    11 7 Отговор

    До коментар #5 от "тракиеца Фики":

    Да речем, Радев командва армията... Което не е баш така де .. но както и да е-там са под 30 хиляди щика барабар с началството. Полицията, командвана от Бойко Борисов е 60хиляди..

    Коментиран от #14, #16, #43

  • 13 65258

    16 9 Отговор
    какви тракийци, какви пет лева
  • 14 Да да да

    15 1 Отговор

    До коментар #12 от "Да не се заблуждаваме":

    БГ е полицейска даржава ! Униформените са малко ! Тайна полиция и доносници -агенти колкото ти душа сака ! Може би 100 -150 000 !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Така мисля

    10 17 Отговор

    До коментар #12 от "Да не се заблуждаваме":

    Радев да командва ? Вие добре ли сте ?
    Той е службогонец и прави каквото му наредят ! Но така е и при Борисов !

    Коментиран от #18

  • 17 тракиеца Фики

    18 4 Отговор

    До коментар #11 от "Да не се заблуждаваме":

    Ако. Радев и На погнат Калинките, тогава ще видим, че на поне един Дженерали тук и армии им пука за България и ще застанем до Радев срещу мафията. Ако ченгетата застанат у йсрещу нас, значи са с мафията. Е, ще арестуваме и тях.но немалко да ги тепсме, а на Опанското Чирпанско тракийско поле земеделие ще развиват. А, Калинките, най-отпред с мотиките. И ще направим развито демократически общество .
  • 18 Истината

    20 3 Отговор

    До коментар #16 от "Така мисля":

    Непостоянството в решенията на Борисов показва че не той а шефовете мупоръчват музиката @ !
  • 19 Да Живее Българина

    13 7 Отговор
    Да живее България!!! Да живее тракиеца нарекъл се Българин. ДА Живее!!! ДА Живее!!! ДА Живее!!!
  • 20 Тръмп

    10 14 Отговор
    "Да принесат своя дан пред олтара на революцията"???:):):)Тоя дебил се кланят пред олтара на Ленин,защото Въстанието няма нищо общо с революцията!!!:):):)Руснак Радев е руски патриот,а не български та е гнусно и нагло да се явява там с фалшивите си послания!!!:):):)
  • 21 Адолф Хитлер

    10 13 Отговор
    Тракиец,тракиец колко да е тракиец?!Траките никога не са съществували,а тези т.н. траки са българи,като онези които са дошли от Стара Велика България.Искам да кажа,че траки няма,а това е обидно наименование на българите които да живеели в пределите на Византия.Не случайно цар Калоян пише на папата,че българите и келтите да един народ и това е така,защото след като гърците завземат днешна България,келти и готи имигрират и не насочват постепенно към Британия и към Германия.Хан Аспарух идва и освобождава българите във Византия,а славяни по тези земи никога не е имало,а е имало само и единствено българи и гърци!Доколкото до Отоманската империя,тя си е чисто българска и управлявана от България (Осман, Сюлейман, Мехмед-рода дуло).Тюрският хаганат е бил много малък и тюрките постепенно са се претопили в българите.Да не говорим,че днешните турци са чисти арийци и голяма част от тях са българи.Други са евреи,албанци,хървати,гърци и т.н.Гените го доказват.Днешните българи имат само 1% славянски генни,25% келтски и англо-саксонски генни,40% тракийски,20% готски.Сега,Волжките Българи са генетично по далеч от нас,защото нека не забравяме,че те са вече 500 години под руско робство и 150 години носят името татари,което ги свързва с тюрките и там за жалост има много татаристи както в Македония има много македонисти.

    Коментиран от #26, #28

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Тръмп

    11 15 Отговор
    Грипен Радев кога ще връща парите на шведите,тоя измамник???:):):)

    Коментиран от #27

  • 24 Къде е курск ?????

    13 16 Отговор
    Марш за сибир продажнико фатмак ти си национален предател срам за България

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Адолфо

    11 3 Отговор

    До коментар #21 от "Адолф Хитлер":

    Някой неща са верни които си писал, но имаш много неточности. Българи и келти са едно вярно и са тракийци (Фриги) - Западни (Бриги, Фризи, Брити, Франки) , Източни (Мидийци, Парти, Готи, Българи). От другите траки Гети, излизат Англи, Викинги, Руси, Скандинавци, Славяни, смесени с данайските етиопци - гърци се получават Кюрди и Тюрки. Чел си, ама не си дочел и не гледай по начина на Хитлер.

    Коментиран от #34, #35

  • 27 Ууууу

    13 2 Отговор

    До коментар #23 от "Тръмп":

    Той и народа на шведите няма да връщат нищо. Ама ти, аз и народа на БГ ще имаме да плащаме на САЩ за нищо. Това е истината.
  • 28 Отоманци

    11 2 Отговор

    До коментар #21 от "Адолф Хитлер":

    Относно Отоманците имаш голяма заблуда бе човек. Това са Хазари - евреи ашкенази юдеи + малката част Тюрки(Гето-Китайците) + малка част българи от рода Дуло преименувал се в Кайъ + араби(Усман е арабско име). Османския род е арабизираната малка част от Кайъ, в която кръв има и българска от рода Дуло. А относно Византийците те са предшественици на Османците преди да се появи Мохамед и Исляма. Византийците всички стават Османци, набързо, защото са едни и същи. Византийци преди Исляма, а Османци след появата на Исляма.
  • 29 Къде са

    10 3 Отговор

    До коментар #24 от "Къде е курск ?????":

    Къде е Хилари ? Кой удари Пентагона ? Защо от два самолета в Ню Йорк се срутиха ЧЕТЕРИ БИЛДИНГА ? А п/тео ? Къде е Дълбоката държава ? Ко става с Дойлера ? Положението е Е/ем ти Е/а ти ? Гомняр засран.
  • 30 Румба, кой е твоя дълг

    9 5 Отговор
    И защо народа няма лидер а само ПЛАШИП/ТАРНИЦИ ? Язък ти за шашката, язък ти за фуражката.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Българско робство

    4 16 Отговор
    Българите са живели по добре при султаните обаче тогава не е имало полит шаика да ни краде и тероризира...1876г обслужва само комунистическата мафия народа не живее по добре
  • 33 Дгд

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Веско":

    Веско, ти си главния ибрикчия на Доган паша
  • 34 хамсал

    4 4 Отговор

    До коментар #26 от "Адолфо":

    Темата да не е готварска? Защото си сътворил невероятен миш маш!
  • 35 Куку руку кууу

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "Адолфо":

    Не си добре човек Лошото е че и сам си вярваш Сбъркана работа
  • 36 Мързелив комунист

    2 7 Отговор

    До коментар #4 от "Коментар📝":

    Лошо другари Гювеча ни свърши Партийните ни началници станаха капиталисти и сега трябва да бачкаме за да живеем

    Коментиран от #41

  • 37 Българин

    9 9 Отговор
    Смешно е когато национални предател говори за национално достойнство и преиначаване на историята.
  • 38 Географ

    7 4 Отговор
    Одрински степи? Наистина ли има такива или Румен хиперболизира?
  • 39 Богдан

    9 6 Отговор
    Браво.Достоен ръководител на България.Първия от многото.които ще се появят в бъдеще.

    Коментиран от #40

  • 40 Българин

    6 7 Отговор

    До коментар #39 от "Богдан":

    Може да бъде достоен генерал-губернатор в служба на руската империя, но като президент на република България е национален предател и морален червей.
  • 41 Коментар📝

    5 2 Отговор

    До коментар #36 от "Мързелив комунист":

    Когато Изгарваш 12часови на Гатер И 1 и 3 Смяна Ги Редуваш 12мес.ТОГАВА ЩЕ МИ РАЗПРАВЯШ КАК СЕ РАБОТИ НО ПОСЛЕ ДОЙДЕ ШЕФА НА ШЕФА И РАЗПРОДАДЕ ЗАВОДА И СИ ПРИБРА ПАРИТЕ.ТИ МИСЛИШ ЛИ,ЧЕ ИСТИСКИТЕ КРАДЦИ СЕДЯТ И ПИШАТ В ФАКТИ.🤗ТЕ СА НА КРУИЗ СЕГА И СИ БРОЯТ ПАРИТЕ.
  • 42 другар таварищ

    3 1 Отговор
    Трябва да се бачка мама му стара Вече с доноси не става Как си живуркахме само
  • 43 Като сте избрали за вожд кратуна....

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Да не се заблуждаваме":

    Може да са 65000, но са като шефа си - страхливи чиновници.
  • 44 Въъъй

    3 0 Отговор
    Тоя мишок откъде изскочи беше се покрил че от Грипен го търсят усилено
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове